Keropok lekor meletup !

 

 

Salam bahagia . Dah makan ? Saya masak simple2 je hari ni as usual …. :p

Keropok lekor …. rasanya rata-rata rakyat Malaysia memang gemarkannya . Setuju ? Baru je mention kelmarin dalam entri INI . Hari ni dah sebut lagi . Tapi ada story nak bagitau kome kalau sudi membace ler … :p

 

Gini …. kisahnye keropok lekor meletup ! Betul , siriyes ni tak main-main . Masa baru-baru kawin dulu lah … kawan-kawan hasben ni ramai juga yang single lagi . Salah seorang daripada depa ni bagi buah tangan berupa kelopok lekor ni kepada kami . Dia bawak dari kampung dia , Kelantan kalau tak silap .

 

 

Maka keesokannya saya pun dengan tak sabor-sabor lagi nak menggoreng lah itu keropok lekor . Dah terbayang-bayang kesedapannya ….. :p Sekali , tengah syiok-syiok menggoreng tuh , tak lama kemudian keropok lekor tu mula meletup-meletup dalam kuali ! Apa lagi … terjerit-jerit jugalah saya dibuatnya . Malu gilerr tau , dahlah masa tu bebudak bujang (kengkawan suami) tengah datang bertamu . Mesti depa dengor saya terjerit-jerit kan ? Terkejut pun iye juge .

 

 

Manenye saya tak terjerit …. meletupnye bukan sikit-sikit baiii . Meletup betul-betul punya . Sampai ke siling tauu . Dinding belakang dapur tu jangan cakap ler . Habis dipercik-percik dek minyak menggoreng keropok tu . Terusss suami saya meluru masuk ke dapur tengok keadaan saya dan nak tau apekehalnya persitiwa meletup-letup tu . Saya kabor le keropok lekor tu yang meletup semasa digoreng .

 

Udahnye …. tutup ajelah dapur . Mujur dapat makan juge keropoknya . Tapi , fobia jugalah saya kan . Sebenarnya ada satu lagi peristiwa , lebih kepada tragedi di dapur yang sampai ke hari ni meninggalkan parut yang agak jelas di salah satu tangan saya . Huk huk hukkk …. ~ Setakat percik2 minyak tu biase le kan , ini dengan letupan nye , dengan terbakor nye … Saya anggap Allah nak ampunkan dosa ajelah . Moga-moga terlepaslah dari api yang maha dahsyat di Akhirat nanti . Nauzubillah !

 

Dan …. kengkawan suami saya sempat berdiscuss mengenai kejadian tersebut . Ada yang buat andaian ; Mungkin keropok lekor tu dah terlalu lama dalam perjalanan , masuk angin kot … tu yang meletup .

 

Entah le … saya pun tak pasti . Tapi setakat itu sajelah andaian yang dapat dibuat dan diterima akal sikit . :p Baru2 ni ketika nak menggoreng keropok lekor , terus teringat peristiwa tu . Rasa nak tergelak pun ada . Macam2 cerita rumahtangga . ;) Kome ade ke yang pernah lalui pengalaman sama macam ni ?

 

p.s : Zaman baru2 kawen dulu …. selalu juga encik hasben menjemput kengkawan bujangnye makan2 di rumah kami … tolong habiskan lauk yang dimasak ! Nak tau kenapa ? Sebabbbb …. masa tu kami belum ada peti sejuk ! So takleh nak simpan2 makanan , kena perabih hari tu juge ler …. suke bebenor le org2 bujang dpt makan free ;p

 

Incoming search terms:

11 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *