Satu Saat Sebelum Tsunami

by Ummi Hanie on July 5, 2011

in Gambar Menarik, Renungan

gambar tsunami

Anda nampak apa yg sepatutnya anda nampak ??? Yaaa…itulah gambar ombak ganas tsunami yg ditangkap oleh seseorang….yg kini sudah meninggal dunia. Ia diambil lebih kurang satu saat sahaja sebelum ditenggelami tsunami. Yg ajaibnya, kamera ini ditemui dan rakamannya masih tidak rosak dan boleh dilihat dgn jelas..!
Saya tak boleh bayangkan ombak sebesar dan seganas itu menimpa diri saya… Nauuzubillah min zaalik !! (utk info anda, saya ni penakut air !!! =p)
Walauapapun, ini semua bukti kebesaran dan kekuasaan Allah Taala…
serta balasanNya ke atas maksiat hamba2 di muka bumi ini …

Incoming search terms:

{ 32 comments… read them below or add one }

hans December 6, 2009 at 8:02 PM

>dah macam film 2012 dahtakut plak den tgoknih tsunami ke ribut?

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 7, 2009 at 12:52 AM

>Na'uzubillah..Tsunami di Acheh ke nie Hanie??p/s: Pun takot air..(Tp bukan Cik Bing.. :p )

Reply

penaberkala December 7, 2009 at 4:18 PM

>tgk dokumentari pasal tsunami bestmcm2 info dapat1)ombak yg melanda tuh sgt panas airnya2)semua bangunan hancur kecuali masjid3)kebanyakan mangsa meninggal kecuali mereka yg berlindung di masjiddan byk lagi infooverall relate dgn kekuasaan Allah dan kuasa agungNya

Reply

Ummi Hanie December 7, 2009 at 4:37 PM

>Hans,ni tsunami daa…menakotkan kannn??sis ieda,takot air gak ehh..cik bing?apekah itu??ermm..ni bukan Acheh tp kat negara omputeh,sorry i'm not so sure to tellpena,betul tuu..walaupun menakotkan tp sis pun suke tgk dokumentari tsunami neh..ade sekali tu tgk kat tv3 kot xsilap..depa tunjuk mayat tergantung2 kat celah2 atap zink..ngeriiiiisesungguhnya Allah maha berkuasa

Reply

penaberkala December 7, 2009 at 4:40 PM

>tu la,tgk dokumentari macam tu menarik gak kdg2

Reply

hans December 7, 2009 at 5:04 PM

>uish….rupa2nya dah pernah adalah tsunami tinggi sampai macam tu?dkt indon ari tu pun xtinggi macam nih kan?

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 19, 2009 at 5:56 AM

>"cik bing?apekah itu??"Kambing!Hihi..Ic..kt negara omputeh ke..Ngeri..seb bek duk kt Mesia..Kalo duk obersea sane salu laakan ditimpa bencana alam,kn..

Reply

penaberkala December 19, 2009 at 8:13 AM

>tu lah,bersyukur sgt duk kat msiadu luar lingkaran api pasifikso, terlepas dari bencana gempa dan letusan gunung berapi

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 20, 2009 at 1:27 AM

>Syukur Alhamdulillah..Tp..kata pakar geology..If rakyat Mesia nie x jgalam sekitar di Mesia nie..X mustahil negara kita aknditimpa bencana alam mcm dkt obersea tu jgk gara2 sikapmasyarakat kita sendiri yg x peka& mengabaikan penjagaan alam sekitar..p/s: Bencana buatan sendiri..

Reply

hans December 20, 2009 at 12:13 PM

>kak ieda : malaysia pun skrgg dah ada gempa bumi dah

Reply

hans December 20, 2009 at 12:15 PM

>pena berkala : betul tu…kalau tidak jadi macam dkt indon…susah nak maju

Reply

hans December 20, 2009 at 12:16 PM

>sis ieda…yups…kesedaran rakyat malaysia masih rendah latgok jer program kitar semula sampah tusampai skrg tak berjaya lagi

Reply

hans December 23, 2009 at 7:51 AM

>pena : owh iakah?so pasnih dah tak ada polistren ekk?

Reply

penaberkala December 23, 2009 at 5:38 PM

>hans:kat kampus aku dh takde polistren sejak bulan 6 arituh lg..semua kafe diharamkan guna..kat lain dh ada kot yg kuatkuasakan..pasal plastic bag tuh, plastic psr mlm yg biasa tuh, maybe dh takleh guna mulai jan2010..plastic bag yg biodegradable cam jusco tuh je yg blh..td kat jusco ipoh,smua pekerja dh start pkai button kempen SAY NO TO PLASTIC BAG

Reply

hans December 28, 2009 at 5:48 AM

>pena : owh..iakah?aku xtahu plak..aku tgok cam sama jer..tunggu 1 jan nih tgok

Reply

penaberkala December 28, 2009 at 9:40 AM

>hans:tu lah,nk tgk gak januari nnt camne..takut "hot2 shit chicken jek"

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 29, 2009 at 7:56 AM

>'Hans: sis ieda…yups…kesedaran rakyat malaysia masih rendah latgok jer program kitar semula sampah tusampai skrg tak berjaya lagi'Ha'aa..yg asingkan paper,glass dgn plastic tu kn..Alaa..Hans..dpn2 papan amaran JGN BUANG SAMPAH tu lh lg deme nk membung sampah..Pelik tol,kn..Ape yg dilarang tu lh yg nk dibuat..Akhirnya yg rusak,bumi kita & yg merana diri sendiri jgk..

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 29, 2009 at 8:00 AM

>Polisterin boleh menyebabkan barah..Elok lh kalo kerajaan haramkan trspenggunaan polisterin nie..Botol Air Mineraltu pun bahaya x boleh guna lebih dr 2x,kn..

Reply

hans December 29, 2009 at 11:16 AM

>pena : hahaha…tahi tahi ayam la

Reply

hans December 29, 2009 at 11:18 AM

>kak ieda : itula..manusia ni semakin dilarang semakin la dia rasa nak buat

Reply

hans December 29, 2009 at 11:20 AM

>kak ieda : guna polisterin yg boleh makan tu..yg tu bagus tapi mahal

Reply

penaberkala December 29, 2009 at 8:00 PM

>hans:hot2 shit chicken = hangat2 tahi ayam,hak3ada ke polistren blh mkn?bkn ke polistren yg blh jadi mknn ikan ka?

Reply

hans December 30, 2009 at 11:37 AM

>pena : xsilap aku ada…yg usm guna tu.kena bayar 20 sen

Reply

hans December 30, 2009 at 11:38 AM

>sebab polisterin tu wat dari kelapa sawittapi xkan sampai nak makan polisterin kan?serupa orang kebuluran jehaha

Reply

ctN honey July 5, 2011 at 2:10 PM

kamera tu x rosak sbb Allah nak tunjukkan,biar kita beringat
ctN honey ada entri terbaru… jom baca Promo video dan Sinopsis Drama Khurafat di Astro RiaMy Profile

Reply

Ummi Hanie July 6, 2011 at 10:30 AM

betul3x …

Reply

sitisifir10 July 5, 2011 at 4:04 PM

Ya ALLAH…..betapa hebatnya ALLAH menjadikan kejadian tsunami itu, maka lebih hebatlah lagi ALLAH mahu memperlihatkankepada kita akn bukti kekuasaanNya

Reply

Ummi Hanie July 6, 2011 at 10:35 AM

Allah Maha Hebat .. sikit je ‘dijentik’ manusia ni … abisss hancurr ….

Reply

farawahidah July 7, 2011 at 12:16 AM

Allahhuakbar..menakutkan..tu baru kecil..klu betul2 kiamat..ya Allah..
farawahidah ada entri terbaru… jom baca Ponnn..ponn…Tora datang lagi….My Profile

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 1:01 PM

mmg menakotkann…dah le sy ni fobia ayor .. lg laaa takottt … wahahah ~ mintak simpang laaa dgn bencana2 air ni…
kiamat nnti lg dahsat fara… ombak naik setinggi bukit !

Reply

akubiomed January 4, 2014 at 2:43 AM

Ribut atau ombak Tsunami. Dimana lokasi berlaku bencana alam ini?

Reply

Ummi Hanie January 4, 2014 at 11:16 PM

maaf saya tak dapat pastikan lokasinya

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: