Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Ubat bersalin pilihan saya

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Ubat bersalin pilihan saya

 

Salam Isnin … semoga kome ceria² selalu .

Mood tengah sedikit stress sikalang ini sebab biasanya anak² tido time petang² macam nih (around 2 – 4 p.m.) tapi semuanya masih terbuntang jer mata masing² menghadap kartun TV9 . Memang waktu macam ni saya bagi depa layan kartun jer sampai tertido … pagi² sampai tengahari tu ade le sikit aktiviti melukis & mewarna . Saya membuta jer … kih3x ~ :p

 

Saje lah nak cerita sedikit sebanyak ubat bersalin (set bersalin) pilihan saya kali ini . Boleh teka tak kalau tengok gambo ni ?

 

set bersalin afiat

Ooopppsss … sorry gambo pecah2 deh … maklom ler pakai henpon jer …

Haa … takkan le tak nampak kan … dah terang lagi bersuluh . Kali ni saya pilih Ubat Bersalin Afiat . Besau kotaknyer , harga pun berpatutan . Bawah RM100 , oklah sangat kan ….

kandungan set Afiat ...

Ada bedak hangat , pil jamu , makjun , minyak urut , akar kayu (utk direbus & diminum) , barut berherba , balm , feminine care & gel mandian serai wangi . Cuma satu jer yang memusykilkan saya ; tali pembentan tuh . Katanya dipakai di tangan kanan ibu bersalin . Erk … macam tangkal lak . Saya simpan je lah dalam kotak tu . Takyah pakai pun takper …. :p

Yang paling mengejutkan saya ialah pil jamunyer yang sangat murah pada perkiraan saya . Di dalamnya ada 500 lebih biji kapsul dan harganya cuma RM25 !

Set bersalin yang saya biasa ambil sebelum ni ialah “Jamu Selapan” dari Mustika Ratu . Pun still under RM100 . Memang hati ni teringin juga nak ‘menerai’ (try) set bersalin Leesa Formula ker , Sendayu Tinggi ker , Nona  Roguy ker … tapi bajet tak kesampaian kot … so saya pilih yang sedang² aja donggg …. janji ado ;) So setakat ni semua kelengkapan bersalin dan kelengkapan baby dah cukup , tinggal satu benda jer . Tungku . Tak pasti lagi samada nak beli tungku besi atau pakai jer bantal tungku moden yang sedang hangat di pasaran sekarang ni kan …

pic credit to E-Kedai

Minggu ni dah masuk minggu ke-37 kehamilan saya . Memang tak tertanggung rasanya perasaan nak bersalin secepat mungkin . Jelezzz jer tengok kengkawan seangkatan lain yang dah bersalin seperti Ieda & Kak Mar . Tahniah babes ! Baby korang comel² belaka!

Kali ni saya nekad nak tunggu sakit bersalin tu datang sendiri tanpa diinduced . *Induce = masukkan ubat@hormon utk mencetuskan rasa sakit bersalin . Bagi saya , sakit bersalin yang normal adalah kurang sedikit berbanding sakit induced nih . Kurang sikiiiit je lah … Dalam 4 orang anak saya ni , seorang saja yang terlepas dari bersalin secara induced sebab baby dah tak sempat² nak keluor . Seronok betul bersalin macam tu.Moga² kali ini juga dipermudahkan . Kalian doa²kanlah yer … Selagi tak bersalin ni , rasa macam orang dok berhutang 10k aje … hihihih ~

Incoming search terms:

 

13 Responses

  1. puan kutu says:

    wo hani pakai ubattu ekk…sy dulu kelam kabut smp tak terfikir nak ubat itu ini.almaklum anak sulung..kawen muda n terus lekat.time tu tak tahu apa2.hehe..tp sy mkn yg org kmpung punya apa ntah nama dia..makan tablet n ada ubat sapu kt perut.bengkungnya kecik tak serupa bengkung..oklah jugak dr takde..haha..
    puan kutu ada entri terbaru… jom baca Sotong Goreng Tepung PopcornMy Profile

  2. nza says:

    harga bukan faktor penentu produk itu bagus ke tidak ttp keserasian kitakan hanie..murah ke mahal ke xkisah…..Masa bersalin 3 Farah akak jz guna Mastika Ratu.. mmg serasi w.pn harganya sederhana n utk Naurah n Farouk akak guna sendayu tinggi…ttp masa guna produk sendayu tinggi selera mkn akak xboleh dikawal sehingga berat badan akak naik mendadak…..

  3. munna says:

    dua kali bersalin munna pakai set bersalin nona roguy
    munna ada entri terbaru… jom baca Patutlah… Pergi Ke Spam SemuanyaMy Profile

  4. mama pipie says:

    alolo kesiannya taksabat nunggu waktu ye. harapnye semuanya dipermudahkan
    mama pipie ada entri terbaru… jom baca Mode bergelap..My Profile

  5. ibuhani says:

    Semoga persediaan utk bersalin seterusnya berjln dgn lancar ye…… :))))))
    ibuhani ada entri terbaru… jom baca JANGAN MASUK!!!!My Profile

  6. kakyong says:

    hanie,

    x kesah murah @ mahal.. yg penting serasi & sesuai dgn hanie..

    Insya Allah, kakyong doakan semoga dipermudahkan & ibu dan anak sama2 sihat & selamat..
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Wordless Wednesday (4) : sukat suhu mulutMy Profile

  7. puanbee says:

    salam nis , bee pernah try afiat masa anak sulung , sembelit dan berdarah time nak membuang tu ..kemudian anak ke dua bee try sendayu tinggi .. banyaknya pil sampai tak habis nak makan , dan yang ke tiga pun bee pilih HPA lak.. boleh ler sedang2 saja .. moga nis mudah bersalin k.. jgn risau ..
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Wordless Wednesday : Strawberry FarmMy Profile

    • Ummi Hanie says:

      wslm bee ,

      alamak … sebab mkn afiat tu ke bee kena sembelit ?
      nis pun ade gak sembelit tp sbb kurang serat n mkn buah2an kot … mudah2an afiat ni xmemudaratkan nis ler …
      ade gak hasrat nk try HPA tp xkesampaian lak lg kali ni.kelam kabut juge cari ubat bersalin ni

      ok thanx bee … doa2kan slalu yea ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *