Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Berapa kali perlu update blog dalam sehari , seminggu , sebulan ?

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Berapa kali perlu update blog dalam sehari , seminggu , sebulan ?

Salam berbahagia semua .

Sebagai seorang blogger , perkataan “update” blog memang takkan lekang dari kamus hidup . Blog sudah menjadi ibarat sebahagian dari kehidupan . Kalau tak update blog , mulalah terasa resah,gelisah … ahakss ~ tu dah tahap addicted sebenornya .Janganlah terlalu obses dengan aktiviti blogging pulak ye sampaikan terabai perkara² lain yang tak kurang pentingnya … ;)

 

 

Persoalan yang saya nak timbulkan hari ni ialah , berapa kali kita bloggers ni perlu update untuk sehari , seminggu atau sebulan ? Katakan sehari kita update 1 – 2 entri , makanya seminggu akan ada paling kurang 14 entri dan sebulan pula ada lebih kurang 60 entri . Banyak tu kan ?

 

Sifu blog saya (beliau lebih dalam bidang IM – Internet Marketing) , SmartZul berpendapat yang kita tak seharusnya update blog begitu kerap dalam sehari . Biarlah ianya dibahagi-bahagikan untuk beberapa hari supaya blog kita akan tampak sentiasa fresh dengan updates terbaru . Saya memang sangat bersetuju dengan pendapat beliau .

 

Akan tetapi sesetengah bloggers pula berpendapat yang kekerapan updates juga penting . Ini ada kaitan dengan ranking Alexa saya kira . Lebih kerap blog diupdate , maka semakin majulah ranking korang . Betul ke , wahai pakar² blog ? ;) Jika anda pentingkan kemajuan ranking anda , mungkin anda akan bersetuju dengan pendapat kedua ni .

 

Korang punya pendapat macammana ?

 

Ya , memang hebat kalau dapat update banyak entri sehari secara konsisten . Janganlah hari ini 3-4 entri , esok lusa sampai 2 minggu tak ada langsung entri baru . So , untuk inilah fungsi “Scheduled Entry” memainkan peranan penting . Saya sangat sukakan fungsi ini . Sebab adakalanya idea kita begitu deras sekali sampai boleh hasilkan banyak entri sekali harung . Tapi , janganlah tekan butang “publish” dan-dan tu juga . Aturkanlah masa untuk menerbitkan entri² tu secara berkala . Faham , kan ?

 

Ok sekian dahulu update ringkas dari saya untuk hari ini . Saya tinggalkan anda dengan persoalan ini yea ;)

 

 

24 Responses

  1. nza says:

    akak pastikan blog akak ada n3 setiap hr krn blog tu adalah dairy kami skluarga….so kalau dh namanya dairy , akak pastikan ianya dijadikan rutin utk masukkan xtvt anak2…….mungkin lain org lain pndapatnya……
    nza ada entri terbaru… jom baca Asthma Menyerang..My Profile

  2. rosalia says:

    sy buat entri satu untuk sehari. leh jgk kan?

  3. mama pipie says:

    haha.. akak buat ikut suka kepala sendiri jer.. takde nak kejar apa2 ranking etc haha
    mama pipie ada entri terbaru… jom baca Kisah bantal busuk lagiMy Profile

  4. syamila says:

    kak sya dulu mmg suka sgt update blog…kalau ada masa mmg update n terus publish..tk suka simpan lama2…

    tp skrg ni sebab kan masa tu emas..jadi hari minggu akan luangkan masa buat entry dan tetapkan masa utk dipublish….baru la setiap hari ada entri baru kan…cuma ada gak dlm sehari tu ada entri…satu yg auto publish…yg lain tu fresh dari oven….he3
    syamila ada entri terbaru… jom baca Belanjawan 2012 … apa komen andaMy Profile

  5. puanbee says:

    bee update sehari 2-5 kali je tk pernah lebih tapi makin malas dah nih sehari 2 entri saja … memadailah dr tk de langsung ..
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Daftar Sekolah Rendah Agama Rakyat (SRA) Untuk Kakak 8 TahunMy Profile

  6. Nadiah Sidek says:

    akak target update 2-3 entry dalam seminggu tapi tak berjaya juga bila angin malas datang :p
    Nadiah Sidek ada entri terbaru… jom baca Safiyyah dijangkiti HFMDMy Profile

  7. lin azlina says:

    Saya akan update kalo leh 1 entri sehari jer…kalo byk sgt idea aritu kena simpanla dulu wat scheduled…sok2 tak payah taip dah…
    lin azlina ada entri terbaru… jom baca FREE Lipice strawberryMy Profile

  8. puan kutu says:

    secara keseluruhan entrisy semuanya fresh dar ladang.sy tersangat jarang buat entri autopublish..sehari mesti nak buat sekurang2nya 1 entri,kalau byk masa n banyak idean byk input nak cerita lebihlah dalam 2 ke 3 entri..klu sehari takde entri langsung berselang tu maknanya sgt sibuk ok..hehe…tp jaran sgt la..klu sehari takde 1 entri rasa macam sunyi sgt pulak blog,dok teringat jer.kena updte juga kecuali hal2 yg tak dapat dielakkan…:)
    puan kutu ada entri terbaru… jom baca Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuMy Profile

  9. saya kak..update blog sekali sehari.kalau tak sempat 2 hari sekali.terajin plak :P
    afzalsukasuki ada entri terbaru… jom baca Ni La Mentaliti Orang Kita !!My Profile

  10. Mata H@t! says:

    sya update jarang2..
    bila dtg idea dan ada benda nak dikongsi baru sya update blog..
    kadang2 cuma 3 entry jer sebulan.. :)

  11. kakyong says:

    kakyong buat n3 ikut mood… :p

    blog personal tu, kalo boleh nak buat selang sehari.. sbbnya 1 hari boleh spend utk reply komen & BW..

    blog yg 1 lagi ni, ni pun ikut mood jugak… sbb nak review drama kdg2 amik masa…

    x kesah sgt dah pasal rank.. turun naik, balik tang tu jugak… cuma PR jer dah naik semula ke 2.. ;)
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Jiwa & Lara – episod 12 dan 13My Profile

    • Ummi Hanie says:

      part-time blogger mcm kite ni kkyong … mmg ikut mood .. kalau full timer tu kenalah sentiasa ade mood .. hik3x :p

      betul tu,ranking blkg citer lah … yg pnting hepi .. tahniah PR dah dpt yg asal semula ;)

  12. daimpressive says:

    salam ziarah

    suaraserak.blogspot.com

    Serak Itu Suatu Abstrak. Nampak Nyata. Boleh Dirasa. Kedengaran Ada. Tapi Fizikalnya Tiada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *