Tips Elak Dari Kulit Melecur

Bismillahirrahmanirrahim,

 

Tips elak kulit dari melecur ni saya maksudkan untuk kemalangan2 kecik contohnya di dapur. Dapur adalah antara tempat paling berisiko TINGGI untuk terkena kemalangan. Saya dah berkali-kali eksiden kat dapur ni dan akibatnya terjadi parut yang tak mungkin hilang sampai bila2 . :( Ehemm.. Jangan jadikan alasan tak mau masuk dapur pulak !

 

Misal kata u all terkena percikan minyak atau kulit tersentuh kuali/periuk panas tak hengat, petuanya ialah … cepat2 carik UBAT GIGI BERFLUORIDA. Yang BERFLOURIDA saja okay, yang tak berfluorida tu tak berkesan sangat. Tenyehkan sikit ubat gigi tu pada tempat kejadian yang tercedera. InsyaAllah kulit u all takkan melecur. Paling2 pun merah2 dan timbul gelembung2 air jer. Sakit tu memang tak dapat nak elaklah kan.
Image result for kulit melecur terkena air panas
uittt.. !! ni bukan tangan saya ya ! ehsan dari healthmassa.com
Ekceli baaanyak petua yang saya jumpa selain daripada yang ini. Ada yang kata letak PUTIH TELUR dan ada juga yg kata letak SUSU CAIR @ SUSU PEKAT MANIS bahkan kicap  (aiyoo..sayangnyer!). Hanie rasa lagi senang pergi lari marathon carik UBAT GIGI kat dalam bilik air tepi dapur tu. Sejuk je rasa bila ubat gigi tu ditempekkan. Try lah !

 

Incoming search terms:

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *