Nyaris termakan helah si penipu internet (nigerian scammer)

Salam bahagia,

Iye bahagia dan lega sekali setelah nyaris tertipu dengan nigerian scammer baru² ini.

Pada mulanya tak syak pun ada udang di sebalik mee. Ada nigerian scammer di sebalik laman web Mudah.my.

sumber imej: google images

sumber imej: google images

Hmm tak perlulah saya beritahu apa benda yang dijual di Mudah.my yer. Yang dah tahu tu, tak apa…

Dipendekkan cerita, si scammer ni dengan bertopengkan wajah lelaki mat saleh menghubungi WhatsApp encik hubby.

Dengan cepatnya konon dia dah transfer duit ke akaun Paypal saya, sebab hubby takde Paypal.

Amaun tu sekali dengan caj tambahanlah untuk agen dia ambil barang kununnya.

Saya check email, ada dapat dari Paypal.

Tapi, yang HAIRAN bin AJAIB nya transaksi tu langsung tak wujud dalam akaun Paypal saya.

Biasanya kalau orang hantar payment, kita akan dapat emel notifikasi dari pihak Paypal. Dan jika check di laman web Paypal, akan ada transaksi tersebut.

Ini TIDAK. Langsung nan hado.

Saya dah mula timbul sedikit syak wasangka.

Siap ada arahan lagi suruh keluarkan duit dari Western Union dan transfer semula kepada dia, barulah transaksi di Paypal akan activate. *maaf bahasa rojak

Ketika ini, hati saya mula berbisik. Apa cerita kalau kami dah keluarkan duit, transfer pada dia, kendian dia menghilang a.k.a. MENIPU a.k.a. SCAM ??

Bagi tempoh 24 jam pulak tu.

Cuak juga. Siap nak nak report INTERPOL, polis Malaysia bagai.

Saya pun tak perasan emel dari Paypal tu emel scam….

Saya copy paste ID transaksi yang diberi, memang tak ada.

And then setelah membuat sedikit konsultasi dengan seorang rakan blogger, barulah rasa lega bila beliau sahkan itu adalah scam. Nigerian scammer.

Encik hubby dah serik sangat guna Paypal untuk berurusan. Tapi lepas dapat tahu scam, barulah beliau senang hati. kalau tidak, dah macam tak bleh tidur malam. kuang ajaq punya scammer….. Sekarang dah buka akaun Paypal pula, nak memborong katanya :D

penipuan nigeria di mudah.my

nampak tu permainan seorang scammer bertauliah

Itulah sedikit sebanyak ceritanya… dapatlah pengalaman sendiri berdepan dengan scammer ni. Selalu dok dengar & baca cerita orang je….

Oleh kerana saya taklah kerap menggunakan Paypal untuk berurusan, maka tak perasan emel Paypal itu adalah emel palsu.

Bagi yang dah biasa, contohnya pemain² eBay, tentunya selalu berurusan dengan klien menggunakan Paypal.

Emel Paypal yang sah ialah begini: service@intl.paypal.com ?

Emel palsu Paypal yang saya terima: paypal@notifications-alert.com ? 

Take note ya !

Okay ini saya lampirkan contoh emel dari paypal yang sah;

contoh emel dari paypal

Meh nak konklusi sikit ciri-ciri ketara nigerian scammer;

  • of coz la berbahasa inggeris
  • pakai gambar lelaki mat saleh
  • nombor telefon panjang berjela, kod kawasan +234 – Nigeria tuh!
  • mesti akan minta details kita
  • minta kita keluarkan duit dahulu, biasanya melalui Western Union

 

So…. berhati-hatilah ye. Kami dah terkena, mujurlah terselamat.

Nak tahu dan kenal lebih lanjut pasal nigerian scammer ni sila baca entri bro Reez.

 

Untuk beriklan menjual barang di Mudah.my tu, janganlah serik ya. Sana memang view agak tinggi. Kami sendiri gemar shopping di situ.

Macam saya pesan, Extra hati² je sebab pihak Mudah.my tidak bertanggungjawab atas sebarang penipuan…

Incoming search terms:

50 comments

  • salam, hanie.lama xjenguk sini.ternampak topik hangat ni.odah pun penah kena scam internet camni.mmg licik la penipu zaman sekarang.bahaya dimana2.

    • wslm odah dear…

      tahniah belated yer…. dpt bby baru rupanya! :D

      owh Odah penah kena yer… hmm zmn skrg mmg kena extra hati2 kan… penipu sudah semakin bijak

  • Ramai dah yang kena dengan scammer ni. Abang saya pun hampir2 kena scam dengan cara yang sama. Nasib baik dia tanya saya dulu dan saya perasan email yang scammer tu guna bukan email rasmi PayPal.

    Nampak sangat menipu.

  • ingat lagi dulu penah mainkan scammer ni, sampai letak nama dan no akaun palsu, esoknya dia kata dia dah transfer amaun tu, dan siap bagi screenshot fake lagi dari bank kat UK mengatakan dia dah bank in…duk depan PC, gelak guling-guling tengok dia kena tipu, lepas tu nak tipu orang balik..waakakaa

  • Orang jahat ini otaknya berjalan jer nak menipu orang.
    Kita kena jadi ekstra bijak lagi supaya tak tertipukan.
    Syukurlah ada tenpat nak dirujuk dalam mendapatkan kepastian.

  • banyak juga angka yg hampir terkena tu, mujur perasaan was2 kan.. kalau ikutkan je apa yg dia suruh, mesti menyesal tak sudah. Moga lebih berhati2 lepas ni lagi2 yang x biasa dengan paypal ni..

  • orang yang masih mentah dalam urus naiaga online

    senang kena tipu.

    Alhamdulillah.

    Setakat ini terpelihara

  • Dahsyatnya diorang ni. Alhamdulillah ummihanie tak masuk perangkap mereka.

  • survival diorang kat cni dengan menipu, tu tak masuk yang bercinta pastu menipu duit, suruh keluarkan kwsp bagai…ade certain areayang memang dah jadi port diorang, takut tengok…

  • Saya guna paypal untuk buat tranksaksi jer. lain saya takkan buat walaupun dapat notification dari lain-lain sumber.

  • Syazana Jamaludin

    Mujur kak buat double checkup.

    Alhamdulillah rezeki masih ada tak kena scam. :)

  • Alhamdulillah syukur la tiada apa yang berlaku kan,kena celik IT juga pasal benda2 scammer macam ni kan?

  • terlalu banyak sgt dah berlaku kes begini. kena lebih berhati hati

  • mia

    Saya dah kena tipu dgn scammer ni, dia guna Irish Bank transaction, ni details die
    Name: Olanrewaju Mohamad Firdaus
    Address: 15 Oluwole Ayinla Street,Ologuneru,Eleyele
    Town/City: Ibadan Oyo State,
    Post-code: 23402.
    Country: Nigeria.
    Contact Number: +2347016740449

    Saya nak tanya, die kerap chat “hangout” dekat email tu, jadi patut tak sy block je die? Sy dh terbagi no akaun & nama terjejas apa2 tak? Perlu buat aduan dkt bank ke atau tak? Mohon pendapat anda. Harap dpt bantu saya. Thanks

  • antipenipu

    Bahaya! Hati2

    Salah seorang penipu ahmad nizar sulaiman

  • haizan

    saya dah tkena…sy da guna duit sniri utk shipping DHL…500++ jgk include service charge…then lps sttle tu smua…dpt emel dr bank sana lg said nilai yg dy dh transfer tu terlalu kecil..dan dy tmbah lg 1000.so total 3000… tp sy kna refund dlu duit seribu tu gna western union..lps tu brulah masok duit 3k tu dlm acc sy.. npk pelik kan..dah rs smcm tu baru lh sy mula ‘menyiasat’.. myesal sgt xsiasat dr mula..xpelah..pgjaran utk sy n family..

    • klu taktik begitu, memang scam jawabnya…

      kami memang nyaris2 nak terkena, mujur bertanya kawan yg arif

      • nuna

        salam kak hani

        :( sekarang saya menghadapi masalah ni

        macam mana nak selesaikan ya kak?

        saya buntu

        saya xd masukkan duit apa2 lg.. modus oprendi sebijik macam akak cakap tu :(

        please tlg sy…

        • wslm…

          klu belum masuk duit, tak mengapa. selamat lagi tu

          • Assalammualaikum… Saya pun hampir2 terkena pada harini dengan Scammer , Ni nergara lain pulak , Negara UAE , Jadi bila mana saya pergi ke bank bsn ‘western union’ Saya ckp dkt org yg menguruskan western union ni . Sya jual barang and then orang tu dah payment dkt paypal , So org tu suruh sya bayar shipping dia lebih kurang RM2550 , Sewaktu tu saya dah bawak duit cash tinggal nk bagi je dkt counter tu . And then brader counter ni nk tgok la yg email tu semua . Lepas dia tengok , Dia ckp dkt sya , Dik kalau sya jadi adik , Abg tak buat . Sebab baru baru ni ada kena ke penipuan mcm ni , Makcik tu jual almari , Orang yg nk beli tu org afrika . Selepas sehari kemudian makcik tu dtg balik dkt bsn , dia ckp duit tu tak masuk , And then dia nk ambik balik duit tu . Abg tu ckp dah tak boleh …. Last last abg tu ckp dkt saya , Dah dik , Dia bagi paper western union tu balik , Dia ckp tak payah buat la . Rm2550 tu banyak . Bukan sikit . Sebab makcik tu kena pun baru ratus2 je . Saya pun ambik paper tu then saya ckp yeke bang okay la kalau mcm tu tak payah buat . Terima kasih banyak2 bang . Sya pun balik … Balik2 je dpt email kemaim banyak lagi la , email paypal ni dok ckp Sya akan masuk jail tak lama lagi sebab Dengan nama penuh sya and alamat rumah sya dia letak . sebab tak settle kan Rm2550 tu , Saya pun ckp ‘ Okay im waiting the police come my house because i dont have any problm . Dia ckp just wait and see .. Apa2 pun thanks allah , Sebab allah masih perlihara kita . Itu saje pada saya tq . Assalammualaikum

  • Salam…

    syukur terlepas dari helah si penipu paypal…

    saya pun sama, kena ugut konon polis akan dtg….

    • nik

      saya nik … br 2 hr lepas hampir terkena … saya iklan barang dlm mudah.. tiba2 gmbor mat salleh wasap saya .. saya teruja le .. sebab dia nk beli barang … hrga tinggi pulakk …. dia kata akan tsfer duit… jd sya bg no .akaun ,… nama alamat … pstu dia sruh tgk email sca m … ada copy citibank usa … bagai … interpol nak tangkap … bepeluh jgak saya … dia mintak 1500…sbb nk bayar kapal … saya pon pelik … tp sya x layan dh … tp dah trbagi NO AKAUN…. cmana ya ……

  • shikin

    Assalam, sis, sy pun hampir terkena ni, semalam sy ada jual brg kat Mudah, xsampai bbrp jam da ramai no yg bermula dr 234 ni whatsapp sy, siap twrkn nk byr smpi Rm45k bagai…sy layan mula2 tu, bila sy perasan ayat diorg ni lbih kurg je sama mcm ‘talk to me’, ‘can or can’t, ‘how now’, sy da xsdp hati, sy google, n check byk kes pnipuan nigerian scammer gini, syukurla xjd apa2…dia guna pic mat.salleh.. sy pun checkmate kan durg kata You are nigerian and scammer. Terus xda reply da.

  • tajul

    asalamualaikum nak share sikit cerita pasal harini 28/may/16 tAJUK CERITA SAYA manusia kalah dengan duit
    saya tajul from n.s saya pernah post dekat mudah.my untuk duit lama rm5 kawan saya punya tapi sebalik nya ramai yang whatssp kawan saya semua forener dari luar negara UK USA n other so kes saya bni hamper la kne pedaya saya was was jugak sbb die kate die bermint tok beli dgn harga yg tinggi 10k dan 500k dua org pulak tu yg sorang ni nk beli 10k so sy pon ws die betol ke nk beli kan simatsalleh ni pon ckp i payed you /// than die kate i already send money but it pending so u must go to POS ofc take the westion union form than sent to adress yg die bagi tok activekan verify. // ????/ sy nk tengok transection or bank stantment than he say my bank already sent to your frend email , bile check takde. saya tanya kawan saya die kate buyer dari UK ni mintak Bank Account so kami egt duit terus masok and terus pos je item tu tapi sebaliknye belaku die suruh bayar transection tran for activation fee an d agent fee ape bende tah. so die hantar statnment yg die da masok kan 10k at my account dari bank die.
    but he say still pending die suruh kami pergi ke pejabat pos tok transit the money to john smiht die punya agent country negeria so brother kat kounter pon tanya kenape kene bgi meraka duit kan ? 3 orang pergi pejabat pos yg sama bende yng sama meraka bg tau . bile nk transit duit kene mintak Wiston union so sy pon cakp dgn abg kounter tu try buat tok tau tu scam penipun ke ape tapi xboleh submit couse malayisan block the Wiston Union negeria,. than saya nk tahu lagi saya pergi kan pejabat pos lain bende sama die bg tau
    kemudian saya buat research pasal NEgerian Scam than saya terjumpe pelbagai blog yng megata kan bahawa jagn mudah percaya dgn org luar yng menawarkan harga yang tinggi. so saya bernasib baik sbb sy x bayar transection fee /agent fee apebende tu. staf pejabat pos tu bg tau ”jangn pecaye ramai da kene termasok saya” nasib saye x bayar for fees tu harga fees tu seribu dgn mengharap duit tu dapat kat saya balik
    moral of this damm story not trust international buyer yg saya xboleh bla die cristian die ckp atas nama Allah kami pon percaya dgn kate manis mulut busuk diorg tu
    terima kasih membaca story dan rintihan saya sy harap boleh bg feedback la

  • Iqmal

    Nasib baik x kene ,skrg dh tau ,itu +234 tu org Nigeria kalu x kena dh ni,t us Krna bg detail

  • Ainidris

    Assalamualaikum kalau dah terbagi no acc dekat scammer tu mcm mana ye? ?

  • alice

    bru kena.. boleh pulak da tahu scammer.. sy pg lyn.. dy ckp transfer sy 1k pki europe bank.. tp on hold sbb kne clearkan 475 dlu..nk kne report x?da trbagi email..ngn acc bank lg?

  • Reen

    Hampir2 kena dah…first2 saya curiga sebab dia mengaku islam tapi nama Jason apakebendanya pas tu pula dia tunjukkan kononnya dia ada berkawan dengan seorang pegawai bank di Malaysia ni…nasib baik penyamaran pegawai bank tu bangang bahasa melayu so dia suh saya ckp inggeris…paling nampak sekali penipuannya bila saya ckp nk guna duit dia dulu untuk bayar duit FEE dia kata pulak yg dia kat Singapura sekarang ni pulak…x logik lah kan ye la buat apa pegawai bank malaysia duk singapore tu lama, kerja kat malaysia kot lagi kalau hidup kat Singapura mesti pandai ckp bahasa melayu skit2 in….Pastu bila saya dah mula syak sesuatu saya terus block dia n terus tukar no telefon whatapp hahaha padan muka kau laknatullah….ohh x lupa yg dia ada guna nama allah dalam penipuan tu

    • haaa… macam2 tipudaya mereka kan sis…

      kalau rasa pelik2… memang suspicious tu.

      syukurla sis cepat tersedar kan.

      • Mieza

        Saya pun dah terkena siap cakap lg dia Muslim xkan nk tipu :(Astaghfirullahhalazzim dah la
        Menipu guna plak nama Islam tp bila whatsup xde pulak nk beri Salam mula ayat dgn perkataan hey :(

  • Epy lullaby

    Saya nk thu…adakah saya pun hampir kena..maksud saya suami saya no yg tertera kakak2 adik2 bg sama jew…jd mereka tu semua scammer ya…suami saya ad post brg nk lepaskn secondhand used psp dngan hrga rm350…adalah mat saleh trus whatsapp kt nk beli…mulalah berurusan dengan mat saleh tu..bg no acc maybank suami kita dan email kita..bp jam kemudian…email dtg mngatakan..ad transaksi dri akaun maybank suami sy…yg saya pelik…jga..wlu ada money transfer..apa2 mmg kna De confirmation ..pap2..kuar jew deri email kita katanya la lam bahasa omputehnya…mat saleh tu done transfer rm600…tpi pending…dia plak suh kita bg baki rm250 dlu kat dia…smbil mntak tunjuk resit…pelik kn gitu…adakah cara ni sama jew cam scammer…kami riso…rasa mcm nk lapor wat aduan jew..kat balai…ni email dri bank dia plak kt…nk wat legaly bgai…mcm ni

    Dear Mohd Khairi bin Khairuddin,

    It is important we know the status of the money sent to you , legal action may be taken against you since you have not refused to refund the overcharged to the Account sent to you by our client Borini Williams via Atm transfer or Online Transfer.
    We request for the refund processing and to prove that of the receipt has been sent in less than 12 hours, or else you will face the consequences of LEGAL ACTION. However our client has already contacted us in other to make report about your non response. We are ensuring to make a safer place to you and told us that you should get the money sent to the account sent to you by our client he requested,you will be arrested and you will the face the consequences of illegal action.

    NOTE: Failure to Abide to this policy means your Name and Address will be forward to the law enforcement Agency (Federal Police Office) to get you Arrested, because you are practicing Scam, and we you will be jail for 21years . If you have any comment on this issue do not hesitate to contact us..If the information you wish to provide pertains to an emergency situation, please contact us at +1(614) 767-5920) Although we check our e-mail frequently, we do not consider it to be an alternative to telephonic contact in emergency situations.Feel free to contact us directly to this mail :christopher.wiler010@gmail.com

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Director_Robert_S._Mueller-_III.jpg/220px-Director_Robert_S._Mueller-_III.jpg

    DIRECTOR
    FEDERAL BUREAU OF INVESTIGATION
    UNITED STATES DEPARTMENT OF JUSTICE
    WASHINGTON, D.C. 20535

    http://marinadedave.files.wordpress.com/2007/08/fbi-logo.gif

    Federal Bureau of Investigation

    Thanks for your co-operation yours sincerely
    Betul kew ap yg ditujunya gitu…kami riso…ialah tak thu pape sal online bank in lg2 dri luo negara…dengan dtgnya email gitu…kita mntak rm350 done transfer…kat acc kita…ni lebih2 dia nk transfer smpai rm600 tu dah knp…dah tu…tak ada apa2…duit masuk…lam acc..ngan notify dri email…ni nk suh kita plak masuk kn bki dulu rm250 kat dia punya acc…tu pun kt..bg agent dri malaysia…bila mnta nk berurusan ngan agent dia…mntak no tel pun berbelah bahagi…bg no acc agent plak…yg pelik lg…katanya psp tu utk sepupu dia yg tnggl kT kelantan…mntak plak suh poslajukan …bg nama dn alamt jew…no tel nya mana….adakah ini dah kes scammer….saya hampir kena kan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *