Memiliki anak beberapa orang bukan bererti sudah berusia

Salam Selasa kengkawan sume . Selamat datang buat pembaca/pelawat baru . Semoga anda terus berkunjung ke mari . Buat pelawat2 tegar , teruskanlah menyokong sesama kita . ;)

Erm … tak reti nak letak tajuk yang betul2 proper untuk entri ni tapi kome faham kot apa yang saya nak sampaikan , kan ? Hopefully … ;p

Dah lama sebenarnya nak ketengahkan tajuk ni tapi asik tak ready jer dan kureng idea nak olah2 . So , kali ni saya nak publish jugak ! Hohohho ….

Macam ni situasinya …. Biasanya minda kita ni macam dah set siap2 kan , yang orang anak lebih daripada 3 org ke contohnye , tentu dah berusia sikit . Eh jangan sape2 terasa ye . Dalam kes ni , saya yang terasa sikit tawww …. hukssss ;p

Dan automatically orang akan panggil org beranak ramai tu “kak” atau “abang” . Ok , jom betulkan mindset kita sikit from now on …. hehehe . Tak semestinya org yg beranak ramai tu umurnya dah banyak ok . Memang kebiasaannya mcam tu , tapi zaman sekarang ni masih ada lagi yg berkahwin awal mcm zaman dolu2 , so beranak pun awal kan … Umur belasan tahun pun dah bergelar ibu . Ehem … ehem … ;p

Dan menjelang umur 20an pula anak dah semakin ramai . Belum mencecah umur 30 , anak dah nak masuk 5 org . Contohnye laaa …. So , tak patut la kan bile org yg lebih tua hakikatnya memanggil ibu2 muda tersebut dn panggilan “kak” , rite ? Biase la … org Melayu ni sensitif sikit bab2 umur ni . Kalau omputeh tu lain cerita jugak , depa mana ada panggil kak ke abg ke . Hantam panggil nama je terus tak kiralah berapa pun usia org tu .

sekadar hiasan …

Hurm …. lagi panasss biler org panggil “makcik” ! Haishhh …. Tua sangat ke nampak gayanya ? Atau depa yang perasan terlalu muda ? Hiksss … kadang2 nak tergelak pun ada ….

Ok ok …. ini sebenarnya based on my experiences … Saya kan kawin muda , anak pun kecik2 berderet lagi . Bila saya usung mereka ke sana ke mari tentunya menarik perhatian org . Bukan perhatian apa pun , faham je lah budak2 macam2 ragam kan … Tambah pule bila abah depa tak ada bersama . Jangan orang fikir ibu tunggal sudah … nauzubilllah … eh , minda org ni macam2 tau … kadang tu di luar jangkaan juga .

Dan kebiasaannya orang akan panggil saya “kak” . Tak kiralah dalam dunia realiti maupun dunia maya (blogging) nih . Sebab orang nampak anak saya macam ramai , tentu depa ingat saya dah berusia , betul tak ? Oklah fine,takper.Itu biase je . Bukanlah saya nak perasan muda sangat pun … tahun ni dah nak masuk angka 27 dah pun … tapi rasa macam baruuu je nikah kelmarin . Ahaks ! Gurau jer … ;p

Tak mengapalah … bukan saya nak ambik hati sgt pun benda2 macam ni . Menggelikan hati pun ada juga kadang2 tu . Tapi , kalau orang panggil “adik” , amboihhhh … ! Kembang pulaks ! Tu ler manusia … ;p Kalau yang ingat kita ni belum kahwin , lagilahhh … nak pengsan rasenye ! Maybe penampilan diri tu memainkan peranan juga kan ? Yang paling ‘perit’ nya semalam punya kes … Lepas tersesat barat drive kereta malam2 + hujan + jalan yang mengelirukan + panik … huhuhu … akhirnya buat keputusan untuk balik ke kawasan sendiri dan carik ‘soru’ kat situ . Mana lagi , Pizza Hut ler … teridam-idam plak 2 -3 hari ni .

Alhamdulillah , pukul 10 lebih dah tu , still bukak … depa tutup pukul 11 . Syukurrr alhamdulillah … dapat lepaskan gian nak makan pizza tetiba tuh . Encik somi takde , kami anak beranak tinggalkan beliau kat event Kimia tu . Lambat baru habis tu yang drive sendiri carik ‘soru’ sampai sesat2 hah . Macam biase le , seret semua anak 4 org ni ke dalam Pizza Hut tu … ingat nak makan dine-in je kat situ , alih2 yang Munirah tu meragam sikit … nanges2 … so saya mintak bungkus punyelah . Jimat sikit duit lagipun .

Minah2 dan mat pizza pun sangatlah terujanya tengok bebudak tu … Ditanyanya saya ; ” Makcik makan ape ni anak comel2 ?” Dalam hati ni plak … “MAKCIK ko panggil aku?? Tua sangat ke nampak?” Dalam hati ler … luar maintain senyum jer …. alah bukan nak terasa apa sgt pun , just pelik sikit dgn panggilan hangit tuh . Suke bebenor depa dgn bebudak ni , macam tak pernah tengok budok ! ;p

Dan  … secara jujurnya , saya bersyukur yang amat kerana diberi rezeki berupa anak-anak dlm usia begini . Tak apalah  berkorban sikit usia muda (kununnye) ni menjaga keluarga . Mungkin ada segelintir org memandang saya ni tak berpelajaran tinggi . Biarkanlah … Saya tau apa yang saya buat untuk memajukan diri dengan cara saya sendiri . Semoga Allah sajalah yang beri balasan yang lebih baik nanti … Amin .

Gitulah repekan hari ni , mengurangkan sedikit stress yang entah apa2 ni . Nyampah i stress2 ni … Harapnye tak ade sesape terasa hati dgn entri ni … langsung tak berniat maksudkan org lain , melainkan diri sendiri semata-mata ….

p.s: tak berjaya upload gambar2 … maybe line problem …

16 comments

  • mrs.sabri

    assalamualaikum..sgt bgus skali entry ni ye..sbenarnya kan org kawin awal tu lebih beruntung sebab bila umur baru je 30 tp ank2 smua dah besar..nak pegi mana2 pun senang..kalau kawin lambat,haa faham2 je laa..umur dah 30 tapi anak masih lg bayi..bila tgok org lain yg sebaya tp ank smua dah besar2,timbul sdikit prasaan lbh kurang mcm ni bunyinya ‘bestnya tgok org tu,umur sama je dgn aku tp ank smua dh bsar2..aku??huhu baru je ank sorang inipun masih bayi lagi..’ hehehe :)

    • w’salam….terima kasih…
      yes…kak rafina dapat tangkap points saya !
      err..betul ke sy panggil kak ni… ? maaf klu silap…
      ramai jugak org mention benda tu kat sy … “muda2 lg anak dah besor…esok dah tua sikit ank dah abis skolah/keje” ;)
      alhamdulillah …rezeki sy mungkin ? ;)

  • nza

    jgn sedih2 hanie..tu prkara kecik je..mayb deme tu sekadar brgurau manja dgn hanie cz tgk ummi muda bw anak brderet….hi

  • btol la, mcm x best bila org yg lg tua d rkit apanggil kita ‘kakak’. even org yg muda 1-2thn dr kita panggil ‘kakak’ pon ada sikt rasa tak best jugak.

    kesimpulannya, biar adik2 je lah yg panggil kita kakak ehehehe

  • nis bee faham sangat ..yg best tu makcik2 pun panggil bee nih kak..ntah pape jugak rasa kadang2 tu…ingat ank ramai dah tua ker ? hiksss….last2 kalau tanya umur bee jauh muda 10 tahun dr dia..apa kes ?sabar je lah !

  • Knur pun selalu terkena dgn budak2 yg muda dlm usia awal 20-an panggil Knur makcik. Mmg panas jugak dengar sbb knur pun takdelah sebaya mak diaorg rasanya. Mmg ramai yg tak reti berbahasa ni. Kalau panggilan kak tu okla. Kalauu budak sekolah rendah panggil makcik, knur boileh terima lg.

  • saya pun ada pengalaman macam ni..
    takkan benda macam ni pun nak ajar kat sekolah juga kan..
    lagi2 jurujual.. ataupun macam bebudak kat piza tu.. patutnya ada latihan dan ajar mereka yang customer patutnya panggilan sekian-sekian..

    member saya kata sound ajer.. dunia sekarang ni mana bolehh cakap benda dalam hati..
    dia ajar.. tanya umur budak tu.. tolak ngan umur kita.. lebihnya? logik tak kalau dah ada anak umur tu kkalau awak panggil saya makcik?

    dan saya pernah buat.. hehe..
    budak spa panggil saya makcik.. tahulah panggil dari belakang dan saya pun jenis berisi.. sesuka hati jer nak panggil makcik..

    pastu saya tanya umur dia? umur dia tolak umur saya beza 10 tahun.. takkan saya dah ada anak masa umur sepuluhh tahun?

    lepas tu siap bagi ceramah.. klo kerja kat tempat begini.. bla..bla..bla..

    pastu ngadu kat bos dia..

    terkulat2 budak tu..

    balik rumah rasa kesian pula..hu3

    • thanx cikgu isza…suke hati plus lega baca komen ni…
      akk lg byk pngalaman kan…
      tp tu laa kelemahan sy … xreti nk sound2 org
      bab yg cikgu kata latihan utk jurujual2 ni , mmg sy sokong 100% ! yelah,kang xpasal2 sbb bende kecik gini , org dah tawor ati nk beli lg,ye dak?

    • haaa garang betul akk ni, bee tk dapat kekuatan nk sound gitu ntah kenapa bee blah je kalo sakit hati sesangat :P

  • lama xnmpak….
    mmg selalu panggil akk pun kan…

  • Orang yang panggil makcik tu, rabun kot, Hanie. Kak Yati pun ada budak hari tu panggil makcik. Dah la dia panggil masuk kedai dia. Terus tak nak masuk la. Hehhe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *