Sotong bakar ajaib

by Ummi Hanie on August 5, 2013

in Blog

Menjak² ada pemanggang ajaib ni, semua nak test masak dalam tu. Kek coklat moist dah pernah, masakan berlauk pun dah pernah. Memang pantas dan menjimatkan masa tanpa menjejaskan rasa.

Sotong bakar ajaib menu pemanggang ajaib kali ini, dan kesinambungan daripada entri WW minggu lepas; “Hanya untuk tatapan mata…”. Semua tak dapat view entri tersebut kerana ada masalah sikit dengan blog ni yang masih belum dapat diselesaikan, terutama berkaitan imej yang tak kelihatan. Solusinya buat sementara waktu ni, saya terpaksa gunakan khidmat Photobucket. Jadi ini adalah entri melepas ‘dendam’ ! hohoho~

Okayyy…. Sotong bakar ajaib ni sangat mudah je kaedah memasaknya. Campak² sahaja semua bahan dalam pemanggang tu. Sebelum tu, cucilah dulu sotongnya, perap dengan garam kunyit je. Kalau nak adjust bahan perapan tu boleh jerrr…. dan saya gaul² sikit dengan Tepung Magik, stok wajib dalam gobok dapurku…. ~

Sotong ni tak boleh masak terlalu lama kann… nanti jadi keras pula. Sama macam masak udang juga. So, agak² dah masak tu, bukalah penutup pemanggang dan sedia untuk dihidangkan… Siapa yang suka berkuah tu, tambahlah air mengikut selera masing² ye. Kali ni saya try bakar/panggang je.

Incoming search terms:

{ 6 comments… read them below or add one }

Azie August 5, 2013 at 4:06 PM

Mudahnya dengan pemanggang ajaib ni kan anis. Suami saya nak belikan tapi saya tak mau lagi sebab pan kat rumah ni pun boleh bakar tapi kurang kaw sikit la kan.

Reply

Ummi Hanie August 8, 2013 at 10:32 PM

Aah sng dgn pemanggang ajaib ni azie..

Sy bakar kuib raya pun dlm tu ;)

Pan azie tu oklah juga… Janji boleh masak n makan ;)

Reply

titan August 5, 2013 at 6:33 PM

apa yang ajaibnya nih??

Reply

Ummi Hanie August 8, 2013 at 10:31 PM

Ajaib tu diambil dr nama pemanggang ajaib

Reply

akubiomed August 6, 2013 at 11:04 AM

Nampak menyelerakan apa lagi dimakan. Betul tak? :-)

Reply

Ummi Hanie August 8, 2013 at 10:33 PM

Terima kasih incik akubiomed.

Kami memang peminat sotong ;)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: