Masalah rambut gugur selepas bersalin dan cara merawat

Salam wbt. Masalah rambut gugur selepas bersalin ini adalah masalah BIASA bagi semua wanita selepas bersalin, saya kira.

Kerana ianya berkait dengan perubahan sistem hormon dalam badan.

BESAR kan pengorbanan seorang wanita + IBU ?

Dari sekecil-kecil perkara menanggung jerih perih demi melahirkan seorang zuriat.

Eh cerita pengorbanan pulak.

Berbalik kepada topik KEGUGURAN RAMBUT selepas bersalin.

credit image: huffingtonpost.com

Apa perasaan ibu-ibu bila terjadi begini?

SEDIH kan?

Inilah kisahku…

Pada peringkat awal hingga bayi menjangkau usia beberapa bulan, saya tak berapa nak kisahkan sangat perihal rambut gugur ni.

Pada saya, ia masalah biasa. Ignore jer. Buat-buat macam tak ada apa.

Memang setiap kali selepas bersalin, masalah yang sama akan berlaku. yer, bukan pada saya seorang saja. Rata-rata kawan-kawan saya pun mengadu masalah yang sama.

Bulan berganti bulan.

Bayangkan, setiap kali mandi dan pegang rambut untuk disyampu, berhelai-helai gugur. Sehingga sampai peringkat penuh tapak tangan ! Korang boleh bayangkan tak? Seram pun ada tau.

Okay bila google memang banyak tips merawat rambut gugur.

Rajin tak rajin je kan…. takper share je kat sini infografiknye :)

credit image: top10homeremedies.com

Nampak tak di situ…

Buah bulat-bulat berwarna hijau  muda tu?

Buah Melaka = M’blica = Indian Gooseberry / Amla

Sememangnya sudah lama terkenal sebagai bahan penguat rambut !

credit image: myhealthtips.in

Syampu Aromaterapi Sutra M’blica dari buah Melaka membantu rawat rambut gugur

Wow. Syampu sahaja kepala, dan masalah rambut gugur selesai.

Senangnya. I loikeeee ~

Since berkenalan dan jadi pengguna Sutra Aromaterapi ni, satu persatu produk dah saya cuba dan jatuh cinta.

Kali ini jatuh cintalah pula pada syampu berasaskan buah Melaka (Melaka berry) yang mampu merawat rambut dari akar.

Seriously pertama kali dengar nama buah Melaka, selain buah melaka @ onde – onde yang sememangnya kuih tradisional kegemaran saya. Rupa buah melaka ni pun dah macam kuih tu. Warna hijau. Hmmm mungkin juga asal usul nama kuih ni diambil berdasarkan buah Melaka real kan.

credit image: tiffinbiru.com

 

 

credit image: nutrawiki.org

 

 

FYI, Sutra founder berasal dari Melaka. So memang tersangatlah GOOD JOB dapat buat research tentang buah Melaka yang awesome ni….

 

 

Sutra M'blica hair treatment series

 

 

Description: Experience the SUTRA REGENERATING Hair Syampoo, an irresistibly uplifting scented, gentle and moisturize shampoo suitable for all hair types. Enriched with Melaka Berry (Phyllantus emblica) extract, essential oils and hydrolized wheat protein to leave your hair cleanse, shiny, nourish and optimise healthy, strong hair and scalp and finally preventing hair loss

Ingredients: Aqua, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Cocamidopropyl betaine, Glycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Phyllantus emblica (Melaka Berry) extract, Lavandula augustifolia (Lavender) oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Rosemarinus officianalis (Rosemary) oil, Thymus vulgaris (Thyme) oil, Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil, , Cocodimonium Hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, Fragrance, Sodium hydroxide, Tetrasodium EDTA

 

Harga Sutra M’blica Regenerating Hair Shampoo : RM40

Harga Sutra M’blica Hair Serum : RM70

Harga ISTIMEWA Set M’blica Hair Treatment Series (Shampoo + Serum) = RM100 sahaja *excl.postage

 

Buat masa ni saya mencuba syampu dahulu.

Belum sampai seminggu penggunaan.

Tahap INSAF kiranya ni.

Sebelum kepalaku BOTAK. Baiklah dirawat siap-siap. Haha ~

 

Review bakal menyusul nanti insyaAllah.

Setakat ni dah rasa LEMBUT je rambut. Takde kusut. Sukaaa….

Mudah-mudahan akar rambutku semakin kuat, tidaklah rapuh seperti sebelum ini.

Incoming search terms:

33 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *