Persiapan Minggu ke-37

by Ummi Hanie on August 6, 2009

in INFO

Minggu ke-37 dah ye . Apekebendanya ? Tempoh kehamilan saya lah.. kalau ikut Islam, 9 bulan 10 hari dah boleh bersalin.

Hari ni genap minggu ke-37 dan 1 hari ( 9 bulan 8 hari ), makanya tinggal lagi 2 hari lg utk Hanie meletoppp kalau ikut tempoh dlm Islam. Kalo ikut tarikh doktor, 21 hari lagi baru bersalin! Lambat wehh. Oh, ya.. Selamat Hari Jumaat juga yer kengkawan. Hari yg penuh barokah nih. Pagi2 sapi’e lg dah ujan lebat. Ohhh.. nyaman! Hanie n hubby nak cepat sebab… dlm 2 minggu lagi my hubby dah kena turn lecturing students. So, walaupon dapat coti seminggu ( baby lahir ) tp kalo dah sangkut dgn class, susahlah jugak kan.

Kami bercadang supaya Hanie dapat bersalin di Klinik Taqwa (klinik swasta di Ipoh) tuh. Si baby Muni lah baby yg rasmi kat situ, berbanding abg dan kakaknye di GH jer. Layanan of coz la jauh berbeza kan.. dan Hanie pun dapat merasa la rehat sikit di klinik tu. Bayarannya pun x mahal mana. X sampai Rm1k pun !! Best kan !! Teruja ! Teruja !
So, skarang ni saya tengah menunggu saat dan waktu utk sakit bersalin.. huhuhu.. kurang2 pun ‘turun tanda’ tu kan.. hope sesangat dlm minggu ni jugak. Problemonyer, saya ni jenis susah lah nak turun2 tanda ni. Contohnya keluar darah (tanda nak dekat brsalin) ataupun pecah ayor tuban. Tiga2 baby yg Hanie lahirkan tu, ayor tubannyer dipecahkan oleh misi atau doktor. 2 kelahiran kena induce, 1 jer ‘terselamat’. Ohhh… i dun like kena induce! Sakit wooo. mmg la nak bersalin ni sakit, tp induce ni mcm dipaksa bagi sakit beranak tu dtg. Tak natural u know… Hanie bukan setakat induce, epidural pun peronah ! Masa tu anak sulung, susah sikit nak keluar. Sakitnyer pun berpanjangan sikit, so doc tanya samada nak wat epidural or tidak. Me jawab ok jelah.

Kita kena bongkokkan sikit tulang belakang kita mcm seekor udang dan suntikan dilakukan pada tulang belakang. Sakit gak! Tapi ia serba sikit melegakan kesakitan bersalin.. Mananyer tak susah keluar baby, dahlah yg first, beratnyer 3.8 kg u know !! Ok dah tutup dulu kisah bersalin anak sulung ni ye.

Buat masa ni, Hanie masih . . .

  • Masak ~ selalunyer idak ler, kalo masak pown ringkas2 jer mcm goreng2 ke.. syukurlah dpt suami yg x kekok ke dapoq ! Bila lg nak bermanja dgn encik somi.. sdgkan org yg sehat wal’afiat pown idak memasak.. hoho ~
  • Blogging ~ yes indeed ! Trpakse diKURANGKAN jugak sbb hubby suruh tido mlm awal skarang !! ohhh… janggal rasenyer…
  • PS2 ~ whoa! main PS2 wehhh.. sajer release tensennn. baru jek beli dr my bro..rege 2nd hand yg sgt brpatutan. apo lg.. The SIMS lah..
  • Jalan2 shopping2/makan angin ~ yes of coz ! selagi kaki ini masih terdaya melangkah (walopun brjalan ala2 penguin), ku gagahkan jua.. hahaha~
  • Mengemas Umah ?? ~ amvoi rajinnyer ! terpakse dehh.. x tahan mate ni nengok sepah2 yg anak2 buat. Ala kadar pun jadi ler… ini trmasuk menyapu sampah dan memberus lantai bilik ayor yer..
  • Driving ~ yerrr masih lagi ! Ambil anak2 dari Taski n hantar kak Long gi ngaji ptg2..tu jelah…

Adeehhh.. ekceli perut saya dah rase semacam jer ari ni. Tak taulah, mainan perasaan atau sebaliknyer. *Braxton Hicks tu mmg lah. So, Hanie syor kat hubby supaya kitorang balik Ipoh gak ptg ni atau esok pagi, buat check up kat Klinik Taqwa tuh (tmpt yg kuidam2 utk brsalin nnti) dan tgk ape kata doc… kalo green light, makanya tinggal sehari dua nilah utk ku bersalin.. yahoo ! Pelik eh ? Org takut2 nk brsalin, saya ni ber’yahoo’2 plak.. huiii.. mane de nyer x takut/brdebar, tp dah berat punyer pasal, rase nk cepaaaaattt jer keluarkan “isi” nih. Dan.. x sabor rasenyer nak menatap wajah ‘org baru’ itu… Nama dah dikarang yer ! Utk boy la, hubbyku yg siap2 chopp nama, x mau ubah dahhh katenyer. U all nak tau ? TUNGGU org baru tu kluar dulu yer !! :p

Last 2 weeks (citer dah basi sket yer) we all jenjalan sebelah Prai sane utk “memancing” . Pancing barang baekk punya !! Hehehe . . Oklah , straight to da point, we all completekan shopping brg2 baby nih . . Saya dok bajet nak beli playpen yg regenyer dlm RM250-RM300 tuh sprt yg penah trnampak di supermarket Giant di Sg. Petani tempoh hari . Tapi dah rezeki kami mlm tu, ade offer lagi baekkkk punya !! Just for RM109 kami dpt sebuah playpen berjenama OTOMO (ok kottt…) . Offer last utk mlm tu jer ! tinggal sejibik jer . So, dpt jimat bajet playpen, kami intai2lah baby car seat pulekk ! Dpt jugak sejibik !! Sweet Cherry lagi.. hoh ! RM 180 +-. Sunggoh pueh ati, alhamdulillah.. rezeki baby namanye tu kan ??

Antara barang2 persiapan/kelengkapan utk menyambut bebi kali ni ialah . . .

  • Beg ummi dan bebi ke klinik – DONE
  • Bakul makanan/termos/ubat2/bengkung – DONE
  • Bakul bebi (sementara gantikan katil) – DONE
  • Beg baju anak2 yg laen – DONE
  • Pampers bebi dan ummi (hikss !) – DONE
  • Bebi car seat – DONE

Ade ape2 lagi yg tertinggal tak kengkawan ? Rasanya dah cukup tuh . Stay kat kampung pun maybe dlm seminggu jer . . x maulah susahkan mak/MIL . InsyaAllah can take care of myself + newborn bebi + anak2 yg lain + incik hubby . . hohoho … dlm pantang nnti incik hubby ler kena jaga kiter yea . . wah sonoknyer ! :p

Last but not least, di kesempatan ini, Hanie nak hulurkan tangan MOHON AMPUN DAN MAAF KPD SEMUA KENGKAWAN atas segala salah silap, terkasar bahasa yg x disengajakan selama ini. . . DOAKAN saya dipermudahkan bersalin, dpt bebi yg shumil dan yg paling penting, dua2 SIHAT dan SELAMAT. . . SYUKRAN JAZILAN !!!

I’ll be missing u all sepanjang coti blogging nanti. Kenalah jaga kesihatan sikit . x buleh berjaga lewat mlm sangat , tau jelh bebi newborn ni x tentu sgt waktu tidur malamnyer kan.

Wassalam.

p/s : entri2 yg mungkin ada selepas ini ialah entri2 auto-publish yer . . maaf jika sy x dpt menyahut anda di shoutbox dan komen box tuh .

Komenlah sepatah dua kata utk memeriahkan lagi blog mesra alam ini . . . Komen anda pasti akan disahut .

Incoming search terms:

{ 21 comments… read them below or add one }

Hot Mummy August 7, 2009 at 9:10 AM

>salam hanie..dh nak bersalin dah rupanyer..ok kak as doakan semuaga hanie selamat melahirkan baby yang shumil dan sihat..smga segala urusan bersalin nnti dipermudahkan olehNya.Jaga diri bebaik pas bersalin nnti.Tak sabar nk tunggu kehadiran orang baru tu…

Reply

~ieDa~ August 7, 2009 at 10:51 AM

>Assalamu'alaikum..Hanie..Wahhh..da x lame nie tunggu hr je new baby born..!Da siap sume brg tu Hanie prepare kn tgl nk g klinik je..Hanie..mmg kalo Sis pun x pregnant lg pun salu pk cam takot la kalo nk deliver baby nnt tp Hanie len plk maybe sbb dh biasa deliver baby kn kids pun da 3 org dh..Ape2 kn Sis do'akan Hanie dgn Baby slmt..Amin..Amin..!Jg kesihatan tau,nnt pas da deliver ley la berjaga till midnite skrg xley la kene tdo awal tu..Sabar yekk..nnt on9 sampai lebam..T.Care,Dear.. :)

Reply

Ivy Metaga August 8, 2009 at 8:04 AM

>moga semua nya akan baik2 ya…

Reply

iedaLUVsham August 8, 2009 at 10:24 AM

>nisah!! nak bersalin dah ko, huhuhu!!! akan ku berlari2 ke poliklinik taqwa tu nnt, hahaha!!! weh, aku doakan semoga ko slamat bersalin, bb sihat alhamdulillah..amin… ;)p/s: aku pon epidural gak weh!! hahahha!!! ;p

Reply

neezareef August 9, 2009 at 3:51 AM

>pejam celik dah dekat nk besalinmasa sy amek epidural tu dia suh sy peluk bantal..tak la sakit tp biasalah x selesa la kan enjek kt blkg gitu..pstu ape lg..x rasa ape2 la..tau2 dah tebelah je perutnye..hehe

Reply

Yan August 9, 2009 at 10:50 AM

>bace entri hanie menggamit kembali perasaan/suasana dikala melahirkan Nur Anesya Qistina..bersalin tak smpai RM1k?? berapa tu 999 pn tak smpai RM1k hanie.. napela kat jb takde.. huhu terpakse gue ke gomen jugak.. hehhehanie sebut ps2..jangan tak tau.. akakpun ms mengandung dulu hantu ps2.. coz waktu tu takde lg internet kat umah.. hubby lak keje shift siang kdg mlm.. bohsan kat umah.. ku layan ps2.. tp more to CSI jekla.. gem gado2 akak tak reti men.. aduh sweet plak rase time tuh..

Reply

nza August 10, 2009 at 3:16 AM

>moga semuanya slmt..ok take care…

Reply

afsal_8281 August 10, 2009 at 4:32 AM

>seronok pengalaman mengandungwalopun baru je lps dpt anak yg pertamatp teringin jek nak mengandung lagihiii3Xsemoga selamat melahirkan baby tu ye

Reply

MaMaQaYPo FaMiLy August 10, 2009 at 5:56 AM

>Semoga SELAMAT semuanya yer Hanie… Ameen!!!

Reply

miela77 August 10, 2009 at 6:14 AM

>salam…daku juga mendoakan agar ummie hanie selamat bersalin … kat ipoh ek..kalau tau daku leh tumpang ieda g zass kat klinik taqwa tu…ieda..daku nak tumpang…

Reply

Ummi Hanie August 10, 2009 at 2:32 PM

>Hot Mummy : w'salam Kak As .. trimekaseh atas doa2mu itu .. pnantian ini satu 'penyeksaan ' !Ieda : W'salam sis .. thanx 4 ur wishes too..huii..mane x takotnyer sis , saje xnak pikiaq2 sgt…Hanie ni jenis kuat sket darah gemuruhnyer..huhu~wlubgmnpun,nk cepat2 jugak deliver bby nih..berat dah rasenyer,nk jalan pun perit..smuanya serba xslesa..Hanie doakn smoga sis cpt2 jugak dpt bebi yea…nnti maila umah tgk bebi Hanie,pgg2 nnti insyaAllah jangkit ler..amin…Ivy Metaga : Sis Ivy , THANX 4 ur wish . U r Sweet !IedaLuvSham : dikao nk brlari2 yea ke klinik tuh …huuhuu trharu dakoo…ape2 pun THANX yer n aku akan inform/sms ngko biler dh slamat deliver nnti…dok nunggu nih tp bebi xmau2 kluar lgNeezareef : yepp kak ..sat jer dh sampai mase nk brsalin .. owh , akk pun wat epidural yer . tp operate ek ? bby songsang kot?Hanie kalo buleh nak elakkn operate2 nih . . Yan : yess . . entriku mmg m'gamit knangan setiap ibu yg penah mngandung .. hehe pasan ~ erm,buleh ler plan nak kasi Qis adik ? buleh dah tu kak..dun worry ..nnti dia pandai adapt insyaAllah .. antu PS2 gak ?? wahhh samelah kiter .. Hanie xdop game CSI . tp suke bangat nain The Sims , ingat nk beli lg koleksi game tuh..hehe~ erm..btol ! dlm rm800 jer kos brsalin kat klinik swasta tuh,tpm kalo operate maybe rm1k lebih lah..normal la kan..ape kata kak Yan tubuhkan sndiri klinik sebegitu di JB?ekeke..snangnyer dakoo berkata2 ..Nza : tahnx sis !! Muahh ~af_sal : yer kak , sonok pngalaman mengandung ,melahirkan dan mmbsarkan anak2 ni walopun agak perit pengalamannyer .. ha kak,bulehlah plan nk ngandung lagik lpas ni ? anyway,THANX a LOT 4 ur wish …MamaQaypo : yer kak Eta . . THANX !!Miela77 : w'salam kak..wah terharunyer dgr akk pun nk mai ziarah sy nnti..mai la yer…nnti sy inform Ieda suh dia inform akk..jgn luper bawak pekasam skalik yea ! kui3x..xmalunyer~ THANX 4 ur wish !

Reply

ummuabdullahsyaakir August 13, 2009 at 11:29 AM

>Salam UH,oh dah prepare rupanye ye..eem cuma dlm list xde air selush n buah kurma klu nk energi msa nk kontrksi(UAS pn baru tau msa pntang..hehe)Subhanalllah..baby first UH 3.8?Emm smgt btl..UAS yg 3.75 ni pun dh trsa kmbng urat saraf..tapi kena jugak Induce+epidural sbb UAS tak tahn sakit..eem apapn pnglm brsalin pnglmn yg tak kn kita lupa smpi kita mati nnt,kn?Syurga bawh tapk kaki ibu^_^

Reply

hans December 6, 2009 at 1:00 PM

>hahahahpic bayi menetas dari telur tu sangat comelowh,sama tak perasaan 1st time bersalin dengan selepas2 tu?

Reply

Ummi Hanie December 6, 2009 at 5:50 PM

>hehe..mmg shumil bayi menetas dr telur tuh..perasaan…hmmm..sudah pasti bersalin 1st tu sgt2 mendebarkan ! yg lepas2 tu brdebar gak tp dah ada pengalaman kan…so kurang sikitlah ;)

Reply

hans December 6, 2009 at 7:04 PM

>owh,macam tu….mana tau rasa lain2 ker

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 6, 2009 at 11:19 PM

>Blm pernah rasa sakitnya melahirkan zuriat..

Reply

hans December 7, 2009 at 8:23 AM

>eh,iakah?tadi sis hanie kata akak dah 4 anak dahpelik lak gua

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 7, 2009 at 8:27 AM

>Weiii..lu nie apa nie..Yg ada ank 4 tu Sis Hanie la..Bc tol2 Hans..Kang 'tersilap haribulan' plk lg.. :p

Reply

hans December 7, 2009 at 8:34 AM

>adess…..tersilap lagihahaha

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 29, 2009 at 7:50 PM

>Apa daaa Hans..Hihi..

Reply

hans December 30, 2009 at 12:21 PM

>kak ieda : haha..typing error

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: