Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Makan berjamaah bersama anakanda tersayang

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Makan berjamaah bersama anakanda tersayang

 

Salam Ramadhan kalian semua . Sudah masuk hari ke-15 kita menyusuri Ramadhan bersama, sekejap saja sudah separuh masa pertama berlalu .

 

Hari ini saya nak bercerita santai² sahaja tentang saya dan anak² . Sudi-sudilah membaca yer … Thanx ~

 

Sebelum tu , layankan jer soklan tak berapa cepumas dari saya ni …

Macammana kalian makan masa kecik² dulu ? Atas meja ? Atau atas lantai saja ?

 

Saya cerita dulu tentang diri saya untuk menjawab soklan² tadi .

Masa kecik² dulu sempat jugalah merasa makan atas meja ( i mean , duduk atas kerusi , makanan atas meja lah …) . And then my parents decide supaya meja itu tidak digunakan lagi , dan makan di atas lantai dengan saprah . Dalam usaha untuk follow sunnah Nabi … Dan sampai sekarang kami masih makan di atas lantai . But lately my father dah sakit kaki sikit , so agak susah untuk bangun dari atas lantai , maka beliau terpaksa makan di atas meja semula …

 

Ok . Done . Bagi yang ada anak² , kalian ajar makan bagaimana ?

Masing² sorang sepinggan atau ramai² makan berjamaah dalam satu talam ?

 

Ok saya kenalah bercerita dulu kan …

 

Pada mulanya kami hasben & wife kawin , rumah belum ada meja makan bagai . So , makan sajelah atas lantai berlapikkan saprah . Bila dah ade anak , cara tu masih diteruskan sehinggalah sekarang . Cuma dalam 2 -3 tahun ni encik hasben beli meja makan untuk memudahkan orang tua kami makan , tak payah duduk bawah . Macam kes yang saya ceritakan sebentar tadi .

 

Tapi , dalam a few months ni , saya ubah cara makan kami sekeluarga . Saya ajar diri dan anak² makan berjamaah dalam satu talam . Ternyata ia lebih menyeronokkan dan lebih menjalin kemesraan antara satu sama lain . Bukankah itu juga salah satu sunnah Nabi ? Jom baca entri dari blog Pakar How To ni untuk topik “Panduan Cara Makan Ikut Sunnah Nabi SAW” dan sila tengok point ke – 8 .

 

 

makan berjamaah

my darling kids in eating session ! ;)

 

Yezzaaa … tengah menyantap Nasi Ayam Padang fevret kami …. mabelesss ~

 

Antara faedah²nya ?

 

# Kerja membasuh juga dapat dikurangkan tak gituh …. cuma , kalau ada lebihan anak² tu , ummi nyer terpaksalah jadi ‘Majlis Bandaran’ kejap kasi clear itu talam … tak baik membzair taww … Tu sebab ummi nye makin ‘comel’ dan ‘sehat’ . Tak apelah , adat orang beranak kecik² kan …

 

# Mengajar anak makan dengan berdikari dan saling berkongsi antara satu sama lain .

 

# Mengamalkan Sunnah Rasulullah SAW . Walaupun nampak remeh , tapi pahalanya besor yer yop yong … ;)

 

Encik hasben ? Biasanya dia akan makan dalam pinggan sendiri sebab timing tak sama . Contohnya encik hasben balik kerja for lunch . Kalau sebelum tu anak² dah lapor , haruslah saya bagi mereka makan dulu , tak payah tunggu abah mereka balik . Kalau timing makannya sama , harus jugalah encik hasben  join kami beramai² …. Adalah pembantu ‘Majlis Bandaran’ di situ … hehe .

 

Ok tu saja perkongsian dari saya tentang anak²/family untuk kali ni … sedang pulih dari perit tekak dan selsema . Alhamdulillah la selsema kali ni tak dilanda berat kepala yang amat sangat macam selalu tu . Mungkin Allah kesian kat saya dok jaga anak sorang² ni kan … nak tak nak terpaksa juga saya telan sebijik Panadol untuk cepat² menghilangkan perit di tekak tu. Sebolehnya saya memang tak mau telan Panadol … tak elok diamalkan selalu .

 

 

Jom terjah blogshop Sponsor yg comel ;

 

 

Nak menang DUIT RAYA @ hadiah² BEST ? Klik jer banner di bawah ;

 

kontest menang duit raya puanbee

 

Incoming search terms:

 

4 Responses

  1. ciksembang says:

    belum pernah cuba makan mcm ni.. nak masukkan dalam checklist
    ciksembang ada entri terbaru… jom baca Wordless Wednesday 4- Kedai 2 Riyal di MekahMy Profile

  2. ummi uwais says:

    kalau ada info pasal sunnah tlg inform kat saya,saya pun tengah ajar baby mengenai sunnah,saya ajar anak potongan ayat quran email sy kalu minat no bisnes talk jst sharing he,he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *