Sesi persekolahan anak-anak 2012

Sudah masuk tahun 2012 rupanya kita. Selamat tahun baru ye semua !

Dengan rasminya inilah entri PERTAMA saya untuk blog ini pada tahun 2012 dan entri “Tips membuat pengunjung blog rasa dihargai” menjadi penamatnya … Bye-bye 2011 … banyak kenangan pahit manis . Juga ramai kenalan/sanak-saudara/famili/kawan yang telah ‘pergi’ . Moga tahun ini lebih baik dari tahun² sebelumnya . Azam ? Bagi saya, carry on dulu azam² lama dan saya nak berpegang pada kata² motivation ni ; “It’s never too late too to do good things” (Tiada istilah terlewat dlm membuat kebaikan) dan … “Man jadda wajada” (siapa berusaha,dia yang dapat hasil) .

Sesi persekolahan 2012 untuk anak² pun dah nak bermula. Parents semua ada anak bersekolah termasuklah kami sendiri sudah tentulah sibuk menyediakan kelengkapan anak² ke sekolah.

Pagi tadi , anak kedua kami, Abang Ukasyah menghadiri program orientasi di sekolahnya. Hanya encik hasben yang menemani dan saya tinggal di rumah bersama² 3 orang anak kerana kesihatan tak berapa mengizinkan.Bukan tak sihat macam mana , kepala terasa berat sedikit akibat tak cukup tidur mungkin? Kakak pula jadi peneman di rumah Opahnya yang sedikit uzur kebelakangan ini …

abg kasyah : encem tak shaye? :p

Alhamdulillah , nampaknya Ukasyah dah ready sepenuhnya untuk masuk tahun 1.Tak seperti 2-3 tahun yang sudah,dia tak mau langsung ke tadika.Sempatlah juga masuk sekejap ke Taski ABIM bersama-sama Kakaknye tapi tak sampai setahun pun… Yang kakaknya pulak tadika sampai 2 tahun ;) So, sebelum masuk tahun 1 ni,kami sejak awal lagi dah motivate dia supaya tak buat ‘perangai lama’.Hehehe…kami bagitau dia yang Kakak ada di sekolah tu bersama-sama … dan untuk peringkat awal ni kami minta Kakak tengok²kan dan temankan dia terutama pada waktu recess (rehat) nanti.Ajarkan dia beli makan/minum di kantin.Bekal tu bawa juga tapi mestilah teringin juga nak membeli bila tengok kengkawan lain pun membeli , kan?

abg : posing depan gate skolah

Sesi persekolahan tahun ni start hari Rabu(4 Januari 2012) ni kan …Tak tau lah pulak memang seragam ke satu Malaysia ? Rasanya seragamlah kot … hari ni (Isnin,2 Jan.’12) cuti sempena tahun baru yang jatuh pada hari Ahad semalam .

Sebenarnya ada seorang lagi anak kami yang masuk alam persekolahan tahun ni.Ekceli,alam tadika … ;) Munirah yang berumur 4 tahun tu akan ke tadika yang sangat dekat dengan rumah kami pada esok hari , Selasa (3 Jan. ’12) . Dia ni takde masalah nak ke tadika . Sukeee sangat . Maybe sebab first time kot . Yang si Abang masa mula² nak masuk Taski ABIM dulu pun takde masalah , nak towards the end tu dia mula liat² pula … Umur pun baru 4 tahun pada tahun 2009 tu … kecik lagi. And then,tahun akan datang tu Kakaknya pula dah masuk tahun 1 (tahun 20010), jadi dia tak ada kawanlah.Yup , masa tu juga saya baru mula berblog secara aktif menggunakan medium blogspot walaupun sudah buka blog sejak awal 2008 ketika Munirah baru lahir ~ :-P .  Oleh kerana rumah dekat sjaa dgn tadika abim tu,saya tolak je Munirah dlm stroller bersama² anak yang dua org tu … such a sweet memory ~

Encik hasben sengaja nak masukkan si Munirah ni ke tadika supaya dia dapat bersosial sedikit dan dapat isi masa dengan aktiviti² pembelajaran. Yurannya boleh tahan jugaklah , RM1** sebulan . Tapi tak mengapalah,cuba dulu.Lagipun tadika ni memang berunsur islamic teaching dan salah satu bonusnya … sangatlah dekatttt dengan rumah.Boleh jalan kaki je.Taski ABIM dulu pun kiranya dekat jugalah tapi terpaksa merentas jalan besar untuk ke sana & ambil masa dalam 5-10 minit perjalanan lebih kurang . Sebelum ini kami menghantar 2 orang anak ke sana dikira berbaloi jugalah duit minyak kereta tu kan … Sekarang ni seorang saja , so nak mencubalah dengan Tadika terdekat ni . InsyaAllah nati saya sharekan silibus dan program pembelajaran di situ.

Fuhhh … sibuk juga tahun ni dengan hal sekolah anak². Seorang masuk tahun 3 , seorang masuk tahun 1 dan seorang lagi masuk tadika. Ummi akan sibuk sikitlah di pagi hari nanti ye !

Incoming search terms:

27 comments

  • Assalamualaikum Yong Hanie,

    Dah mula sibuk melayan kerenah anak2 ke sekolah ya? Hmm utk sekolah pun dah ada Hari Orientasi, kami dulu terus jer masuk darjah satu dan mula belajar ABC. Zaman akak belum ada tadika, 2 tahun lepas tu baru ada tadika (di Singapore) dan kami panggil ‘sekolah makan’ sbb ada makan-makan.

    • W’salam Yong Halima …

      iye..teman tgh sibuk ni … rasenye teman yg xpueh bercuti lagi ni… hahaha ~

      aah la yong..zmn kita tadika2 sekolah2 rendah dolu2 mane de orientasi bagai ni…teruuuus je masuk..dah pandai mmbaca lak tu..cewah ~

      yong org s’pore ye…geng le dgn mak teman .. org geylang si paku geylang … hehe

      skolah mkn ? bestnye skolah makan2 :p

  • Anak kita sebaya..
    seorang masuk tahun 3 seorang masuk tahun 1,
    :)

  • Bagi semangat baru pd anak yg baru masuk sekolah….slmt melayan kerenah anak2 ummihanie…. :))))

  • iEyLa

    bestnye jadi budak2…
    teringin nk g skolah blk..hihi…
    ummi anta kan saye bole??hikhik

  • 3 orang ya tahun ni Hanie… Insya Allah sure boleh handle punya..

    bestnya kalo ade sekolah tadika yg dekat.. kat rumah kami ni ade juga yg dekat dlm 10-15 minit jalan kaki.. tp yurannya x mampu nak membayor nyer.. mau tiap2 bulan boleh miss bayor loan rumah kalo masukkan anak sek situ..

    ohya pasal apa ke yg hanie ckp tu, pasal business dropship tu.. kakyong la ni dlm a/c kurang dr RM100… huhuu… dok tunggu check Nuff yg dlm rm50 tu x sampai2 lagi.. kalo ade buleh la buat bayor streamyx utk bulan lepas…

    • insyaAllah kkyong … satu cabaran tu kan nak handle 3 ank kecik2 ke skolah..mujur le yg sulung tu dah darjah 3,dah brdikari

      takpe kkyonng…ikut je mne kite mmpu kan … dan yg mana lebih utama..asalkn anak2 dpt pelajaran ;)

      nuff ni eloknye kita submit ujung2 bulan klu tak mmg lmbt sikit prosesnye…hanie dah merasa gitu kkyong…sabo je le ye

      takpe lah..dropship tu anytime dah mampu nnti boleh proceed

  • wah… kembali sibuk dengan urusan sekolah anak-anak. rindu pengalaman tu… skrg ni hanya seorang je lagi . Intan yang baru daftar Tingkatan 1

    • ye,kak kujie … mcm kami ni teringin nk anak2 besar2 pulak … hahaha … tp sure bile dah besar nnti rindu mcm kak kujie ni kan …

      intan masuk asrama ke?

      • tak… biasa form 1 mmg tak bagi masuk asrama, kalau form 4 oklah kalau dia nak.

        kat sini, sekolah harian pun ok, keputusan pmr baru2 ni pun meningkat, rasanya oklah kalau sekolah harian saja.

        lagi pun… nanti duduk sorang2 pula.. kena tinggal

  • hajar

    hari ni kat opis hajar sunyi sebab ramai yg bercuti sbb uruskan anak ke sekolah… hehe… ;D

  • anak Nini tahun ni 4 tahun (tapi sebenarnya 3tahun 4bulan) cadangnya nak dimasukkan tadika PASTI kat depan rumah aje..pg td saje bawak dia jenjalan kat sana..memula dia dah buat geleng2 takmo pegi…adei..haru2..tp bila tunjuk pada dia lukisan aliff,baa,taa…1..2..3.. A..B..C..yang ustazah lukih kat dinding bangunan tu,baru dia macam teruja.

    • ank nini lahir ujung thn kot .. mcm anak saya… tahun ni kira 5 thn la tp baru 4 thn 2 bln je …

      aah,budak2 kena bagi semangat mcm tu … klu boleh ajak dia masuk tadika tu sekali.. ;)

  • nza

    Selamat kembali ke alam pesekolahan utk kakak n abang…n utk munirah slmat melangkah ke alam pesekolahan..belajar rajin2 ye…

    along n angah sempat sk di tadika abim..mmg bagus sgt2 cz byk doa2 n surah2 lazim mrk dpt hafal brbanding beby yg belajar di tadika kemas..balik sk je nyanyi + memekak….tension ibu dibuatnya…he.he.he…

    • thanx kak nza … moga2 depa rajin blajar … dan jd pandai2 mcm ank2 akk ;)

      yupp..taski abim antara pilihan terbaik dan mampu utk semua … mmg byk doa,zikir,surah2 yg Kakak belajar n hafal . hihi … memekak ye kak … lawak :p

  • Anak sulung kita sebaya la, Darjah 3. :)

  • Salam kenal..

    seronokkan bila kenangkan anak2 dah sekolah ni..

  • seronok bila ada kaka yg boleh bantu adiknya disekolah..kutu risau je dengan aiman bila dia darjah satu nanti..lmbt lg..dua tahun..tp dh fikir sekarang.haha..

    masing2 sibuk dah sebab anak dah sekolah..:)

  • Pingback: Drama pagi | Ummi Hanie [dot] Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *