Keajaiban kalimah BISMILLAH

Masih melakukan sesuatu tanpa dimulai ucapan Bismillah? Ayuh mulakan daripada sekarang… Perkara baik jangan ditangguh²kan ya. Banyak hikmah dan pahala bakal diperolehi dengan amalan yang semudah ini. BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz “BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM” yang bermaksud: “Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.” KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH 1) Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH […]

» Read more

Sakitnya bila terkena simpul mengkarung

Sakitnya bila terkena simpul mengkarung ni empunya diri saja yang tahu. Ada yang panggil “tarik mengkarung” dan “simpul biawak”. Bila dah terkena tu, memang nak menitik air mata dibuatnya. Kebiasaannya simpul mengkarung ni saya kena ketika mengandung, bermula dari anak ketiga kalau tak silap saya. Biasanya simpul mengkarung ni terjadi di bahagian betis. Seperti urat ditarik-tarik dengan kuat sekali. Azabbbb…. […]

» Read more

[Info Zakat]: Kadar bayaran zakat fitrah tahun 2013 bagi seluruh negeri di Malaysia

Islam itu agama yang syumul (sempurna) dan meliputi segenap aspek kehidupan. Bagi membela nasib golongan² yang kurang berkemampuan, Allah telah mewajibkan ZAKAT ke atas setiap individu yang berkemampuan dan menepati syarat mengeluarkannya. Apa itu ZAKAT? Dari Segi Bahasa Zakat dari segi bahasa bererti “BERSIH”, “SUCI”, “SUBUR”, “BERKAT” dan “BERKEMBANG”. Pengertian “BERSIH” dan “SUCI” dalam istilah zakat ialah membersihkan harta dan […]

» Read more

Ciri-ciri sebuah TaDiKa dan Taska

Salam bertemu kembali. Woh, mood blogging ke laut sudah… bukan takde idea, terlebih idea dah tapi kesuntukan masa. Ada yang merindu ke? Hikss… :p Hari ni tergerak hati pula nak share tentang ciri-ciri yang wajib ada pada setiap TaDiKa (Taman Didikan Kanak-kanak). Hampir setiap hari saya dan Zaid akan menjemput Munirah balik dari Tadika yang jaraknya sepelaung saja dari rumah. […]

» Read more
1 2 3 5