November yang Sarat

Salam ,
Ye bukan setajat ibu mengandung saja yg buleh sarat . Tapi ini bulan juga sarat woo . . .

Maksud saya di sini , banyak event berlaku dlm bulan November ni .
8 org sekaligus dlm keluarga saya dan encik somi menyambut hari lahir . Fantastic !
Termasuklah hari ini , hari lahir anakanda kedua saya , Muhammad Ukasyah yg genap berumur 4 tahun .
Ummi doa dan harap semoga Ukasyah menjadi anak yg soleh , bertanggungjawab , taat perintah Allah/Rasul/Ummi Abah dan baik budi pekerti . . .
Sambutan ala kadar saja . Tak prepare apa pun lagi sebab masa yg ada agak suntuk , tambah pulak musim2 hujan di petang hari ni . InsyaAllah petang ni nekad jugakla nak keluar carik barang kudap2an sikit , buleh la bagi2 pada kengkawan TASKI Ukasyah dan Hafizah nanti . Esokla nampak gayanya .
Meh flashback sket story kelahiran Ukasyah ni .
Cik abg ni dilahirkan di GH Ipoh , same like her elder sis . Tak sampai sehari lepas saya admit , Ukasyah selamat dilahirkan dgn agak mudah dan lancar . Beratnya 3.4 kg , yg paling ringan setakat ni . :) Juga yg paling senang . *alhamdulillah!* Dlm 2 kali push je dia dah ‘meluncur’ keluar bak superman . Betul , saya tak melawak ni . Sampai nurse2 di situ hampir2 tak sempat nak sambut dia . Tau2 dah tercampak atas katil . Mujur tak tercampak atas lantai ! Idak maunya staff2 tu dah kena saman dgn saya gara2 kecuaian depa . Huhu ~ Depa pun dok heran sampai kata ; ” Eh cepatnye dah bersalin ? ” Walaubagaimanapun , bagi saya wad bersalin GH IPOH mmg bagus . Dah dapat anugerah mesra bayi kalo x silap saya . So nurse2/staff2 di situ tak buleh menyombong2 okey .
3 minggu lagi plak ada walimah .. that means on 21st November ni di kampung encik somi , Malim Nawar , Perak . Belah pengantin laki2 pula seminggu kemudian di Terengganu . Na na na na na ! Ganu kite ~ Sape punya walimah lagi kalo bukan adik2 iparku sendiri . 2 org sekaligus ! Jimat belanja dan masa . Alhamdulillah . semua tu Allah yg mudahkan . Jgn gabra2 ok , rilek je ye bakal2 pengantin  . . . Cerita lebih lanjut tentang walimah ni in the next entry , insyaAllah .
Boleh teka saya yg mana satu tak ?
Saya diapit oleh bakal2 pengantin pompuan iteww . . . (semua di barisan belakang )
Di kiri saya , Anum (sebaya dgn saya) dan yg kanan , Anim (18 thn) .
Gambo ni masa saya baru anak 2 …

21 comments

  • expression-side

    >HAPPY BIRTHDAY bOy!! msuk ni dh 3 kali anim wish kt bfdy bOy kite kn..kn..kn.. (tmsuk yg kt entry blog anim le).. hahaha.. wish jela ek.. present de rezki de la nnt ek.. nk pi cri pon arini xkuaq2 umh plak.. nth xtw np dlm sehari dua ni agk mleh n xde mOod nk kuaq umh.. tmbh2 agi ari dok ujan je ase dok dlm umh agi slmt.. hahaha… wah.. xsilap anim pic raya tu mse anim f3 mse tu cik om pon xlhir agi.. hehe.. punye byk koleksi2 gmbr raye kite ye k.yong.. tiap2 thun msti de sessi bgmbo… (tp dlm pic tu mata anim t'ttup la..) hehehe… xdisgka2 plak dua org yg mgapit k.yong tu nk dikwen kn serntk thun ni.. hahaha…

  • nza

    >Hepi besdy utk Ukasyah. Aduzzz unik gak nama besdy boy nih…moga pjg umo n jd ank soleh…umuah!!!!

  • >expression-side : xper anim,lg byk wish lg bagus..afdhol gituhh…haha~ye,mase tu xsilap taon 2006 , anim form 3 ekk?mude belia lagik..skrg pun mude gakss…:)time tu k.liza tgh sarat ngandung Cik Om kan.xper,tutup mata pun tomei..ehe suke le tuuu :)haah,tu la dok lg dekat2 k.yong,kan dah trjangkit kawin awal .. gurau jer..itu le jodoh namenyer …Nza : thanx a lot aunty Nza (bg pihak bezday boy)unik eh namanya?aah lupe plak nk citer camane dpt nama dia tuh..asalnya nak letak Akasyah , tp kami check2 balik , ejaan yg sebenar ialah Ukasyah , seorg sahabat Nabi SAW…thanx anyway kak :)

  • >Happy B'day Ukasyah. Semoga jd anak yg solleh n diredhai Allah SWT…..amin.

  • >thanx Ibuhani .. :) amin

  • >Happy Bithday to Ukasyah..Semoga Dipanjangkan Usia & Dimurahkan rezeki Ukasyah sekeluarga..Amin..

  • >Salam..Hanie..Kengen banget sama kamooo!!Hanie..ramai sungguh yg sambut beday dlmfamily Hanie kn..Happy Birthday utk semua!p/s: Muka sume ank2 Hanie ms kucik2 same jeekk..

  • >Thanx sis dearie ..kangen sama kamooo jugaaa !Amin 4 ur wishes…yep,ramai sungguh sambut besday November nihaah,muka anak2 Hanie mase kecik sume satu cap org kata..hehe..dan sume nye muke abah depa !

  • >sis….waktu mengandung sis makan apa yer?sebab den perasan si munirah dah 3.9kgsi Kasyah ni 3.4kg…apakah rahsianya?den nak suruh akak den makan lah apa2 kalau ada rahsia

  • >Ingt lg x berita yg ada Akak tu lahirkan bebi die yg 6kg tu,dkt Kedah kut..MasyaAllah..besar sungguh kn..Ada gmbr bebi dia skali..Eisshh..mesti berat,kn..Ibu dia nk dukung mesti berpeluh..Hr tu hubby Sis dukung bebi kpd kwn Sis kn,sampai berpeluh2 siap ckp lenguh tgn..Haha..Bebi tu mmg berat pun..Ape agaknya pemakanan 'sihat' yg diamalkan Akak tu?

  • >hahahahtahuyg makan buah kedondong sehari 1kilo tu kanmak aihberat tumemang lenguh la nak angkat

  • >hans,akk xde rahsia lor…xlalu makan lagi ado!kakakmu ngandung yersuruh dia jaga kesihatan je la..mkn cukup utk 2 org..tu je..dan lebihkan kalsium!sis ieda,wahtt..???6 kg???musti operate tuh..adohaiii..kesian mak bapaknye nk dokong dia lagu mana..kne bawak troli je la manjang..hubby sis dah berlatih2 tuh..xlame lg bebi sis dgn hubby sendri plak! amin…hans,hahh??mkn kedondong sehari 1kilo???

  • >rasa2 gua la..hahapasal kedondong tu yupsdalam paper tulissehari sekilomakan kuat tul

  • >Hepi besdy utk Ukasyah..sedap nama dia..

  • >yupsnama tu unik dan sedap

  • >Tp Hanie..paper tulis,tv pun keluarckp die lahirkn ank die yg 6kg tu secaranormal!Klu x silap Sis la,key..Mcm x percayapun ada..Tp rs2 x salah kut..Tp klu betul,ngeri la jgk kn..Nnt Sis surf net psl citer nie kut2 ade nk dptkn kepastian btl ke die lahirkan bebi die secara normal atau pembedahan..

  • >kak ieda : rezeki dia lahir normal kak ieda

  • >X minum susu lg pun dh beso & debab cam2..Kondisi die sehat plk tu xder ape2 mslh..Haiii..semangat tol bebi tu.. :)

  • >kak ieda : haha..tahu xper

  • >semangat tul kan kak ieda

  • >hans to semangat tul kan kak iedaHa'aa..semangat!p/s: Kusss smngt! :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *