Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Sup brokoli berkrim

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Sup brokoli berkrim

Korang suka makan sayur brokoli tak ? Ala … yang hijau² tu … adoi ,sayur biasenye memanglah hijau kan … ape daa Hanie neh .

Sejujurnya saya tak berapa suka makan brokoli , sehinggalah ia ditransformkan menjadi Sup Brokoli Berkrim ! Owh … Sejak makan di rumah staf opis encik hasben itu hari,terus terkenang² dan berangan nak buat. Makanya pagi semalam saya menggigihkan diri masak sup ni buat pertama kalinya … agak² jadi tak ?? So far,ok jugaklah taste nya … janji tak pahit :p  Sup

Sedikit sebanyak fakta tentang sayur brokoli ;

Kaya dengan vitamin A, C, dan K, jenis sayuran ini memang sayuran yang banyak manfaatnya.Vitamin A menurunkan penghasilan minyak di muka, vitamin C merupakan antioksidan yang amat berkesan untuk kulit dan vitamin K pula membantu mencegah kerosakan kulit dengan efektif.

Ok apa lagi,jom kongsi resepi pulak …

:: SUP BROKOLI BERKRIM ::

Bahan-bahan:

400gm brokoli
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 liter susu segar
Tepung jagung secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis

Cara memasak:

1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bahan hirisan sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan brokoli dan tumis sebentar.

3. Masukkan pula susu segar dan didihkan. 

4. Biarkan ia merenih seketika dan padamkan api. Masukkan adunan ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus.


5. Tuangkan adunan ke dalam periuk dan panaskan. Perasakan.


6. Seterusnya cairkan tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam adunan tadi.
Kacau sebati sehingga adunan menjadi pekat dan berkrim.


7. Sedia untuk dimakan.

– Resepi asal dari majalah Rasa online .

 

So very the easy kan ? Pencemaran bahasa di situ … ekekeke ~ Dan ada penderhakaan sikit dalam mengaplikasikan resepi asal sebab …. saya lupe letak tepung jagung dan tak gunakan minyak zaitun … tu jer … takper,lain kali taat resepi betul² lak insyaAllah . Mak dah janji nak bagi minyak zaitun dia ;)


<=== Dan saya gunakan susu rendah lemak ni, kasik kureng lemak sikittt …

 

 

Dan ini pula gambor semasa mengacau sup atas api ==>

 

 

Dan ini pula hasil akhir … 1 for me,1 for my hubby, 1 for my mummy ;) Anak² ? Depa dah pegi sekolah , tinggal 2 org kecik tu je … baby Huzaifah mana boleh makan sup lagi . Zaid pula saya suapkan sajelah …

Incoming search terms:

 

33 Responses

  1. zie fauzi says:

    hohoho…sedapnya… Alya suka jenis sup2 ni… boleh try..

  2. iEyLa says:

    hurmm..saye punye mane ummi??
    saye suke sngat makan sayur..hikhik

  3. intan_blur says:

    sedap ke hanie..
    bunyi mcm sdp jekkk..
    sesuai utk ank kak intan yg eczema tuhh.. ;)

  4. Mohkembara says:

    Salam Yong Hanie,

    Hmmm baru semalam makan brokoli, tapi buat salad. Sup ni elok buat sendiri. Kalau guna yg dalam tin tu, memacam benda tiruan yg deme boh.

  5. Mekar says:

    Salam.

    Brokoli ni sayur yg sedap utk dimakan. Tp sya xpernah try buat sup. selalu goreng2 dgn kicap tiram jer. Boleh cuba lps nih :-)

  6. izan ishak says:

    kak izan suka brokoli hanie. menarik n best resepi nya… ada masa nnti nak cubalah! berkhasiat ni…

  7. puan kutu says:

    nampak sedap..i mmg suka mkn brokoli..:)

  8. puanbee says:

    hohoh nak try nanti nampak sedap ni

  9. ummiross says:

    ummi nak cuba jugak lah ni, insyaAllah.

  10. kakyong says:

    nak cuba nanti… ;)
    mcm sedap jer..

  11. nza says:

    sayur yg plg akak suka ialah brokoli hanie…sedap tau kalau masak chap chai….

  12. Kamsiah says:

    brokoli berkesan menurunkan paras gula dalam darah…utk pesakit diabetis,amalkan selalu

  13. Nadiah Sidek says:

    brokoli akak tak minat sangat. makan sikit-sikit gitu je. buat sup gitu lagi la akak tak makan. haha..

  14. Mama Murai says:

    Assalaamu`alaikum Hanie,
    sup ni memang sedap tapi yang pastinya ia bukan untuk kanak-kanak… hehe… nak tahu kenapa? sebab budak-budak boleh tahu dalamnya ada sayur. Puas jugalah saya pujuk, anak bongsu saya minum sup ni, tapi hampeh. Last sekali dapat juga hirup 3 sudu.

  15. titan says:

    tak nampak pun brokolinya?? dah kena makan kerr??

  16. suriati says:

    ohh jam suda 311am. .tjumpa ini entry. mulehle chobe..bg ank2 mkn. err..susu rndh lemak tu leh jumpa kat ekonsep kan??kalo x guna olive oil rasanya akn lari x dr resipi yg asal?

    • Ummi Hanie says:

      aik..k.su xtido lagi ker …

      yup,buleh coba bg anak2 mkn kot2 la depa tersuka … ;) aah susu low fat tu ade je kat ekonsep tu …

      nisa pun xgune olive oil k.su . so xtau nk kate ade beza atau enggak ;)

  17. Bali Tour says:

    terima kasih atas resipe nya
    looks great :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *