Makan berjamaah bersama anakanda tersayang

 

Salam Ramadhan kalian semua . Sudah masuk hari ke-15 kita menyusuri Ramadhan bersama, sekejap saja sudah separuh masa pertama berlalu .

 

Hari ini saya nak bercerita santai² sahaja tentang saya dan anak² . Sudi-sudilah membaca yer … Thanx ~

 

Sebelum tu , layankan jer soklan tak berapa cepumas dari saya ni …

Macammana kalian makan masa kecik² dulu ? Atas meja ? Atau atas lantai saja ?

 

Saya cerita dulu tentang diri saya untuk menjawab soklan² tadi .

Masa kecik² dulu sempat jugalah merasa makan atas meja ( i mean , duduk atas kerusi , makanan atas meja lah …) . And then my parents decide supaya meja itu tidak digunakan lagi , dan makan di atas lantai dengan saprah . Dalam usaha untuk follow sunnah Nabi … Dan sampai sekarang kami masih makan di atas lantai . But lately my father dah sakit kaki sikit , so agak susah untuk bangun dari atas lantai , maka beliau terpaksa makan di atas meja semula …

 

Ok . Done . Bagi yang ada anak² , kalian ajar makan bagaimana ?

Masing² sorang sepinggan atau ramai² makan berjamaah dalam satu talam ?

 

Ok saya kenalah bercerita dulu kan …

 

Pada mulanya kami hasben & wife kawin , rumah belum ada meja makan bagai . So , makan sajelah atas lantai berlapikkan saprah . Bila dah ade anak , cara tu masih diteruskan sehinggalah sekarang . Cuma dalam 2 -3 tahun ni encik hasben beli meja makan untuk memudahkan orang tua kami makan , tak payah duduk bawah . Macam kes yang saya ceritakan sebentar tadi .

 

Tapi , dalam a few months ni , saya ubah cara makan kami sekeluarga . Saya ajar diri dan anak² makan berjamaah dalam satu talam . Ternyata ia lebih menyeronokkan dan lebih menjalin kemesraan antara satu sama lain . Bukankah itu juga salah satu sunnah Nabi ? Jom baca entri dari blog Pakar How To ni untuk topik “Panduan Cara Makan Ikut Sunnah Nabi SAW” dan sila tengok point ke – 8 .

 

 

makan berjamaah

my darling kids in eating session ! ;)

 

Yezzaaa … tengah menyantap Nasi Ayam Padang fevret kami …. mabelesss ~

 

Antara faedah²nya ?

 

# Kerja membasuh juga dapat dikurangkan tak gituh …. cuma , kalau ada lebihan anak² tu , ummi nyer terpaksalah jadi ‘Majlis Bandaran’ kejap kasi clear itu talam … tak baik membzair taww … Tu sebab ummi nye makin ‘comel’ dan ‘sehat’ . Tak apelah , adat orang beranak kecik² kan …

 

# Mengajar anak makan dengan berdikari dan saling berkongsi antara satu sama lain .

 

# Mengamalkan Sunnah Rasulullah SAW . Walaupun nampak remeh , tapi pahalanya besor yer yop yong … ;)

 

Encik hasben ? Biasanya dia akan makan dalam pinggan sendiri sebab timing tak sama . Contohnya encik hasben balik kerja for lunch . Kalau sebelum tu anak² dah lapor , haruslah saya bagi mereka makan dulu , tak payah tunggu abah mereka balik . Kalau timing makannya sama , harus jugalah encik hasben  join kami beramai² …. Adalah pembantu ‘Majlis Bandaran’ di situ … hehe .

 

Ok tu saja perkongsian dari saya tentang anak²/family untuk kali ni … sedang pulih dari perit tekak dan selsema . Alhamdulillah la selsema kali ni tak dilanda berat kepala yang amat sangat macam selalu tu . Mungkin Allah kesian kat saya dok jaga anak sorang² ni kan … nak tak nak terpaksa juga saya telan sebijik Panadol untuk cepat² menghilangkan perit di tekak tu. Sebolehnya saya memang tak mau telan Panadol … tak elok diamalkan selalu .

 

 

Jom terjah blogshop Sponsor yg comel ;

 

 

Nak menang DUIT RAYA @ hadiah² BEST ? Klik jer banner di bawah ;

 

kontest menang duit raya puanbee

 

Incoming search terms:

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *