Orang baru dah sampai (Part 2)

Salam semua. Apa khabar ?

Sekejap betul masa berlalu. . Saya pulak dah masuk hari ke-15 (2 minggu) berpantang. Ok je alhamdulillah, badan pun semakin sihat.

Hurm. . kalo aritu o9/09/09 tarikh yang cantek kann. . banyak olang cina ‘kifan’ maaa . . . kawen lorr… hehe.
Kununnya bagi depa bunyi nombor 9 tu bermakna Forever = Berkekalan atau yg sewaktu dengannya.
Tahniah juga buat pelakon/pelawak Sharifah Shahirah (Shira) yang selamat melahirkan anak pada tarikh spesel (090909) tu . . dia pun sama mcm saya , masuk ubat kasik brsalin & first child di bulan Ramadhan. Auddra nama baby girl nyer :) ….

Oh ya ! Sambungan kesah orang baru ekk . . Ok ok. Banyak nak story nih sampai naik kusut kepala nak susun ayat dan cerita.

Apa2 pun the best part ialah apabila encik suami menemaniku di labour room dari awal sampai akhir. . . TERHARU !!! U r the best hubby in the world lah !! Luv u sooooooo much !!

Hubby ku kate ape tau ; ” … kalo abg jadi ayg , beranak sampai 20 org pun xper . . suami teman kan ? ”

Adeh ! Terdayakah dakooo ? Hanya Allah yang tahu . . . Sekarang ni yg saya tahu saya nak tarik nafas cukup2 utk selesakan diri dgn 4 orang anak ni dulu. Ya Allah, bantulah hambamu yg lemah ini . . amin.

Rutin berpantang ? Kadang buat, kadang idak, hahah !

Masa bersalin anak sulung sampai yg ke-3 , saya mix cara berpantang orang Jawa S’pore dengan orang Perak. Berganggang, berparam, minum air rebusan akor kayu (atau ubat periuk, kata nenekku yang Jawa itu), berbengkung (plg idak pun berbarut), bertungku (sangat femes bg org Perak), berpilis (herba2 yg ditempek di dahi), lumur minyak satu badan utk diurut dan lain2 lagilah.

Sekarang ni apa yang saya amalkan hanyalah berstokin, letak losyen Mustajab Pati Halia tu kat dahi (ala2 berpilis), apply losyen Mustajab di bahagian perut dan mana2 yang patut, berbengkung ala moden, gosok minyak di badan. Cukup kot!

Sedap betul badan rasanya lepas mandi air panas, sapu2 minyak and then berbengkung. Rasa kemas jer badan tau. Korang nanti yang mana2 nak berpantang lepas ni, janganlah tak berbengkung yer. Cewwah nasihat macam nenek kebayan ! Ekekeke~ betoi laa ape Hanie cakap ni, selain dari melangsingkan balik badan tu, bengkung ni bagus utk membuang angin2 dalam badan serta lebihan2 darah dari dlm rahim kita.

Baby plak masih dlm peringkat pengawasan sendirian berhad dari penyakit jaundis. Sesekala jemur juga bawah sinaran matahari pagi. Eh, jgn kau jemur bawah matahari waktu tengahari plak yer !! Meroyan namenye tuh ! Ahaksss ~

Selain tu, saya dan suami berikan dia air rebusan buah sengkuang cina. Hah, ingatlah petua2 ni yer untuk kegunaan u all di kemudian hari . . . Tido mlm ? Malam adalah siang bg dia, dan siang adalah mlm . . . Paham kann ??

Masalah sembelit alhamdulillah jauh berkurangan kali ni berbanding lepas bersalinkan 3 org anak yg sebelum ni. Kali ni saya dah mintak cukup2 pil utk cegah sembelit tu . Fobia weih ! Sakit bangettt !!

To be continued . . .

27 comments

  • >berganggang?? berparam?? apa tu? akk tak pernah dgr pun..

  • >hehehe akak..tu yg Hanie kate cara berpantang org Jawe S'pore .. nenek Hanie yg ajar..berganggang tu mase anak sulung jer merasa buat sbb nenek turun Malaysia utk jaga Hanie dlm pantang kejap..berparam tu kiter apply herba2 bernama "param" di seluruh badan utk kasi hangat

  • >salam perkenalan.. wah tgh berpantang anak ke empat ker? tahniah.. selang bunga anak2 ummi hanie yek.. ni yg nk blajar nih ahaks..i follow u eh..

  • >salam..wah..bgus gile en yop tu kn..meh sy tlg nk bg award kt en yop..en yop suruh branak smpai 20 kali???hahahaha..boleh diusahakn lg…bpntang pkai 3cara mix??hebat gile..tp skrg dh pskai yg plg simple..btngku mmg bgus.mak sy pn btngku 3-4 1mggu..skali btngku, pkai 2-3 batu..jenuh duk panaskn batu2..klu nk lgi bgus bli tilam ion..best gile tido ats tilam suam..mcm bsalai laa..tp klu bsalai, bdan bau asap..hahha..ade joindis ekk…bese la tiu bdak2..tp org kate klu jemur tgah hari dlm kul12 tu anak bo0leh jd OTAK CAIR..hahahha..bijak skit nnt…slmat mjaga anak2 n suami laa..krm slam kt en yop kita…

  • >Salam..Hanie!!Subhanallah..!Chumel nya bebi Zaid nie!Alhamdulillah..dh semakin sehat ye Hanie skrg..Nnt besar nie mesti segak la Bebi Zaid nie..!

  • >Hanie..Akak xleh shouts kt chatbox Hanie..Fill in Form x appear..Tolong..

  • >Slm Hanie..Owh… dah bersalin ya… Alhamdulillah seronoknya… Bnyk jgk amalan berpantang Hanie ya.. pttlah dah beranak 4 pun masih aweks muda gitu!. tahniah Hanie..

  • >Hanie..lewat pulak kdayah nak wish tahniah atas kelahiran Muhammad Ziyad.nanti sambut raya dgn baby baru la ye..take care

  • >Adda : Salam kenal jugak kak..thanx follow eh..akan ku ziarahimu kmbali..yer sy tgh brpantang anak ke-4 nih..raye ni xlepas lg ler nmpknyer..huhuu..xper laa…haah pandai akak trace anak sy selang bunga yer..nk blajo?buleh2 ! hehee…Altaaf : wslm . betul ka nk bg award kat encik yeop ? buleh!buleh!xde masalahhh … sbenarnye lawak je tu suruh branak sampai 20..paling2 pun 12 kalo maintain 2 thn sekali(sampai umo 40)..byk tuuu…ntahla no komen laa..apa Allah bg ambik kan..yup..brpantang pelbagai cara..2 je ler…last2 combine2 jadik satu cara jer udah.mak brtungku lg sampai skrg?nagusss..baguss..musti bdn sihat kan?esok2 Anim msti kne ikut cara dia…hehe..encik yeop yg rajin bakarkn batu utk saya,klu dia tak bakarkn,alamatnya x brtungku lah sy..haaa…brsalai?aduhh..dah jarang org zaman skrg buat..skrg paling2 pun org pakai sauna yg moden tuh..buleh dibeli letak kat umah lagi.ishh..x sampai ati plak nk jemur tghari2 buta tu kann..insyaallah,Allah bg bijak jugak nnti..jaga pemakanan..okIeda : wslm sis ! Lame xnmpk .. bz eh ?xper,Hanie paham…alhmdllh bebi Zaid cumel..sume nyer cumel..segak bile besaq nnti eh?InsyaAllah..ikut abg dia yg no.2 tu..ensem ;)aik?form chatbox ku x appear ? haiii…nk kne tukor layout lagi kaa…nnti Hanie tgk2kn yer sis..

  • >Mummy Faridah : wslm sis .. yer,dah brsalin lepas genap brpuase seminggu aritu .. byk ker kak?adoi malunyer..xde laa byk..main2 jer byk..ape2 yg patut tu buat la kan…utk kesohatan sndiri jugak..dan utk jage anak2 / suami .. dann…utk beribadat … aweks muda ka?biase je lah kak..akk pun ape krg nyer.. ;)Dayah : wslm kak . xaper,still dlm brpantang lg ni pun..yer kak,kire ni baby raye lah yer..sambutan raye pun ala kadar jer,xrase mcm nk raye pun sbb dah bz dgn bby baru ni..thanx anyway ye kak

  • >hanie.. tahniah for the new baby! sampaikan salam akak dengan yeop naie dekat yeop mer yer.jaga kesihatan dan baby elok2.. insyaallah, ada rezeki boleh jumpa nanti.

  • >thanx kak nurul ! kem salam kami balik pd yeop naie yer..lamaaa xjumper u all…raye ni balik gopeng tak?xper,insyaAllah jumpe nnti…thanx again

  • >hanie,tabik lah kat hanie. dlm pantang pun, sibuk dgn anak2, sibuk lagi nak urus mcm2 kat rumah.. sempat lagi berblog, berFB bagai… ;)kakyong dulu lepas mandi air suam (air daun2.. serai wangi, mengkudu, daun pandan antr nya lah ) , lulmur badan dgn minyak herbanika nonaroguy… pastu baru berbengkung.. ringan rasa badan.. pastu baru boleh ligat buat kerja… take care ya hanie…

  • >kakyong : alamak kakyong..xperli kannn…Hanie boring ler kalo xde internet..bukan xlayan anak2,layan..dah selesai urusan depa dan diri sndiri , barulah bukak tenet…owh,kakyong pakai nonaroguy ekk..mahal kan tp bagus ! Hanie pakai yg mix n match punyer..mcm2 jenama..mandi serai kali ni xwat..tu ler manja,opah tak bekalkan bahan2nyer,idakler Hanie buat..hubby pun belikan shower ayor panas tu,sng mandi xpayah panas2kan ayor lg..moden2…thanx anyway kakyong!

  • >Salam hanie..biasala tu kalo ada drh jawa mmg mcm tu berpantang nyer mcm yg tlh hanie lalui tu..kite sama la plak jawa sgpore mix perak..

  • >same yer kak ? susah wooo nk jumpe yg same !!gimme 5 !heheh…

  • >owh,kiranya skrg dah umur 3bulan la kan?

  • >Org Br Dh Sampai Part I & II antara entry best tntg Hanie yg buat Sis x sabau nk nengok wajah bebi Zaid & nk tau tntg perjalanan kesah Hanie bersalin.. :)

  • >betul2….setuju cakap kak ieda

  • >Hanie btl ke org kate kalo nk btl2 kurus lepas bersalin kene mkn Ns dgn Ikn Kering je??Btl ke ekk??

  • >kak ieda : owh,kak den pantang memang macam tu

  • >betul la tu..pantang makan macam tu leh kurus owh

  • >Haaaa..jd,betol lh ye ape yg org ckp tu..

  • >Ohh..mesti kurus ramping lh Akak Hans tu ye..

  • >kak ieda : betullah kut..ikut orang la…

  • >kak ieda : owh,badan dia macam waktu dia muda2 jer

  • >tapi rasa petua nih bagus laasal?petua lain macam mana plak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *