Bebelanku umpama nyanyian bagimu …

 

Salam , hai semua …

 

Eh sejak kebelakangan ni kerap bebenor badan ni rasa lenguh² dan mata asyik mengantuk sesaja … Mungkin faktor pembawaan budak memainkan peranan penting di sini . Justeru itu , terasa diri ini kureng efektif pula dalam aktiviti blogging … oh oh oh …

 

Fasa kehamilan saya sudah pun masuk penghujung trimester kedua . Sekejap saja dah nak masuk fasa trimester ketiga . Kemunculan perut yang semakin memboyot ni tak usah cakaplah … memang tak boleh sorok  lagi . Dah memang spesis mengandung perut besor , gitu ler.. kui kui kui …

 

Dan bila sedang membawa budak ni , emosi juga adakalanya seperti roller-coaster . Kadang ok , maintain aje … tapi kadang tu macam naik sewel juga dibuatnyer (maaf perkataan kasar sikit) tambahan lagi bila anak² buat pe’el mengada-ngada dan suka menyepahkan rumah . Maklumler mata ni alergik sikit dengan benda² bersepah ni . Tensi jadinya . Mulalah mulut tak berapa puaka ni membebel-bebel pok pek pok pekkk …. :p Tapi itulah lumrah rumah orang beranak kecik² ni …

 

Ya , sedari kecil ni lah kita kena train (latih) anak² ni berdisiplin , contohnya dalam hal menyepahkan rumah ni . Lepas bermain , simpan balik barang mainan ke tempat asalnya . Di mana diambil , di situlah disimpan semula … tapi kalau dah budak tu , budak jugalah . Kena ulang² beritahu lagi dan lagi … tu yang letih jadinya .

 

Sebut balik tentang MEMBEBEL tadi . Mak mana yg tak membebel , cuba bagitau saya ? Memang saya pernah jumpa dengan seorang makcik (arwah dah .. baca kisahnye di sini) , anaknya ramai , 8 orang semuanya . Nakal² pulak yang hero² tu ya ampunnnn … tapi makcik ni punyelah cool , lemah lembut je orangnyer … macam tak pernah marah anak . Penyabar betul ! Tapi tak taulah kalau di rumah sendiri kan … tak intai pulok  :p .

 

 

 

Kadang² tu mengadu le juga saya dgn encik suami perihal saya membebel tak henti² ni . Apa yang encik suami kata ?

“Anak-anak ni dengar ayang membebel macam depa dengar lagu je kot … macam menyanyi “ .

Iyelah tu , bebelanku umpama nyanyian bagimu …. lalalallala ~

 

Satu lagi soklan cepumas yang sering encik suami tanya ke saya ;

 

“Kalau hantar budak² ni ke kampung atau bagi orang lain jaga , nak ke? “

(serius atau saja nak menyakat , saya pun tak pasti …)

 

Saya ni kalau bab² bagi orang lain jaga anak ni memang tak berapa berkenan lah , unless dalam situasi emergency … tapi kalau boleh , sehabis daya saya memang nak jaga anak² sendiri walaupun kondisi badan saya ni tidaklah begitu kuat seperti badang … haha .

 

Satu lagi perkara yang pernah saya sebutkan sebelum ni … PSIKOLOGI . Kalau dapat , reverse psychology dgn anak² ni lebih bagus . Contohnya kalau mereka buat sesuatu kesalahan , kita jangan terus marah² akan tetapi kita guna pendekatan berlemah-lembut dan nasihat elok² . Saya akui teknik ni begitu sukar sekali untuk saya apply sebab bila dalam keadaan badan yg letih dan emosi kurang baik , maka situasi memarahi anak @ membebel akan berlaku . Banyak lagi yg perlu saya belajar untuk jadi seorang ibu yang ideal … bukan senang yer … ;)

 

Walaubagaimanapun , saya tetap bersyukur dengan adanya mereka di sisi saya . Walau riuh dan nakal mana sekalipun , merekalah penyeri hidupku … anak² saya ni taklah nakal mana pun … bialah , degil sikit² tu mesti ada kan … lagipun kalian (anak²) suka dengar ummi “menyanyi” kan ? ;)

 

p.s : terasa sedikit lega dapat meluah sedikit d sini … terima kasih kerana sudi membaca ;)

 

12 comments

  • Knur pun selalu membebel jugak. Suami selalu jugak tegur bila marah anak bukan dgn nada tegas tapi mcm mengeluh. Tu yg anak2 tak nak dengar. Kalau suami akk, naik suara sikit, anak2 dah kecut perut. KEna belajar jugak lg ni.

  • nza

    senaman mulut gak tu hanie…he.he.he..bila anak dh besar mcm akak ni tiba2 rasa gian n rindu lak nk membebel…..he…

    biasalh org pregnant moodnya xmenentu….take care n jgn cpt marah2 ok nnti bila baby kluar dia akan trikut membebel2 lak nnti…he…jgn mare, akak gurau jerr…

  • nis , jangan selalu marah2 , nanti anak salam perut pun stress.. ko biar kan je budak2 tu buat kerja diorang jgn gaduh2 sudah .. dulu bee buat gitu lah .. bebel pun tk guna diorang tk peduli pung

    apa pun agak2 boleh puasa tak ?

    selamat berpuasa nis …
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Ost Laila Manja | Lirik Lagu Perpisahan IniMy Profile

    • aah bee…tau baby dlm tu leh jadi stress gak …

      tp nk wat cmne kan..nis jaga anak2 ni sensorang..abah depa tgh xde ni…

      klu depa buat keje sndiri mmg nis bior je…nis buat keje nis … tp klu ade yg mule bising2,gaduh2,tensiiiii rasenyer …

      alhmdllh la setakat ni puasa boleh lg … try my best la nk puasa complete kan … so thn ni nnti xade yg kena ganti .. yeayy

      thanx bee,slmt berpuasa juga :)

  • alolo kesiannyer.. biasalah bila dh bawa baby dlm perut. hormon turun naik.. sabar je byk2 ye.. take care

  • hanie,
    sama lah kakyong pun.. la ni kalo ibunya mula membebel.. Anis & Aliya,aliya mahupun fikri… “ibu… sudah lah cakap.. kakak/baby kemas lah ni”.. then bila kita nak sambung… depa menjawab ‘cukup la cakap…”

    anak2 memang x suka ibu yg berleter.. tp tu ler. bila kita diam, depa naik tocang pulak..
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Kasih Alia– slot AkasiaMy Profile

  • alamak wadud sorry ler akk xde adik langsung … hahahhaha … jadi pkcik angkat buleh ler kot … :p

    time kasih ye..doakn slalu …

    ramadhan mubarak ~

  • yan

    ermm rasenye akak blum sampai fasa membebel2 lg.. klu bebel kat suami adela kot.. kat anak2… klu sikecik yg sepahkan.. akak kemas ajeler.. kadang2 biar jek klu da malas sangatkan.. klu si qis.. kite cakap dia tak bantah.. so tu yg tak sampai tahap membebel..
    cume klu bab memekik.. panggil anak2 mandi ke.. masuk tido ke.. adela..
    yan ada entri terbaru… jom baca Geng Mengaji – cerita zaman kanak2My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *