Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Menu : Asam Pedas Ikan Pari

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Menu : Asam Pedas Ikan Pari

bismillah

As salam everybody . Sejak dari pagi dah sibuk2 di dapur untuk menyambut kedatangan parents dari kampung halaman . Many many thanx to dearest husband sebab banyakk menolong wife mu ini ! Tabik spring ahhh … abg memang cekap buat kerja2 rumah dan dapur … Hurm sape kata lelaki tak pandai buat house chores ? ;)

So bila nak buat entri petang2 ni rasa macam dah tepu je kepala otak ni haih . Bawak keluarlah seciput gambo dan resepi ringkas menu Asam Pedas Ikan Pari . Biasanya orang belah selatan tanahair yang gemar makan menu ni , betul tak ? Oleh kerana saya berdarah campuran selatan dan utara , maka menu2 makanan dari utara dan selatan boleh masuk tekak dan perut saya dengan nyaman sekali . Hikss ;p

 Rebutlah peluang menangi DOMAIN PERCUMA selama 2 tahun.Klik! 

Apakah perbezaan antara dua gambar ini ye ? Ehh … tak payah jawab pun takpe , ini bukan soalan kuiz maupon trivia . Almaklom je le tahap gambo dari henpon ajer …. DSLR jauh sekali .. kesian tak saya ?

Dah dah …. meh layan resepi campak-campak versi saya pulek ;

Bahan2 :

Bwang besar
Bawang putih
Halia
Serai (diketuk)
Ikan Pari (sy beli dah siap disiang dan dipotong keping2)
Asam Jawa (sy pakai asam jawa Adabi je…sonang)
Serbuk Cili – 1 sudu makan , nak lagi pedas bubuh le sebekas ;p
Serbuk Kunyit – 1 sudu kecik
Bunga kantan – tak ada pun takpe , kalo ada lagi mabelesss
Daun cenohom – lagi banyak lagi sedap , kasi wangi gulai
Tomato (dipotong 4)
Bendi
Garam – secukup rasa
Air

Cara Memasak :

  1. Blend bawang2 + halia + bunga kantan + sebijik tomato + serbuk cili .
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang diblend/kisar tadi + serbuk kunyit .
  3. Dah naik bau , masukkan air asam jawa .
  4. Masukkan ikan & daun cenohom . Tambahkan air .
  5. Masukkan bendi .
  6. Dah menggelegak sedikit , masukkan tomato . (jgn masuk awal , takut hancur)
  7. Masukkan garam secukup rasa . Sedikit gula jika perlu .
  8. Siap untuk dihidangkan .

Senang aje kan ? Tapi masakan saya ni walaupun ikut sama method mcm mak saya buat , tetap tak boleh lawan rasa dia tu . Air tangan orang tua kot … banyak pengalaman …. kita ni baru beberapa tahun je dok dapo , depa ni dah berkurun2 … Haha .

Mak saya pulak kata , masakan dia tak sesedap masakan mak dia , meaning my nenek lah … My nenek pulak kata tak sesedap mak dia pulak , meaning my moyang lah …. adehdehhdehhh … so tahap saya  ni kalau moyang saya makan masakan saya alamat tak berselera gamaknya ?

siggy2(transparent)

Incoming search terms:

 

16 Responses

  1. Cikmin says:

    fuhhh…asam pedas ikan ni memamg terangkat…dapat ikan parang sedap jugak ni…

  2. uncle says:

    menu terbaek !! uncle suka ikan pari…tambah pulak masak asam pedas pergh kecur air liur termasuk air idung hahahha

  3. Asyi@asyar says:

    wah cdappp!!! lapa la kak? huhuhhu

  4. Ummi Hanie says:

    uncle : thanx uncle ! :)

    asyi : lapa ek asyi..gi macak ;p

  5. Ummi Hanie says:

    terangkat ek cikmin..kalo cikmin masak mesti la terangkat punyer..air tgn tuuu…;) ouh sy xpenah try ikan parang

  6. akubiomed says:

    Masakan kampung memang sedap. Layan dengan sambal belacan dan pucuk ubi

  7. a.samad jaafar says:

    adeih..lapo pulok teman nengoknye.. peberit teman nih.. mun pedas, lagi laaa.. bukan je peluh.. yg kat dlm idung pun keluo same to hihih..

  8. NzA says:

    asam pedas ni berbeza sgt dgn asam pedas johor n asam pedas kelantan…kalu resepi camni org johor panggil asam rebus…
    boleh cuba gak nie…thanks hanie 4 sharing…..

  9. Kuman Chaos says:

    ikna pari ni kalau bakar cich air asam mmg mantop..
    kuman "Tornado Decal WIP." Entry

  10. PuanBee says:

    yah boley try..hihi umie bee dah letak link ummie kat vip jugak tau

  11. hans says:

    sis
    nak minta tolong vote den
    paksa rela nih
    xnak pun kena vote juga
    hehehehe

    P/S : Tolong Vote Saya Sebab Saya Nak Menang Buku Nih! (^_^)Y

  12. Ummi Hanie says:

    akubiomed : yup,sokong mknn kmpung ! sesekala je ngade nk western ;p

    hans : jemput makan yer …

    nza : aah la kak…lupe hanie nk mention,org johor/s'pore sebut asam rebus…asam pedas lain ek?nnti share ye kak

    bee : owh thanx so much bee…sgt hargainye…:)

    yop mad : silele mnjamu mata yer..nnti suruh mem masak
    kuman : yupp..totally aggree that !

  13. kakyong says:

    oowhh hanie guna serbuk cili yer…
    kakyong tak biasa guna serbuk cili…
    tp asam jawa adabi tu memang best, senang…

    jarang buat asam pedas ikan pari.. actually kurang suka ikan pari… dah byk tahun tak makan rasanya… ;)

    tp asam pedas memang menambah selera makan berpinggan2…

  14. LyNn'Azlina says:

    baru sy perasan kat sini nk kome..sori kak…ermm…akceli byk yg saya tag ga ni..nanti sis usha2la kat blog saya yer…nak cepat pastu mulalah tak perasan kat mana nak komen..sori…

  15. Ummi Hanie says:

    kkyong : ikut dan juge…lupe lak nk sebut pasal cili biase tu…blender je jugak..serbuk cili ni gune sikit pun dah pedas…yup mmg mnambah selera je asam pedas ni tp bebudak xsuke sgt

    lynn : oh ye ke lin…takper,sis dah modified balik kotak komen ni…jadi yg asal semula…tag sis byk ek?nnti sis jejak sikit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *