Persiapan menyambut orang baru – Bgn. 1

Salam bertemu kembali …

Maaf ler beberapa hari ni mood lemau jek nak update blog. Dah bukak dashboard tapi takde mood nak taip entri. Dalam sehari pun sekali je mengadap PC. Tak sempat pun yer. Masih dijangkiti ‘virus’ beraya kot ? Alahai… takdelah. Letih mak buyung sebenornye walopun bukannye buat apa sangat pun. Cuti hujung minggu baru ni encik hasben tersayang sangat gigih dan bersemangat waja mengemas hampir seluruh rumah. Bertuah daku kan ? alhamdulillah… beliau memang minat mengemas rumah pun… hobi katanya. Nak harapkan saya buat, tahun depan le baru siap gamaknyer… muahahahaha~

Oh ya, my darling Zaid demam pulak. So agak cranky sikitlah mood nye.Tapi kami still pegi jemputan open house (2 rumah jer) di kawasan kejiranan kami ni pada hari Sabtu tu dan terus berjalan-jalan ke Taiping, target umah pak sedara encik hasben. On the way balik tu singgah pula pasaraya Giant untuk cari beberapa barang keperluan sambil membuat terapi. ahaksss ~ Barang² persiapan untuk menyambut orang baru belum siap satu ape pun lagi. Barut, bedung,stokin,lampin kain sume tu ade le stok baby sebelum² ni tapi secara detailnya belum siap lagi.Beg bersalin pun belum keluarkan lagi.Katil baby atau lebih tepat, playpen dah ada – Zaid punye dulu, pakai sekejap je so masih macam baru 99%. Saya target hujung bulan ni le nak ajak encik hasben carik sume brg² keperluan baby dan saya sendiri.

Tu lah kan… sedar tak sedar dah masuk bulan ke-8 dah (kehamilan 32 minggu) … kiranya dah pertengahan trimester ketiga kehamilan.Berat tu jangan cakaplah.Baby saya ni semuanya lahir besor-besor belaka , alhamdulillah janji sehat kan… Satu lagi , semuanya ‘kembar air’ tu sebab perut besor gamaknya . Penuh dengan ayor.Hehehe… Orang kata , kalau bersalin kembar ayor ni tak sakit sangat berbanding kembar darah kan ? Wallahua’lam.Bagi saya,saket tetap saket … mana ada orang bersalin tak saket.

Yang agak mengejutkan saya bila member blogger otai ni… tup-tup hari ni dengor dia dah nak dekat bersalin. Terer betul cover story. Takde langsung citer-citer dalam blognya atau saya yg tak perasan ??? Hik3x… jangan mare ye kak Pija. Steady je akak sorang ni.Nak masuk 6 orang dah pun anaknya.Doa-doakanlah kami selamat melahirkan ye… kalau akak bersalin di Parit Buntar ni, insyaallah buleh juga kujenguk sebentar meraikan orang baru ;) .

 

Sembang-sembang kosong jer takde info pun tak best juga kan. Sini saya nak share sedikit info dan tips  tentang kehamilan dalam fasa trimester ketiga, thanx a lot to laman web Bundaku yang mana saya edit sedikit ke bahasa Malaysia. Jom baca;

  • Jangan terlalu banyak makanan berkadar garam tinggi karena dapat menyebabkan kejang-kejang di kaki akibat penumpukan garam yang menyumbat aliran darah di daerah kaki.
  • Jika tidur, sebaiknya ambilah posisi menyamping, terutama *menyamping ke sebelah kiri. Hal ini membantu dalam melancarkan peredaran darah ibu hamil (*baca:mengiring)
  • Lakukan olahraga seperti berolah raga atau berenang untuk menghindari *kram-kram. (*baca:kekebasan)
  • Hindari ibu hamil mengalami perubahan suhu tubuh yang terlalu drastis. Pada masa ini pembuluh darah ibu hamil berada pada titik kepekaan yang berlebihan sehingga menjadi sensitif. Kondisi ini dapat membuat ibu hamil menjadi cepat lelah.
  • Jika terasa ingin selalu buang air kecil, jangan pernah menahannya, karena hal ini dapat menyebabkan infeksi pada saluran kandung kemih.
  • Ibu hamil lebih baik melakukan aromaterapi atau relaksasi agar jiwa dan perasaan ibu hamil tenang menghadapi persalinan
  • Perbanyaklah istirahat untuk menyimpan energi menjelang persalinan.
  • Lakukanlah *pijatan-pijatan ringan dan lembut di seputar kaki. Pijat menggunakan ibu jari setiap malam. (*baca:urutan)

Tips Menjelang Bersalin

Mulailah melakukan persiapan mental dan fisik guna menghadapi proses bersalin. Persiapan ini sangat penting, terutama bagi calon ibu yang akan melahirkan untuk pertama kalinya dan ingin melahirkan secara normal. Dengan kesiapan mental, calon ibu dipastikan memapu melewati persalinan dengan rileks dan penuh pemahaman akan apa dan mengapa hal tersebut harus terjadi.

 

  • Bersiaplah mengalami kontraksi pada hari-hari menjelang persalinan.
  • Jangan panik bila ibu hamil mengalami kontraksi dini yang berlangsung beberapa menit lalu mereda atau menghilang. Namun jika kontraksi ini disertai dengan keluarnya cairan, baik cairan bening maupun darah, segeralah menghubungi dokter atau bidan atau segera pergi ke rumah sakit.
  • Jangan panik jika tiba-tiba air ketuban pecah saat ibu hamil sedang berdiri, karena jalan lahir akan otomatis tertutup oleh berat badan bayi. Segeralah hubungi dokter atau bidan atau pergi ke rumah sakit.
Tambahan: Semua info perkembangan untuk kehamilan trimester ketiga boleh dibaca dalam laman web ini => Kedokteran.

Cukuplah dulu update ringkas. Nama pun Bahagian 1 gitu. Jumpa lagi di lain entri insyaAllah. Tata ~

Incoming search terms:

15 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *