Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Siapa kata Muslimah tak boleh pakai jeans ?

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Siapa kata Muslimah tak boleh pakai jeans ?

Sebut pasal seluar JEANS . Budak kecik pun tau rasenye . Baik fabrik JEANS maupon Dato’ JINS Samsudin … muehehehehe … mahap ye datok … gurau jer…… ;p

Kome biase pakai JEANS ? Orang zaman sekarang ni anggap kalo pakai JEANS tu memang smart dan vogue lah kan … Tapi ada juga orang2 yang tak biasa pakai JEANS , contohnya saya dan suami saya . Beliau lagilah langsung tak pernah pakai rasanya . Saya ? Pernah gak pakai masa  zaman slimworld dolu2 … itu pon pemberian sedare saya . Pakai pun dlm rumah jer … Jenjalan idak nye pakai . Entah ler …. tak biase kot .

? Pink Muslimah Store ?
Ok now we are talking a bit about muslimah fashion / style . Mesti awal2 kita akan kata , gaya muslimah adalah sangat tidak seswaiii memakai JEANs , betol tak ? Ya saya sendiri berpikiran begitu sehinggalah terbaca artikel dari sahabat blogger kita dari negeri Cik Siti Wan Kembang , Kakchik . Suke tengok gaya akak berniqab , dengan abaya2 yang anggun2 sekali …. i like it n wanna be like you one day ;) . Jom kome , tengok kat link ni ;
Kakchik , izinkan saya letak gambarnya sekali di sini ya ? I like it very much . Actually semua design fesyen muslimah yg direka oleh Kakchik ni menarik dan sweet . Kome kena la explore sendiri ek . Dan baru2 ini juga beliau ada menegur cara pemakaian remaja2/wanita2 zaman sekarang yg memakai tudung tapi belum sempurna tatacara hijabnya .
Nampak tu …. ade JEANS , ada long sleeve t-shirt , henbeg cantek , heels cunn , cincin kot (yg bulat biru tuh) dan sehelai hooded abaya . Luv it ! Dah mule verangan2 dah ni …. rase nak carik lak koleksi JEANS sendiri later ! Thanx Kakchik for this idea dan silalah produce more n more fancy ideas for muslimah’s fashion ! ;) Cadangan tambahan drpd sy yg memandai2 ni ; Kakchik buleh letak niqab/shayla sekalik . Lengkap gituh .
p.s : first time gunekan function “Pautan Link” . Yeayy berjaya juge …. sebelum ni tak paham apekebendenya lah …. n that’s why takde siggy kat entri ni .

Incoming search terms:

 

26 Responses

  1. NzA says:

    akak pn xpernah pakai jeans n xsuka tgk org lelaki pakai jeans…xtau knapa???

  2. rATu kEBaYA says:

    suka pakai jeans.. tak semestinya tak bolehkan.. yang penting cara pemakaian tu masih dalam adab2 islam..

  3. IdahAfiz says:

    Salam perkenalan buat ummu hanie,semoga ukhwah dpat dieratkan.Akk suka baca entry yang ni.Betul pemakaian seluar jean tu boleh padanan dengan tshirt /blouse labuh bawah pd paras punggungung.Jangan pakai yang ketat2 utk keluar.Dalam rumah takpe itu pun didepan suami.

    Akk pun peminat abaya..:)Suka design2 yang kakchik cipta..

  4. Ummi Hanie says:

    nza : eh ade geng le jugak … ;) taste masing2 berbeza kan kak ?

    ratu kebaya : yer , boleh pakai dna entri ni ada jwpn nye… ;)

    idahafiz : slm kenalan juge buat akk…terima kasih,entri2 sy santai2 je ..xformal sgt…lebih mesra rasenye…yup kite kna pandai sesuaikn pmakaian muslimah

    hans : pandai dier ;)

  5. PuanBee says:

    bee suka jeans hui….jeans dan t-shirt jer…lain kureng!

  6. kakyong says:

    kakyong memang suka pakai pant, senang nak bergerak & jeans2 lama mana yg masih muat memang dok belasah hari2… huhuuuu…

    as long kena caranya.. okay jer.. yg pasti paham kaedah bertudung.. jean pun byk jenis cutting nya.. so pakailah yg sesuai…

    masa bujang dulu ramai juga kawan2 Muslimah yg berabaya/berjubah ni. tudng labuh & berniqab… bila dlm rumah… aduhai… kan main lagi, bergaya mengalahkan kita yg tak berjubah ni… ;)

  7. kakchik says:

    assalamualaikum hanie.

    terima kasih banyak sebab buat kakchik terharu dgn entri yg agak khusus ni. sebenarnya kakchik pun tak pernah pakai jeans, dah spt hanie, takde sehelai pun jeans. kakchik pakai pants je. set yg kakchik reka ni sbg pembuka mata kpd muslimah bhw nak pakai jeans dan t-shirt boleh tapi pakailah di bawah abaya bila nak keluar rumah.

    kat rumah di hadapan suami memang disunatkan berpakaian cantik, seksi pun tak salah tapi kalau bersama rakan wanita pandai2lah pilih yg tidak mengghairahkan.

    insyaallah mana yg baik kita kongsikan agar kebaikan sama-sama kita dapat. sebab mati nanti, Allah akan tanya.

    salam

  8. salam..
    jeans??
    ayu sesekali pakai..tapi time musim sejuk…
    thanks syer info.

    tahniah dah pandai guna ~pautan link~, macam nie lama2 sure lebih banyak faham ttg blog…tahniah sekali lagi

  9. Ummi Hanie says:

    bee : vogue nyer dier…hehe ;p

    kakyong : betoi tu kkyong,jeans pilihlah ikut cutting yg longgar,jgnlah yg fitted .ape jadah pakai tudung tp fitted di bawah kan…itu masih xmenutup aurat namenye…
    aah,biase org berniqab ni mmg pandai bergaya dan seksi di rumah ;)

    kkchik : sama2 kakchik..alhmdllh kakchik x marah sy kidnap gambo kkchik…owh begitu,igtkn kakchik biase bergaye dgn jeans under abaya…;)

    citarasarinduan : timekasih ayu…owh geng lah kite yer ;)

  10. ayushida says:

    akak memang dari dulu pakai jeans, tp kena tahu gayakan dengan baju apa tuk elakkan "menjolok mata org lain"… pas tu, pakailah jeans yang straight cut, so dia x ketat, n nampak kemas….suka jeans sbb tahan lama dan simple…tp sejak dah 3 anak, dah tak beli jeans, pakai yg zaman dara punya jer… hehehe….

  11. SYaMiLa says:

    ummi pun takde koleksi jeans…sbb mmg jarang pakai seluar…biasa baju kurung atau jubah je bila kuar…kat rumah pun biasa pakai skirt atau kain labuh je…tido baru pakai seluar..baju tido sepasang…he3…

  12. NURUL IZZA says:

    salam kak hanie: lama benor xsinggah..'

    iza pun tak pernah pakai jeans.. tapi dtg US pakai jeans..sbbnya yg tu je seluar yg sesuai utk cuaca ms dtg. tp nak cerita mmg selesa juga pakai. tapi jgnla dok pakai yg ketat smpi nampak segala2 tu. pakai yg loose ok rsnya.. kan?

  13. DKosongLapan says:

    Salam Yong Ummi Hanie….
    yang penting kene pandei padankan baju….dan yang penting tak ketat dan tutop aurat……

  14. Ummi Hanie says:

    Syamila : lebih krg je stail kite ummi … ;)

    izza : wslm aah lame benor tuan hambe x dtg ke mari…hehe..xper,akk faham situasimu…pakai jeans brsebab yer..takpelah,jnji longgar kan?kalo ketat rasenye kite jugak xselesa

    D 08 : betoi tu yop…pandei2le mix n match org puteh kate ;p

    ayushida : yup kak ayu . nnti nk carilah juge jeans mcm akk ckp tu ;)

  15. AziE says:

    Cara kita berpakaian tu yang patut dinilai. Seksi ke…sopan ke…terdedah ke…bertutup ke… Jeans tu takde salahnya.

  16. Ummi Hanie says:

    azie : bukanlah sy pertikaikn jeans tu tak betul … kebiasaannye yg jenis ketat tu digemari ramai,betul tak? itu lah yg mmbuatkan cara berpakaian jd salah

  17. Kuman Chaos says:

    Jeans tutup aurat ape.. so boleh la pakai… jangan pakai JIN dah ler.. :D

    kuman "SPACE 1999 pulak!!." Entry

  18. Ummi Hanie says:

    kalo terkoyak2 kat lutut tu idak ler tutup aurat …haha

    konsep tutup aurat ni ialah tutup segalanya dr segi kulit,susuk tubuh dan cara pemakaian . bukan setakat tutup2 gitu jer ..

  19. Yan says:

    errr 'pautan link'?? ape tu?

  20. Ummi Hanie says:

    hans : hehehh

    yan : akk cube tgk kat bwh link "komen entri" tu kan ada link "pautan ke link ini" ..try la explore

  21. rina says:

    salam perkenalan..

    first time explore blog ni n rs teruja sgt..byk info n paling penting pandangan yg ditulis tu x memperlekehkan pihak lain. contohnya entry ni..jeans tu x salah tapi biarlah betul cara menggayakannya:)

    thumbs up for u ummi hanie:)

    • Ummi Hanie says:

      salam perkenalan juga Rina :)

      owh thanx ye.. saya bukanlah pandai sgt mengutarakan pendapat sebenarnya tp sy try to mention apa yg sy rasa patut, dgn cara tak menyinggungkan mana2 pihak… ;)

      oh ye, baru2 ni sy ada beli jeans sbb ada sale. tp bukanlah jenis tight, mestilah longgar2 kan.. dan mmg selesa memakainya :)

  22. alie says:

    seyesly susah nk jmp jeans yg at least longgar kat betis n peha ade pon kne alter pinggar or beli saiz laki..hmm any cadangan?on how to fashion with seluar jeans but in muslimah way

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *