[Tutorial] Cara daftar sebagai pengiklan Adsniaga

 

Salam hormat .

Entri ini muncul atas permintaan . Maka saya cuba beri sedikit information sekadar yang termampu dan the best that i can do . ;) Lama sehh tak buat tutorial ni . Kalau terkurang apa-apa , harap maafkan dan boleh tanya lebih lanjut lagi kemudian .

 

Ini ialah entri pertama tentang Adsniaga (sila klik link untuk baca artikel)

 

 

Ok terus kepada steps untuk daftar Adsniaga . Mudah saja , tak complicated langsung yer …

 

1. Buka laman web Adsniaga .

2. Sebagai first time user dan ingin menjadi pengiklan (meletakkan iklan dalam blog/website milik kita) , klik pada link Publisher . Bukan Advertiser ok ;)

3.  Isikan form yang diberi ;

 

 

4. Sesudah berjaya diterima sebagai Advertiser , link untuk memasuki akaun Adsniaga akan diberi dalam emel . Paparan sebegini akan anda lihat ;

 

 

Selepas itu klik link “New Place” untuk memilih iklan anda .

 

5. Di ruangan Title , isikan nama laman web yang ingin anda letakkan iklan Adsniaga .

 

 

Contohnya saya namakan Title tersebut ; “Ummi Hanie dot com” .

Kemudian pilih jenis iklan di ruangan Ad Type tersebut (sila rujuk imej di atas) .

 

6. Untuk mengedit jenis iklan berbentuk Google Ads , klik link Existing Places . Jika anda pilih jenis Banner (468×60) atau Leaderboard , sila abaikan step ini . ;)

 

 

7. Seterusnya klik pada ruangan Options yang saya bulatkan tu ;

 

 

8. Ahaaa …. silalah pilih jenis-jenis iklan teks yang anda suka . Semuanya ada 5 jenis tapi saya paparkan 3 saje ;

 

 

9. Sama seperti Google Adsense , anda boleh pilih palette dan customize sendiri iklan teks anda ;

 

 

Dah selesai customize atau pilih saja iklan dengan warna-warna yang sedia ada , copy kod iklan yang diberi .

 

Hot Tips :

Sebaiknya customizekan iklan anda sesebati mungkin dengan blog/lama web anda supaya ia tak kelihatan seperti iklan yang terlalu ketara . Get me ? ;)

 

 

10. Oh ya . Rajin sungguh saya buat tutorial ini semua . Padahal video keterangan tentang cara-cara meletakkan iklan sudah pun disediakan oleh pihak Adsniaga :p . Caiyok2 Hanie … sesekala rajen ape salahnye kan ~

 

 

Akhir kata , GOOD LUCK ye bakal-bakal Advertiser Adsniaga . InsyaAllah , berkat kesabaran dan usaha , hasil pasti akan masyuk ;) . Jika masih tak faham , boleh tanya lagi dalam kotak komen . This is the best i can do .

 

Incoming search terms:

25 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *