Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

[Tutorial] Cara daftar sebagai pengiklan Adsniaga

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

[Tutorial] Cara daftar sebagai pengiklan Adsniaga

 

Salam hormat .

Entri ini muncul atas permintaan . Maka saya cuba beri sedikit information sekadar yang termampu dan the best that i can do . ;) Lama sehh tak buat tutorial ni . Kalau terkurang apa-apa , harap maafkan dan boleh tanya lebih lanjut lagi kemudian .

 

Ini ialah entri pertama tentang Adsniaga (sila klik link untuk baca artikel)

 

 

Ok terus kepada steps untuk daftar Adsniaga . Mudah saja , tak complicated langsung yer …

 

1. Buka laman web Adsniaga .

2. Sebagai first time user dan ingin menjadi pengiklan (meletakkan iklan dalam blog/website milik kita) , klik pada link Publisher . Bukan Advertiser ok ;)

3.  Isikan form yang diberi ;

 

 

4. Sesudah berjaya diterima sebagai Advertiser , link untuk memasuki akaun Adsniaga akan diberi dalam emel . Paparan sebegini akan anda lihat ;

 

 

Selepas itu klik link “New Place” untuk memilih iklan anda .

 

5. Di ruangan Title , isikan nama laman web yang ingin anda letakkan iklan Adsniaga .

 

 

Contohnya saya namakan Title tersebut ; “Ummi Hanie dot com” .

Kemudian pilih jenis iklan di ruangan Ad Type tersebut (sila rujuk imej di atas) .

 

6. Untuk mengedit jenis iklan berbentuk Google Ads , klik link Existing Places . Jika anda pilih jenis Banner (468×60) atau Leaderboard , sila abaikan step ini . ;)

 

 

7. Seterusnya klik pada ruangan Options yang saya bulatkan tu ;

 

 

8. Ahaaa …. silalah pilih jenis-jenis iklan teks yang anda suka . Semuanya ada 5 jenis tapi saya paparkan 3 saje ;

 

 

9. Sama seperti Google Adsense , anda boleh pilih palette dan customize sendiri iklan teks anda ;

 

 

Dah selesai customize atau pilih saja iklan dengan warna-warna yang sedia ada , copy kod iklan yang diberi .

 

Hot Tips :

Sebaiknya customizekan iklan anda sesebati mungkin dengan blog/lama web anda supaya ia tak kelihatan seperti iklan yang terlalu ketara . Get me ? ;)

 

 

10. Oh ya . Rajin sungguh saya buat tutorial ini semua . Padahal video keterangan tentang cara-cara meletakkan iklan sudah pun disediakan oleh pihak Adsniaga :p . Caiyok2 Hanie … sesekala rajen ape salahnye kan ~

 

 

Akhir kata , GOOD LUCK ye bakal-bakal Advertiser Adsniaga . InsyaAllah , berkat kesabaran dan usaha , hasil pasti akan masyuk ;) . Jika masih tak faham , boleh tanya lagi dalam kotak komen . This is the best i can do .

 

Incoming search terms:

 

25 Responses

  1. nza says:

    hanie mmg best la..rajin wat tutorial…..syabas..sekurg2nya boleh membantu kwn2 yg brminat…

  2. syamila says:

    waa…blh la daftar jugak lepas ni… ;-)
    syamila ada entri terbaru… jom baca Hujan Guruh KilatMy Profile

  3. syamila says:

    ops….dh daftar la..lama dah…kena cari balik pass ni…dh lupa simpan kat mana..he3
    syamila ada entri terbaru… jom baca Hujan Guruh KilatMy Profile

  4. syamila says:

    daftar masa mula2 dorg lancarkan program ni…kiranya perintis gak la…admin hantar email sebab ada akaun dgn portalniaga….
    syamila ada entri terbaru… jom baca Hujan Guruh KilatMy Profile

  5. lin azlina says:

    hani, adsniaga ni competitor nuff kan? aritu lin psg pastu buang semula..hihi
    lin azlina ada entri terbaru… jom baca Tengok Nur Kasih The Movie dan pertemuan setengah jam!My Profile

    • Ummi Hanie says:

      lin,nmpk gayenye gitu ler…sbb sama2 syarikat local kan …

      ni tgh merajuk dgn Nuff , tu sbb pasang…esok2 nk rujuk balik dgn Nuff , buang le ape yg patut…hehe..notti :p

  6. Nur says:

    Wah.. seronoknya Kak Ummi Hanie dah buat tutorial ni.. Memang Nur tunggu2.. Nanti cuti sek boleh godek2.. Now memang tak sempat.. Mohon izin copy ye.. TQ very much!!
    Nur ada entri terbaru… jom baca Cubaan pertamaku akhirnya menjadiMy Profile

    • Ummi Hanie says:

      aritu Nur kan yg tanya pasal cara nk mohon ni kan ?

      copy ler … pakai link yg disediakan kat bawah entry (sebelum kotak komen ) tu lebih mudah rasenye and u r welcome :)

  7. drlove says:

    wah bagus ni..1st time dgr ada adsniaga ni.mkaseh ya
    drlove ada entri terbaru… jom baca aq kagum ngan penulis nyatp sangat sakit sekirMy Profile

  8. puanbee says:

    huhu dah daftar jugak tp tu lah dah janji nk setia dgn nuff nih
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Ingat Senang Nak Dapat Ikan kelah My Profile

  9. wahhh… dni nak cuba jugalah lepas ni ;)

  10. D_08 says:

    Salam Yong Ummi Hanie….
    Adsniaga ni ade konflik tak dengan yang lenlain …kalo kite gune???
    D_08 ada entri terbaru… jom baca Ke PenangMy Profile

  11. amysyaquena says:

    Thanks for the tutorial , nice info sis
    amysyaquena ada entri terbaru… jom baca Sinar Raudah akan mengadakan Baby Contest dan juga Blog ContestMy Profile

  12. Syamil says:

    err,,,nape kite pilih advertiser..bkn ke itu utk org yg nk iklankan jenama mereka? bukan ke kita perlu reg sebagai publisher.
    “For Publisher!

    Make your website as an income-generating side of our great advertising system. It is free to you! Sign up now and earn your online income.”

    • Ummi Hanie says:

      yer betul Syamil. terima kasih tolong tegur. saya pun terlepas pandang.

      kita kena daftar sbg Publisher, bukan Advertiser melainkan kalau kita sendiri nak iklankan produk kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *