Ubat bersalin pilihan saya

 

Salam Isnin … semoga kome ceria² selalu .

Mood tengah sedikit stress sikalang ini sebab biasanya anak² tido time petang² macam nih (around 2 – 4 p.m.) tapi semuanya masih terbuntang jer mata masing² menghadap kartun TV9 . Memang waktu macam ni saya bagi depa layan kartun jer sampai tertido … pagi² sampai tengahari tu ade le sikit aktiviti melukis & mewarna . Saya membuta jer … kih3x ~ :p

 

Saje lah nak cerita sedikit sebanyak ubat bersalin (set bersalin) pilihan saya kali ini . Boleh teka tak kalau tengok gambo ni ?

 

set bersalin afiat

Ooopppsss … sorry gambo pecah2 deh … maklom ler pakai henpon jer …

Haa … takkan le tak nampak kan … dah terang lagi bersuluh . Kali ni saya pilih Ubat Bersalin Afiat . Besau kotaknyer , harga pun berpatutan . Bawah RM100 , oklah sangat kan ….

kandungan set Afiat ...

Ada bedak hangat , pil jamu , makjun , minyak urut , akar kayu (utk direbus & diminum) , barut berherba , balm , feminine care & gel mandian serai wangi . Cuma satu jer yang memusykilkan saya ; tali pembentan tuh . Katanya dipakai di tangan kanan ibu bersalin . Erk … macam tangkal lak . Saya simpan je lah dalam kotak tu . Takyah pakai pun takper …. :p

Yang paling mengejutkan saya ialah pil jamunyer yang sangat murah pada perkiraan saya . Di dalamnya ada 500 lebih biji kapsul dan harganya cuma RM25 !

Set bersalin yang saya biasa ambil sebelum ni ialah “Jamu Selapan” dari Mustika Ratu . Pun still under RM100 . Memang hati ni teringin juga nak ‘menerai’ (try) set bersalin Leesa Formula ker , Sendayu Tinggi ker , Nona  Roguy ker … tapi bajet tak kesampaian kot … so saya pilih yang sedang² aja donggg …. janji ado ;) So setakat ni semua kelengkapan bersalin dan kelengkapan baby dah cukup , tinggal satu benda jer . Tungku . Tak pasti lagi samada nak beli tungku besi atau pakai jer bantal tungku moden yang sedang hangat di pasaran sekarang ni kan …

pic credit to E-Kedai

Minggu ni dah masuk minggu ke-37 kehamilan saya . Memang tak tertanggung rasanya perasaan nak bersalin secepat mungkin . Jelezzz jer tengok kengkawan seangkatan lain yang dah bersalin seperti Ieda & Kak Mar . Tahniah babes ! Baby korang comel² belaka!

Kali ni saya nekad nak tunggu sakit bersalin tu datang sendiri tanpa diinduced . *Induce = masukkan ubat@hormon utk mencetuskan rasa sakit bersalin . Bagi saya , sakit bersalin yang normal adalah kurang sedikit berbanding sakit induced nih . Kurang sikiiiit je lah … Dalam 4 orang anak saya ni , seorang saja yang terlepas dari bersalin secara induced sebab baby dah tak sempat² nak keluor . Seronok betul bersalin macam tu.Moga² kali ini juga dipermudahkan . Kalian doa²kanlah yer … Selagi tak bersalin ni , rasa macam orang dok berhutang 10k aje … hihihih ~

Incoming search terms:

13 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *