[Review] : Blog Mama_Iris

 

 

Salam hormat .

Alhamdulillah masuklah blog review kedua untuk List Pertama . 3 more to go and 2 lists already waiting … amik ko :p

Kali ini meh kita usha blog Mama_Iris @ Nurul . Nama penuhnya Nurul Huda . Seorang mama kepada seorang puteri . Iris itulah puterinya … (Nur Airis Khayra … sedapnye nama!)  that’s why she called herself Mama_Iris ;) .

 

Ok terus pada review . Sebelum ni dalam kotak komen , Nurul ada mengadu yang blognya nampak kurang menyenangkan di matanya. Well , di mata saya OK jer cuma …. Ha , ada cuma-cuma  lak  . Cuma….  ada beberapa perkara ;

 

–          Post kurangkan kepada 2 @ 3 sahaja dalam satu page utk cepatkan loading blog . Kenapa loading blog kena laju ? Sebab pelawat tak suka menunggu ….

 

–          Berat blog = 303.24 … berat sangat tu nurul ! kena slimkan berat blog di Slim World yer … kasi loading lebih laju . Buleh cek sendiri kat sini nanti ; www.pagescoring.com/website-speed-test/ .

 

–          Arkib blog tu boleh kemaskan lagi kasi jadi dropdown menu pun ok . Tapi nak biorkn macam tu pun ok takper…  sbb widget macam recent post & popular post kan  ade… Gunakan sebaiknya .

 

–          Widget feedjit tu pun saya rasa tak begitu penting , turut memberatkan blog .

 

–          Kenape tulisan terkeluar sikit dr kotak posting yer ? takper , leh cuba carik2 template lain juge…

 

–          Saya suke ada penggunaan page navigator di bahagian bawah blog … Menatang ni ha ;

 

 

 

–          Alexa ranking6,840,248 . Boleh cek sini ; http://www.alexa.com/siteowners/widgets/sitestats

Maybe Nurul tak kisah sgt tentang ranking alexa ni tapi kalau Nurul bercita2 nak blogging lebih jauh dan menjadikan blog mesra SEO, digalakkan utk tingkatkan lagi ranking ni (nombor lebih kecil lebih bagus) . Digalakkan juge utk letak widget Alexa tu dalam blog …

 

–          Pagerank = 2/10 . Gud job . Boleh cek sendiri di sini ; http://www.prchecker.info/check_page_rank.php

 

Lain -lain ok jer …

 

–          Template dah ok … 2 kolum . Warna pink juga menarik perhatian penchenta pink macam saya ni  .  Posting sebelah kiri blog adalah yg terbaik … Teruskan begitu .

 

–          Nurul rajin juga update blog … ada 26 entri utk bulan May 2011 ni . Teruskan .

 

–          Tahun lepas , 2010 agk banyak entri … 405 semuanya . Rajin tu

 

–          Gambar cantik2 dan jelas yer … ade watermark gud

 

So ape saranan saya untuk blog Nurul ?

 

–          Rasanya cadangan/saranan dah kemukakan tadi sambil lalu kan … nothing to add kot setakat ni .

 

–          Harap Nurul leh terima sedikit kritikan membina ni yer … blog saya pun taklah hebat mana . Tentang SEO  tu , kita boleh belajar perlahan-lahan . Tak susah mana sebenarnya …

 

Maka dengan itu , sudilah terima banner ini sebagai tanda sudah direview ;

 

 

Blog Review bersama Ummi Hanie

 

Jom lah kome …. terjah blog Mama _ Iris sekarang ! Boleh berkenal-kenalan ….

 

Giliran review seterusnya … Blog Cik Sembang

6 comments

  • mama_iris

    salam….thanks for the review kak…walopon malangnya tu utk blog lama yg nurul still xleh nak masuk….nurul try apply your advice kat blog baru nurul … http://mypinkberrystory.com
    tapi blog je baru……nurul stay mama_iris yg sama…..hehhehhe……
    cuma kene merangkak2 dari bawah semula and try to update as often as i can….

    part SEO tu mmg nurul kureng faham sket dari dulu lg dok baca org cite psl ni…so maybe akan curik masa utk study.tulisan terkeluar tu hahha….mmg pening nak adjust width blog ni……nurul ni mmg lembap sket bab2 nak godek html code tu…..ekekek………actually nurul suke kalo bahagian posting nya besar,sidebar kecik takpe….sbb sbnrnya suke gambar tu dlam size EXTRA LARGE…..tp jadi hodoh la guna template ni…..template lama dulu boleh sbb ntah cmane ntah bahagian posting dia besar lak……hehhehe…..

    btw….thank u ye kak……..appreciate it so very much!XOXO

    regards,
    nurul.
    mama_iris ada entri terbaru… jom baca Ada WordPress Application For BB…jadinya sgt suke…My Profile

    • owh ok…no problem Nurul…
      terima kasih juge sudi terima my advices yg tak seberapa tu…

      dah tgk blog baru Nurul tu..wordpress + domain sendiri kan ? Tahniah…sudah maju setapak lagi…:)
      tak aper,SEO tu boleh blaja sambil2 lawat blog lain yg arif pasal SEO ni..sy sndiri pun sdg bereksperimen…

  • MEKAR

    Saya baca review yg anda buat utk blog mama_iris. Di samping membaca, sya gunakan panduan itu utk kegunaan di blog sya juga. Tq sudi memberi info :-)
    MEKAR ada entri terbaru… jom baca Lelaki Teransang 30 kali SehariMy Profile

  • dah jengah ke blog mama iris..
    dah tak nampak blog archieve nya..
    kakyong prefer blog achieve stail scroll bar tu.. sennag nak tgk n3 yg lama.. kurang berkenan dgn stail dropdown menut tu… kalo nak tgk n3 lama, kena klik & lambat nak tunggu loading..
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Kembali mengupdate blog ini My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *