Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Tag: Parenting

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Zaid sudah berjaya toilet training dan selamat hari lahir ke-4 !

Alhamdulillah, sebelum menjangkau usia 4 tahun, Zaid sudah berjaya melepasi peringkat toilet training yang dirasakan agak sukar pada peringkat awalnya. Alhamdulillah, berkat kesabaran, berjaya jua dalam tempoh kurang lebih 2 minggu. Syabas untuk diri sendiri ^-^ Selepas peringkat menyahlampin (toilet training), automatiknya bermaksud dah tak pakai lampin, tapi cuma di siang hari. Well, sejak beberapa…
Read more

Checklist sebelum travel dengan anak-anak menaiki kapal terbang

Salam bahagia, Kanak² terutamanya akan begitu teruja apabila hendak naik kapal terbang. Kita sebagai ibubapalah yang perlu pastikan segala-gala keperluan disediakan dan plan berjalan dengan lancar. Checklist begini mungkin membantu bagi mereka yang akan travel menaiki kapal terbang bersama anak². Dan walaupun saya dan suami sudah alami pengalaman sebegini beberapa kali, checklist ini boleh dijadikan…
Read more

Abang dah berkhatan jadi anak bujang

Abang dah berkhatan, dah jadi anak bujang Genap dah umur Abang 7 tahun, akhirnya planning abah dan ummi menjadi… Abang berjaya dikhatankan pada hari ini, 24 Nov. ’12. Syukur segalanya dipermudahkan lebih² lagi si tuan empunya badan memang dah bersedia. Kelas mengaji untuk cuti sekolah selama 2 minggu pun dah tamat semalam (Jumaat 23 Nov.12)…
Read more

Si Teruna yang Pemalu

Tajuk bajet hot je. Tapi ini kisah benar. Cewah cewahh… Si teruna yang seorang ni bila di sekolah, macam pijak semut tak mati. Ibarat ada emas dalam mulut. Tapi bila di rumah, becok bukan main bertanya itu dan ini. Itulah dia si teruna Ukasyah kami… Bukan Aqasha ok… ramai orang usik dengan nama retis² tu. Minggu…
Read more

Seni tampal-menampal bersama anak-anak

Dah lama sebenarnya tak berseni-senian dengan anak-anak ni.Selalu saya biarkan saja mereka dengan aktiviti sendiri – bermain sesama mereka , membaca buku , mewarna , melukis … Tambah pula saya sibuk berpantang (pantanglah sangat .. :p) dan baru dapat baby baru ni , so nak kena sesuaikan diri dengan “situasi baru” yang agak mengambil masa…
Read more