Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Maggi – health effects — do not ignore

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Maggi – health effects — do not ignore

For all who love eating Maggi DO NOT IGNORE THIS ……. Especially those fond of Maggi ( like me lorr . . . )
‘CORRECT WAY OF COOKING NOODLES’
The correct way to cook instant noodles without harming our bodies and health. Normally, how we cook the instant noodles is to put the noodles into a pot with water, throw in the powder and let it cook for around 3 minutes and then it’s ready to eat. This is the WRONG method of cooking the instant noodles. By doing this, when we actually boil the ingredients in the powder, normally with MSG, it will change the molecular structures of the MSG causing it to be toxic. The other thing that you may or may not realize is that, the noodles are coated with wax and it will take around 4 to 5 days for the body to excrete the wax after you have taken the noodles. (alhamdulillah … selama ni aku x penah masak maggi cara lagu ni )
CORRECT METHOD :
1. boil the noodles in a pot with water.
2. once the noodles is cooked, take out the noodles, and throw away the water which contains wax .. (alamak ! yg ni x buat )
3. boil another pot of water till boiling and put the noodles into the hot boiling water and then shut the fire.
4. only at this stage when the fire is off, and while the water is very hot, put the ingredient with the powder into the water, to make noodle soup.
5. however, if you need dry noodles, take out the noodles and add the ingredient with the powder and toss it to get dry noodles.
Dietician’s Note: If you buy plain hakka noodles which you make initially need to boil in water and discard the water. This will soften the noodles but to prevent it from sticking we need to add a tbsp of oil and also the noodles are deep fried partially to make it crunchy and then dusted with flour to prevent it from sticking while boiling.. Hence when you buy the noodles they are already made unhealthy and this is the type we use to make stir fry noodles and the regular maggi too is made the same way plus they add MSG/ ajinomoto and other chemical preservatives.

 

A large number of patient with the ages ranging from 18-24 years are ending up with pancreatitis either as a swelling or infection of the pancreas due to regular consumption of instant noodles….. If the frequency is more than 3 times a week, then it is very hazardous…



p/s : sape lagi nak jage nyawa kita kalau bukan diri kita sendiri . . .

 

26 Responses

  1. penaberkala says:

    >haha,salah teknik buat la plakye la sis, duk hostel tak sempat nk buat camnikelam-kabut + lapar, 3minit tuh ok la

  2. Ummi Hanie says:

    >mmg la pena..sis paham..tp lepas ni try le praktik..bahaya woo makan wax bebanyak

  3. penaberkala says:

    >insyaAllah, try latp nk tinggal makan maggie susah kotcam makanan ruji fah plak kat hostel tuh,hak3

  4. hans says:

    >owh,rupa2nya nak kena buang air dia dulu ke?nasib gua dah jarang makan maggi

  5. Ummi Hanie says:

    >pena,nk mkn megi buleh tp selang dlm 3-4 hari gituhans,iye le..gitu carenye

  6. >Salam..Hanie.. :) Sis mai jenguk Hanie..Lame dh idok update Blog ye,sibuk ngan contest nie yea Hanie..Xper,Sis fhm..(wlupun rindu dengan n3 terbaru Hanie)Sis teringat la masa mudo2 dulu dkt kolej,bila taim poket dah kering mula lah tercari2 MeggieMee..Hehe..Tp Sis rasa mcm x elok lh amalkanmakan Maggie Mee sbb sejak Sis salu makan Maggie Mee nie dulu lah Sis kerap diserang sakit2 perut..Mmg sungguh kn ape yg org ckp tu x elok makan Maggie Mee..Kalo nk mkn pun jgn letak perencah dia,biar perencah yang kita buat sendiri wlupun hanya letak kicap dgn sos..

  7. penaberkala says:

    >haha, tp klu dah time weng, ada gak hari2 makan maggie especially time study weekkak ieda, klu tak bubuh perencah dia tak best la plakaish,bila la nk brenti makan maggiecam ketagih la plak

  8. >Hi..Pena.. :) Haaa..yg tu bila teringinnk mkn Maggie mesti cpt2 nk pegi cari Maggiewlupun dh ada Ns..Ehh..jgn la ketagih2..Dalam tu bnyk MSG la not gd 4 ur health,Pena..Letak je la Kicap,Sos,Udg ke Aym Potong Kecik2,Sayur..sedap ape.. :)

  9. penaberkala says:

    >pernah staun je tak makan maggietime form sbb azam br nk amek spmtup2, naik f5 makan blk,hak3sampailah skangkat hostel tak masak pun, rebus air panas jeklu kat rmh br msk sgala mcm, syr + lauk-pauk

  10. hans says:

    >pena berkala : haha..dkt hostel ramai kut bebudak makan maggi

  11. hans says:

    >sis,apa2pun maggi lah makanan paling murah yang sedap..hahatetapi skrg sangat jarang nak makan

  12. >Br lepas baca entry yg sebelum entry nie td..Ada wax yg membahayakan ropenyedlm Maggie nie..If nk mkn Meggie nie,pas 3hari br leh mkn balek ya..Kalo x jd barah..Na'uzubillah..mintak simpang..takut..p/s: Thanks for sharing,Hanie..

  13. penaberkala says:

    >sis ieda: senggang 3 hari eh? thanx for info..hak3,sy kdg2 3 hari berturut-turut pernah makan maggie..

  14. xyncaholic says:

    >dah lama tak makan maggi..maggi tak baik tok kesihatan..tp klau duit dah senak,maggi pon sental jgk..

  15. hans says:

    >sis ieda : kitaorang student selalunya hari2 makan tapi den dah lama xmakan…macam mana nasib student2 malaysia?

  16. hans says:

    >pena : haha..tu la pasal…adoi…bahaya betul makanan2 nih

  17. hans says:

    >xyncaholic : betul lah tu…makan untuk hidup

  18. penaberkala says:

    >hans: ko buat camne blh kurangkan makan maggi? (haha,cam tnya camne nk kurangkan merokok plak). seriously, susah nk elak dari mkn maggi..mesti ada satu titik pertemuan antara kami,hak3

  19. penaberkala says:

    >hans: ko buat camne blh kurangkan makan maggi? (haha,cam tnya camne nk kurangkan merokok plak). seriously, susah nk elak dari mkn maggi..mesti ada satu titik pertemuan antara kami,hak3

  20. hans says:

    >pena : nak seribu daya..taknak seribu dalih…hati kena kuat..lagipun aku sayang rambut aku..haha

  21. hans says:

    >pena : ko merokok juga ke?

  22. penaberkala says:

    >hans;ak sokong kata2 tuh..tp,mmg ak nih pemakan maggie tegar kot..tp skang dh kureng dh sikit..seb bek ak tak smoking bro..hidu asap pun dh rimas

  23. >'sis ieda: senggang 3 hari eh? thanx for info..hak3,sy kdg2 3 hari berturut-turut pernah makan maggie..'Sama2,Pena.. :)

  24. >'Xyncaholic:dah lama tak makan maggi..maggi tak baik tok kesihatan..tp klau duit dah senak,maggi pon sental jgk..'Duwet pun pandai senak ehh..Pk kn org je padai senak..Hehehe..

  25. >'Hans: sis ieda : kitaorang student selalunya hari2 makan tapi den dah lama xmakan…macam mana nasib student2 malaysia?'Tp ade kwn Sis yg study abroad,dkt UK tu lg mkn Maggie lg pandai je die..Pelik la..Rambut die pun xler gugur..Maybe antibodi die kuat kut..

  26. penaberkala says:

    >sis ieda pun peminat tegar maggie gak ke?haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *