Tutorial : Buat Blockquote Cun (untuk blogspot)

bismillah

Sebelum saya terlupa sekali lagi dari mana saya daptkan tutorial membuat blockquote seperti contoh di bawah ini , baik saya buat entry ni siap2 .

Saya ambil dari blog Hakimfaridzul.com . Mintak halal ye … ;)

Sebelum ni dah ada buat versi PINK punye dan Kakyong pun  ada tanya macammana nak buat kan …
So inilah tutorial nya ….

  1. Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML .
  2. Jangan lupa backup dulu template sebelum terjadi kejadian yg tidak diingini .
  3. Tick pada kotak “Expand Widget Template” .
  4. Cari kod ini ; ]]> . Untuk mudahkan pencarian , tekan serentak button Ctrl+F .
  5. Kemudian letakkan kod ini betul2 di bahagian atas kod tadi ;

blockquote {

margin: 10px 10px 10px 20px;

padding: 10px 15px 10px 15px;

line-height: 1.6em;

color: #000000;

background: #e0ffff;

border: 2px solid #4aa02c;

border-left: 20px solid #4aa02c

}

Selepas itu SAVE TEMPLATE .
Kalau nak ubah warna tulisan dan border (seperti yg saya boldkan tu) sila REFER HTML Color Picker ni . Mudah banget kan ? Kalau tak faham jugak explanation saya ni , rujuk ajelah blog Hakimfaridzul tadi … SELAMAT BEREKSPERIMEN !  ^-^

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *