Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Kisah seorang Zaid “Wawa”

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Kisah seorang Zaid “Wawa”

Tersebutlah kisah ………. (sila baca dengan nada bersyair ;p)

Seorang budak ………….. bernama Muhammad Zaid …………….

Uh cukuplah tu baca dgn nada bersyair . Tak lalu teman nak ngabiskan satu entri ghope itu :p .

Alkesahnye budak Zaid ni dah makin lah aktif . Songehnye pun dah bukan main banyak . Sebelum ni jenuh asik ‘memerap’ aje dengan saya . ‘Memerap’ ni loghat Perak yer kengkawan … maksudnya asik nak berkepit memanjang .

Biasalah , budak tengah nak membesar kan … Baguslah aktif tu sebenornye . Cube kalau budak tu lembik , tak bermaya , terkulai aje atas katil ? Lagi haru kite nengoknye ! Betol tak ?

Oleh sebab itu , layankan ajelah karenah bebudak ni yang tengah nak membesor . Siapa lagi tempat deme nak bermanja-manja …. kalau bukan dengan mak bapak sendiri . Biasenye budak2 saya ni manja dengan saya . Dengan abah depa pun manja juge , tapi ada segan2 sikit lah …. Baik anak laki maupun pompuan . Apa benda nak tanya je semua hala ke saya , ummi depa ni . Tapi bab2 mengajar anak2 ni (seperti mula nak jinak membaca dan buat pengiraan matematik) memang saya lebih suka serah pada abah depa . Sebabnya abah depa ni sabor sikit dalam hal2 macam tu . Idak macam saya ni , cepat bebenor nak naik suara kalau tak betul buatnye . Haiyaaa ~

Bukannye saya tak reti nak ajar satu2 subjek tu , cuma kesabaran tu tak macam abah depa . Mungkin letih bebenor dok menghadap 24 jam gamaknyer …. :p

Ehh melalut pulak . Kata nak berkisah pasal Zaid . Jomlah layan gambar sikit ……..

 

Tengok tu …. nampak luka bergaris kat idung tecik Zaid … pic ni snap waktu malam tak silap , tu yang silau2 mata tu … :p Itulah akibat terlalu aktif , masa kat umah Opah Atoknye hari tu , Zaid dok capai2 frame yang tergantung atas sikit dari sofa . Tup-tup terjatuh lak frame tu menimpa idung nye …. nangis le kuat juge . Mula2 ingatkan takde apa2 , just terkejut or sakit sikit je , rupe2nye dah berdarah idungnye …. keciannnn anakku :(

 

Ini pule gambor versi siang …. barule tak sepet2 mata :p

 

Okeh …. Zaid dan buah tomato . Sama bulat tak  ? Ekekekkeke ~ Agak2 apa dia nak buat dengan buah tomato tu ?

 

Aha ! Tomato sudah masuk dalam lesung dan …. ada cili pula di tangan nye !

Yezzaa … Zaid sedang gigih nak tumbuk sambal belacan rupenye ! Caiyok2 lah anak terunaku …. muah ! Kecik2 lagi dah pandai nak tolong Ummi yer …. dah besar nanti insyaAllah pandai masak yer …. ;)

Ekceli gambo2 Zaid menyambal ni dah lama saya upload kat wall FB . Saje baru ni nak publish kat blog . Rasa tak sah kalo tak publish . Hehehe ~

Amboi berpeluk sakan anakanda2ku berdua ni . Sape lagi kalau bukan Zaid dan kakak keciknye Munirah . Sampai sekarang ni depa masih tidur malam bersama . Agak susah untuk saya disiplinkan Munirah tidur di bilik kakak dan abangnya . Mungkin dia masih belum puas bermanja2 lagi . So , tidur malam mesti nak di bilik saya , sebelah Zaid . Kaddang-kaddang aje Munirah mau tido di bilik kakaknye , tu pun dah tengah malam , dia akan berjalan melilau ke bilik tidur kami . Alahai anak ~

Oh ya , kenapa di tajuk tu saya tulis Zaid “Wawa” ? Adakah itu nama bakal calon menantu saya ? Aishhh … ! Merepek aje kome ni . Kalau nak tahu , itulah bahasa Jerman si Zaid . Dalam semua2 anak saya ni , Zaid lah yang paling lambat mulut sikit (lambat bercakap – keluar butir2 perkataan) . Yang dok keluar dari mulut dia ialah perkataan “Wawa” . Saya rasa , angkara saya jugak tu sebab masa kami dok syiok layan DVD Alvin & The Chipmunks tu , saya dok ajuk2 depa nyanyi ” Wawa ! Wawa ! ” Saya dengor depa nyanyi macam tu ….. tak sangka lekat plak ke Zaid ni . :p

Tu dier Alvin & the Chipmunks and their aweks :p . Comel giler kan ?? Heiii … suke citer ni ! Suke ! :)

Dan … bab yang sedih sikit pasal Zaid ni ialah … dia dah tak semontel dan setembam dulu lagi … banyak dah susut badannye walaupun selera makannye bagus .

See ….. saya godek2 balik gambar2 lama Zaid ni , sendiri naik geram . Tengokler lengannye yang berketul2 tu . Pipi jangan cakaplah , melabuh aje :p . Umurnye dah genap setahun setengah , dan masih menyusu badan , alhamdulillah .

Gitulah adatnye dunia …. Dunia sementara …. tak ada yang kekal abadi . Ok , harap kalian enjoy Zaid’s pics and stories this time !

 

12 Responses

  1. Yati says:

    Kecik-kecik sudah pandai mau tumbuk sambal belacan. Hehhe… comel je tengok gambor. Gambor masa Zaid kecik tu lagi semangat yek body dia, Hanie. Geram tengok. ^_^
    Yati ada entri terbaru… jom baca Macam-macam halMy Profile

  2. ctN honey says:

    mmg tembam masa keciknye..sama lah dgn anak ct,masa kecik tembam bila dah msuk umur 1thn dah meranting aje bdnnya.hilang handsome sikit zaid sbb dah ada tanda kat hidung…
    ctN honey ada entri terbaru… jom baca Kaitan Jeans-beg dan bling blingMy Profile

  3. puanbee says:

    uii memang tembam gambo yg last tu , erm lebihkurang umur baby laila jer nih ..tp laila tk tembam heee
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Dah 100 post tak perlu bersusah blogwalking My Profile

  4. nza says:

    kesian zaid..moga cpt ok ye syg….

    rajinnya bujang ummi sorg nie..besar nnti jadi suami mithali……

  5. AshAnas says:

    geram tgk kebambaman zaid….
    AshAnas ada entri terbaru… jom baca Bila dapat main air banyak2My Profile

  6. Salam Yong, nak jadi Chef dia kot? Bebudak suka tiru apa yg mak bapak diorang buat!
    Cikgu Halima@Mohkembara ada entri terbaru… jom baca Imam Rusia Gesa Letak Lambang Bulan Sabit!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *