Apa yang best sangat bersalin di hospital/klinik swasta ?

by Ummi Hanie on August 4, 2011

in Umum

 

Salam Ramadhan semua …

 

Wah hari ni terpanggil pula nak bercerita tentang pengalaman bersalin ni . Rasanya saya jarang² bercerita perihal bersalin bagai ni kan.So sementara tengah ada mood baek punya ni , meh le tadah telinga dengor baca cerita saya ni … muehehehe …

 

Ok … kat mana² ceruk dunia pun rasanya mesti wujud tempat bersalin samada kerajaan maupun swasta … maupun di rumah sendiri ?? Eh jangan kata orang sekarang dah tak ada yang bersalin di rumah tau . Masih ada lagi yer … di negara² omputeh pun masih amalkan bersalin di rumah ni. Mereka akan panggil bidan² terlatih (profesional) untuk uruskan proses bersalin ni … tapi kalau saya ? Idak ler … seriau rasanya ! Hahahha ~

 

Berbalik kepada topik bersalin di hospital kerajaan atau swasta tadi . Bagi saya , dua² okay aje … tapi once you dah merasa bersalin di klinik/hospital swasta , mesti you all nak continue di situ juga untuk next next next labouring … Pengalaman bersalin anak sulung dan kedua saya adalah di hospital kerajaan – Hospital Besar Ipoh , sekarang dikenali dgn Hospital Permaisuri Bainun . Nurse² yang membantu saya ketika bersalin tu sangat baik walaupun bukan beragama islam . Maklum sajelah nak bersalin anak sulung , takde pengalaman langsung kan .. tapi mereka membantu , bagi support semua . Bila kita meneran dgn elok , dia pun puji kita ; “Pandai dia … hari ni semua yg bersalin anak sulung pandai la meneran” . Tihihihi … moral support le tu kan … And then bila dah selamat (selesai) bersalin , nurse indian sorang lagi tu cepat² bancuhkan saya air milo panas secawan … fuhhh … nikmatnya … dan dia juga yang jahitkan balik luka bersalin tu (luka perinium)  … ;)

 

 

 

 

Bersalin anak kedua , juga di lokasi yang sama tapi tak jumpa pulak nurse² yg membantu saya dulu tu . Tapi syukur alhamdulillah proses bersalin kedua ni sangat mudah . Kalau boleh nak je semua macam tu … saya dah start sakit² perut bermula daripada petang hari saya admit masuk wad bersalin . Sakitnya berulang-ulang , kejap ada kejap takde macam biskut chipsmore :p . Tapi bile depan orang , pak  mentua sekalipun saya cover line je walaupun tengah kesakitan . Hehe … segan lorr … masuk waktu malam , sakit tu makin kerap , tanda pun dah mula keluar . Saya bagitau le kat nurse yg kerja syif malam tu tapi dia kata takpe … so saya bertahan je lah sampai ke pagi . Depa boleh tido lagi waktu kerja kome tau … tu yg tak berapa berkenan tu . Huhuu …

 

Lepas subuh tu baru nurse datang cek dan panggil masuk ke bilik ape nama tu … yg nak ambik graf pergerakan baby dan kekerapan sakit tu . Hishh , lupe pulok namanya … Syukur jugalah dan lega sebab dapat menunaikan solat Subuh dalam keadaan sakit² tu pun . Iyelah , selagi belum bersalin , kita WAJIB solat kan , walau sakit macammana pun … Ok sambung balik .Tibalah masa masuk ke labor room . Saya masih berjalan lagi ke situ sambil menahan sakit . Nurse tanya saya boleh ke tak berjalan ? saya kata boleh je sambil tahan² saket … :p maybe itu kot salah satu penyebab yg memudahkan saya bersalin gamaknyer …. then , dah sampai bilik bersalin tu (alhamdulillah berhawa dingin tp sejuk gilerr) sebelum baring atas katil bersalin , nurse suruh pegi toilet dulu . Saya pun pegi ajelah . Dah baring kat katil tu , tiba² depa suruh tukor bilik sebelah pulak . Sabor je ler …

 

Maka tibalah masanya nurse nak mencucuk² tangan kasi masuk saluran drip tu kan . Dalam pada tu saya sempat tanya depa lagi ; ” .. kalau tak induce (masuk ubat pencetus sakit) boleh tak ? Saya memang dah sakit² ni …”  nurse tu pulak india , dia dok mengata apa ntah pasal saya sesama depa dlm bahasa dia … sabor je le lagik . Tak lama lepas tu , saya dah tak tahan nak bersalin dah dan depa suruh saya meneran . Dalam 2 kali teran jer baby saya melompat keluar . Betul , saya bukan melawak ni … dia seolah-olah melompat keluar macam superman pun ada tau … nyaris nak terjatuh atas lantai , sempat depa sambut … alhamdulillah … termakbul juga doa saya tak mau induce tu . Depa tak sempat cucuk apa² pun kat tgn saya . Bestnyer …. :p

 

Adohai panjangnyer entri saya kali ni yer . Sambung sikit lagi buleh ? Bersalin anak kedua dan ketiga , ada rezeki lebih sikit (suami dah mula bekerja … sebelum tu student Master & Ph.D lagik …. :p) maka beliau memutuskan supaya saya bersalin di klinik swasta , sangat² berhampiran dengan kedua² rumah parents kami … bahagianyer … Apa yg best sangat bersalin klinik swasta ni ? Satunya ; sebab owner klinik tu dah lama kenal kami dan parents kami , jiran lak tu dengan parents saya … maka dia bagi diskaun utk kos bersalin . Dahlah memang murah , dapat diskaun lagilah murah …. mana ada kos bersalin under RM1K zaman sekarang ni ? Rezeki kami kan … layanan pun bagus … lemah lembut … dah selesai bersalin tu memang kita boleh berehat tanpa menjaga baby di sisi . Rehatlah cukup² even di waktu malam pun . Cuma depa akan hantar baby bila time nak menyusu badan . And then depa akan ambil balik jaga baby kita … best kan ? Kalau di hospital gomen , mana nak dapat macam tu … lepas bersalin , hang jage le sendiri baby hang … hehe … tambah menyedihkan bila masuk wad NICU . Saya dah merasa anak sulung dan kedua saya … kes kuning dan tertelan air ketuban . Sudahlah kita tak habis letih bersalin lagi , kena juga jaga baby di wad … itulah pengorbanan ibu dan bapa …. ;)

 

Untuk yang kali ini (anak ke-5 insyaAllah) , kami dah plan nak bersalin di klinik swasta juga tapi bukan di tempat lama , tapi di area utara ni berdekatan tempat tinggal kami juga … kosnya Rm1,500 untuk bersalin normal dan berkonsepkan muslimah .Best kan ? Kawan² saya dah biasa ke sana . Nak ke hospital gomen pun saya takde masalah , ada hospital dekat je dgn rumah kami di sini cuma saya tak berapa berkenan kalau sesak sangat … tengoklah nanti macammana …

 

Walaupun dah nak masuk anak ke-5 , tapi rasa seriau mengenangkan saat² bersalin tu tetap ade tauu … tapi itulah pahala jihad untuk seorang wanita … lahir saja baby , kita ibu² ni pun bersih dari dosa bak bayi yang baru dilahirkan tu …

 

Pengalaman bersalin dalam bulan puasa ? Pernah ! Anak ke-4 , baby Zaid … sempatlah berpuasa genap SEMINGGU dan lepas tu masuk wad … makanya gigihlah lepas tu mengganti puasa yer … tapi alhamdulillah la awal² dapat settle kan … :) Dan beraya dgn baby baru walaupun belum habis pantang … i pakai bengkung you ~

 

Zaid saat baru dilahirkan ... miss you ~

 

 

Zaid saat di dalam walker ... habis kacau pokok ummi :p

 

*saya ni kan … tak taulah org lain macammana … bila tengok gambar anak² masa kecik @ baby ni kan .. mesti terasa sebaknye amat sampai kadangkala menitiskan air mata … kenapa ye ???

 

 

ini bukan perut saya ... :p

 

 

Sebenarnya rasa macam banyak lagi point yang saya termissed tapi tak apelah , hold dulu untuk e

ntri lain kali insyaAllah … :)

 

 

 

 

Incoming search terms:

{ 15 comments… read them below or add one }