MPV , kami dan Kota Singa (Singapore)

Salam penuh keceriaan semua ! Idup mesti ceria selalu ok …. :)

Ouh , letih ‘berjalan’ tak hilang lagi . Belum sampai 24 jam kami pulang dari Kota Singa a.k.a. Singapore . Cik abang lagi kesian , kena pergi kerja juga walaupun letih selepas lebih kurang  10 jam memandu . Anak (si Kakak) nampak steady jer … bebudak kan … banyak energy . Tak macam orang2 tua depa ni , lenguh sana sini , mengantuk … :p

Kome pernah sampai sana ke ? Kami ke sana pun sebab ada sedara mara lagi , especially nenek . Dan seperti biasa kami menginap di rumah makcik kami yang baru 5 bulan kematian suami (boleh baca entri berkaitan arwah di sini) . Pergi hari Jumaat , bertolak balik hari Ahad . Sekejap saja . Yalah , tak nak lah bebankn makcik saya tu lama-lama kan … dan kami sekeluarga juga pergi bersama-sama parents saya … maka penuhlah MPV kami . Syukur alhamdulillah dengan kehadiran wishlist terbesar kami setelah bertahun-tahun membuat pengiraan …. walaupun sekadar MPV second-hand saja , tapi memadailah bagi kami . Asalkan masih berkeadaan baik , cukuplah . ;)

Shopping @ Singapore ? Oh no no no …. bukan tempatnye okeh …. perbezaan matawang lebih 2 kali ganda , mau pengsan shopping2 di sana ! Depa mari shopping sakan di Malaysia tu ade lah . Kalau zaman mak saya muda2 dulu , semasa matawang Malaysia dan Singapore masih sama , memang possible dan syiok bershopping di sana . Zaman saya ni tak merasalah …. setakat nak beli aiskrim sebatang dua bolehlah …. itu pun Opah bebudak ni yang belanja … tihihi !

2 hari di sana (tak termasuk hari balik) , memang kami tak ke mana-mana . Suntuk sungguh masa . Sekadar memenuhi jemputan kenduri potong jambul anak kepada sepupu saya saja . Itu pun tak jauh dari kediaman makcik saya (rumah yang kami tumpang) .

Oh ya , bila tiba di rumah makcik saya tu , memang akan terkenanglah arwah pakcik tu . Rasa sedikit janggal dengan ketiadaannya . Biasanya pakcik saya tu akan rancak bersembang dengan encik somi . Encik somi pula memang pandai melayan orang tua bersembang . Jenis peramah . Tak macam saya ni … jenis yang agak pendiam sikit . Bukan menyombong , tapi memang dilahirkan begitu . Agak pemalu nak memulakan perbualan dan sebagainya . :p

Maaflah entri ni tak diselitkan gambar segala . Kalut rasanya nak snap2 gambar bagai . Lagipun kami bukannya pergi melawat tempat2 menarik atau bersejarah pun …. ;) Takpelah saya selitkan jugak pics lama masa last trip kami ke S’pore by flight (AirAsia) … percutian bajet … masa ni nak Raya … arwah pakcik pun masih ada .

Kakak & Abang ….

Kakak kecik , Munirah @ Onie ~

Zaid berlegar-legar di ruangan menunggu ….

InsyaAllah ada kelapangan nati saya akan kongsikan TIPS-TIPS untuk percutian + penerbangan bajet . Mau tak ? ;)

Incoming search terms:

9 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *