Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Kisah aku dan laman sosial

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Kisah aku dan laman sosial

credit to Google

 

Entah nape hari ni terbukak pulak hati ni nak bukak page Friendster . Lama giler tak bukak , tak layan Frenster sampai terlupa password weih . Korang pun sama , lama tak bukak kan ? Tu pun kalo korang ada Frenster lah . Tak pun MySpace . Saya pun ada MySpace . Hohh semua kau nak yer Hanie ! hehehe ;p Tapi MySpace saya tak layan sgt … dianaktirikan jer . Frenster ni layan gak la tu pun sebab member2 lama zaman skolah dulu invite . Tak semena-mena terlayan le jugak … Tahun berapa ye start gune Frenster ? Oh ya … tahun 2004 ! Fuhh … lama jugak tu . Masa tu baru je anak sorang .

Memula tu , add kawan2 lama , chit chat kat wall dan inbox , rasa seronok bangat . Yelah , since habes high school takde jumpe2 dah , eh ade la sekali masa reunion pehtu lesap dah semua . Ada le beberapa kerat member yg mmg setia melawat sekolah dari semasa ke semasa . Den tak dapek le nak buat gitu … dahle duduk jauh , dah berkeluarga lak tu . Susah le sikit nak bagi komitmen untuk hal2 alumni tu …

Well , itu zaman sebelum revolusi Facebook . Sekarang FB dah mendominasi dunia katanye . Semua orang , semua pengiklan , apa sajalah … semuanya menggunakan FB sebagai medium untuk bersosial dan penjenamaan . Tapi ni nak cerita zaman pakai Frenster dulu lah . Satu2 yer … ;) Zaman tu jakun jugakle kan … Profail mula2 tu nak tukar wajah pun tak reti . Bila dah reti sikit2 , dah ketagih pulok macam tukar cat blog ni . Hiks ~

Nak tengok ke profail page Frenster saya ? Malu ahh … tapi tunjuk juge le sikit … ;p

 

Siap bubuh pic Aishwarya Rai pakai tudung lagi …. tihihih ;p Sengal betol … Saje , tak suke letak gambo sendiri … malu derr ….

Nak cerita jugak la … zaman tu nak main2 coding HTML ni sungguh lah jahil . Tercangak2 you … jeles lak tengok adik ipor pandai godek2 masa tu . Tanya gak la camne dia buat . Haha . Tapi dia aktif di MySpace lagi daripada Frenster . Er m, MySpace saya takyah tunjuk lah ye ? Sampai saat ni since last bukak , rasa2nya dah dekat 2 tahun kot . Lantaklah .

Tak payahle ajak2 korang add friend kat FS dan MS ni yer . Rasa mcm nak tutup akaun je dah … tak bukak langsung dah pun , buat ape kan ? Esok2 sibuk nak delete FB plak ke ? Haha … tengok le nanti .

Ok cerita sikit pasal FB lak . Asalnya my bro le yg ajak bukak FB coz nak main online game tu . Yoville . Dia kata mcm main The Sims yang kat Playstation tu . Macam tawu2 je saya ni giler sikit dgn The Sims ;p . Pehtu , bukanle dia ajak2 tu , saya terus bukak akaun FB . Tak …. ambik masa jugaklah kan . At last , bukak jugaklah akaun FB … damn . ;p

Dah bukak FB tu , kunun memula tak aktif le sgt . Ate … nak godek sana sini pun tak reti , tak paham lagi . Nak publish status kat wall sendiri pun i tak reti . And then masa silih pun silih berganti , lama kelamaan reti le jugak … mulelah aktif sikit2 kat FB tu … n then dah pandai sikit2 pulak create page untuk my small biz tu . Banyak lak tu page yg saya dah create . Tak menang tangan dibuatnye . Last2 terbengkalai … yg betul2 fokus je saya layan . Friends pun dah 1k lebih lah termasuk sedara mara .

Tapi …. one thing la kat FB ni . Memasing tu suke buat hal sendiri kan ? Contohnye kawan2 lama lah … Kita dan mereka sama2 tawu dah ada dlm FB . Tapi takde pun bertegur sapa sgt , betul tak ? Sesekalaaaaa je . Kenapa yek ? Segan sgt ke ?Ok la , bagus la buat hal sendiri kan … tak menyibuk jaga tepi kain org laen . Tapi it seems like … macam buat tak tau je gitu . Entahlah . Malas nak pikirkan sgt . Actually takde ape2 pun … bior je lah …

Ok back to Freindster balik . Saya terlupa yg saya pernah bukak blog kat situ . Tapi main2 saje lah , sangat jarang publish entri . Itu berlaku pada tahun 2006 . Woh , lama jugak dah tu kan ? That means saya sudah jadi blogger since 2006 . Sejak 5 tahun sudah ! ;p Tihihi …. lawak lak rasenye … dan blog saya itu sangatlah simple . Masa tu rasanya belum ada lagi pilihan2 template mcm yg ada skrg ni . Ye lah , Frenster skrg ni banyak dah tiru mcm FB , rite ? Opss… kang kena saman lak ;p

Nak tengok blog saya yg klasik tu …. kat sini …..

Tersangatlah simple kan ? Dan saya malas nak edit2 bagai , sebab tak amik port pun kat Frenster dah . Mahap la yerr wahai Frenster … Zaman sudah berubah … tak mampu pun nak handle banyak sgt benda …. FB satu tu cukuplah , dgn blog ni , dan blog2 lain … dan … eh ! Banyak pulok ;p

Korang pulak … ape kisah laman sosial korang ? Cerita2 le kat teman ;)

p.s : nak menyelit jugak kat sini … hooray ! Alhamdulillah ! Kesemua entry lama dari tahun 2008 hingga skrg sudah berjaya diimport sepenuhnya ke blog WP ni … thanx everybody yang bagi advice , thanx to my hosting support ! ada mood nanti baru citer bab ni pulak ye ;)

 

12 Responses

  1. Nadiah Sidek says:

    akak pun dah lama tak bukak friendster :p. myspace akk takde

  2. salam Hanie,

    Wah dah hosting baru ke. Bestnyer. Knur rasanya lambat lgla nak pakai hosting sendiri. hehe

  3. munna says:

    munna pun ada juga friendster mmm tapi dah lama tak buka tak ingat dah password.

    p/s : akhirnya dah boleh komen kat blog ummi hanie

  4. AshAnas says:

    Best la baca cite hani ni…. Kite pun ade sejarah ngn frenster tau! Blog pun wat jugak tp dlm blog tu byk cite sedih la…. Terpengaruh ngn fs ni ms zmn study dulu la… Kwn2 sume de fs… Leh join fb pun sbb warfina, ekeke…

  5. ciksembang says:

    tak pernah ada pun FS ke MS.. masa dulu malas bersosial..haha
    sekrg guna FB dan twitter..cepat mual bila bersosial..kenapa entah.. agaknya pesen pemalas CS ni..

    • Ummi Hanie says:

      eh CS ramah tamah ape …
      laman sosial ni bergune jugak le utk surirumah yg jrg sikit kuar umah mcm hanie ni … ;)
      urm,twitter hanie x cekap sgt..ada akaun tp x aktif sgt

  6. Izwan says:

    sy pun dah bertahun tak bukak FS.. haha..entah pe jadi ntah.. dulu teruja nak tukar background blakang FS tu..macm2 gambo letak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *