Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Ooh Lala… Sedapnya meratah

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Ooh Lala… Sedapnya meratah

Ooh lala lala. eh macam menyanyi lagu KRU pula. Tapi ini bukan nak cerita pasal KRU tapi nak cerita pasal menu makanan tempoh hari. Lala, sejenis makanan laut bercengkerang, juga sejenis siput.

Biasalah, blog ibu² tak boleh lari dari entri berbentuk review makanan, resepi dan yang sewaktu dengannya. Layankan sajelah…. ;)

Kelmarin, kami jenjalan ramai² di pasar malam. Lama juga tak macam ni, biasanya encik hasben atau saya saja turun seorang, renyah nak bawak ‘askar’ berderet ke pasar malam kan… Kemudian saya terpandang siput lala ni dijual seorang peniaga. Saya pun kabor le ke encik hasben yang ada orang jual lala. Paham² le maksud tersiratnye…hihi. Encik hasben memang sangat memahami, diborongnya semua 3 pinggan lala yang ada di situ. Toche toche… wifemu ni teringin nak meratah lala puas² :p

hampir penuh lala dalam raga ni tau…

sekejap saja direbus, dah pun terbuka cengkerangnya… tanda sudah masak dan boleh di….. ngappp! :-p tengok tu, penuh seperiuk besar!

kasi close-up sikit lala nye… tak sabar dah nak makan ni !

Resepinya tak perlulah kot ye… saya just rebus dgn sedikit air (jangan letak banyak, nanti lala akan keluarkan airnya dan jadi kurang manis), serai yang diketuk dan sedikit hirisan bawang jika mahu. Selamat menjamu selera ;) Ooh Lala~

Anda seorang IBU MODEN? Jom terjah #FrisoGUTDays !

Incoming search terms:

 

28 Responses

  1. suriati says:

    sedap..sedap.meratah mmg sedap.:-)

  2. iEyLa says:

    hurmm…dapnyeee…
    siapkan kicap letak lada..ok jom makannnn!!!!!!!!!!!

  3. sal says:

    sedapnyaaaaaaaaaaaaa. tapi tak ade org nak jemput join sekali.

  4. puan kutu says:

    adoi rindu plak nak makan lala.serius kutu tak pernah beli n masak lala..dulu aruah mak selalu buat masak air lala nie..mmg sedap hirup kuahnya yg manis tu..:)

  5. ummu auni says:

    lala memang sedap sangat….suka makan lala juga :) dah lama x makan lala

  6. Nadiah Sidek says:

    akak tak makan segala makanan yang bercangkerang ni. rasa tak lalu :p

  7. sjiehan says:

    kak.. saya mmg x makan lala or kerang or seangkatan dengan nya;…

    hahaha… lawak kannn… tp itu la realitinya

  8. syu90 says:

    dah lama x mkn lala..sedapnye..

  9. Ummi Hanie says:

    pehhh… hanie pulak xpenah masak cenggitu sbb mak dok rebus gitu je.. anyway, bole try ! thanx ye ;)

  10. izan ishak says:

    hanie… kak izan baru sekali je makan lala ni. masa tu teringin time mengandungkan naufal. itupun dah takde kulit. dia masak cam sambal kot. tak ingat dah. yang rebus camni mmg tak pernah rasa lagi…

  11. titan says:

    fuhh..nampak sedap gila..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *