Part 1: Libur2 di Medan, Sumatera, Indonesia.

Bismillahirrahmanirrahim…

Mula2 kita tengok peta Pulau Sumatera dulu ye tuan2, puan2 , adik2, kakak2, abang2.
see.. Sumatera sebelah Malaysia je… seberang laut sikit
that’s MEDAN & Tanjung Morawa …

Part 1 : Libur2 di Medan, Sumatera, Indonesia.


Entri ini untuk hari pertama dan kedua di sana.

Kami bercadang nak menginap di hotel tapi Allah dah aturkan yang lebih baik untuk kami. Kebetulan saya ada kakak angkat di sana , Kak Lira. Beliau dan suaminya mempelawa kami sungguh2 untuk tinggal di rumah mereka saja sepanjang berada di sana. Bertuahnya ! Itu sebab saya kata, kos penginapan= rm0, kos makan/minum = rm0, kos pengangkutan = rm0. MasyaAllah…… : D

Kami bertolak ke airport Bayan Lepas, Penang lebih kurang 2 jam sebelum flight kami via Firefly.
Jam 1030 kami dijadualkan utk penerbangan ke Medan. Alhamdulillah everything runs smoothly. Kami touch down di airport Bandara Polonia, Medan pada jam 1025 pagi. (sedap nama Bandara Polonia kan?? :p ) Macam kelakar pun ada. Bertolak jam 1030, tiba pulak jam 1025. Tak ke pelik tu. Macam back to the past plak. Hahaha… apa nak dipelikkan… waktu di Medan ni macam di Sabah/Sarawak jugaklah… lewat 1 jam dari waktu di Malaysia.

Setibanya di sana, Pak Mijaharudin @ Mija (suami Kak Lira) dan 2 org anaknya serta pemandu sudah siap sedia menyambut kedatangan kami. Tapi tiba2 something that makes us panic happened. Our son Ukasyah was missing!! Saya dah mula nak nangis masa tu. Sebelum tu saya nampak dia jalan sebelah saya. Tiba2 pulak dia menghilang ! Mulalah datang fikiran yang bukan2 dalam kepala kami laki bini. Nak pucat2 dah rasanya. Carik punya carik, keluar masuk, keluar masuk, tak jumpa  jugak itu budak! Ya Allah… janganlah Engkau duga kami begini. Baru je jejakkan kaki di tempat baru, dah jadi macam ni. Rupa2nya itu budak sudah naik troli bagasi yang ditolak oleh pemandu Pak Mija !! Lega !! Kami pun teruskan perjalanan ke rumah Pak Mija di Tanjung Morawa . Rasa macam jauh jugak jarak antara airport ke rumah. Adalah dalam setengah jam perjalanan. Baik betul mereka ni. Kami dah cakap nak duduk hotel tapi depa bertegas jugak pelawa kami tinggal di rumah mereka.

Oh ya. Kak Lira boleh dianggap sebagai kakak angkat saya. Jadi, keluarganya adalah keluarga angkat kami. Asalnya dia sangat rapat dengan mak saya yang dianggapnya sebagai mak angkat sewaktu dia bekerja di kilang di Perak suatu ketika dulu sebelum berkahwin. Saya pun agak mesra dengan dia. So, kira kakak angkat sayalah kan ? Last saya jumpa Kak Lira ni masa Hafizah kecik lagi dan sedang mengandungkan Ukasyah. Budak yang konon2nya hilang tadi tuuu… Means, about 4 years lah. Jumpa balik ni, eksaited (excited) kami. riuh sekampung jugakla. Hehe.

Hari pertama di sana, kami tak ke mana-mana. Berehat saja di rumah. Badan pun letih sikit. Kami diberi master bedroom including bilik mandi dan toilet. Betul2 punya layanan depa bagi. Makanan pun sedap2, masakan ibunya Kak Lira. Ramah sekali orangnya.

Jom layan gelagat anak2 dalam bilik tidur kami ……

left: Muni, Hassan (ank Kak Lira), Kasyah, Fizah (back)
landing time ……….
main pasir depan rumah Kak Lira …
Di sana, jarang sekali nampak kaum wanita mengetir (memandu) kereta . Beca dan motorsikal boleh dikatakan major transportations di sana. Sistem jalan agak lemah. Jalan tak berapa rata. Sikit2 macet (jam = sesak). Sikit2 main hon. “Piiinnnnnnnnnn…” “Pooonnnnnnnnnn…”. Kalut betul. Dan hampir semua kereta di sana adalah jenis MPV. Jarang2 terjumpa kereta model sedan macam Proton Wira, Vios, Honda City. Kereta2 kecik comei macam Kancil lagila tak nampak. Signboard pun  susah nak nampak. Heran jugak saya, macammana orang2 di sana boleh drive tanpa signboard yang menunjukkan arah ke satu2 tempat. Mungkin mereka dah biasa, so takde masalah la. Tapi bagi kami pelancong2 ni, problem jugakla kalau nak berjalan sendiri. Encik somi kata, kos nak buat signboard di sana agak mahal.  Sebab banyak korupsi/rasuah.
Ok proceed ke hari kedua.
Ini adalah hari shopping sakan saya. Kak Lira bawak saya ke kota (town kecik Tanjung Morawa) naik beca beb ! Best jugak. Don’t imagine saya naik beca macam dekat Melaka tu yer. Ini beca bermotor. Laju. :) . Berangin je. Kami naik beca berempat. Kak Lira bawak anaknya Hassan dan saya bawak Muni. Kak Lira rekomen saya pegi kedai jilbab (tudung) yang dia biasa pergi. Katanya banyak jilbab cantik2 di situ dan harganya agak berpatutan. Tu yang bagus bawak orang tempatan ni. Dapat la berjimat sikit. Kalau tak habis kena ‘ketuk’.
ini le rupa beca bermotor tu… ehsan pakcik gugel. saya tak bawak kamera aritu. :p
Waaahhh… memang rambang mata saya tengok jilbab2 di situ. Lain sikit stail Indon ni tapi cantik. Saya memborong tak hengat jugakla kat situ. Murah la… Sehelai baru 40,000 – 45,000 Rupiah. Dalam RM, baru dalam RM15 jer. Tudung budak2 pun saya borong jugak. Ingat nak hadiah kat anak jiran sekali. Hmm next time saya upload pics jilbab2 cantik itu ye. Total expenses saya pada hari tu saja dah Rp735,000 !! Dalam RM, ada la dalam RM 250 lebih kurang. Rasanya ni first time saya belanja besar sekaligus. Yela… bukannya ribu riban pown.. apa nak diherankan sangat.. tapi bagi saya, ini kira rekod jugakla. Habis separuh elaun bulananku. Kui3x… Tak ape, janji pueh ati. Jangan dah balik nanti baru nak teringat2 pulak. Sorry naik lori la macam tu…. Hantuk kepala kat dinding pun tak guna dah. Haha. Makanya saya pulang dengan eksaited sekali. Terima kasih bebanyak to my dearest hubby sebab bagi can binimu ini bershopping sakan. Tolong jaga anak2 lagi kat rumah. Lebiu ! : x
Ok end of Part 1. Ada dua bahagian je. Sorry la kalau nak termuntah baca entri meleret2 ni. Gambar pun biasa2 je. Next part insyaAllah banyak sikit gambar libur-liburan di Lake Toba dan kebun hewan (zoo) .
Oh ya. first time merasa jadi JUTAWAN.  Jutawan rupiah pun jadila . : p
 

18 comments

  • GhOsToNe

    >jutawan rupiah?okeyh la tue!

  • >wah,bestnya gi jalan2 jauhbest2

  • nza

    >best tu..tuah badan..murah rejeki tu……tringat time g Medan masa dok kolej dulu…jd jutawaan jap……kayo makcik…

  • >bederau aku baca anak ko hilang kejap, adoiyai! kalo aku pon kalut! ehehe!! :)

  • Mimpi

    >Wooaa…bila la aku nak pergi melancong ni?Mak ayah pergi tak pernah plak ajak aku(padahal aku sibuk ngan kolej…haha~)Andai rajin sila la baca entri karya sy khas untuk contest joe di url ini:Ala2 mini cerpen tu..tak rugi lau baca.:)http://mimpisiangmalam.blogspot.com/2010/02/contest-weekend-sheffield-true-meaning.html

  • >hans : best..semestinyer…nza : owh..kak nza pun ponah jejak kaki ke medan yer..gud2..jutawan segera..ahakss~

  • >ghahahhadengki2eh,sisdah bank in balik dah RM30 tu dkt sis petang tadi

  • >kak hani; org indon baik kan/ iza pon baik dg kwn indon sini.mak ayah dia dtg pon baikkk gt.bestnye g sana.nnt nk jugakla..p.; xde ole2 utk iza ke/ 9xmalu.ahahaha

  • >iedaLUVsham : hoh..caring juge dikao yer..maunye xberderau kalo anak ilang..lagi2 kat negara lain..wuwuwu..ghostone : ya dong,jutawan rupiah .. tukor duit malaysia dalam rm370 jer…mimpi : hye mimpi welkem here . adoi..nape x penah ikot parents gi melancong?amik coti xbuleh ehh..huhuhu..orait sy akan ziarah blog kamu :)hans : err sape yg dengki tuh?xbek dengki2 segala…hahaha..orait sis dah terima uangnya..trimass ! :)mohd nasri : yer..jutawan rupiah sih..jutawan ringgit nggak lagi dong..brape juta bawak ? 5 juta plus duit kenduri akikah kawan..

  • >izza : yup org indon kalau yg baik tu mmg baik betull..tp rata2 mmg baik la..sopan santun..polis pun sopan bila bercakap :)ha nnti ajak le hubby gi melancong indon yer..best..ole2? huhuuu..nnti join giveaway sis yer..akan dtg ;)

  • >HAHAHAH..best gile smua free..berkat buat kebaikn di bumi msia..Allah balas kt medan..hahaha..skaliskala shopping, xsalah pn..yg pnting en somi redho…nnt pi kursus snap gambo plak yer..msuk kelab photograper kt USM pn ok jgk..hahhaa..anyway nice entry

  • >altaaf : haiii lame x nampok ?? sibuk dehh semenjak bertukar title ni eh .. xper,bagus la tu..fokusss…:)of coz best gile semua free..Allah sajelah balas kemurahan hati depa…berkat buat baik di msia yer..alhmdllh amin…xde la ape yg baik sgt pun..biase2 jer.haih bertuah badan en. somi redho aje dgn istrinye ni..yela,shopping pun utk keluarga jugak kann..aikk..perli nmpk??kursus snap gambo kat USM eh..xngapeler,teman xkesah sgt gambo xcantik pown..janji buleh tatap buat kenang2an..thanx anyway . wait for us tomorrow k

  • Ina Hashim

    >salam ziarahPromosi Coolababy cloth diaperssila lawati http://mushymushyestore.blogspot.com

  • Faridrashidi.Com

    >Assalamualaikum,Selamat melancong!mari bertukar link semoga memperolehi kebaikan. http://www.faridrashidi.com

  • >Faridrashidi,wslm..ye.slmt melancong lagi dna lagi :)thanx 4 ur link,i'll add it in my bloglist

  • Pingback: Bertemu Kerabat Diraja Perak :) | Ummi Hanie [dot] Com

  • hamzah saragih

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    ——————————————————————–
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE

    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIHTour Guide Medan Sumatra Utara – IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *