Kisah aku dan laman sosial

credit to Google

 

Entah nape hari ni terbukak pulak hati ni nak bukak page Friendster . Lama giler tak bukak , tak layan Frenster sampai terlupa password weih . Korang pun sama , lama tak bukak kan ? Tu pun kalo korang ada Frenster lah . Tak pun MySpace . Saya pun ada MySpace . Hohh semua kau nak yer Hanie ! hehehe ;p Tapi MySpace saya tak layan sgt … dianaktirikan jer . Frenster ni layan gak la tu pun sebab member2 lama zaman skolah dulu invite . Tak semena-mena terlayan le jugak … Tahun berapa ye start gune Frenster ? Oh ya … tahun 2004 ! Fuhh … lama jugak tu . Masa tu baru je anak sorang .

Memula tu , add kawan2 lama , chit chat kat wall dan inbox , rasa seronok bangat . Yelah , since habes high school takde jumpe2 dah , eh ade la sekali masa reunion pehtu lesap dah semua . Ada le beberapa kerat member yg mmg setia melawat sekolah dari semasa ke semasa . Den tak dapek le nak buat gitu … dahle duduk jauh , dah berkeluarga lak tu . Susah le sikit nak bagi komitmen untuk hal2 alumni tu …

Well , itu zaman sebelum revolusi Facebook . Sekarang FB dah mendominasi dunia katanye . Semua orang , semua pengiklan , apa sajalah … semuanya menggunakan FB sebagai medium untuk bersosial dan penjenamaan . Tapi ni nak cerita zaman pakai Frenster dulu lah . Satu2 yer … ;) Zaman tu jakun jugakle kan … Profail mula2 tu nak tukar wajah pun tak reti . Bila dah reti sikit2 , dah ketagih pulok macam tukar cat blog ni . Hiks ~

Nak tengok ke profail page Frenster saya ? Malu ahh … tapi tunjuk juge le sikit … ;p

 

Siap bubuh pic Aishwarya Rai pakai tudung lagi …. tihihih ;p Sengal betol … Saje , tak suke letak gambo sendiri … malu derr ….

Nak cerita jugak la … zaman tu nak main2 coding HTML ni sungguh lah jahil . Tercangak2 you … jeles lak tengok adik ipor pandai godek2 masa tu . Tanya gak la camne dia buat . Haha . Tapi dia aktif di MySpace lagi daripada Frenster . Er m, MySpace saya takyah tunjuk lah ye ? Sampai saat ni since last bukak , rasa2nya dah dekat 2 tahun kot . Lantaklah .

Tak payahle ajak2 korang add friend kat FS dan MS ni yer . Rasa mcm nak tutup akaun je dah … tak bukak langsung dah pun , buat ape kan ? Esok2 sibuk nak delete FB plak ke ? Haha … tengok le nanti .

Ok cerita sikit pasal FB lak . Asalnya my bro le yg ajak bukak FB coz nak main online game tu . Yoville . Dia kata mcm main The Sims yang kat Playstation tu . Macam tawu2 je saya ni giler sikit dgn The Sims ;p . Pehtu , bukanle dia ajak2 tu , saya terus bukak akaun FB . Tak …. ambik masa jugaklah kan . At last , bukak jugaklah akaun FB … damn . ;p

Dah bukak FB tu , kunun memula tak aktif le sgt . Ate … nak godek sana sini pun tak reti , tak paham lagi . Nak publish status kat wall sendiri pun i tak reti . And then masa silih pun silih berganti , lama kelamaan reti le jugak … mulelah aktif sikit2 kat FB tu … n then dah pandai sikit2 pulak create page untuk my small biz tu . Banyak lak tu page yg saya dah create . Tak menang tangan dibuatnye . Last2 terbengkalai … yg betul2 fokus je saya layan . Friends pun dah 1k lebih lah termasuk sedara mara .

Tapi …. one thing la kat FB ni . Memasing tu suke buat hal sendiri kan ? Contohnye kawan2 lama lah … Kita dan mereka sama2 tawu dah ada dlm FB . Tapi takde pun bertegur sapa sgt , betul tak ? Sesekalaaaaa je . Kenapa yek ? Segan sgt ke ?Ok la , bagus la buat hal sendiri kan … tak menyibuk jaga tepi kain org laen . Tapi it seems like … macam buat tak tau je gitu . Entahlah . Malas nak pikirkan sgt . Actually takde ape2 pun … bior je lah …

Ok back to Freindster balik . Saya terlupa yg saya pernah bukak blog kat situ . Tapi main2 saje lah , sangat jarang publish entri . Itu berlaku pada tahun 2006 . Woh , lama jugak dah tu kan ? That means saya sudah jadi blogger since 2006 . Sejak 5 tahun sudah ! ;p Tihihi …. lawak lak rasenye … dan blog saya itu sangatlah simple . Masa tu rasanya belum ada lagi pilihan2 template mcm yg ada skrg ni . Ye lah , Frenster skrg ni banyak dah tiru mcm FB , rite ? Opss… kang kena saman lak ;p

Nak tengok blog saya yg klasik tu …. kat sini …..

Tersangatlah simple kan ? Dan saya malas nak edit2 bagai , sebab tak amik port pun kat Frenster dah . Mahap la yerr wahai Frenster … Zaman sudah berubah … tak mampu pun nak handle banyak sgt benda …. FB satu tu cukuplah , dgn blog ni , dan blog2 lain … dan … eh ! Banyak pulok ;p

Korang pulak … ape kisah laman sosial korang ? Cerita2 le kat teman ;)

p.s : nak menyelit jugak kat sini … hooray ! Alhamdulillah ! Kesemua entry lama dari tahun 2008 hingga skrg sudah berjaya diimport sepenuhnya ke blog WP ni … thanx everybody yang bagi advice , thanx to my hosting support ! ada mood nanti baru citer bab ni pulak ye ;)

12 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *