Zaid @ 17 months

Waahh … lama sungguh tak buat entri seakan begini … Rasa guilty sesangat terhadap anakanda-anakandaku tersayang … mAybe dah selalu , setiap masa menghadap anak-anak , so nak story balik ke blog ni macam tak berapa reti … hehehh ;p

Ok kali ni kita mulakan balik dengan baby Zaid dulu . Sedar tak sedar , dah nak masuk setahun setengah umurnya … Haih nape cepat sangat besor baby Ummi ni ? ;p Last update pasal Zaid ialah dalam entri ni ; ” Si Tembamku dah setahun jagung “ . Cantik punye title , kan ? ;p That means , hampir  6 bulan sudah lah … aiyoyooo … Sorry wahai anak … Bukan Ummi tak suka story pasalmu anak tapi Ummi ni kalut sikit dan tak perasan anak dah makin besor dan cerdik macam2 benda …

edited pic ... bukan headphone sebenar yer ...

 

Orang tua-tua kata , kalau baby cepat bercakap , dia lambat dapat kaki (berjalan) . Begitu juga sebaliknya . Kes Zaid yg sebaliknyalah . Dia cepat dapat kaki , tapi mulutnya lambat sikit nak keluar perkataan . Yang ketara keluar dari mulutnya ialah ” em…mak” (mak , sepatutnya ummi tapi tak reti lagi sebut) . Jadilah …

Lately , Zaid ni “ngempeng” sangat . Tu vocab Jawa kan ? Ngempeng means “Memerap” in malay kalau tak silap sayalah . Pantang tengok saya bangun nak ke mana-mana , even dalam rumah saja pun , dia dah merengek-rengek mintak dukung . Macam takuuuut sangat kena tinggal tau . Memang saya pernah tinggalkan dia sesekali dengan Opah atau abahnya kat rumah bila turn saya nak jemput Kakak nya balik sekolah . Tapi , taklah selalu sangat … so dia macam ada sikit fobia kot di situ .

one of my fav pic walaupun ada sikit 'kecacatan' di situ

 

Kata nak dapat adik , tak jugak … kan org tua2 pun suka cakap , kalau baby memerap ni tanda nak dapat adik … No no no no …. not yet , kali ni insyaAllah jarak sikit …. hehehh coz ada agenda penting nak dicapai pd tahun ini mudah2an … amin . Itu lain slot plak  yer ? ;)

Dari segi keaktifan , jangan cakaplah sekarang ni . Tindakan refleksi tangannya tu sangatlah pantas . Kalau hidang makanan atas lantai tu kena berjaga-jagalah , karang ada pulak yang banjir … haha . Keaktifan kaki pun  jangan cakaplah . Sikit2 nak berlari , sikit2 nak berlari . Silap haribulan , jatuh tertomoih kata oghang Peghak … jatuh tersembam le tuu … ;p

semua benda mau masuk molot

 

Selaku anak b0ngsu (setakat ini) , Zaid memang sangat manja dengan saya . Pantang nampak saya , dia akan merengek-rengek minta didukung macamlah saya nak tinggalkan dia ke mana-mana . Alahaiii … ingatkan makin besor , makin independant . Tapi kalau tak nampak kelibat saya , Zaid ok saje . No problem . Nampak saya je yang datang songeh dia . Tidur pun masih sekali coz masih BF (breastfeeding) . Tak lama lagi kena start jinak-jinak dengan botol @ sipper cup la Zaid … kakak2 abang semua stop BF ketika berumur setahun setengah . Maybe sebab saya tak preggy , dapatlah kot misi BF 2 tahun . InsyaAllah …

2 budak tembam ... sorry pic x clear , gelap

 

Sometimes i call him ” Little Angel ” , ” Malaikat Kecil ” , “Kekasih” dan macam2 lagi panggilan geram2 yang segan plak saya nak bagitau kat sini . Hehe … Bila bersama baby ni , macam2 word pelik2 keluar , kan ? Entah , sayalah kot … and then Mak saya kadang marah jugak kalau panggil pelik2 . Kena le sound macam ni ;

” ha kenape tak bagi dia nama macam tu dalam surat beranak ? “

Kan dah kena sejibik … ala Mak , suke2 geram2 je … tak lekat sampai besor pun … ;p

wajahnye mmg selalu serius ;)

 

Ok apa nak cerita lagi tentang Kekasih saya ni ye ? Cukuplah dulu setakat ni … Pasal gigi ? Owh , dah hampir penuh dah , alhamdulillah … :) Lagi ? Tinggi dan berat , tak sukat pula … berat tu ada la lebih kurang dlm 11 – 12 kg . Badannye gedebab tapi tak tinggi , kecik je budaknye … ;) Lagu fevret ? Maher Zain you … tak padan kecik taww … Bila dengar je lagu MZ , dia pun  akan cuba ikut nyanyi sama2 dengan cara dia lah … satu lagi dari filem Magika . Bebudak mesti suke punye lah ;)

Seronok ada baby ni . Tambah tengah besar2 Zaid ni . Seronok diajak bergurau . Hati pun tenang aje bila tengok wajah mereka . Kalau peluk baby , lagilah heaven … tak tercerita rasanya . Kan Dr. Fadzillah Kamsah ada sebut ;

” Kalau nak ketenangan , peluklah anak2 kecil . Kalau still tak rasa apa2 jugak , there is sumthing wrong with you (your mental) ” .

 

p.s : dlm beberapa hari ni badan terasa sangatlah berat , maybe berangin kot …. tak taulah mana silapnya … maybe tak cukup rehat , badan terlalu letih … semangat pun  jadi down sekali . I hate lor like this … :(( bagus juge ada blog ni tempat bercerita – ceriti …

 

10 comments

  • syamila

    salam hanie..

    alahai tembamnya si kecik tu..ingat lak kat ahmad..masa kecik2 dulu cam gitu le…

    bila dh sekolah ni dah turun sket….thn lepas dlm bulan 12…timbang 28kg…skrg ni dh turun ke 27kg…he3

    feed hanie tk muncul lak utk entry terbaru ni….ingatkan tak de yg latest…rupanya ada… ;-)

    • wslm Ummi…

      hehe…ummi nk tgk ahmad mase kecik mai le cni tgk Zaid.. ;)
      tp kira semangat juge ahmad tu…ank2 Hanie lg le kurus2 bile dah besar

      aik…feed Hanie ni main nyorok2 ke? huwarghh…~

  • syamila

    tp kat blog ummi je kot…lambat pick up..he3…

  • ciksembang

    jgn lmbt2 tambah lagi hanie..nanti menyesal mcm akak.. huhu sejarah pergolakan mesir ulama pernah dibunuh

  • kakyong

    semangat sungguh si zaid.. aliya makin keding walaupun kuat makan…

    lagi 7 bulan ya sblm zaid 2 tahun.. mesti boleh.. Aliya sampai skrg masih lagi BF…
    x tahan, pg, petang, mlm.. sekali baring dgn dia, dgn ibu sekali lena… ;)

    • takper kan kkyong…asalkan sihat…ank Hanie yg sulung dan no.2 pun xnaik bdn dah walopun mase bby tembam2…

      yer,mudah2an lah dpt cukupkn 2 thn…lately ni mmg asik nk terlena je kalo BF,nak2 smbil baring..;p

  • salam,
    kejap je dah beso kan padahal masa lahir dulu tertanya2 bila nak beso..
    anak sulung saya jalan ngan cakap serentak.. yang kesua lambat sikit.. masih pelat walaupun dah 6 tahun..
    anak sedara saya dah 10 bulan tapi x tumbuh giginya lagi..

    • wslm,
      lain budak lain prkembangannye ye cekgu…
      ank sedara sy pun ade sorang yg pelat walopun umur dah 5-6 thn…tp itu dulu lah..skrg dah ank bujang pun..;)
      bab gigi pun xsame semua baby kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *