Rekod tertinggi pelawat setakat ini via widget Histats

Alhamdulillah , syukur keadaan kembali normal . I mean , my mood in blogging since bertukar domain and all that . Pun begitu masih ada beberapa perkara perlu dipantau dan diperbaiki . Give me time ok … thanx dear frenz ;)

Dah beberapa bulan saya menggunakan widget dari Histats , menggantikan Widgeo untuk memantau trafik blog ini . Saya tak pandai atau maybe tak begitu serasi dgn GA (Google Analytics) . Akan tetapi stats dari Nuffnang saya pakai juga . Setakat ni 2 sumber inilah saya pantau aliran masuk pelawat2 ke blog ciput ni .

Dalam minggu ni saya perhatikan jumlah visit pelawat (bukan UV, tapi total yer..) sudah menjangkau angka 200+ , alhamdulillah . Satu perkembangan yg baik bagi saya . Biasanya mencecah 100+ pun sudah buat saya gembira . Ini berlaku jika saya aktif sedikit berblogwalking . Tapi taklah terlalu gasak sangat , biase2 saja … ikut mood dan kemampuan mental / fizikal juga lah . Rasanya tak sampai berapa puluh blog pun yg saya terjah . Tapi ternyata BW (blogwalking) merupakan salah satu sumber trafik yg amat berkesan . Setuju ?

Akan tetapi , semalam (Khamis – 10/2/2011) mencatat total visitors tertinggi setakat ini . Sebanyak 326 hits dicatat . Ini melalui widget Histats saja ye . Belum cerita stats Nuffnang lagi .

makes me smile ... :)

 

Data dari widget di atas ;

Total Visitors = 326 (alah belum sampai 1k pun nak kecoh daa….;p)

Pages Today = 725 – xsilap saya jumlah page dlm blog ini digeledah

Online = 8 – yg sama2 online dgn saya … paling ramai pernah saya capture seramai 20+ , belum sampai 30 lagi kot …

Yg bertulis ” 3 org calon BFF saya tengah lepak sini “ tu m’gunakan widget lain . So , lain2 hasil nye … Patutnya guna 1 jenis widget saja sudahlah kan , tapi entah , suka pulak nak pasang ayat mcm tu . Hehh …

UV(Unique Visitor)  saya tak pastikan lagi , kena refer stats kat Nuff , tapi ini sudah cukup memuaskan hati saya . Tambahan pula bile melihat bilangan visitors online . Terima kasih lah semua …. :) Jejak2 kalian di chatbox dan kotak komen alhamdulillah berjaya kubalas setakat ini . Bloglist saja tak sempat nak terjah semua . Maaf … kemampuan sedikit terhad . Tak terdaya nak cover semua dlm sehari sekaligus .

U all pun saya rekemen sesangat utk guna widget dari Histats ni . Tinggalkanlah Widgeo yg annoying suke keluar pop-up ads tu … Pilihan widget Histats pun jauh lebih banyak dan cantik2 belaka tau … ;)

Sumber2 trafik blog ? Hurm , selain daripada kotak2 chatbox , dari Gengblogger pun banyak juga . Kena rajin le ping blog dan join forum kat situ . Saya join sikit2 je forum … Others must be coming from feed (update dalam bloglist @ followers) dan sikit2 dari carian enjin .

Apa pun , i’m really happy with what i’m doing with this blog now … Traffic is not everything . Salam sayang buat semua ! Berblogginglah kerana minat , insyaAllah bertahan …

p.s : InsyaAllah nak rekod sikit nanti perkembangan sepanjang sebulan berdomain sendiri … gigih2kanlah dirimu Hanie ! ;p

14 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *