Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Nyaris termakan helah si penipu internet (nigerian scammer)

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Nyaris termakan helah si penipu internet (nigerian scammer)

Salam bahagia,

Iye bahagia dan lega sekali setelah nyaris tertipu dengan nigerian scammer baru² ini.

Pada mulanya tak syak pun ada udang di sebalik mee. Ada nigerian scammer di sebalik laman web Mudah.my.

sumber imej: google images

sumber imej: google images

Hmm tak perlulah saya beritahu apa benda yang dijual di Mudah.my yer. Yang dah tahu tu, tak apa…

Dipendekkan cerita, si scammer ni dengan bertopengkan wajah lelaki mat saleh menghubungi WhatsApp encik hubby.

Dengan cepatnya konon dia dah transfer duit ke akaun Paypal saya, sebab hubby takde Paypal.

Amaun tu sekali dengan caj tambahanlah untuk agen dia ambil barang kununnya.

Saya check email, ada dapat dari Paypal.

Tapi, yang HAIRAN bin AJAIB nya transaksi tu langsung tak wujud dalam akaun Paypal saya.

Biasanya kalau orang hantar payment, kita akan dapat emel notifikasi dari pihak Paypal. Dan jika check di laman web Paypal, akan ada transaksi tersebut.

Ini TIDAK. Langsung nan hado.

Saya dah mula timbul sedikit syak wasangka.

Siap ada arahan lagi suruh keluarkan duit dari Western Union dan transfer semula kepada dia, barulah transaksi di Paypal akan activate. *maaf bahasa rojak

Ketika ini, hati saya mula berbisik. Apa cerita kalau kami dah keluarkan duit, transfer pada dia, kendian dia menghilang a.k.a. MENIPU a.k.a. SCAM ??

Bagi tempoh 24 jam pulak tu.

Cuak juga. Siap nak nak report INTERPOL, polis Malaysia bagai.

Saya pun tak perasan emel dari Paypal tu emel scam….

Saya copy paste ID transaksi yang diberi, memang tak ada.

And then setelah membuat sedikit konsultasi dengan seorang rakan blogger, barulah rasa lega bila beliau sahkan itu adalah scam. Nigerian scammer.

Encik hubby dah serik sangat guna Paypal untuk berurusan. Tapi lepas dapat tahu scam, barulah beliau senang hati. kalau tidak, dah macam tak bleh tidur malam. kuang ajaq punya scammer….. Sekarang dah buka akaun Paypal pula, nak memborong katanya :D

penipuan nigeria di mudah.my

nampak tu permainan seorang scammer bertauliah

Itulah sedikit sebanyak ceritanya… dapatlah pengalaman sendiri berdepan dengan scammer ni. Selalu dok dengar & baca cerita orang je….

Oleh kerana saya taklah kerap menggunakan Paypal untuk berurusan, maka tak perasan emel Paypal itu adalah emel palsu.

Bagi yang dah biasa, contohnya pemain² eBay, tentunya selalu berurusan dengan klien menggunakan Paypal.

Emel Paypal yang sah ialah begini: service@intl.paypal.com ?

Emel palsu Paypal yang saya terima: paypal@notifications-alert.com ? 

Take note ya !

Okay ini saya lampirkan contoh emel dari paypal yang sah;

contoh emel dari paypal

Meh nak konklusi sikit ciri-ciri ketara nigerian scammer;

  • of coz la berbahasa inggeris
  • pakai gambar lelaki mat saleh
  • nombor telefon panjang berjela, kod kawasan +234 – Nigeria tuh!
  • mesti akan minta details kita
  • minta kita keluarkan duit dahulu, biasanya melalui Western Union

 

So…. berhati-hatilah ye. Kami dah terkena, mujurlah terselamat.

Nak tahu dan kenal lebih lanjut pasal nigerian scammer ni sila baca entri bro Reez.

 

Untuk beriklan menjual barang di Mudah.my tu, janganlah serik ya. Sana memang view agak tinggi. Kami sendiri gemar shopping di situ.

Macam saya pesan, Extra hati² je sebab pihak Mudah.my tidak bertanggungjawab atas sebarang penipuan…

 

42 Responses

  1. salam, hanie.lama xjenguk sini.ternampak topik hangat ni.odah pun penah kena scam internet camni.mmg licik la penipu zaman sekarang.bahaya dimana2.

    • Ummi Hanie says:

      wslm odah dear…

      tahniah belated yer…. dpt bby baru rupanya! :D

      owh Odah penah kena yer… hmm zmn skrg mmg kena extra hati2 kan… penipu sudah semakin bijak

  2. Anarm says:

    Ramai dah yang kena dengan scammer ni. Abang saya pun hampir2 kena scam dengan cara yang sama. Nasib baik dia tanya saya dulu dan saya perasan email yang scammer tu guna bukan email rasmi PayPal.

    Nampak sangat menipu.

  3. reezluv says:

    ingat lagi dulu penah mainkan scammer ni, sampai letak nama dan no akaun palsu, esoknya dia kata dia dah transfer amaun tu, dan siap bagi screenshot fake lagi dari bank kat UK mengatakan dia dah bank in…duk depan PC, gelak guling-guling tengok dia kena tipu, lepas tu nak tipu orang balik..waakakaa

  4. EjamOthman says:

    Orang jahat ini otaknya berjalan jer nak menipu orang.
    Kita kena jadi ekstra bijak lagi supaya tak tertipukan.
    Syukurlah ada tenpat nak dirujuk dalam mendapatkan kepastian.

  5. Zie Fauzi says:

    banyak juga angka yg hampir terkena tu, mujur perasaan was2 kan.. kalau ikutkan je apa yg dia suruh, mesti menyesal tak sudah. Moga lebih berhati2 lepas ni lagi2 yang x biasa dengan paypal ni..

  6. Mazni Azmi says:

    orang yang masih mentah dalam urus naiaga online

    senang kena tipu.

    Alhamdulillah.

    Setakat ini terpelihara

  7. emalinmohd says:

    Dahsyatnya diorang ni. Alhamdulillah ummihanie tak masuk perangkap mereka.

  8. huda says:

    survival diorang kat cni dengan menipu, tu tak masuk yang bercinta pastu menipu duit, suruh keluarkan kwsp bagai…ade certain areayang memang dah jadi port diorang, takut tengok…

  9. Saya guna paypal untuk buat tranksaksi jer. lain saya takkan buat walaupun dapat notification dari lain-lain sumber.

  10. Syazana Jamaludin says:

    Mujur kak buat double checkup.

    Alhamdulillah rezeki masih ada tak kena scam. :)

  11. Alhamdulillah syukur la tiada apa yang berlaku kan,kena celik IT juga pasal benda2 scammer macam ni kan?

  12. muliani says:

    terlalu banyak sgt dah berlaku kes begini. kena lebih berhati hati

  13. mia says:

    Saya dah kena tipu dgn scammer ni, dia guna Irish Bank transaction, ni details die
    Name: Olanrewaju Mohamad Firdaus
    Address: 15 Oluwole Ayinla Street,Ologuneru,Eleyele
    Town/City: Ibadan Oyo State,
    Post-code: 23402.
    Country: Nigeria.
    Contact Number: +2347016740449

    Saya nak tanya, die kerap chat “hangout” dekat email tu, jadi patut tak sy block je die? Sy dh terbagi no akaun & nama terjejas apa2 tak? Perlu buat aduan dkt bank ke atau tak? Mohon pendapat anda. Harap dpt bantu saya. Thanks

  14. antipenipu says:

    Bahaya! Hati2

    Salah seorang penipu ahmad nizar sulaiman

  15. haizan says:

    saya dah tkena…sy da guna duit sniri utk shipping DHL…500++ jgk include service charge…then lps sttle tu smua…dpt emel dr bank sana lg said nilai yg dy dh transfer tu terlalu kecil..dan dy tmbah lg 1000.so total 3000… tp sy kna refund dlu duit seribu tu gna western union..lps tu brulah masok duit 3k tu dlm acc sy.. npk pelik kan..dah rs smcm tu baru lh sy mula ‘menyiasat’.. myesal sgt xsiasat dr mula..xpelah..pgjaran utk sy n family..

    • Ummi Hanie says:

      klu taktik begitu, memang scam jawabnya…

      kami memang nyaris2 nak terkena, mujur bertanya kawan yg arif

      • nuna says:

        salam kak hani

        :( sekarang saya menghadapi masalah ni

        macam mana nak selesaikan ya kak?

        saya buntu

        saya xd masukkan duit apa2 lg.. modus oprendi sebijik macam akak cakap tu :(

        please tlg sy…

        • Ummi Hanie says:

          wslm…

          klu belum masuk duit, tak mengapa. selamat lagi tu

          • Assalammualaikum… Saya pun hampir2 terkena pada harini dengan Scammer , Ni nergara lain pulak , Negara UAE , Jadi bila mana saya pergi ke bank bsn ‘western union’ Saya ckp dkt org yg menguruskan western union ni . Sya jual barang and then orang tu dah payment dkt paypal , So org tu suruh sya bayar shipping dia lebih kurang RM2550 , Sewaktu tu saya dah bawak duit cash tinggal nk bagi je dkt counter tu . And then brader counter ni nk tgok la yg email tu semua . Lepas dia tengok , Dia ckp dkt sya , Dik kalau sya jadi adik , Abg tak buat . Sebab baru baru ni ada kena ke penipuan mcm ni , Makcik tu jual almari , Orang yg nk beli tu org afrika . Selepas sehari kemudian makcik tu dtg balik dkt bsn , dia ckp duit tu tak masuk , And then dia nk ambik balik duit tu . Abg tu ckp dah tak boleh …. Last last abg tu ckp dkt saya , Dah dik , Dia bagi paper western union tu balik , Dia ckp tak payah buat la . Rm2550 tu banyak . Bukan sikit . Sebab makcik tu kena pun baru ratus2 je . Saya pun ambik paper tu then saya ckp yeke bang okay la kalau mcm tu tak payah buat . Terima kasih banyak2 bang . Sya pun balik … Balik2 je dpt email kemaim banyak lagi la , email paypal ni dok ckp Sya akan masuk jail tak lama lagi sebab Dengan nama penuh sya and alamat rumah sya dia letak . sebab tak settle kan Rm2550 tu , Saya pun ckp ‘ Okay im waiting the police come my house because i dont have any problm . Dia ckp just wait and see .. Apa2 pun thanks allah , Sebab allah masih perlihara kita . Itu saje pada saya tq . Assalammualaikum

  16. Ummi Hanie says:

    Salam…

    syukur terlepas dari helah si penipu paypal…

    saya pun sama, kena ugut konon polis akan dtg….

    • nik says:

      saya nik … br 2 hr lepas hampir terkena … saya iklan barang dlm mudah.. tiba2 gmbor mat salleh wasap saya .. saya teruja le .. sebab dia nk beli barang … hrga tinggi pulakk …. dia kata akan tsfer duit… jd sya bg no .akaun ,… nama alamat … pstu dia sruh tgk email sca m … ada copy citibank usa … bagai … interpol nak tangkap … bepeluh jgak saya … dia mintak 1500…sbb nk bayar kapal … saya pon pelik … tp sya x layan dh … tp dah trbagi NO AKAUN…. cmana ya ……

  17. shikin says:

    Assalam, sis, sy pun hampir terkena ni, semalam sy ada jual brg kat Mudah, xsampai bbrp jam da ramai no yg bermula dr 234 ni whatsapp sy, siap twrkn nk byr smpi Rm45k bagai…sy layan mula2 tu, bila sy perasan ayat diorg ni lbih kurg je sama mcm ‘talk to me’, ‘can or can’t, ‘how now’, sy da xsdp hati, sy google, n check byk kes pnipuan nigerian scammer gini, syukurla xjd apa2…dia guna pic mat.salleh.. sy pun checkmate kan durg kata You are nigerian and scammer. Terus xda reply da.

  18. tajul says:

    asalamualaikum nak share sikit cerita pasal harini 28/may/16 tAJUK CERITA SAYA manusia kalah dengan duit
    saya tajul from n.s saya pernah post dekat mudah.my untuk duit lama rm5 kawan saya punya tapi sebalik nya ramai yang whatssp kawan saya semua forener dari luar negara UK USA n other so kes saya bni hamper la kne pedaya saya was was jugak sbb die kate die bermint tok beli dgn harga yg tinggi 10k dan 500k dua org pulak tu yg sorang ni nk beli 10k so sy pon ws die betol ke nk beli kan simatsalleh ni pon ckp i payed you /// than die kate i already send money but it pending so u must go to POS ofc take the westion union form than sent to adress yg die bagi tok activekan verify. // ????/ sy nk tengok transection or bank stantment than he say my bank already sent to your frend email , bile check takde. saya tanya kawan saya die kate buyer dari UK ni mintak Bank Account so kami egt duit terus masok and terus pos je item tu tapi sebaliknye belaku die suruh bayar transection tran for activation fee an d agent fee ape bende tah. so die hantar statnment yg die da masok kan 10k at my account dari bank die.
    but he say still pending die suruh kami pergi ke pejabat pos tok transit the money to john smiht die punya agent country negeria so brother kat kounter pon tanya kenape kene bgi meraka duit kan ? 3 orang pergi pejabat pos yg sama bende yng sama meraka bg tau . bile nk transit duit kene mintak Wiston union so sy pon cakp dgn abg kounter tu try buat tok tau tu scam penipun ke ape tapi xboleh submit couse malayisan block the Wiston Union negeria,. than saya nk tahu lagi saya pergi kan pejabat pos lain bende sama die bg tau
    kemudian saya buat research pasal NEgerian Scam than saya terjumpe pelbagai blog yng megata kan bahawa jagn mudah percaya dgn org luar yng menawarkan harga yang tinggi. so saya bernasib baik sbb sy x bayar transection fee /agent fee apebende tu. staf pejabat pos tu bg tau ”jangn pecaye ramai da kene termasok saya” nasib saye x bayar for fees tu harga fees tu seribu dgn mengharap duit tu dapat kat saya balik
    moral of this damm story not trust international buyer yg saya xboleh bla die cristian die ckp atas nama Allah kami pon percaya dgn kate manis mulut busuk diorg tu
    terima kasih membaca story dan rintihan saya sy harap boleh bg feedback la

  19. Iqmal says:

    Nasib baik x kene ,skrg dh tau ,itu +234 tu org Nigeria kalu x kena dh ni,t us Krna bg detail

  20. Ainidris says:

    Assalamualaikum kalau dah terbagi no acc dekat scammer tu mcm mana ye? ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *