Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Malang nasib anak-anak terbuang

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Malang nasib anak-anak terbuang

 

Salam w.b.t.,

Dah beberapa hari bertangguh nak cerita benda ni . Tentang nasib “anak-anak” malang ni . Kira macam kes buang bayi jugalah , dan lebih menyedihkan , berlaku di rumah saya sendiri ! Oh noooo ~

 

“Anak-anak malang” ini bukannya 1 atau 2 tapi 4 sekaligus yer … Kelmarin masih hidup tapi semalam sudah jadi seakan-akan begini ;

 

Sedey tau … tak sanggup nak snap gambar yang real walaupun …. mereka hanyalah anak-anak kucing ! Mujurlahhhh anak kucing , kalau betul² anak orang macam dalam gambar tu , tak ke naya ??

 

Begini ceritanya ………….

3 hari sudah , tatkala saya merajinkan diri menyiram pokok di laman rumah , tiba-tiba muncul seekor kucing hitam dewasa . Terkejut i . Gamaknya dia lagi terkejut sebab kena siram air kot . Dalam masa yang sama , saya terdengar bunyi mengiau anak kucing . Dalam hati kuberkata ; ” Ini bunyi anak kucing baru lahir ni gayanya” . Cari punya cari , tak sangka ada di tepi pasu besar di laman rumahku yang baru kusiram tadi . Kesian anak-anak kucing tu , basah lenjun !

 

Macam tikus pun ada sebab baru sangat lahir …. kecik bebenor . Dan inilah first time saya jumpa anak kucing yang masih tergantung-gantung urinyer … euww ~

 

Oleh kerana kami dah takde simpan kotak , makanya saya masukkan saja mereka dalam sebuah bekas – bekas aiskrim jer . Kesian jugak bersesak² 4 ekor dalam tu tapi apo nak buek … itu ajo yang den ado .

 

Kupanggil anak²ku yang bertiga tu tengok pendatang² baru ni . Tapi  saya serius memang tak nak bela walaupun sejak azalinya memang saya sukakan makhluk bernama kucing ni . Sejak dah berkahwin dan beranak-pinak ni,langsung tak teringin nak membela apa-apa haiwan pun . Kesian tu memang kesian , tapi biarlah ibu kucing ni cari anak²nya dulu .

 

sesi mengerumuni "pendatang baru"

Well , selang 2 hari kubiarkan anak² kucing tu di luar jagaan , sambil mengharap yang ibu mereka akan kembali mendapatkan mereka , dan menjaga mereka . Saya hanya memantau saja . Dah dicuba beri susu dalam piring , tapi nampaknya mereka masih tak reti nak minum sebegitu rupa . Iyelah , mereka masih bayi newborn ! Kesian nengoknye :(.

 

Dalam hatiku , terdetik juga rasa bersalah sedikit sebanyak . Adakah sebab saya tersiram mereka , ibu kucing tersebut serik nak datang semula mendapatkan anak²nya ? Manalaaa saya tahu mereka duduk di tepi pasu tuu … Kalau tau , dah tentu saya tak siram mereka sewenang²nyer …. Patutke saya membela mereka hingga sihat dan besar sedikit ? Saya memang tak sanggup nak bela² apa saja haiwan peliharaan di rumah . Serba salah jadinya . Nak marahkan ibu kucing tu , ia bukannya manusia yang ada akal ! Huhuhuhu …. ~

 

Akhirnya , semalam …. ajal mereka sampai jua setelah langsung (mungkin) tidak mendapat sebarang makanan (susu ibu) . 2 ekor mati kelemasan dalam longkang , dan 2 ekor lagi mati kekeringan . Sedihhh melihatnya …. Semoga Allah ampunkanku .

 

Incoming search terms:

 

12 Responses

  1. ayu jamal says:

    eii..ngeri tgk baby dalam air tu..masyallah
    ayu jamal ada entri terbaru… jom baca Rebate still onMy Profile

  2. mama pipie says:

    mak kucing tu mmg nak buang diorang kot. bukan salah hanie tu.. selalunya lepas beranak mak kucing makan balik uri tu..
    mama pipie ada entri terbaru… jom baca Doa agar tidak ditimpa kesusahan dan bala musibahMy Profile

  3. ibuhani says:

    kesiannya……………!! Kat umah k.ani pun ada ibu kucing tinggalkn 4 ekur yg baru lahir. 3 mati dah. Tu yg tinggal warna merah kat umah. Nana jaga. Kitten x pndai minum susu dlm piring. Nana guna yg mcm bg ubat pd baby2 tu. Cuba tgk dlm label blog PETS k.ani. X boleh bg susu yg manusia minum nanti kitten tu boleh mati……sedih kan. Walaupun cuma anak kucing….. :((((((
    ibuhani ada entri terbaru… jom baca The WORST feeling in the world!My Profile

  4. intan_blur says:

    akk memang x sanggup tgk citer2 mcm nih..
    adooooiii..sedih tgk bby yg jd mangsa..
    ape la salah dorang..
    intan_blur ada entri terbaru… jom baca morning friday ;)My Profile

  5. puan kutu says:

    ala kesiannya..si ibu pulak tinggalkan anak, teringat kucing sy dulu2..kalau mati sy nangis..:)
    puan kutu ada entri terbaru… jom baca Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuMy Profile

  6. syamila says:

    tk sanggup nk tgk…hhuhuhu…
    syamila ada entri terbaru… jom baca Contest : Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *