Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Lanjutan isu bahaya bedak talkum

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Lanjutan isu bahaya bedak talkum

Salam sejahtera dan Assalamualaikum.

Dah macam baca warta berita pulak yer. Okeh entri ini adalah lanjutan daripada entri “Betulke bedak talkum berbahaya?”. Dah baca belum ? Kalau dah, buat tangan macam Usop Wilcha ! Wahahhaha ~ Glemer Usop mengalahkan Kak Limah youuu …. :p

 

Ok serius sikitt. Seriuss. Berdasarkan beberapa feedback (komen) daripada entri tu, ada yang suruh saya jadi ejen CSI la pulok… alahaiii ~ teman ni idakle handal menyiasat2 bagai. Setakat gune Pak Google ajelah…. Meh nengok sedikit sebanyak hasil kajian yang teman dapat…..

Saya petik sikit dari blog IbuCergas.com;

Menurut Wikipedia, TALKUM ialah;

“.. mineral yang diperbuat daripada magnesium silika dengan formula kimia H2Mg3(SiO3)4 atau Mg3Si4O10(OH)2. Selalunya digunakan sebagai bahan bedak talkum”. 

Bedak talkum biasanya diperbuat daripada kombinasi zink stearate, magnesium silika, dan juga silika-silika lain yang dikisar halus membentuk serbuk halus. Silika = silicon = pasir???. Erk. Saiz serbuk yang terbentuk pula sangat-sangat lah halus sehingga ianya mudah ditiup angin seperti habuk dan yang mengejutkan ialah ia boleh masuk jauh sehingga ke kawasan paling kecil di dalam paru-paru!

Thanx IbuCergas.com untuk penjelasan ini. Kome disarankan ke blog itu untuk baca dengan lebih lanjut. Ya, memang tak pernah dengar ada baby mati kerana bedak buit who knows punca kepada masalah pernafasan dan asthma adalah berpunca daripada bedak ??

Ini pula saya petik dari internet;

Lebih daripada 90% kejadian keracunan bahan kimia berlaku di rumah. Setiap tahun, insiden ini dialami oleh beribu-ribu kanak-kanak dengan tidak sengaja. Di kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah, sebanyak 57% pendedahan terhadap racun melibatkan produk-produk bukan farmaseutikal seperti alat kosmetik, bahan pencuci, tumbuh-tumbuhan, racun perosak dan peralatan melukis.

 

Manakala 43% lagi melibatkan pendedahan terhadap ubat-ubatan dan dadah.

Nampaknya kita kena bertukar cara hidup baru ni. Yang lebih alami (semulajadi), jauhi bahan2 kimia dan banyakkan memakai barangan herba. Yalah, baka kata orang Jawa  puteh, “Prevention Is better than Cure”

Dan bagi ibu2 yang gemar sangat letak bedak di celah kelangkang  anak perempuan tu, harapnye lepas ni hentikanlah ye… boleh tu boleh kalau kena caranya tapi agak berisikolah kerana ia mungkin menyebabkan kanser ovari. Serbuk-serbuk bedak yang sangat halus tu mudah nak masuk ke saluran peranakan si bayi. Kesiankanlah anak anda.

 

 

Jom baca2 sikit kat sini: Bahaya bedak bagi vag***a .

Ok penyiasatan CSI yang terakhir, harap kome buleh translate sendiri yer… tak jauh beza dari penyiasatan pertama tadi;

  1. Talcum powder is usually made up of various combinations of zinc stearate, magnesium silicates, as well as other silicates which are finely ground. The size of particles is so small that they are both easily carried in the air like dust and can reach even the smallest areas of the lung.
  2. There have been numerous reports of babies having life-threatening episodes from inhaling the powder. And in fact, there have been many deaths reported from aspiration of the powder. A good number of these cases occurred during a diaper change when adult supervision is usually very high. But as every parent knows (including myself), infants and toddlers can be awfully quick sometimes, so reaching for and spilling the powder bottle is not such a hard thing to do for the little ones.
  3. The feeling from many dermatologists is that there isn’t much advantage of powders as compared to ointments when it comes to preventing and treating diaper rash.

So, clearly talc can cause pneumonia, inflammation (or swelling) of the airways of babies, and even death. But what about cancer? When the link to asbestos and cancer came to light, it was noticed that a lot of the exposure to asbestos was accompanied by other inhalable fibers and dust including talc. However, a specific link to talc exposure and lung cancer has not been established. On the other hand, there has been some interesting research into a possible link of talc to ovarian cancer.

Read More http://www.ivillage.com/talcum-powder-safe-babies/6-n-136821#ixzz1K1w4MDVE

Sedikit kesimpulan yang dapat dibuat;
  • Untuk peringkat awal ni, kurangkan p’gunaan bedak. Dah lama2 nanti boleh elakkan terus.
  • Gantikan bedak dengan minyak herba untuk bayi. Hentikan amalan menabur bedak di kelangkang bayi untuk mengelakkan risiko kanser ovari.
  • Pakai deodoran untuk elak bau badan (bau asyemmm :p .
  • Ingat dalam kepala: bedak adalah butiran2 sangat halus yang mampu menyerap hingga ke paru2, so ia menyebabkan risiko pada paru2.
Maafle kalau penyiasaan ejen CSI tak bertauliah ni kurang memuaskan hati kome semua . Apa yang saya dapat, hasil penyiasatan ni semuanya hampir serupa @ berkait rapat antara satu sama lain. Harapnye, kalau kome dapat menyiasat dengan lebih handal, janganle segan silu share kat sini yer ;) .
p.s : ya, saya sendiri akui bedak talkum dan keluarga memang susah untuk dipisahkan, tapi fikir2kan bahaya akan datang ni, ngeri juge kan ? Tambah2 pula ada ahli keluarga yang mengalami masalah pernafasan …. :(

Alternatif : Bedak herba dari HPA …

Boleh order online menggunakan ID HPA saya ; 448054.MY
 

Incoming search terms:

 

17 Responses

  1. syamila says:

    ummi mmg jrg guna bedak..tk suka sgt…kalau letak kt bdn pun sket aje…
    syamila ada entri terbaru… jom baca Cara Mempercepatkan Loading Blog Self HostedMy Profile

  2. eus says:

    bagus la hanie ni…
    a’a..alysha kena asthma sbb ni la…
    k’yus mmg x amal kn bedak utk ank2..
    mmg x pnah beli.. yg ade kt umah tu pn, sbb org hadiah utk dorg mase baby2 dulu..
    xguna pun…
    eus ada entri terbaru… jom baca kuih lepat labuMy Profile

  3. nza says:

    bahaya utk jangka masa pjg tu hanie….mmg skrg kita xselamat..byk brgan yg kita gunakan membawa kemudaratan tnpa kita sedar.

  4. munna says:

    bedak mmg munna tak pernah letak celah kelangkang ..cuma kat badan dan muka je… bedak pun tak beli yg kecik je… takut klu anak dpt dia buat main2 nanti..bahaya
    munna ada entri terbaru… jom baca Petua Memilih Tudung Mengikut Bentuk MukaMy Profile

  5. D_08 says:

    awok udah tak pakei bedak talkum…..
    tapi bedak2 wangi tu same jenih ke dengan bedak talkum Yong Ummi Hanie???

  6. farawahidah says:

    dulu pun pernah kuar pasal talc yg kata leh kena cancer..so tak silap disarankan guna bedak berasaskan jagung tu..

    n3: Pandangan korang??? Siapa dia?? Horror Time..
    farawahidah ada entri terbaru… jom baca Pandangan korang Siapa dia Horror TimeMy Profile

  7. puanbee says:

    bee memang tk pakai bedak nih sejak insiden baby tu :) taubat dah heee
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Jagalah hati kita Tanda-tanda hati telah rosakMy Profile

  8. thanks for the info. Knur pun jenis jrg2 pakaikan bedak sbb suami jenis allergik dan anak2 pun allergik dgn bau2 bedak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *