Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Mee Bandung home-made pun best juga

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Mee Bandung home-made pun best juga

Ya ampunnnn nak update blog pun macam tak cukup masa. Sekarang ni bukan isu takde idea, tapi isu ketidakcukupan masa.

So untuk mengelakkan blog bersawang, kita update tentang kehidupan seharian kita serba sikit. Apa yang kita masak/makan, pengalaman yang best, haiwan peliharaan yang comel, anak masuk TV atau apa sajalahhh…

Kali ni nak update tentang makanan. Tapi cerita basi sikit. Bukan makanan yang basi okehhh… Minggu sudah saya masak mee bandung yang tiba² jadi feveret saya pulak semenjak dua menjak ni. Cubaan pertama memasak sendiri kalo tak silap dan syukur ianya menjadi dengan jayanya. Yip yip horeyyy… Selalu makan kat gerai tepi sungai sempadan parit buntar – bandar baru tu. Sedapp…

 

mee bandung

Sorry, gambo gelojoh je. hihii…. snap pakai henpon je nak cepatt, tak sabo nak ngappp :p

 

Ok resepi next time. Resepi campak² je pun ikut naluri. Cewahhh… kebetulan ada rebus daging pagi tu, jadi dapat gunakan stok (air daging) dalam kuah mee bandung tu. Dan yang penting ada sos tomato untuk sedikit rasa masam². Ikutkan resepi asal dicampurkan udang dan daging sebagai lauk, juga telur. Tapi saya gunakan daging sahaja dan jejari sotong.

Dengar kata, mee bandung muor (Muar) yang paling best. Ye ke? Haruss coba nanti… ;)

Apa agaknya pula yang mereka makan ketika kembara di Beijing ye? Tak berkesempatan lagi nak baca cerita itu…

—————————————————————————————————————————————————————–

Berkongsi rasa sikit…. Mode happy sebab dapat order dari Brunei untuk biz yang saya cerita sikit kat entry ni => Projek Mega 2012. Juga dapat order dari online shop Pink Muslimah Store juga…. Syukur alhamdulillah. :) Jom kome, nak tengok kain cotton dan  jubah cantik² raya dah nak dekat ni ! :)

Dannn… seronok juga sebab berjaya munculkan kembali iklan Adsense yang sebelum ni macam ada problem sikit. Dannn… berapa banyak dan daaa…. berdebar² nak tunggu next week untuk dapat gajet impian dari encik hasben ! :) Yang dah tau, diam² dulu ekk… :p

 

Nak bertolak pulang ke rumah mentua pada pagi ni. On the way, kami singgah makan kenduri sedara dulu di Ipoh. Esok, Ahad (3/6/12) pun ada jemputan kenduri kawan sekelas di Ipoh juga. Banyak jemputan minggu ini termasuklah di Melaka tapi tak dapatlah nak pergi ke sana pula. Okbai, selamat berhujung minggu ! Jaga diri….

 

 

23 Responses

  1. tehr says:

    masak sendiri ni memang best
    puas dan ikut cita rasa kita

  2. akubiomed says:

    Mee Bandung terbaik. Nak buat tidak pandai beli jenama Adami.

  3. kakyong says:

    sedap memang sedap.. tp malas nak masak, anak2 kurang suka mee…

    p/s test komen dr hf.. hehehee

  4. Ummi Hanie says:

    Ni pun test komen dari henfon… Percaya tak sejak beli C3 ni le 1st time mengomen dr henfon.. Dah nk dpt p’ganti baru le nk explore. Bukan ape, testing komen gune henfon dari rumah mmg x mau sbb jadi mcm slow sgt..

  5. Juan says:

    kalau masak sendiri boleh makan banyak banyak

  6. Cikgu Hairul says:

    Mee bandung muar memang the best. Akak cuba la guna rempah adabi. Cuma air tu guna stok daging la. Lagi best.

  7. titan says:

    tolong masakan. pastu, pos ke rumah. boleh? hehe..

  8. Izzuddin Fauzi says:

    Tengah lapar… Tengok gambar~ Sedap… Telan air liur :)

  9. Nazri says:

    hari tu kat bandung cari jugak me bandung, x jumpa.. rupanya dah eksport ke sini

  10. jardness says:

    tiba2 teringin makan mee bandung… agagagag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *