Ooh Lala… Sedapnya meratah

Ooh lala lala. eh macam menyanyi lagu KRU pula. Tapi ini bukan nak cerita pasal KRU tapi nak cerita pasal menu makanan tempoh hari. Lala, sejenis makanan laut bercengkerang, juga sejenis siput.

Biasalah, blog ibu² tak boleh lari dari entri berbentuk review makanan, resepi dan yang sewaktu dengannya. Layankan sajelah…. ;)

Kelmarin, kami jenjalan ramai² di pasar malam. Lama juga tak macam ni, biasanya encik hasben atau saya saja turun seorang, renyah nak bawak ‘askar’ berderet ke pasar malam kan… Kemudian saya terpandang siput lala ni dijual seorang peniaga. Saya pun kabor le ke encik hasben yang ada orang jual lala. Paham² le maksud tersiratnye…hihi. Encik hasben memang sangat memahami, diborongnya semua 3 pinggan lala yang ada di situ. Toche toche… wifemu ni teringin nak meratah lala puas² :p

hampir penuh lala dalam raga ni tau…

sekejap saja direbus, dah pun terbuka cengkerangnya… tanda sudah masak dan boleh di….. ngappp! :-p tengok tu, penuh seperiuk besar!

kasi close-up sikit lala nye… tak sabar dah nak makan ni !

Resepinya tak perlulah kot ye… saya just rebus dgn sedikit air (jangan letak banyak, nanti lala akan keluarkan airnya dan jadi kurang manis), serai yang diketuk dan sedikit hirisan bawang jika mahu. Selamat menjamu selera ;) Ooh Lala~

Anda seorang IBU MODEN? Jom terjah #FrisoGUTDays !

Incoming search terms:

28 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *