Persiapan Minggu ke-37

by Ummi Hanie on August 6, 2009

in INFO

Minggu ke-37 dah ye . Apekebendanya ? Tempoh kehamilan saya lah.. kalau ikut Islam, 9 bulan 10 hari dah boleh bersalin.

Hari ni genap minggu ke-37 dan 1 hari ( 9 bulan 8 hari ), makanya tinggal lagi 2 hari lg utk Hanie meletoppp kalau ikut tempoh dlm Islam. Kalo ikut tarikh doktor, 21 hari lagi baru bersalin! Lambat wehh. Oh, ya.. Selamat Hari Jumaat juga yer kengkawan. Hari yg penuh barokah nih. Pagi2 sapi’e lg dah ujan lebat. Ohhh.. nyaman! Hanie n hubby nak cepat sebab… dlm 2 minggu lagi my hubby dah kena turn lecturing students. So, walaupon dapat coti seminggu ( baby lahir ) tp kalo dah sangkut dgn class, susahlah jugak kan.

Kami bercadang supaya Hanie dapat bersalin di Klinik Taqwa (klinik swasta di Ipoh) tuh. Si baby Muni lah baby yg rasmi kat situ, berbanding abg dan kakaknye di GH jer. Layanan of coz la jauh berbeza kan.. dan Hanie pun dapat merasa la rehat sikit di klinik tu. Bayarannya pun x mahal mana. X sampai Rm1k pun !! Best kan !! Teruja ! Teruja !
So, skarang ni saya tengah menunggu saat dan waktu utk sakit bersalin.. huhuhu.. kurang2 pun ‘turun tanda’ tu kan.. hope sesangat dlm minggu ni jugak. Problemonyer, saya ni jenis susah lah nak turun2 tanda ni. Contohnya keluar darah (tanda nak dekat brsalin) ataupun pecah ayor tuban. Tiga2 baby yg Hanie lahirkan tu, ayor tubannyer dipecahkan oleh misi atau doktor. 2 kelahiran kena induce, 1 jer ‘terselamat’. Ohhh… i dun like kena induce! Sakit wooo. mmg la nak bersalin ni sakit, tp induce ni mcm dipaksa bagi sakit beranak tu dtg. Tak natural u know… Hanie bukan setakat induce, epidural pun peronah ! Masa tu anak sulung, susah sikit nak keluar. Sakitnyer pun berpanjangan sikit, so doc tanya samada nak wat epidural or tidak. Me jawab ok jelah.

Kita kena bongkokkan sikit tulang belakang kita mcm seekor udang dan suntikan dilakukan pada tulang belakang. Sakit gak! Tapi ia serba sikit melegakan kesakitan bersalin.. Mananyer tak susah keluar baby, dahlah yg first, beratnyer 3.8 kg u know !! Ok dah tutup dulu kisah bersalin anak sulung ni ye.

Buat masa ni, Hanie masih . . .

  • Masak ~ selalunyer idak ler, kalo masak pown ringkas2 jer mcm goreng2 ke.. syukurlah dpt suami yg x kekok ke dapoq ! Bila lg nak bermanja dgn encik somi.. sdgkan org yg sehat wal’afiat pown idak memasak.. hoho ~
  • Blogging ~ yes indeed ! Trpakse diKURANGKAN jugak sbb hubby suruh tido mlm awal skarang !! ohhh… janggal rasenyer…
  • PS2 ~ whoa! main PS2 wehhh.. sajer release tensennn. baru jek beli dr my bro..rege 2nd hand yg sgt brpatutan. apo lg.. The SIMS lah..
  • Jalan2 shopping2/makan angin ~ yes of coz ! selagi kaki ini masih terdaya melangkah (walopun brjalan ala2 penguin), ku gagahkan jua.. hahaha~
  • Mengemas Umah ?? ~ amvoi rajinnyer ! terpakse dehh.. x tahan mate ni nengok sepah2 yg anak2 buat. Ala kadar pun jadi ler… ini trmasuk menyapu sampah dan memberus lantai bilik ayor yer..
  • Driving ~ yerrr masih lagi ! Ambil anak2 dari Taski n hantar kak Long gi ngaji ptg2..tu jelah…

Adeehhh.. ekceli perut saya dah rase semacam jer ari ni. Tak taulah, mainan perasaan atau sebaliknyer. *Braxton Hicks tu mmg lah. So, Hanie syor kat hubby supaya kitorang balik Ipoh gak ptg ni atau esok pagi, buat check up kat Klinik Taqwa tuh (tmpt yg kuidam2 utk brsalin nnti) dan tgk ape kata doc… kalo green light, makanya tinggal sehari dua nilah utk ku bersalin.. yahoo ! Pelik eh ? Org takut2 nk brsalin, saya ni ber’yahoo’2 plak.. huiii.. mane de nyer x takut/brdebar, tp dah berat punyer pasal, rase nk cepaaaaattt jer keluarkan “isi” nih. Dan.. x sabor rasenyer nak menatap wajah ‘org baru’ itu… Nama dah dikarang yer ! Utk boy la, hubbyku yg siap2 chopp nama, x mau ubah dahhh katenyer. U all nak tau ? TUNGGU org baru tu kluar dulu yer !! :p

Last 2 weeks (citer dah basi sket yer) we all jenjalan sebelah Prai sane utk “memancing” . Pancing barang baekk punya !! Hehehe . . Oklah , straight to da point, we all completekan shopping brg2 baby nih . . Saya dok bajet nak beli playpen yg regenyer dlm RM250-RM300 tuh sprt yg penah trnampak di supermarket Giant di Sg. Petani tempoh hari . Tapi dah rezeki kami mlm tu, ade offer lagi baekkkk punya !! Just for RM109 kami dpt sebuah playpen berjenama OTOMO (ok kottt…) . Offer last utk mlm tu jer ! tinggal sejibik jer . So, dpt jimat bajet playpen, kami intai2lah baby car seat pulekk ! Dpt jugak sejibik !! Sweet Cherry lagi.. hoh ! RM 180 +-. Sunggoh pueh ati, alhamdulillah.. rezeki baby namanye tu kan ??

Antara barang2 persiapan/kelengkapan utk menyambut bebi kali ni ialah . . .

  • Beg ummi dan bebi ke klinik – DONE
  • Bakul makanan/termos/ubat2/bengkung – DONE
  • Bakul bebi (sementara gantikan katil) – DONE
  • Beg baju anak2 yg laen – DONE
  • Pampers bebi dan ummi (hikss !) – DONE
  • Bebi car seat – DONE

Ade ape2 lagi yg tertinggal tak kengkawan ? Rasanya dah cukup tuh . Stay kat kampung pun maybe dlm seminggu jer . . x maulah susahkan mak/MIL . InsyaAllah can take care of myself + newborn bebi + anak2 yg lain + incik hubby . . hohoho … dlm pantang nnti incik hubby ler kena jaga kiter yea . . wah sonoknyer ! :p

Last but not least, di kesempatan ini, Hanie nak hulurkan tangan MOHON AMPUN DAN MAAF KPD SEMUA KENGKAWAN atas segala salah silap, terkasar bahasa yg x disengajakan selama ini. . . DOAKAN saya dipermudahkan bersalin, dpt bebi yg shumil dan yg paling penting, dua2 SIHAT dan SELAMAT. . . SYUKRAN JAZILAN !!!

I’ll be missing u all sepanjang coti blogging nanti. Kenalah jaga kesihatan sikit . x buleh berjaga lewat mlm sangat , tau jelh bebi newborn ni x tentu sgt waktu tidur malamnyer kan.

Wassalam.

p/s : entri2 yg mungkin ada selepas ini ialah entri2 auto-publish yer . . maaf jika sy x dpt menyahut anda di shoutbox dan komen box tuh .

Komenlah sepatah dua kata utk memeriahkan lagi blog mesra alam ini . . . Komen anda pasti akan disahut .

Incoming search terms:

{ 21 comments… read them below or add one }