Orang baru dah sampai . . . Part 3 (Final)

Bismillahirrahmanirrahim .

Ok lah utk siri FINAL yakni Part 3 (dah lame tertunggak weihhh!!) ni Hanie byk nk story pasal anak2 lah . Bagaimana ‘peel’ mereka bila dapat adik baru dan sebagainya .

Zaid sekarang dah pun mencecah usia 6 bulan . Sat je babyku dah membesar ! Dah pandai naik walker bagai , dan dah nak tumbuh GIGI ! Alhamdulillah ! :p

serius le tu

Dia ni seorang baby yang jarang2 sangat meniarap kecuali saya , umminya ni yang tiarapkan dia . Once saya tidurkan meniarap , lama jugak . Mula2 tu menangis2 la takmau . Saya biarkan je sebab …….. dia kena selsema lagi ! Saya memang susah hati la kalau anak2 selsema terutama infant macam Zaid . Merana tau tengok dia sok-sek sok-sek payah nak hisap susu . Ni baru je baik , tapi batuk2 pulak . Dah la suara serak2 basah ! Suka i ! Haha …
Si Abang (Ukasyah) ialah “peminat terbesar” Zaid . Kami laki bini suka usik dia macam ni ;

” Jap lagi ade makcik nak datang ambik Zaid . Buleh ? “

Dengan pantasnya Ukasyah menjawab , ” Tak boleh !”

Ye lah … Lama gak dia menunggu ‘geng’ dia lahir ke dunia . Memanjang asik main dengan adik beradik pompuan je kan . Kesiann … Akhirnya dapat jugak geng .

Ada sekali tu atoknye saja2 bawak Zaid masuk kereta . Masa tu beliau dah nak bertolak balik ke kampung . Menangis si abang nya ! Bukan nangis main2 ke sikit2 ke … betul2 punya . Sayang sungguh dia dengan si Zaid . Macam biase la . Kami tanya lagi soklan cepumas macam tadi tu . Apa jawabnya ?

” Zaid tak boleh . Munirah boleh . Kakak pun boleh .”

Hamboi hamboi hamboiii … Mentang2 dah dapat adik boy , kakak dan adik gurl sikit punye cumil (sorry ye,ummi nye puji sendiri) bolayan jer . Mana boleh macan tu brader .

So far alhamdulillah Munirah (kakak atas Zaid) tu tak jeles sangat . Kadang2 je dia buat perangai OVER MANJA . Kesian jugak kat dia kan , tak mau le marah2 sangat kalo dia buat nakal . Dia just nak tarik perhatian yg dah diambil oleh adiknya …

Kakak (Nurul Hafizah) dah boleh diharap jugaklah untuk jaga @ tengok2kan Zaid & Munirah . Misalnya saya kelam kabut kena masak ke … nak solat ke … pesan jelah kat kakak ni . Alhamdulillah dah ada anak sulung yang dah besor sikit … :)

 

one of my fav pic walaupun ada sikit ‘kecacatan’ di situ

 

 

Zaid

pose istimewa dari Zaid :p

membesar mnjadi ank yg soleh … amin …

kakak,abg n zaid

 gambar baby tidur
pose spesel kak Muni & Zaid :)
 

 

23 comments

  • expression-side

    >tgk zaid t'igat muke daku kocik2 dlu… hehehe… dak buah epal ni sdp klo dicubit2… mmg best pye… hehehe.. part pling best pipi die la… huhuh.. cik ummi jgn mare ye…

  • nza

    >eeeeee….tembam n tomeynya budk zaid nieee..rasa nk kidnap jerrr…hi.hi.hi….jom dok dgn aunty…sure ramai ank2 dara kt umah nie rajin dok gentel n gigit pipi bam-bam zaid.

  • >anim : eh..muke mase kecik buleh teringat ker…ekekeke…hmm,iras2 tu mmg ade,sbb zaid byk rupe yop..anik pun byk rupe yop..haa elok le tuu..jadi anak yop :)pipi mmg part plg best..sehari x gomol x sahnza : akk jgn kidnap bby saya…meroyan karang…huhuhuu..nauzubillah…aha,umah akk ramai anak dara kan..sure 'terpikat' dgn zaid dan 'bam2'nyer…:)

  • Ina Hashim

    >alalala bambamnye zaid…geram nak cubit pp montel dia tu…jemput singgah ke blog akak ye…akak tgh buat promosi jualan murah Cloth Diaper..klu beli byk,akak leh bg diskaun lagi :)

  • TK

    >Comelnya your baby!!!!Ala tembamnya dia..auntie rasa nak cubit pipi tu!

  • shiori_LA

    >comel dan tembam nya zaid…geram tengok pipinya…anak akak si ahmad sejak dia demam selsema n batuk ari tu dia kurang minum susu dah tak tembam dah sian dia bila nak minum susu je hidung tersumbat jap2 kang batuk lak…hi susah hati betul..skang asyik nak perhatian je nak masak pepagi pun susah

  • >uhuhuhu… comelnya dia, geram tul umidanish tgk pipi dia nan gebu tu, apa rahsia? =D

  • >zaid sgt comeii n geram tgk pipi dia :)

  • >TK : cubit jerr .. cubit manje buleh ;)UmiDanish : haha..xde petua ape2..petua genetik mak bapak je kot…kami laki bini both macam tu masa baby ;)Ina Hashim : cubit manje bulehh…:) ye insyaallah i will visit ur blog , thanxIbuhani : hehe…mekasyehh…:)

  • >sabor jela dgn pipi zaid.geram sgt!!!kak muni (pggil izzah ye..sedap nama) kakizzah ni muka mcm adik zaid la..p.s: akak..alhamdulillah boleh bg komen tanpa penat tunggu.tq sgt!!!!p.s: akak..adeii nk join giveaway tp sempt ke? jenguk pon xlg huhuhu xsmpt…

  • >shiori : kesian bby akk…akk,sebenarnye si zaid n kakaknye muni tu selalu kena selsema n batuk…tp alhmdllh walaupun agak trganggu idungnya tp dia still mau minum..trpakse gak la bg ubat,tp control2 la sbb bby kecik lg,xleh bg ubat lebih2 sgt..aah kak,dah lyn ank kecik ni,program kita pun berubah2…izza : panggil le ape pun..izzah pun buleh sesangat..ececeh…mcm nama dia jugak ye ;)erm..hubby akk kate,izzah muke mcm akk,dan byk org kate,zaid mcm hubby akk..lain org lain mata dia nmpk kan…erm giveaway tu x join pun xper..akk xpakse deh sama2…alhmdllh dah mudahkan izza mengomen2 di blog akk ni..:)

  • >Salam UH,Alahai comelnya baby Zaid…sekejap je msa kan?Sedar2 ank2 kita dh besar.Seronk tgk diorg mmbesar depn mta kn UH?Bby Zaid total BF ye?

  • >UH,UAS dh join giveaway.Tahniah dah ada kdai online sndri.Suka tgk kaften tu,mcm sedp je pakai.Insya Allah bila dh blik Msia nnt blh join bisnes dgn UH hehe ^_^

  • >UAS , syukran sudi join giveaway pertama UH nie……emm,mmg sedap pakai kaftan2 tu…hanie sndiri ade bbrpa pasang…:)dan coraknya mmg cantikkk…dan yg plg penting,berkualiti..betoi x?nk join bisnes?insyaAllah..buleh difikir2kan…:)

  • >yer UAS…Zaid total BF..tp Hanie yg gatai2 nk bagi dia try susu formula…sbb rasa mcm dia lapar je…dia xpandai sgt isap puting botol tuu…udahnye Hanie buatkn je la bubur utk dia,dah 6 bulan pun kan…hmm…mmg sronok tgk depa mmbesar depan mata..nk brpisah2 mmg xreti kcuali dgn keluarga

  • >Salam.. :)Pejam celik,pejam celik umo Zaid dh 6 bulan dh yek..Zaid nie mmg ank Abah la sbb muka sejibik mcm Abah dia..Pp tembam cam Apam sungguh Bebi Zaid!Apa la Hanie bg die makan sampai pp die tembam cam gitu ekk.. :)

  • >tembamnye….ni yg rase cam nk cubit2 ni…sama cam anak ummi ygfirst dulu..cam gini le..tk larat nk dukung..skang ni..umur baru nk masuk 4 thn..berat dh sampai 25.5kg…hanie : ummi skang ni guna Baroqa Therapy utk hilangkan selsema dn batuk..alhamdulillah batuk dn selsema dorg tu tak melarat…cepat sembuh…kebetulan sesuai ngn kitaorg satu family…

  • Wanita Itu

    >curik idung dia!! :p

  • >ieda : aah … rasa mcm baruuu jelahirkan zaid , dalam pantang smeua tu…la ni dahhh 6 bulan..haii..cepat betui masa berlalu !err…Hanie bg dia susu badan je sis…genetik kami kot tembam2 tuu…heheheummilra : mai cubit sini ! wah…25 kg dah anak ummi ? masyaAllah…sehat tuuu…hmm..Hanie ade gak teringat/trnampak iklan Baroqa Therapy tu kat blogshop ummi..nk tanya2 asik terlupe..trlanjur dah ckp pasal ni,nak tanya…brape harga?mcmmne cara pakainye?tringin juge nk mencube,mane tau sesuai utk kami jugak kan ?

  • >Hanie : kalau dekat2..dh pergi dah cubit..he3…Baroqa ni gunanye sapu dn hidu baunye aje..harganya pun tk mahal..RM16 sebotol (10ml)Pos RM3.00Total RM19.00..tk sampai pun RM20…:-)Jom la cuba..mana tau kot2 serasi…belum cuba belum tahu…

  • >ummilra : insyaAllah dlm masa terdekat ni Hanie akan beli beli 1 baroqa dulu yer … maybe mlm ni jugak ;) thanx 4 ur info wanita : erkk..idung sape ? dan kenape curik ??? ekekeke…

  • >tembam nyer pipi diarasa macam nak picit3 jerhahaha

  • >hans,anak2 sis masa kecik2 semua bam-bam belaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *