Resepi mudah Talapia Sweet Sour

Resepi mudah Talapia Sweet Sour | Itu hari saya live blogging saja untuk entri menu tengahari yang sangat ringkas lagi mudah tapi SEDAP. Tak sangka pula ada yang minta resepi… haha… Talapia Sweet Sour…. Bahan-bahannya hanyalah; bawang besar, bawang putih, halia, cili kering (direbus & dikisar utk dibuat cili boh), serai, daun limau purut sedikit air asam jawa *nota: andaikata tidak […]

» Read more

Kroket Mee Maggi

Salam ceria, Lama tak post entri masak-memasak. Adakah saya sudah berhenti dari aktiviti memasak? Oh tidak sama sekali! Ya, tempoh berpantang sudah lama tamat, bahkan sebelum tamat pun saya sudah masuk dapur demi mengisi perut ahli keluarga dan perut sendiri. Resepi² ringkas, mudah, cepat memang selalu jadi pilihan saya. Maklumlah, tak menang tangan uruskan keluarga, bisnes online lagi. Dan saya […]

» Read more

Bubur nasi Jawa style

Menjak² ni selera makan di rumah dah mula buat hal balik. Sampai sanggup tak makan pun ada. Tambah kalau masak sendiri. Tapi kalau orang masakkan, atau orang jamu di luar ke, selera pulak. Haish ~ Malam tadi, dek kelaparan sangat kot, tiba² teringatkan Bubur nasi jawa style. Mak saya biasa masak, dan saya memang suka walauoun simple. Resepi ni turun-temurun […]

» Read more

Laksa Cina, resepi dan cara masak

Salam bahagia, Baru saja pulang dari perjalanan-yang-jauh-tapi-masa-yang-singkat. Jadi, kepala masih berpinar-pinar, kalau ikutkan rasa memang nak baring je tidur. Ok kita layan terus menu masakan sendiri dari rumah yang masih baru dalam diari hidup saya, Laksa Cina. Emak saya yang perkenalkan dan masakkan dua minggu sudah, jamu kami sefamili ni makan. 2 -3 kali top-up jugaklah. hoho ~ Serius, sangat […]

» Read more