Apa yang best sangat bersalin di hospital/klinik swasta ?

by Ummi Hanie on August 4, 2011

in Umum

 

Salam Ramadhan semua …

 

Wah hari ni terpanggil pula nak bercerita tentang pengalaman bersalin ni . Rasanya saya jarang² bercerita perihal bersalin bagai ni kan.So sementara tengah ada mood baek punya ni , meh le tadah telinga dengor baca cerita saya ni … muehehehe …

 

Ok … kat mana² ceruk dunia pun rasanya mesti wujud tempat bersalin samada kerajaan maupun swasta … maupun di rumah sendiri ?? Eh jangan kata orang sekarang dah tak ada yang bersalin di rumah tau . Masih ada lagi yer … di negara² omputeh pun masih amalkan bersalin di rumah ni. Mereka akan panggil bidan² terlatih (profesional) untuk uruskan proses bersalin ni … tapi kalau saya ? Idak ler … seriau rasanya ! Hahahha ~

 

Berbalik kepada topik bersalin di hospital kerajaan atau swasta tadi . Bagi saya , dua² okay aje … tapi once you dah merasa bersalin di klinik/hospital swasta , mesti you all nak continue di situ juga untuk next next next labouring … Pengalaman bersalin anak sulung dan kedua saya adalah di hospital kerajaan – Hospital Besar Ipoh , sekarang dikenali dgn Hospital Permaisuri Bainun . Nurse² yang membantu saya ketika bersalin tu sangat baik walaupun bukan beragama islam . Maklum sajelah nak bersalin anak sulung , takde pengalaman langsung kan .. tapi mereka membantu , bagi support semua . Bila kita meneran dgn elok , dia pun puji kita ; “Pandai dia … hari ni semua yg bersalin anak sulung pandai la meneran” . Tihihihi … moral support le tu kan … And then bila dah selamat (selesai) bersalin , nurse indian sorang lagi tu cepat² bancuhkan saya air milo panas secawan … fuhhh … nikmatnya … dan dia juga yang jahitkan balik luka bersalin tu (luka perinium)  … ;)

 

 

 

 

Bersalin anak kedua , juga di lokasi yang sama tapi tak jumpa pulak nurse² yg membantu saya dulu tu . Tapi syukur alhamdulillah proses bersalin kedua ni sangat mudah . Kalau boleh nak je semua macam tu … saya dah start sakit² perut bermula daripada petang hari saya admit masuk wad bersalin . Sakitnya berulang-ulang , kejap ada kejap takde macam biskut chipsmore :p . Tapi bile depan orang , pak  mentua sekalipun saya cover line je walaupun tengah kesakitan . Hehe … segan lorr … masuk waktu malam , sakit tu makin kerap , tanda pun dah mula keluar . Saya bagitau le kat nurse yg kerja syif malam tu tapi dia kata takpe … so saya bertahan je lah sampai ke pagi . Depa boleh tido lagi waktu kerja kome tau … tu yg tak berapa berkenan tu . Huhuu …

 

Lepas subuh tu baru nurse datang cek dan panggil masuk ke bilik ape nama tu … yg nak ambik graf pergerakan baby dan kekerapan sakit tu . Hishh , lupe pulok namanya … Syukur jugalah dan lega sebab dapat menunaikan solat Subuh dalam keadaan sakit² tu pun . Iyelah , selagi belum bersalin , kita WAJIB solat kan , walau sakit macammana pun … Ok sambung balik .Tibalah masa masuk ke labor room . Saya masih berjalan lagi ke situ sambil menahan sakit . Nurse tanya saya boleh ke tak berjalan ? saya kata boleh je sambil tahan² saket … :p maybe itu kot salah satu penyebab yg memudahkan saya bersalin gamaknyer …. then , dah sampai bilik bersalin tu (alhamdulillah berhawa dingin tp sejuk gilerr) sebelum baring atas katil bersalin , nurse suruh pegi toilet dulu . Saya pun pegi ajelah . Dah baring kat katil tu , tiba² depa suruh tukor bilik sebelah pulak . Sabor je ler …

 

Maka tibalah masanya nurse nak mencucuk² tangan kasi masuk saluran drip tu kan . Dalam pada tu saya sempat tanya depa lagi ; ” .. kalau tak induce (masuk ubat pencetus sakit) boleh tak ? Saya memang dah sakit² ni …”  nurse tu pulak india , dia dok mengata apa ntah pasal saya sesama depa dlm bahasa dia … sabor je le lagik . Tak lama lepas tu , saya dah tak tahan nak bersalin dah dan depa suruh saya meneran . Dalam 2 kali teran jer baby saya melompat keluar . Betul , saya bukan melawak ni … dia seolah-olah melompat keluar macam superman pun ada tau … nyaris nak terjatuh atas lantai , sempat depa sambut … alhamdulillah … termakbul juga doa saya tak mau induce tu . Depa tak sempat cucuk apa² pun kat tgn saya . Bestnyer …. :p

 

Adohai panjangnyer entri saya kali ni yer . Sambung sikit lagi buleh ? Bersalin anak kedua dan ketiga , ada rezeki lebih sikit (suami dah mula bekerja … sebelum tu student Master & Ph.D lagik …. :p) maka beliau memutuskan supaya saya bersalin di klinik swasta , sangat² berhampiran dengan kedua² rumah parents kami … bahagianyer … Apa yg best sangat bersalin klinik swasta ni ? Satunya ; sebab owner klinik tu dah lama kenal kami dan parents kami , jiran lak tu dengan parents saya … maka dia bagi diskaun utk kos bersalin . Dahlah memang murah , dapat diskaun lagilah murah …. mana ada kos bersalin under RM1K zaman sekarang ni ? Rezeki kami kan … layanan pun bagus … lemah lembut … dah selesai bersalin tu memang kita boleh berehat tanpa menjaga baby di sisi . Rehatlah cukup² even di waktu malam pun . Cuma depa akan hantar baby bila time nak menyusu badan . And then depa akan ambil balik jaga baby kita … best kan ? Kalau di hospital gomen , mana nak dapat macam tu … lepas bersalin , hang jage le sendiri baby hang … hehe … tambah menyedihkan bila masuk wad NICU . Saya dah merasa anak sulung dan kedua saya … kes kuning dan tertelan air ketuban . Sudahlah kita tak habis letih bersalin lagi , kena juga jaga baby di wad … itulah pengorbanan ibu dan bapa …. ;)

 

Untuk yang kali ini (anak ke-5 insyaAllah) , kami dah plan nak bersalin di klinik swasta juga tapi bukan di tempat lama , tapi di area utara ni berdekatan tempat tinggal kami juga … kosnya Rm1,500 untuk bersalin normal dan berkonsepkan muslimah .Best kan ? Kawan² saya dah biasa ke sana . Nak ke hospital gomen pun saya takde masalah , ada hospital dekat je dgn rumah kami di sini cuma saya tak berapa berkenan kalau sesak sangat … tengoklah nanti macammana …

 

Walaupun dah nak masuk anak ke-5 , tapi rasa seriau mengenangkan saat² bersalin tu tetap ade tauu … tapi itulah pahala jihad untuk seorang wanita … lahir saja baby , kita ibu² ni pun bersih dari dosa bak bayi yang baru dilahirkan tu …

 

Pengalaman bersalin dalam bulan puasa ? Pernah ! Anak ke-4 , baby Zaid … sempatlah berpuasa genap SEMINGGU dan lepas tu masuk wad … makanya gigihlah lepas tu mengganti puasa yer … tapi alhamdulillah la awal² dapat settle kan … :) Dan beraya dgn baby baru walaupun belum habis pantang … i pakai bengkung you ~

 

Zaid saat baru dilahirkan ... miss you ~

 

 

Zaid saat di dalam walker ... habis kacau pokok ummi :p

 

*saya ni kan … tak taulah org lain macammana … bila tengok gambar anak² masa kecik @ baby ni kan .. mesti terasa sebaknye amat sampai kadangkala menitiskan air mata … kenapa ye ???

 

 

ini bukan perut saya ... :p

 

 

Sebenarnya rasa macam banyak lagi point yang saya termissed tapi tak apelah , hold dulu untuk e

ntri lain kali insyaAllah … :)

 

 

 

 

Incoming search terms:

{ 15 comments… read them below or add one }

izan ishak August 4, 2011 at 8:47 AM

hanie…kak izan baca dari mula sampai abis tanpa miss entry ni…kalau ada kemampuan, boleh aje bersalin kat swasta. cam kak izan ni tiga2 kat gomen je… alhamdulillah…semuanya bagus.

tp betullah hanie…kak izan pun kalau tgk gmbr anak2 masa bby rasa sayu n sebak je sbb semua tu dah berlalu…dorg dah makin besar. lepas ni…sekolah, belajar, berkeluarga pulak…
izan ishak ada entri terbaru… jom baca Bila Terlajak Nak Bersahur…My Profile

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:34 AM

thanx kak izan …

mmg pglmn brsalin ni sgt berharga dan tak mungkin dilupakan …

tu ler kak izan , sebak sayu jer tgk gambo2 depa masa kecik2 … skrg dah makin besar dan terus mmbesar..takkan jumpe lg mereka yg kecil dulu2 …

Reply

ummu muhammad August 4, 2011 at 10:19 AM

anak baru sorang..alhamdulillah kat gomen..cari hospital/klinik doc perempuan tak jumpe..alhamdulillah makcik2 nurse sambut ;)

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:34 AM

alhmdllh dipermudahkan yer Ummu Muhammad … ;)

tak aper bersalin di mana2 pun

Reply

ctN honey August 4, 2011 at 11:12 AM

ct mmg tak ada pengalaman bersalin di swasta,tapi dah 6 anak ct semua bersalin hptl kerajaan,tapi setakat ini tak pernah lagi alami peristiwa dpt layanan buruk. alhamdulillah nurse dan doc kat hptl seremban semuanya baik belaka..
ctN honey ada entri terbaru… jom baca Akibat Golden Churn Creamy Butter mengandungi DNA babi, ramai pelanggan batal tempahan Kek Lapis SarawakMy Profile

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:35 AM

ct mmg advanced … ank dah 6 org tu …

gomen ke swasta , bezanya layanan tu je lah …

Reply

mama pipie August 4, 2011 at 12:14 PM

wah seronoknye baca pengalaman hanie bersalin. semoga anak ke 5 dipermudahkan ye.. swasta mmg mahal sket tp berbaloi la dgn layanan dia

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:36 AM

thanx kak adda …

ade ksempatan hanie menulis lg topik mcm ni …

yups,swasta mahal tp brbaloi insyaAllah

Reply

D_08 August 4, 2011 at 1:00 PM

Assalamualaikum Yong Ummi Hanie….
tak kighe le bersalin kat mane….baik gomen ato private….
asei kite selese…..dan kalo private……poket kite tebai sikit….
awok disebabkan ade pengalaman masok labor room tengok mem awok bersalin….
nampak beno mase tu deme bertarung dengan nyawe sendighi…
semate2 nak selamatkan satu nyawe yang bakei keluo….
beso jase oghang pompuan ni…..
dan beso jugak pahale deme dapat….
D_08 ada entri terbaru… jom baca Pose bukan alasan Maleh!!My Profile

Reply

kakyong August 4, 2011 at 3:40 PM

hanie,
kakyong kan jika diberi kesempatan pregnant lagi..
rasanya korel duit simpanan yg tak bersentuh tu utk bersalin di Ar-Ridzuan
Ar-Ridzuan now dah ade bangunan baru.. yg best sbb dr awal pregnant & nak bersalin di check oleh gynea yg sama.. sediakan duit jer.. yg penting nak doktor muslimah..

Reply

nza August 4, 2011 at 6:57 PM

1st, seriau akak tgk gmba zahid pegang pokok keladi tu hanie cz setahu akak pokok keladi tu beracun n pernah ada kes kanak2 meninggal krn trkena getahnya tu…pokok hidup ke tu????

Pngalaman brsalin mmg plg indah dlm hidup cuma rasa sunyi bila dok kt bilik sorg2……..

Reply

puan kutu August 4, 2011 at 11:30 PM

swasta memang layanan ok.yer la bayar mahal kan.sy dulu hospital gomen je,tp alhamdulillah nurse semua baik2..:)

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:38 AM

yer lah kutu … dah bayor mahal2 , kenalah lyn leklok … ;)

alhmdllh gomen pun ok je kan …

Reply

Bawang Goreng August 5, 2011 at 9:14 PM

Salam UmmiHanie…

” yg nak ambik graf pergerakan baby dan kekerapan sakit tu . Hishh , lupe pulok namanya … ”

CTG namanya… :) Saya tak suka pakai bende tu. Kalau graf tak cantik, nanti kena buat sekali lagi. Dahlah kena baring terlentang, memang tak selesa sungguh!

Saya bersalin di Hospital PutraJaya untuk 3 orang, yang ke 4 di PPUM. Mengikut pengalaman, PPUM paling best, sebab doktornya supportive. Alhamdulillah, semua nurse dan doktor perempuan yang attend.

Isu bersalin ini patut juga dibincangkan. Mmg kita ikut budget, lebih murah di hospital gomen, tapi jika di swasta, kita boleh pilih doktor muslimah yang merawat dan menyambut. Dari segi hukum, suami wajib menyediakan peruntukan untuk menjaga aurat isteri daripada dilihat non-Muslim apatah lagi lelaki ajnabi.

Ustazah Noraslina Jusin ada tulis fasal ini dalam Majalah Solusi Isu # 32, tajuk artikel “Darurat Bukan Semudah Itu”. Kita yang sudah ada pengetahuan, wajar war warkan kepada setiap muslimah yang bakal melahirkan. Wallahu’alam.

Selamat berjuang melahirkan seorang lagi umat Nabi Muhammad SAW. Semoga dilindingi dan dirahmati-Nya.

Amiin.
Bawang Goreng ada entri terbaru… jom baca Amalan tertolak kerana mazmumahMy Profile

Reply

Ummi Hanie August 10, 2011 at 12:45 AM

wslm akk BG ,

yer, thanx 4 the info .. CTG kan namanya … sy ingat2 lupa …
mmg sy pun xsuke bile waktu kena buat CTG tu … lenguh tulang blkg n sgt tak selesa … tmbh klu ulang2 kan ..

PPUM best yer kak … sy ada sedara bekerja di sana … :)

yup , klu boleh mmg nak cari doc muslimah utk attend kita waktu brsalin … mmg waktu tu darurat , suami sy tak kisah sgt pun cuma kita sndiri ni la rasa malu klu doc/staff lelaki attend …

terima kasih utk info tntg majalah tu ye kak … sy akn cuba cari dan baca nnti … :)

Terima kasih utk doa akk . amin

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: