Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Tips Elak Dari Kulit Melecur

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Tips Elak Dari Kulit Melecur

Bismillahirrahmanirrahim,

 

Tips elak kulit dari melecur ni saya maksudkan untuk kemalangan2 kecik contohnya di dapur. Dapur adalah antara tempat paling berisiko TINGGI untuk terkena kemalangan. Saya dah berkali-kali eksiden kat dapur ni dan akibatnya terjadi parut yang tak mungkin hilang sampai bila2 . :( Ehemm.. Jangan jadikan alasan tak mau masuk dapur pulak !

 

Misal kata u all terkena percikan minyak atau kulit tersentuh kuali/periuk panas tak hengat, petuanya ialah … cepat2 carik UBAT GIGI BERFLUORIDA. Yang BERFLOURIDA saja okay, yang tak berfluorida tu tak berkesan sangat. Tenyehkan sikit ubat gigi tu pada tempat kejadian yang tercedera. InsyaAllah kulit u all takkan melecur. Paling2 pun merah2 dan timbul gelembung2 air jer. Sakit tu memang tak dapat nak elaklah kan.
Image result for kulit melecur terkena air panas
uittt.. !! ni bukan tangan saya ya ! ehsan dari healthmassa.com
Ekceli baaanyak petua yang saya jumpa selain daripada yang ini. Ada yang kata letak PUTIH TELUR dan ada juga yg kata letak SUSU CAIR @ SUSU PEKAT MANIS bahkan kicap  (aiyoo..sayangnyer!). Hanie rasa lagi senang pergi lari marathon carik UBAT GIGI kat dalam bilik air tepi dapur tu. Sejuk je rasa bila ubat gigi tu ditempekkan. Try lah !

 

Incoming search terms:

 

7 Responses

  1. Confession of a Coffeeholic Mama-Miya says:

    >bukan kalo sapu ubat gigi nnt gelembung ke? tak tau la for other ppl, tp kalo i buat gitu gerenti gelembung. tp best sapu ubat gigi sebab sejuk aje kan..cara i lak, i akan sapu butter atau cream aloevera. mak i sapu gel gamat.

  2. >maybe la miya..tp better gelembung dr cedera teruk kanyes,gamat gel is also a very gud choice

  3. >maybe la miya..tp better gelembung dr cedera teruk kanyes,gamat gel is also a very gud choice

  4. >Hanie..klu Sis atau Opah melecur gara2bermain masak2 di dapur tu kitorang pakaiKicap Masin je..Simbah je kt tgn..Lg sng..InsyaAllah..xkn jd gelembung2 yg menakutkantu..

  5. >Hanie..minggu nie minggu semua pakat2kena penyakit 'M' kut..Br perasanHanie pun ada ckp psl penyakit 'M' nie rupenye..Td pegi dkt belogAdik Yuyue pun die kene penyakit 'M'nie..Bahaya la agen 'M' nie!

  6. >wos wis ieda ! lg senang ! thanx for ur tips ! tp umah Hanie xde kicap masin..yg manis belaka..pasni kena buat stok la yeyupp..ejen M itu jaat ! haha ..

  7. >wos wis ieda ! lg senang ! thanx for ur tips ! tp umah Hanie xde kicap masin..yg manis belaka..pasni kena buat stok la yeyupp..ejen M itu jaat ! haha ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *