Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Motivasi: 4 Perkara Membuat Anda Dijangkiti Fikiran Negatif?

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Motivasi: 4 Perkara Membuat Anda Dijangkiti Fikiran Negatif?

4 Perkara Membuat Anda Dijangkiti Fikiran Negatif?

 

 

 

Elakkan perkara-perkara berikut supaya Anda tak dijangkiti penyakit fikiran negatif;

1. Elak bercakap pasal hal orang lain. Dah banyak kali saya ulang-ulangkan peringatan ini pada Anda sebab ia selalu berlaku di sekeliling kita. Jangan bercakap pasal hal orang lain, perilaku, peel mereka, percakapan atau kekurangan diri mereka.

Elakkan seboleh mungkin tabiat ini, walaupun nampak remeh. Jangan biasakan diri bercakap pasal hal orang lain terutama keburukan atau kekurangan fizikal mereka, kerana perbuatan begitu melatih minda Anda melihat ke arah yangnegatif saja. Kesan dalam jangka masa panjang, Anda akan sangsi dengan kebolehan diri sendiri dalam memulakan sesuatu.

2. Menyimpan dendam lama-lama. Ia ibarat minyak yang dituang ke dalam tangki setiap hari, hanya menunggu masa untuk dinyalakan untuk jadi membara dengan sebatang mancis api. Dendam kesumat membuat Anda jadi orang berfikiran negatif. Kesannya, Anda jadi orang pesimis.

3. Jadi terlalu sensitif. Maknanya, terlalu cepat naik berang. Jika Anda ada sikap panas baran, ketahuilah sikap cepat marah atau melenting ni sebenarnya menyusahkan diri Anda sendiri. Jangan amalkan sikap pemanas, pemarah atau suka cari gaduh.

4. Menyimpan sakit hati, geram atau marah dalam diam. Perasaan sebegitu perlu dilepaskan. Jika tidak, minda Anda berisi dengan rasa sakit hati, geram dan marah hingga membuat Anda susah nak berubah menjadi orang berfikiran negatif. Hidup Anda akan sentiasa bermasalah selagi Anda masih tak berubah!
*Ehsan dari email seorang teman . . .

 

5 Responses

 1. >entry yang menyedarkan daku jua.thanks

 2. Ummi Hanie says:

  >yer..same2lah kite beringat2 / muhasabah diri..

 3. penaberkala says:

  >thanx for the infonice entri

 4. Ummi Hanie says:

  >thanx to u too pena :)

 5. >Klu bnyk sngt dendam,hasad dengki nnt hati'akn jd hitam'..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *