Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Ribuan kilometer kujejaki

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Ribuan kilometer kujejaki

Salam ceria , salam windu korunkkk ! :p
Ade ke …. yang rindukan teman nih ? Ekekeke …. ngengade jek . Sebenornye masih kemalasan nak buat entri , tapi ada beberapa perkara yang make my day today , maka merajinkan diri jugelah untuk buat entri . ^-^
Kome pun sedia maklum dalam entry sebelum ni teman dah maklumkan teman nak pegi travelling . Yup,ribuan kilometer kujejaki bersama-sama family + mentua sekali . Habis digasak si Innova tu . Baru je dapat tak sampai 3 minggu ;p . Ke Singapura dah sampai , ke pantai timur pun dah sampai . Campur hari perjalanan sume , 5 harilah kami bercuti …. Iyelah , kebetulan bersambung-sambung pula cuti weekends dengan cuti Hari Buruh , tu yang jadi panjang perjalanannya tu . Kami bertolak hari Khamis . So Jumaat tu anakku ponteng sekolah dan suamiku apply cuti siap-siap .

verangan jer pemandangan seindah ini ... :p

Journey kali ni lebih pendek kilometernya berbanding journey ke Singapura 2 minggu sudah . Total perjalanan ulang-alik (2 hala) dari Nibong Tebal – Singapura lebih kurang dalam 1,400 kilometer . Dan memakan masa 10 jam . Journey kali ni yakni ke Terengganu memakan masa selama 6 jam lebih dan jarak perjalanannya dalam lebih kurang 600km jugaklah (kalau jauh tersasar,akan kuedit balik :p) . Wooo … manyak lenguh tulang belakang maaa … :p
Dari Terengganu pula , kami shoot ke Melaka , Bandaraya Bersejarah . Jarak perjalanan yang ini lebih jauh berbanding jarak Nibong Tebal – Terengganu . Wohohoho … larat tak larat jer . Dah le most of the time meriba anakanda . Tak maunye si Zaid tu duduk sendiri dalam car seat . Sabor je ler ….
And then dari Melaka pula kami balik ke Kampar – Ipoh dan Nibong Tebal . Yang ini boleh tahanlah , 4 jam perjalanan (Melaka – Ipoh) sepanjang-panjang highway saje . Tak ade jalan bengkang-bengkok macam ular kena palu . :p
What a journey , huh ? Apapun , seronok lah berjalan-jalan makan angin sambil tengok negeri orang kan … untuk surirumah macam saya ni , dapat le refresh sikit otak yang termendap ni . Hehehh ~ Bukannya tak bawak notebook (lappy kecik) , cuma takde mood nak bertenet . Mode bercuti-cuti Malaysia le katekann … :p Komen2 kome kat entri sebelum2 ni saya just bace je dulu,belum reply . Emel pun setakat baca sambil lalu jer . Laen2 sume melayang ke Laut China Selatan :p .
Yang bestnye , bile online balik di rumah , dapat emel dan notification yang baik2 belaka . Tu yang mood online mari semula . Alhamdulillah :) . Nak siapkan entri ni pun memakan masa berjam-jam (bukanlah terus-terusan non-stop , tapi bersambung-sambung dari waktu ke waktu :p) . Tunggu next entrylah baru bukak story baru ni yer .
Yang tak berapa syioknye , beberapa wishlist yang tak dapat ditunaikan seperti ;
  • nak makan satar (makanan spesel org pantai timur) ,
  • nak makan lempuk (seakan-akan dodol tapi dibuat daripada durian) ,
  • nak gi Pasar Payang ,
  • nak gi Mydin Mall (erk?:p) ,
  • nak main2 air tepi pantai ,
  • nak tengok2 Bandar Melaka ,
  • hoi banyaknye ! udah2 le tu :p

    inilah satar ikan ganu ... pic credit to Google

    lempuk durian ... pic credit to Google

    ish ish ish ... ada ka patut .... credit to Google oso !

    Tak mengapelah … yang paling penting dapat berjumpa kaum keluarga , selamat pergi dan selamat pulang . Anak2 saya pun alhamdulillah tak banyak buat karenah . Setakat menangis sikit2 tu biaselah , adat bebudak … sepanjang perjalanan pergi dan balik tu kami berhenti-berhenti untuk ambil petrol . Atok depa belanja kudap2 (jajan) . Bekal air minum dan sedikit jajan memang saya dan Opah bebudak ni dah bawa siap2 . Maklumle , ada budak2 kecik ni , macam2 ‘perisai’ nak kena pasang :p .
    Oklah . Dah penat menaip ni . Layan pic sikit jelah yang mane ade dan sesuwei yer …

    ce teka ... kat mane ni ?

    amacam ... dah nampak ke ?

    kalau tak tahu , tunggu jawapan later ! ;)

    Maklum je lah , kamera bukan DSLR ni tak sharp gambo nyer . Tambah pula snap pics waktu malam .
    Tak banyak pun snap gambo kali ni , orang bukan addict dengan gambor katakan …. :p

    sang ayah mithali melayan anak2 bermain ;)

    lawak betul si Abang terjerit-jerit main buai laju-laju :p

    Pic ni ketika bersiar-siar ambik angin di Taman Awam Lagun Kuala Ibai , satu kawasan dengan Masjid Terapung a.k.a. Masjid Tengku Tengah Zaharah .

    credit to cutiganusokmo.blogspot.com

    Kami tak sempat masuk masjid ni . Cuaca terlalu panas terik , so lepas makan2 rojak , sate , minum2 bawah pondok yang menghadap lagun tu , kami balik je rumah . Eh , suamiku dan familynye pegi solat Zohor di Masjid Kristal pula . Memang tak jauh dari rumah adik iparku . Saya dah pergi sebelum ni so tak terkilan sangatlah tak ikut sama .
    Dan …. yang penting …. dapat ‘tapau’ ini sikit ! Kire macam tak sampai Ganu kalau tak dapat ni wooo …

    pic credit Google sokmo :p

    *Sekarang ni semua kedai menjual kepok (keropok) lekor di Losong menggunakan signboard biru begini .

     

    21 Responses

    1. lin azlina says:

      owh..berjalan2 yer..best kan..leh tenangkan minda
      lin azlina ada entri terbaru… jom baca JUVANA ada ke cikgu pompuan yang sanggupMy Profile

    2. munna says:

      seronolnya berjalan…. munna minggu cuti lalu duduk rumah je..cuma pegi kenduri kahwin yg dekat2 sini saja
      munna ada entri terbaru… jom baca Walls Fruit Salad Di Kala Cuaca Panas TerikMy Profile

    3. ctN honey says:

      seronoknyamembaca perjalanan percutian ummi..best juga sbb bawa anak yg tak byk meragam…
      ctN honey ada entri terbaru… jom baca Keputusan terkini kes tuntutan RM138 juta oleh Datuk Sosilawati terhadap NashMy Profile

    4. nza says:

      oooooooooooooooooo…p Trangganu…rindu keropok losong tu….

    5. D_08 says:

      Salam Yong Ummi Hanie…
      uiiii…sakan nye berjalan……..
      seghonok …….
      tapi lepaih tu mesti penat tak ingat…….kan??? kan???
      D_08 ada entri terbaru… jom baca Sessi BBQ bersame Tuan DirektorMy Profile

    6. puanbee says:

      nis bee leh bayangkan cam ner bee pernah jalan2 cam nih dari taiping ikut grik kelantan terengganu pastu pahang dan balik KL ..penat giler anak muntah2 samapi demam ler..ayahnya bawak bejalan tk mau2…

      nasib anak nis tk demam apa , tahan lasak juga deme
      puanbee ada entri terbaru… jom baca Segmen Puanbee – Review Blog RaihanibtisamMy Profile

      • Ummi Hanie says:

        weiii..penat giler tu bee…tau je le jalan ke grik tu kan byk selekoh2…penin pale…seb bek budak2 ni byk tido dlm kete
        aah thn lasak juge deme ni…zaid je termuntah sikit , tu pun mujur dh dekat bebenor nk sampai dah…teman pun kene le skali tempias nye :p

        ank2 nis ni (dgn mak2nye skali le) mmg kuat brjalan…hehe…tp stakat ni xlarat lg le nk jalan jauh2 mcm tu

    7. Hisyam says:

      Bestnye dapat pergi jalan2 cuti ni.
      Hisyam ada entri terbaru… jom baca Pekerja Fikir Dan Tak FikirMy Profile

    8. Yati says:

      Bestnya, jalan-jalan satu malaysia, Hanie. :)
      Cian, tak dapat makan lempuk ya. Kalau dekat, kak Yati dah minta dah kat mek (MIL Kak Yati, Kelantan). Dia punya lempuk ori dan best in the world. :)
      Yati ada entri terbaru… jom baca Perihal anak-anakMy Profile

    9. Keropok lekor meletup ! | Ummi Hanie [dot] com says:

      […] Ribuan kilometer kujejaki […]

    10. Andy Tern says:

      Great website…

      […]we like to honor many other internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]……

    11. Recommeneded websites…

      […]Here are some of the sites we recommend for our visitors[…]……

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *