10 + 1 tanda-tanda awal kehamilan

by Ummi Hanie on March 11, 2011

in Bahan bacaan, INFO, Kehamilan

Kenali tanda-tanda awal kehamilan

info kehamilan

Bagi pasangan yang sudah berumahtangga, kehamilan merupakan suatu khabar paling gembira. Lebih-lebih lagi mereka yang sudah menanti begitu lama untuk bergelar ibu dan ayah.

Lambat atau cepat, itu rezeki masing-masing. Ada yang tak sempat berbulan madu, dah berbadan dua :p . Ada yang menanti bertahun-tahun, barulah dapat cahaya mata penyeri rumahtangga…

Dan apabila mula hamil, terdapat beberapa alamat @ tanda. Apakah 10 tanda-tanda awal  kehamilan itu ? 10 + 1… versi saya ;p

Tanda paling mudah: Kelihatan 2 garis pada pregnancy kit anda atau bagi yang jenis digital, tertera perkataan “Pregnant” ! :p Betullah tu, kan ?

Pengalaman saya, 2 daripada 4 kali kehamilan didetect menggunakan alat ini. Mula2 macam tak berapa nak percaya, bila dah masuk beberapa bulan kandungan dan confirm dengan doktor, baru percaya ;p .

bukan digital

digital

Ok jom baca 10 lagi tanda-tanda awal kehamilan (credit) ;

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekeliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.


6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

morning sickness

morning sickness

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandung.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan…

…Tahniah!

 

Notakaki : Boleh cuba² ikhtiar dengan ini ;

 

mudah hamil

Rahsia Mudah Hamil Adalah Ebook Yang Mendedahkan Tips Kesuburan, Rawatan, Petua dan Doa Untuk Mudah Dapat Zuriat. Dapatkannya sekarang.

 

Incoming search terms:

{ 297 comments… read them below or add one }

nza March 12, 2011 at 8:53 AM

dh tutup buku bab2 nie…hi.hi.hi…..

Reply

Ummi Hanie March 12, 2011 at 11:04 PM

akk..bukak balik pun xper…hik3x ;p

Reply

adeline January 30, 2012 at 9:33 PM

mat malam kak…
sy baru kwin dlm 7 jan ,8 jan pulak sy period,last period 13 jan,bermakna sy bersama suami dalam dunia subur(ha..ha..)tanda2 sy alami sekarg kuat makan(maka ms bujang ta da la kuat mkn sgt) rasa cepat lapar,kalau lambat makan rs perut msuk angin,badan sy kekdg rasa cepat letih,kuat minum air masak,kencing pun rs kerap juga,payu dara pun ada rasa sakit seperti mula2 nak period..skrg ni sy tgah menunggu tarikh sy period pada 8 fed ni…klu miss tarikh sy rasa nak buat pregnant test..agak2 akak tanda2 d atas ni..menandakan sy hamil or not???

Reply

Ummi Hanie January 31, 2012 at 10:52 PM

hi adeline ,

klu ikutkan tanda2 tu mcm dah ada … ;)

apepun,tunggulah next period ni samada missed or not k… gudluck ;)

Reply

adeline January 31, 2012 at 11:34 PM

tq kak…t sy try test smggu slpas tarikh period sy..kalau missed period…krg ni pun sy rasa cam nak demam2..

anita March 16, 2012 at 4:59 PM

smekom kak hanie..dkt 7 bulan sya tdak dtg bulan,urin test,scan smua sdah sya gna smua nya negatif,adakah sya mngandung,bab perut sya makin mmbsr..

Reply

Ummi Hanie March 16, 2012 at 6:58 PM

wslm anita,

better check dgn doc pakar… pelik juge result negatif. risau takut ketumbuhan ke.. maaf ckp ye

Reply

kakyong March 12, 2011 at 1:56 PM

kakyong dulu tanda2nya adalah demam sejuk berpanjangan… utk 2 bulan pertama… huhuuu..

hanie,
aci cuba guna plugin utk subscribe comment.. sbb kalo hanie reply memang x sampai ke email kakyong, jd kena patah balik ke n3 utk tahu apa yg hanie reply..

Reply

Ummi Hanie March 12, 2011 at 11:08 PM

eh same laa kite kkyong…masa baru2 lekat tu…mesti demam..selalunye kami berdua laki bini sama2 demam you… ;p
tp xlah lama mcm kkyong sampai 2 bulan…

okeh kkyong , cdgn diterima…nnti hanie tgk2 plugin tu ;)..thanx

Reply

syamila March 12, 2011 at 4:21 PM

baca entry ni terasa lak nk dpt baby baru…hik3

Reply

Ummi Hanie March 12, 2011 at 11:10 PM

silekan ummi…hanie menunggu khabar gembira itu…hehe :)

Reply

wadud March 13, 2011 at 12:28 PM

tahniah untuk kaki hanie..
wahhhh…. :D ngeeee…

Reply

Ummi Hanie March 14, 2011 at 11:08 PM

tahniah ape tu wadud ?? hehehhe ;p

Reply

Ila July 20, 2011 at 3:23 PM

Assalamualaikum..macama mana lak kalau test ngan pregnancy test tue x nmpk eh?saya dah cuba bawak utk urut tradisional baru2 nie..makcik tue kate baru2 nak jadi..saya x berani nak cek pregnancy test..huhu..ade ke tanda2 nye perut nie sakit mcm nak dtg bulan?

Reply

Ummi Hanie July 20, 2011 at 4:49 PM

wslm Ila ..

terima kasih krn bertanya..klu ikut p-engalaman sy,masa baru nk lekat tu xde pulak rasa sakit2/sengal2 mcm nk period ..
sy suggest cek aje gune pregnancy kit tu…sbb result dia hampir 100% betul … ;)

Reply

ERNE September 4, 2011 at 5:39 PM

salam, due haid sy klu ikut bln lps dlm 6hb/8/2011..tp sy da rsa tanda2 spt kuat kencing,kuat mkn,sakit bdn,mlm susa tdo..cuma 1 je sy lum rsa iaitu loya dan muntah.
tp sy dan suami gatal tgn try test upt isnin 29hb ada 2 line tp yg ke-2 tu kabur..pastu suami nk test lg 1hb/9/2011 laju 2 line terang amat..
adakah sy hamil? sbb lum smpai due period lg..

Reply

Ummi Hanie September 14, 2011 at 5:59 PM

wslm erne ,

pd pndpt sy,erne hamil..test tu bukan sng2 yer nak naik 2 line tau ;)

period ni kdgkala xtetap masanya

Reply

siti September 14, 2011 at 11:50 PM

salam kak.saya siti.26 tahun.saya nak tanya.saya berhubungan kali terakhir dengan suami pada 3 aribulan 9.pada 4 aribulan,esoknya saya macam keluar darah period.tapi dalam kuantiti yang agak sedikit dan hanya 3 hari. masalahnya sekarang saya mengalami simptom2 yang dinyatakan seperti mual,susah tido,pening kepala,cepat letih dan kembung perut.akak ada idea tak?
tq. :)

Reply

Ummi Hanie September 15, 2011 at 11:25 AM

wslm siti.

maaf,sy bukanlah pakar sakit puan cume boleh beri pendapat biasa saja brdasarkn pengalaman yg xseberapa ni yer …

m’ikut simptom2 yg siti beritau tu,mmg ada tanda2 awal kehamilan (mungkin utk hubungan sebelum tarikh yg siti bgtau tu) sbb tanda2 kehamilan bukannye terus2 muncul lepas berhubungan

darah seakan period tu sy xbegitu arif,eloklah siti pegi consult dgn doktor.kwn sy pun ada mengalami perkara mcm tu tp mmg confirm hamil ;)

Reply

qr September 25, 2011 at 4:37 PM

salam…kak, sy dah dkt seminggu kram perut n sakit pinggang..next due period is 2hb octb. tapi tanda2 lain x de pulak…biasa nye klu nk dekat2 period perut x sakit tp breast 2 minggu sebelum period dah sakit2 but dis time dia x pulak sakit.. nak buat UPT test takut pulak..takut kecewa:( terlalu mengharap sya mengandung kak… dah kt 5 thn menunggu utk 2nd bb. ni.

Reply

Ummi Hanie September 25, 2011 at 11:53 PM

wslm …

nmpk gaya itu dah mcm ada tanda2 awal mengandung , tp better cek lah … gune test kit tu dulu . benda tu mmg accurate ;)

insyaallah,doa banyak2 , DIA pasti mndengar … meh sy tiup2 sikit kasi menjangkit :p

Reply

Nurizzah Majif September 30, 2011 at 4:46 PM

Salam kepada owner website..
saya just nak tanye pendapat memandangkan yg comment pun berpengalaman r saya..
saya kawen bulan 10 tahun 2009
sampai skrg belum ade rezeki untuk pregnant..
klu masuk tengah bulan 10 tahun 2011 ni genap lah 2 tahun..
yang menjadi hairan nye… period saya memang on time je selalu..
tapi bulan 9 baru2 ni period saya dtg awal iaitu pertengahan bulan (klu biasa hjg bulan)
lepas je habis period saya n suami berhubungan..
then lately ni (1-2mggu) saya mengalami hampir semua tanda2 di atas…
saya sgt kuat makan, saya kuat minum air masak, kuat kencing, pastu keputihan pun ade, suhu badan panas, cume bile sy dah buat UPT tu…rase mcm sedikit kecewa sbb -ve…
tp sy redha klu belum rezeki sy… bukan ape.. sy taknak nnt sy tak tau sy sdg pregnant pastu sy main belasah je makan ape yang saya nak.
at least klu tahu boleh lah kite jaga kandungan kite kan.
hope kawan2, kakak2 yang berpengalaman boleh bg sy pandangan n komen sket spy hati sy ni tenang..huhu

Reply

Ummi Hanie October 7, 2011 at 12:01 AM

Wslm Iza ,

saya bukanlah pakar utk menjawab hal2 sebegini …

tanda2 yg yg sy senaraikan ini pun adalah tanda2 paling biasa utk mengesan kehamilan … UPT tu pd pendapat sy , agak tepat jawapannya

jika Iza belum pregnant lagi walaupun mengalami hampir semua tanda2 ni , jgn lah terlalu bersedih yer … belum rezeki tu..Allah nak bagi rehat dulu.tgk sy ni,selang 2 thn jer dpt baby baru.penat juge rasenye tp syukur sajelah dgn rezeki dariNya .. ;)

Reply

nurul June 15, 2012 at 12:24 PM

askm kak…,sy pon baru dalam laman web nei..nak tanya la…saya baru berkahwin 25hb mei 12..,klu ikotkan tarikh last dtg haid 7hb mei 12…,tp bila stat bulan jun..sepatotyer 5hb atau lebih pada 3 hari saya akan dtg period..ckg dah 15hb jun 12…,dah lebih 8 hari..klu ikot pengiraan sy..,,masalh sy ckg nie..,setiap mlm sy akan terasa pening2..,n kadang2 ade jugk mual2..tp smlm semasa nk tido..ade terasa sakit nk dtg haid smpi la pagi nk pergi ke kerja…,tp bila cek xder plk dtg period..,adakah sy neii hamil?sy takot nk cek utp..klu2 sy xhamil…sbb yee sy teringin nk ada awal anak <3 <3 <3

Reply

Ummi Hanie June 19, 2012 at 11:56 AM

wslm nurul, jgn lah takut nak cek upt… akk ni bukanlah pakar, tau sikit2 je berdasarkan pengalaman hamilkn 5 org anak ni… ;)

akk sarankan, nurul buat je upt. sbb tanda2 tu kadang2 sbb perubahan hormon kita lepas kawin ni.. karang akk kata pregnant, tp check2 tak pulak, malu je akk kann… :p

Reply

nur September 30, 2011 at 10:08 PM

assalamualaikum kak.. selalunye nk check kite mengandung ke idak paling kurang bape minggu kak?

Reply

Ummi Hanie October 7, 2011 at 12:02 AM

w’salam Nur ,

biasenye dlm 3 minggu terawal dah boleh detect dah pregnant or not ;)

Reply

ana October 2, 2011 at 4:28 PM

kak..sy mmg da lame dh rse asyik nk mkn je kejenye ni..tp mmg dr bujang lg sy kuat mkn…so xde la rse sgt perubahan tu….skrg ni da 2 mggu sy mmg rse sakit pinggang ngan tegang payudara.suami sy pn slalu ckp bdn sy panas semacam…period baru 4 hari lewat.

nk check takot la pulak kak…walaupn sy ni bru 5 bln kawin..sy rse nervous jgk..yela..xthu nk ckp camane prasaan ni..bru kawin kn…tgh x stabil sgt lg..tp bile tgk ipar2 sume bwk baby balik raye..rse nk jgk dukung ank sendiri..haish..bercelaru perasaan sy ni..

Reply

Mdm Linda J October 2, 2011 at 7:31 PM

salam kak,
bila baca tanda2 di atas tu memang mcm ada juga yang kena…saya dah 2 bulan missed period..sejak awal bulan pertama saya missed sya asyik sakit je..sampai sekarang saya masih selsema, batuk dan lemah2 badan..suhu badan juga agak tinggi..cuma saya tak da pula mual dan muntah tu…payudara mcm lembut then ada perubahan saiz sikit…2 minggu lepas saya ada test UPT tapi negative…adakah sya hamil ? Perlukah saya ambil UPT lagi??

Reply

Ummi Hanie October 7, 2011 at 12:20 AM

salam Mdm Linda (linda Jasmine ker?? ;p)

maaf sy bukanlah pakar utk tentukan anda hamil atau tidak …. tp dr tanda2 yg disebut tu mmg mirip org hamil …

apa kata tunggu next period ? ;) klu missed tu,confirmed lah ada ….. insyaAllah ;)

Reply

Ummi Hanie October 7, 2011 at 12:18 AM

ana ,

jgn takut2 nk buat test tu … bg akk,test tu agak tepat juge ;)

sape xteringin ade ank sndiri kan ? best tau ade bby ;)

Reply

maslia October 4, 2011 at 8:36 AM

salam kak, saya nak tanya pendapat akak melalui pengalaman akak..
saya dh lambat dtg bulan 5 hari..( blm buat pregnant test lagi)..2 minggu lepas badan saya terasa sangat letih adakala mcm nak demam,mcm byk sgt angin terutama waktu petang hingga awal mlm..dlm masa terlewat haid ni..saya kerap membuang air kecil kdg2 rasa mcm basah je spt period tp bila sya cek x period pun…saya nk buat pregnant test tapi takut kecewa..mungkin lagi 2 ari bru saya buat kot cukupkan seminggu..apa pendapat akak yek,,adakan saya ada tanda-tanda mengandung?

Reply

Ummi Hanie October 7, 2011 at 12:22 AM

wslm maslia ,

klu dari pengalaman sy , saya akan rasa sejuk2 badan seperti nak demam setiap kali baru mengandung bbrp minggu

apa2 pun , try lah buat pregnancy test tu yer , hasilnye agak tepat ;)

Reply

syazwani October 8, 2011 at 1:07 PM

salam kak..sy da missed period 3 hari..tanda2 awal yang ada kerap kencing dan sntiasa lapar..agaknya bile waktu yg sesuai nk wat upt ek..kne missed period bape ari untuk dpt double line tu..tq~

Reply

Ummi Hanie October 11, 2011 at 5:27 PM

wslm syazwani ,

sy rasa , dlm seminggu dua lagi bolehlah buat upt… insyaAllah result lebih tepat ;)

bab berapa hari missed period tu sy xdpt jawab,maaf … sy bukan pakar … cume ada pengalaman melahirkan 4 org ank saje … ;)

Reply

nurul October 9, 2011 at 9:02 PM

assalamualaikum hanie..
akak ni tgh merancang utk dpt anak kedua..yg 1st dulu bunting pelamin…alhamdulillah..yg kedua ni terlebih excited pulak sb dh rest 2 thn…so rindu nak dpt bby tu membuak2..hehe..akak nak tanya..selalunya paling awal bila tanda2 kehamilan akan muncul? dlm masa 3-4 hari dh dpt tanda ke? hope hanie dpt bantu..thanks ye..

Reply

Ummi Hanie October 11, 2011 at 5:20 PM

wslm kak nurul ,

sy rasa,plg awal buleh detect p[regnancy ni dlm 2-3 minggu terawal .. 3-4 hari rasenye belum boleh lagi … awal sgt :p

semoga berjaya dpt bby kedua dlm masa terdekat ni yea ;)

Reply

nurul October 14, 2011 at 1:32 AM

tulah…excited nye pasal..haha…tp skrg akak dh loya2 tau..penin..kerap kencing.bdn rs panas je mlm2…akak sebenarnya baru pas buka implan pd 29 sept..bersama ngan suami 30 sept..esoknya de kuar darah cam period, tp skit2 je, dr 1-4 okt..uhhuu..hope terus lekat la…sabar…sabar…next week nak cek la..hehe..tq dear…

Reply

Dk Amal October 18, 2011 at 12:23 PM

aslmkm, im new here.. Nak tanya, saya sepatutnya period on 18th,Oct 2011 tapi dah keluar awal 15th,Oct 2011. Hari pertama & kedua darah keluar byk tapi dah hari ke3 n today(18th) dah takde..am i pregnant or not? saya ada la buat UPT 1week ago n its -ve..tlg saya ya apa yg patut saya buat, jmpa dr or tak..

Reply

Ummi Hanie October 20, 2011 at 4:08 PM

wslm , welcome here … ;)

dari pengamatan sy , maybe puan belum pregnant lagi …

tak mengapa , cuba lagi yer .. klu masik confused lg , better lah jumpe doc

Reply

Dk Amal October 18, 2011 at 12:29 PM

oh ya, saya ne mngharap for 2nd baby..anak yg pertama dah nak 4tahun december 2011..so kesian dia tak sabar nak ada adik..

Reply

Ummi Hanie October 20, 2011 at 4:12 PM

hehe . sabar2 … ade lah rezeki tu nnti insyaAllah ;)

Reply

jie jia October 18, 2011 at 7:00 PM

Salam, sy org baru dlm ruangan nih, rase t’tarik nk join, saya dah kawin 17th, skang umo 40th..umo cam say ni buleh pregnant ke? tapi baru2 ni tanda2 hamil tu cam ada cuma takot sbb x penah pregnt, cycle period sy 25ari tetap..klu ikut period kali ni 13hb Okt tapi dah delay 6ari, pas tu selera makan bertambah, kerap kencing, rasa ngilu pada nipple,perut rasa sakit cam memulas, tpi saya x de plak rasa mual2 atau pening2 badan pon xrasa letih2, ari tue lps 2mingu period ada kuar darah warna coklat2 tpi cam beberapa dot jew 1 ari plak. So far saya bernasib baik sbb x de sakit puan sbb dah check up last year pd pakar puan.
Agak2 bila sy buleh mula guna upt tue..sy takot nk cuba takut sedihhhh….x jdi pregnant lak..

Reply

Ummi Hanie October 20, 2011 at 4:17 PM

w’salam kak jie , slmt dtg ke mari … join je jgn segan2 … ;) ini blog biase2 jer

sebenarnye xde had umur pun utk mengandung … kenalan sy (rakan ofis suami) berkahwin lewat dan mengandung di usia lewat .. alhmdllh anaknya sihat2 saja … ;)

klu diikut dr tanda2 yg akk beri tu , mcm dah ade tanda2 mengandung … insyaAllah bolehlah buat UPT tu . jgn sedih yer , tak mencuba , xtahu result ;) gudluck ~

Reply

Hayati October 25, 2011 at 9:04 AM

Salam kak…

Sy br je berkahwin akhir bln lps. last period sy 3/10. tp skrg ni sy rs mual n badan asyik letih. sy ade bt pregnancy test minggu lps. mula2 ade satu line je…then lps 5 minit,muncul lagi satu line…tp line tu kabur je. adakah sy hamil?

Reply

Ummi Hanie October 26, 2011 at 8:57 AM

wslm …

insyaAllah Hayati , hamillah tu … tahniah ;)

p.s : line kedua tu bukan sng2 nak appear ye … so klu dia appear walaupun sdikit kabur,insyaAllah +ve le tu ;)

Reply

Hayati October 27, 2011 at 9:20 AM

tp smlm sy try test lg sekali…satu line je yg ade lak.nape ek mcm tu?

Reply

Ummi Hanie November 1, 2011 at 12:52 PM

tht means mmg xde rezeki lagilah tu …

dia ada bg tempoh masa trtentu kan masa buat ujian tu ..

Reply

Hayati November 16, 2011 at 9:41 AM

tempoh mcm mane ek kak?

Ummi Hanie November 16, 2011 at 5:41 PM

tempoh bbrp minit yg valid utk test tu … xsilap sy klu tgk alat tu + urine after sekian2 minit,dah xvalid..ade la trtulis instruction nye di kotak tu

siti aisyah amir November 1, 2011 at 8:57 AM

salam..nak ikutkan saya akan datang period 3hb Nov 2011, lg beberapa hari…3 hari sebelum ni sya ada rasa demam & selsema hg sekarang, adakah ini tanda2 hamil? saya ber harap sgt dpt baby cepat sbb usia pun dah meningkat sbb kawin lewat

Reply

Ummi Hanie November 1, 2011 at 11:21 AM

wslm ,

sy cadangkan anda buat UPT 2 minggu lepas missed period … tunggu dulu period anda dtg atau tidak .. ;)

Reply

siti aisyah amir November 1, 2011 at 2:26 PM

thanks

Reply

Ummi Hanie November 2, 2011 at 12:25 PM

sama2 … :)

Reply

azila November 8, 2011 at 11:08 PM

salam..saya dah 2x keguguran bila usia kandungan masuk 3 bln..skrg ni saya dah lewat period 2 weeks..masalahnya skrg..saya takut nak guna UPT..dah mcm fobia..takut negative huhuhu..umur dah senja..takut kecewa sbb dah lama kawin tp blom ada baby..tanda2 hamil tu ada sikit2..tp takut kecewa…

Reply

Ummi Hanie November 9, 2011 at 11:48 AM

wslm azila .

ye sy faham perasaan azila tu.ape kata azila buat UPT tu next month ,bila period tu mmg betul2 missed .
kalau missed sebulan,insyaAllah meaning dah pregnant sebulan lah … tu petua yg sy dengar lah .. wallahua’lam ;)

Reply

Rahaya November 18, 2011 at 11:52 AM

Assalamualaikum kak..sy baru je 2 bulan kawen…teringin btl nk ada baby cepat…husband pun mcm 2…sy kuat mkn sekarang ni..2 bln kawen, naik 4KG….sy cepat penat dan badan mmg panas (sebelum kawen pun badan panas je..)yg lain2 xda la tanda..awal bln 11 ada darah bila bersama suami..sy pg check sbb agak menggelabah jd mcm 2..xpeknen pun…lepas 2 xda darah dah…period sy hujung bln..dlm area 26hb..blh x sy check guna pregnency test seminggu sebelum period?

Reply

Ummi Hanie November 22, 2011 at 1:06 PM

W’salam Rahaya ,

baguslah nk ank cepat … takyah planning2 bagai kan … sy tgk,tanda2 tu mcm dah ada , tp better buat pregnancy test tu lah …

dan nak buat test tu eloknye bila ade missed period …

Reply

Rahaya November 22, 2011 at 2:08 PM

tima kasih kak atas nasihat 2…
sy nk tunggu lepas tarikh period la…nnt baru check..skrg ni sy xblh xmkn..kalo masuk angin, terus la rasa mual…2 yg mkn xblh nk kawal…harap ada berita gembira utk sy, suami dan kwn baik sy…lg 1 kak, kalo kerap mkn makanan masam ada efek x?sy suka sgt mkn pelam muda…blh dikatakan hari2 sy akan cari asam..bkn mcm org mengidam pun..sebelum kawen pun mcm ni..sy ada baca dlm 1 blog, makanan masam blh menjejaskan keaktifan sperma…sperma gen Y (anak lelaki) akan lemah dan mati.

Reply

Ummi Hanie November 23, 2011 at 1:37 PM

sama2 Rahaya :)

tentang mkn benda2 masam tu .. sy rasa elok kurangkan dulu buat masa ni kan …

nnti bile dah sah mengandung betul2 baru makan balik tp jgnlah terlalu banyak ;)

Reply

Rahaya November 23, 2011 at 1:59 PM

Terima Kasih kak..
InsyaAllah, sy akan kurangkan lepas ni…
xsabar sebenarnya nk tunggu berita gembira..harap2 cepat la mengandung..teringin betul hati ni..doakan sy ye kak :)

Rahaya November 28, 2011 at 9:56 AM

Assalamualaikum, kak..

saya nak tanya kak hanie berdasarkan pengalaman kak.period sy mmg teratur selang 28-29 hari tiap2 bln..dari sebelum kawen sampai la selepas kawen.kalau mengikut pengiraan, sy sepatutnya period 25hb 11. sy buat test 26hb, ada 2 line tp 1 line kabur sgt2.hari ni dah masuk 3 hari lewat tp xberani dah nk buat test.suami sy bising sbb sy teruja sgt.takut nnt sy kecewa kalau xpregnant.seminggu sebelum hari sepatutnya period, sakit payudara tp sekarang xrasa sakit sgt…ada2 x tanda2 mcm sy pregnant?mcm sy bgtau sebelum ni, sy kuat mkn..skrg perut selalu berangin dan kalau xmkn, sy akan rasa loya..mungkin angin byk dlm perut.Kak Hanie, bila sepatutnya sy perlu test lg sekali?

Rahaya November 29, 2011 at 8:34 AM

Terima Kasih Kak atas pandangan 2..

arini masuk hari ke 4 lewat. mlm td xblh tido..perut sy mcm krem je…ingatkan kena senggugut tp xperiod jugak pun..pas2 kerap buang air..sy takut la nk mengharap..takut negatif..sy tunggu smpai esok..kalau xda jugak, nk p check lepas keja..nnt sy bgtau result..xsabar la kak:)

Rahaya December 1, 2011 at 8:42 AM

assalamualaikum, Kak Hanie,

semalam sy p buat UPT kat klinik..sy pregnant 4 minggu..alhamdulillah, syukur sgt2..
kwn baik sy nangis bila sy bgtau..suami senyum meleret2..hehehe..doakan semoga kandungan sy selamat dan sihat ye kak. terima kasih sbb sudi berkongsi ilmu yg berguna dlm blog ni..

Rahaya December 1, 2011 at 4:51 PM

Terima kasih…hepi sungguh la hati ni..syukur sgt2 sbb Allah bg rezeki cepat. 2 bln setengah kawin, dah pregnant..Alhamdulillah.. mcm2 nasihat sy dpt..baru lg kan..risau kot jd apa2…harap2 semuanya selamat sehingga baby sy lahir..xsabar hati ni nk tgk dia kuar nnt…

Rahaya December 14, 2011 at 9:00 AM

Assalamualaikum Kak Hanie,
sy nk minta pandangan tentang nk kurangkan morning sickness. sy ni bekerja..nasib baik la toilet tepi opis sy..asyik2 nk muntah je ni..standby plastik dlm keta, dlm opis…pg2 kena drive dtg keja..agak mengganggu la kalo rasa nk muntah dlm keta..mana nk pegang stereng lg, nk pegang plastik lg…ada tips x?morning sickness agak mengganggu keja sy kat opis…kalo masuk keja pukul 8,pukul 9 blm tentu blh start keja..asyik ulang alik ke toilet je..minta Kak Hanie kongsi ckit tips kat sini.

Rahaya December 15, 2011 at 9:07 AM

memang dah terasa la cabarannya..bila tgk perut dah mula membesar, rasa hilang semua derita…rasa nk muntah 2 makin menjadi..mkn pun xda selera..sebelum ni kuat mkn, sekarang dah xda selera…kesian baby sy kan..sy selalu minum susu n air oren pg2, mkn kismis la, asam la utk kurangkan muntah..tp berkesan sekejap je..sy ada gak rujuk blog..tp selesa ngn blog Kak Hanie sbb reply cepat..hehehehehe..

siti aisyah amir November 22, 2011 at 2:38 PM

salam kak…selalunya seminggu sebelum period, payudara saya rasa sakit2…biasanya seminggu lepas tu datang period… tpi sekarang ni tak rasa pun sakit payudara…adakah ini tanda2 hamil..bukan apa, nak tunggu lepas period lambat lg nak tahu…huhuhu

Reply

Rahaya November 22, 2011 at 3:27 PM

Siti Aisyah:-
kalo ada perubahan kat kita, mesti jd tertanya2 dan xsabar kan…erm, bestnya kalo pregnant kan…setahu sy, kalo sakit payudara sebelum period 2 perkara biasa..kalo pregnant pun payudara akan rasa sakit sebab kelenjar susu akan aktif utk hasilkan susu utk baby nnt…akan rasa berdenyut2 mcm sebelum period jugak…tp nnt kalo kandungan dah besar, lg rasa sakit sbb dah byk susu dihasilkan..2 yg sy tahu..nnt kita tunggu komen tuan empunya blog ye…

Reply

Ummi Hanie November 23, 2011 at 1:36 PM

aisyah , sy xberani nak sahkan apa2 yer …

aisyah kena la sabar sikit tunggu samada period tu dtg atau missed … klu missed tu maybe ada harapan lah pregnant ;)

Reply

siti aishah amir November 23, 2011 at 8:06 PM

tadi pi jumpa doktor..check, negatif….sedihnya rasa hati..teringin nak baby sangat…hanya Tuhan mengetahui, berilah ku kekuatan untuk melalui semua ini…

Reply

Ummi Hanie November 24, 2011 at 12:05 PM

jgn sedih n stress sgt ye aisyah …

biarkn ia brlaku sndiri … naturally … ;)

bykkan doa + ikhtiar

Reply

siti aisyah amir November 24, 2011 at 8:20 AM

Nak tanya, adakah kita boleh check hamil atau tak seminggu sebelum period? alat tersebut dah boleh beri bacaaan ke?

Reply

Rahaya November 24, 2011 at 8:48 AM

Siti Aisyah,
seeloknya buat test bila missed period…kalau lewat 2,3 hari, baru buat..ada jugak pregnancy test yg blh detect 3 hari sebelum period. better buat kalo period lewat…

Reply

Ummi Hanie November 24, 2011 at 12:02 PM

ye betul ckp rahaya tu …

better buat bila ada missed period ;)

Reply

siti December 3, 2011 at 12:19 AM

salam…sepatutnya period saya awal 2 hari iaitu pada 30hb, tapi skrg dah 2 hb…bulan lepas datang 2 hb, setiap bulan period sya awal 2 atau 3 hari…tak tahu lah sya period kali ni lewat pula…nak pi check pun tak berani, takut kecewa..huhu

Reply

Ummi Hanie December 5, 2011 at 2:49 PM

wslm siti …

cuba siti tunggu dlm seminggu ni dulu …

klu still period tak dtg,cubelah buat test … jgn takut yer,klu positif alhamdulillah … klu sebaliknya , meaning belum rezeki lah tu .. ;)

Reply

siti aisyah amir December 8, 2011 at 2:15 PM

Belum ada rezeki saya untuk hamil…

Reply

Ummi Hanie December 8, 2011 at 6:16 PM

siti jgn hampa sgt k ..
belum rezeki tu. teruskn ikhtiar +doa …

Reply

nurul December 10, 2011 at 1:26 AM

salam akak..saye bru kawin bulan lepas n mase nikah saye period..n mase pg hneymun saye dlm wktu subur.bru td saye try buat UPT nk tgk ade pape x.trus ade 2 line tu..akak rase mcm mn?utk pngethuan akak saye dan suami mmg nk bby cpt..

Reply

Ummi Hanie December 12, 2011 at 9:35 AM

wslm nurul, pd pndgn sy , nurul dah pregnant tu … insyaAllah :) sbb line kedua tu bukan sng2 nk muncul ;) tahniah
bolehlah confirmkan dgn doc nanti …

Reply

siti aisyah amir December 12, 2011 at 10:52 AM

Alhamdulillah, mudahnya nurul lekat, saya tumpang gembira, seronok dengar…..

Reply

Ummi Hanie December 12, 2011 at 4:32 PM

yer,tumpang gembira utk nurul juge tp .. belum confirm dgn doc lg ni ;)

Reply

ira December 15, 2011 at 9:31 AM

slm..sya nk btnye ni..septutnye period sya kuar 18/12 ni tp kuar awl pd 15/12..adakh ni implantion bleeding or haid?sya keliru coz sblm ni xpernh dtg period awl..adakh ianya tanda2 kehamilan?

Reply

Ummi Hanie December 15, 2011 at 11:15 AM

wslm,

sy rasa itu period biase … dtg awal tu normal sbb perubahan hormon … wallahua’lam

Reply

Rahaya December 15, 2011 at 11:35 AM

Terimma kasih..sy bersyukur sgt2 sbb berpeluang mengandung dan mendapat pahala yg byk sepanjang kehamilan..yg sy amalkan,sy minum air tropicana twister perasa oren tu…mmg membantu la..xda la loya sgt…sempat la bertahan sampai opis..sampai opis baru dtg loya 2..tkot ada kesan sampingan je kalo hari2 minum..air 2 ada jugak kandungan bahan pengawet dan pewarna..nnt nk try beli halia kering yg ada salut gula 2..xda la teruk sgt dibandingkan minum air halia.:)

Reply

Ummi Hanie December 15, 2011 at 4:24 PM

sama2 … :)

yer bersyukurlah rezeki yg dinanti2 tu akhirnya tiba juga kan … ;)

wah sedap tu minum twister ;) janji hilang loya..tak gitu ?

erm,halia kering … kategori asam lah tu kan … sedap3x ;) air halia dicampur dlm susu pun bagus juga ;)

Reply

ina December 22, 2011 at 10:40 PM

salam… sy nk share pglmn kt cni erk kak… sy br2 nie..,kencing x lawas..pas 2 ari tu sy kencing bdarah plak..tkot2 kna batu karang lak. tghri td p chck…,doc bgtau… da 5mggu pegnen. sy mmg x sgka la.. sb sy kurus…,dlu doc pnh ckp…,kalo kurus tipis harapan nk ad bb… skg nie da ad simptom loya tekak(bergelora tekak),kuat mkn,kencing slalu..

Reply

Ummi Hanie December 23, 2011 at 12:47 AM

Salam ina , thanx 4 sharing …

saiz tubuh bdn xmenjamin apa2 … kan ? ;)

Reply

wahida December 23, 2011 at 5:20 PM

salam….akak…saya dah kawen 10 bulan kawen..sy cuma nk ty…dan kongsi pengalaman sya..skrg ni sy ade mgalami simtom2 yg diceritakan tuh..sy ada bt upt awl bulan ni (dis 2011),,keputusan nyer ade 2 line tuh..kabur dan tebal gak linenyer..cuma line kabur tu muncul pas 1-2 jam..tengahari tu,,sy de kua sikit darah..kawen sy ckp mybe mgandung sb ade simtom2 hamil 2..ptg tu jagak sy pegi jmpa doc utk pastikan..mlgnyer doc ckp sy xmgandung..kecewa gak..tapi redha la,,nk wat cmne..mybe xde rzeki..cma lpas jmpa doc tu..sy msih alami senak kt ari2..then terasa ada sesuatu mengeras kt dalm rahim sy ni..bdn sy pns, sy cpt letih, tido pon awl,,skit kepala tiap2 hari,,cuma sy kurang makn dan xrse nk mkn pon..xmuntah2..period sy pon dah lewat 3 hari ni..perlu x sy test lagi??sy pon takut nk test lagi..mybe btul ckp doc tu…sy blm mangndung..tpi sy rse perubahan pada peut sy ni….tolong bantu sy akak??

Reply

Ummi Hanie December 24, 2011 at 1:19 AM

wslm …

sy pun rasa adik belum pregnant lg masa buat upt yg pertama tu.. resultnya lmbt keluar yg line kedua tu kan ?

oleh kerana akk pun bukannya seorg doktor , so akk agree dgn apa yg doc tu ckp (adik xpregnant) . perut terasa mengeras tu mungkin masuk angin pd pndpat akk … xperlulah test lg sampai adik betul2 missed period k …

Reply

wahida December 24, 2011 at 9:34 AM

ok….thanks akak…

Reply

Ummi Hanie December 24, 2011 at 4:06 PM

sama2 … slmt berjaya :)

Reply

ina December 25, 2011 at 1:51 PM

salam,kak..nk tanya..lau kandungan berusia 5-6minggu masih boleh aktf ke aktvt bersama?? kawan hubby ckp..,xbole.. org tua ckp..,bgos utk kelahiran nnt.mn 1 neyh??

Reply

Ummi Hanie December 25, 2011 at 11:24 PM

wslm …

setakat ni sy xpernah dgr pulak tak boleh ;)

Reply

ina December 25, 2011 at 1:55 PM

salam,kak..nk share… sy pegnen sb amalkan biodex.. hi3.. mkn asid folic yg doc kasi,xjd pape…3 papan abis..,tp x berhasil.pastu sy syorkan kt kwn sy,tros dia lekat… sebijik je mkn..tros jd. sedih sy mse 2 taw,ble dgr dia lekat. hu3… :)

Reply

Ummi Hanie December 25, 2011 at 11:24 PM

wslm …

alhmdllh … apa pun kne berikhtiar kan … skrg dah xsedih sbb dah peknen kan ? ;)

Reply

ina December 26, 2011 at 6:28 PM

he3~~~~~~~~~~~ skg berdebar2… tggu klhrn bb jer.

Reply

Ummi Hanie December 26, 2011 at 10:21 PM

thniah ye …..

banyakkan bacaan tntg kelahiran pula … ;)

Reply

Mizzuera December 28, 2011 at 2:20 PM

salam..
saya nk tanya..last peod sy 28 Nov lps.klw ikut kiraan 28ari spatutnya 25hb ni sy dh peod but ni dh lewat 3ari..
tanda2 mmg ade mcm bdn sakit2..x brape slera nk mkn..breast mcm sengal2..
Mse 25hb tu sy dh wat UPT tp -ve. :(
ade kemungkinan x sy pregnent?

Reply

Ummi Hanie December 28, 2011 at 4:14 PM

wslm…

kdgkala kita akan miss period sbb perubahan hormon …

jika UPT tu -ve,that means mmg belum preggy …

jgn putus asa ya … ;)

Reply

wahida December 30, 2011 at 9:43 AM

salam akak…..hari ni msuk hari ke-10 sya miss period..perlu x sy bt test upt???sy rasa macam takut plak…mkin lama miss..mkin tkut….tkut klu2 -ve….huuhuuuhh…

Reply

Ummi Hanie December 31, 2011 at 12:58 AM

wslm …

cube whida tunggu sampai genap 2 minggu …

kdg2 period kita akan missed walaupun tak semestinya preggy . jgn takut wat UPT yer … jgn putus asa .. ;)

Reply

wahida July 11, 2012 at 11:30 AM

Assalamualikum kak Ummni….

igt saya lagi x???bulan December 2011 saya de kongsi cerita ngan akak…psl sy dh lewat 10 hari..tpi -ve…..
Tpi hari ni sy nk share berite hppy plak..sebelum ni..period sy pon sllu lewat smpai 10hri..then hari ke-11..confirm period dtg..tpi..bulan lps dah lewat smpi 14 hari..hari ni hari ke-15 sy miss period..so..pgi tdi..sy kuatkan semangat utk hadapi kenyataan kot2 xde pe2 kn..tpi…Alhamdullillah…kjp je..dah de 2 jalur..+ve..!!!!..syukur sgt..lps kje nt sy nk g confirm kt klinik..mudah2an btul la yea kak ummi..doakan sy ye..penantian dah setahun lebih mudah2an berhasil..Amin…(^_^)

Reply

Ummi Hanie July 11, 2012 at 3:40 PM

W’salam, ingat rasenye kat wahida… hehe

TAHNIAH ! sy berani confirmkan yg UPT tu mmg sahih ;)

lepas ni kena jaga pemakanan pula yer… tahniah skali lg ibu baru ;)

Reply

wahida July 12, 2012 at 9:33 AM

Salam kak ummi….

Alhamdullillah…btul ckp kak ummi….sy sah pregnant…scan kt klinik smlm doc bgtaw dah 6 minggu…heheeheh…syukur sgt…(^_^)

Cik Suria December 31, 2011 at 12:55 PM

Salam Sis,

Saya sebelum ni makan pil perancang, tp bln Nov dan Dec saya makan tanpa rehat 7 hari atas alasan untuk pergi bercuti..pada hari pertama (3/12)mula tablet ke 2, ada sikit pendarahan, ianya berlaku sehari sahaja,tp saya teruskan makan pil, pada hari ke 8 ( 10/12)saya berhenti makan pil, dan bersama suami pada hari ke 11 (13/12), pada keesokan harinya period saya keluar, dan pada 24hb Dec saya bersama suami lagi..sekarang ini saya rasa macam ada tanda2 pregnant, breast sakit,kerap kencing, alah bau myk wangi, pedih hulu hati, mual & loya, ari2 rasa tegang dan perit..adakah saya hamil?..nak buat UPT mcm terlalu awal sangat..

Reply

Ummi Hanie December 31, 2011 at 11:11 PM

Wslm Cik Suria ,

berkaitan pil perancang ni … sy kurang arif sbb sy tak ambil sbrg pil .. hanya kaedah perancang natural saja .. ;)

ikutkan tanda2 tu seperti tanda2 pregnant . sy nasihat jgn buat UPT dulu,tunggu seminggu dua lagi ye ;)

Reply

siti aisyah amir January 1, 2012 at 8:37 AM

salam..hari ini saya tumpang gembira dengan rakan saya yang baru di sahkan hamil setelah 2 tahun lebih berkahwin, mungkin berkat ayahnya pergi ke Mekah berdoa di depan Kaabah, rasanya macam nak pi Mekah aje berdoa di depan Kaabah ;-(

Reply

Ummi Hanie January 2, 2012 at 10:18 PM

wslm …

alhmdllh ..tahniah utk kwn tu

yup,xsalah nk pegi sana utk berdoa… planlah buat umrah dgn cik abg ;)

Reply

ainizi January 1, 2012 at 1:49 PM

Salam,
Saya nk tny sbb agak konpius… sy spatutnya 27 dis ni sy period klu ikutkn kebiasaan. Tapi smpi hr ni still xdtg period. hari jumaat (27/12) sy ade wat upt tp resultnya, jalur kedua agak kabur. So keesokannya sy pergi jumpa Dr., tp trus xde..

Tp sy mmg ade rs tanda2 cam org preggy..

Reply

Ummi Hanie January 2, 2012 at 10:20 PM

wslm …

dr. kata x preggy ke ? tp jalur kedua tu muncul kan … hmmm …sy rasa,pegang cakap doc lah

maybe gangguan hormon menyebabkan period lmbt dtg atau missed

Reply

ainizi January 8, 2012 at 8:18 AM

5 jan hr tu, sy pegi klinik, check dgn Dr. Alhamdulillah…. Dr. sahkn sy positif UPT… kdg2 ambil ms utk trus nmpk 2 line…

Reply

Ummi Hanie January 8, 2012 at 11:24 PM

TAhniah !

Jaga diri n janin yer … :)

Reply

eija August 7, 2013 at 2:41 AM

Salam,kak nk tanya.saya bru gugur7.3.2013,pastu 26.6.2013 bru dtg piriod.last piriod 2.7.2013,bln 7 sy xdtg piriod lgi.dh lewt 5 ari.saya test prgnt,ada 2 line tp xjelas.smpi skit kpla ‘duk tgk.tapi sy rasa keliling pyudra hitam dan sentiasa lpr dan badn angn byk.prt jdi cekang,skit kpla .adakah saya mngdg..sptutnya. Bla boley tdpt thu pregnt ke x?pastu..dlm msa miss piriod boleh ke berstbh dgn suami.ada effect jika sy mngdg.

Reply

Ummi Hanie August 8, 2013 at 10:39 PM

Wslm,

Check dlm 3 minggu lg kot…

Brsetubuh waktu missed period takde masalah ;)

siti January 1, 2012 at 8:06 PM

saya ada rasa mcm senggugut nak datang period, tapi tak datang pun, kalau hamil ada rasa senggugut tak pada waktu sepatutnya datang period?

Reply

Ummi Hanie January 2, 2012 at 10:22 PM

klu ikut pengalaman sy , x ada pula senggugut tu walaupun masa anak dara dulu slalu kena senggugut

Reply

Shazlynn fazlynn January 2, 2012 at 5:16 PM

Saya nak tanya lah..last time saya datang piriod on 20 dec… datang piriod pun sikit jek.. lebih kurang 3 hari lah.then on 24 dec..kami bersama…now..tekak kadang terasa loya tapi tak muntah, badan sakit,pening kepala…letih..emosi tak menentu..perut rasa kembong..macam tanda2 nak piriod(tapi kalau nak piriod lambat lagi.) sekarang konfius sama ada saya hamil atau tidak.Kalau nak kata hamil terlalu awal coz sekarang baru 2 januari. kalau cek UPT tentu tak nampak apa2. Kalau nak kata piriod pun entahlah..saya pening coz keliru..tekak nak
makan macam2….tu tanda2 saya akan mengandung ke?koz saya tak mahulah..ambil ubat tapi tiba2 hamil…nanti akan berisiko untuk BB pula ;(

Reply

Ummi Hanie January 2, 2012 at 10:36 PM

ok…wat masa ni jgn ambil sbrg ubat @ perancang ye … sbb bahaya klu2 ada janin nnti,boleh jadi cacat (sbb ade kes mcm ni)

sy pun rasa masih awal utk buat UPT tu … maybe perubahan hormon menyebabkan keluar tanda2 begitu … cube buat UPT dlm seminggu dua lagi ye ;)

Reply

siti aisyah amir January 4, 2012 at 8:01 AM

saya nak tanya sikit, kalau ambil susu kambing di awal kehamilan boleh ke?saya dengar kawan saya kata susu kambing ni panas.

Reply

Ummi Hanie January 5, 2012 at 11:33 PM

ye mmg susu kambing ni panas tp sy xtahu smada ia mmbahaykan janin dan sebagainya … sgt jarang minum ;)

Reply

siti January 6, 2012 at 10:56 PM

terima kasih, sekarang ni saya amal minum susu kambing higoat setiap malam, takut juga kut2 tak perasan hamil duk minum pula susu higoat….

Reply

Ummi Hanie January 8, 2012 at 11:19 PM

wat masa ni stop dulu kot susu kmbing .. takut panas pule yg di dlm itu .. ;)

Reply

rina January 7, 2012 at 8:12 PM

saya nak tanya sikit pada akak di sana saya uzur 20 hari bulan 12 2011 tapi dalam 1/1/2012 datang lagi sikit aje merah and coklat dalam dua hari dah tu hilang saya rasa mcm measure sakit perut di bawa ari .

Reply

Ummi Hanie January 8, 2012 at 11:22 PM

yg 1/1/ tu … dah abis period ke beum ye rina ?

try buat UPT nanti ye … sbb maksimum haid kita 15 hari kan …

Reply

shila June 12, 2013 at 3:01 PM

salam kak,sy bru kwen 1hb 6 2013,..5hb 6 sy period,.mknanya sy bsma suami sblum n slps tme period,.shari slps bsama sy mngalami loya dn muntah,.dn skrg bdn trasa cpt letih,dn rsa cekang dibhagian ari2 di bwh pusat spt time period,n trsa kembong perut..krn tllu xcited,sy try cek upt n hasilnya negatif..pndapat akak,adakah tlalu awl sy bwt ujian upt to?..

Reply

Ummi Hanie June 12, 2013 at 4:13 PM

Wslm Shila,

maybe simptom2 itu kerana perubahan hormon selepas berkahwin/membuat hbgn dgn suami…

tak apa, next time boleh cek upt lagi. maybe juga sbb terlalu awal cek, belum nampak hasil

Reply

nurulhai88 January 7, 2012 at 10:19 PM

salam…saye baru je kat wall akak nie…saye nk tumpang tanye la kak. saya patut period arini (7/12) tap xperiod lagi nie.hehe..semalam saye ade wat upt tapi line kedua tu xterang sgt…pagi tadi pun ade wat jugak…same dgn semalam line tu nampak tp xberapa terang la…masalah skg nie saya rase basah kat “v” tu macam nk period…tapi xde plak darah..macam cecair je…normal ke tu ea?tq =)

Reply

Ummi Hanie January 8, 2012 at 11:24 PM

wslm Nurul …

nmpk gaya dua kali test, dua2 kali keluar line kedua yer … itu mcm dah ade can nak pregnant

yg rase basah tu mmg normal … tambah bila preggy . sy cadang nurul confirmkan kat klinik ye … ;)

Reply

nurulhai88 January 9, 2012 at 1:13 PM

salam kak…thanks yea…nti jumaat sy g konpem kn kt klinik..nti sy update =)

Reply

Ummi Hanie January 9, 2012 at 2:58 PM

wslm … sama2 .. jgn lupe update tau ;) n…gudluck ;)

Reply

nurulhai88 January 10, 2012 at 8:31 PM

salam kak…hehe…xsabo2 nk tggu jumaat td sy dh g klinik…n resultnyer +ve..hehe…tp td scan xnmpk pape sbb die kecik sgt n bladder sy dh kosong…xthn nk kncing..ngehehe…;)

Reply

Ummi Hanie January 10, 2012 at 10:49 PM

wslm…tahniah yer !

mmg takleh scan lg pun awal2 ni.. dah 4 bln nnti baru nmpk sikit ;)

Reply

akma January 11, 2012 at 10:19 AM

salam kak..last month sy datang period 3 Dis 2011 then 28 dis aritu ada keluar darah tapi dalam 2 titik je,then trus kuar warna coklat dalam sehari and stop trus..sy just rasa sakit macam nk period, n panas waktu malam,selera makan,pening yang agak teruk.sy ada buat upt pd 3 jan 2011 tp-ve.agak2 ada x potensi untuk sy mgandung?dah setahun lebih kawin, n xpernah merancang

Reply

Ummi Hanie January 11, 2012 at 3:44 PM

wslm akma

apa kata tunggu dulu period atau tidak bulan januari ni yer …

klu ikut pngalaman sy,tiada sakit perut ;)

Reply

akma January 11, 2012 at 4:35 PM

baik Puan.saya harap ada lah rezeki saya.sebab sy x prnah missed period.ontime je..sekarang ni kena kencing kotor pulak..mungkin sebab tu sakit macam nak period kot.

Reply

Ummi Hanie January 11, 2012 at 5:04 PM

yer, kncing kotor pun mmg salah satu penyebab sakit perut ;)

gudluck ye ~

Reply

sag January 11, 2012 at 11:38 AM

salam akak. sy msh baru ag kat sini. nak mntk pndpt akak. sy lepas kawen ni peod jd x teratur. makin lama makin cepat. tp skng ni saya da lewat 2 hari. tp tanda² nak peod tu ada. tp bila tgok xde pon. sakit perut asyik cirit birit, kerap buang air kecil, ase mcm nak muntah tp x muntah pon. ada x tanda² nak hamil?

Reply

Ummi Hanie January 11, 2012 at 3:45 PM

wslm Sag ,

kalau lewat 2 hari tu masih awal utk jangka apa2 yer … cube tunggu lagi sikit masa

Reply

Bie89 January 13, 2012 at 10:36 AM

nak tanya sikit ni…dalam bulan ni sy rasa badan sy agak lemah,selalu buang air kecil,selera makan kuat,malam sy x dpt nk lelapkan mata sy kadang2 tu sy rasa pening ada rasa mual2 tp x pula nak muntah…adakah sy hamil???last piriod sy 28hb 11….pas tu piriod da x dtng….

Reply

Ummi Hanie January 13, 2012 at 6:07 PM

bie89 , klu ikut tanda2 tu dah ada dan period awk pun dah lmbt dtg ni kan ?

bolehlah buat ujian air kncing ;)

Reply

fisha January 13, 2012 at 10:55 AM

salam..akk, sy br je kat sini…nk mntk pendapat akk lor.. hehe..
akk, sy br nk msuk 2 bln bkawen..
sy kerap sakit2 pinggang n kat area bwh perut..n rs nk kencing..tnda2 yg lain xde..
kalo ikutkan, mmg tiap2 bln sy dtg period 10 or 11hb.. tp bln ni, 3hb – 6hb ade kuar mcm darah coklat, cket je.. pas2 brnti.. n dlm bln ni gk, 11hb kuar lg darah coklat, sket gk.. 1 hari je..esok nye dah xde…
akk ade pape idea x?

Reply

Ummi Hanie January 13, 2012 at 6:08 PM

wslm fisha ,

drpd tanda2 tu , kebarangkalian pregnant mcm dah ada … cume sakit2 perut tu boleh jd sbbkkncing kotor juge.

ape kata fisha buat UPT ?

Reply

Bie89 January 13, 2012 at 11:05 PM

da buat da ujian kencing sendiri kat ruma tp ujian tu Negetif la…kenapa mcm tu hah??? keluar 1 line je pas tu sy buang sbb kecewa…tp tanda2 hamil tu masih ada lg…

Reply

Ummi Hanie January 13, 2012 at 11:30 PM

tanda2 tu mungkin juga disebabkn benda lain,contohnya kncing kotor ke … cubelah tanye pd doktor..

Reply

Rose January 15, 2012 at 4:47 PM

Salam kak, sy pn nk mtk pndpt akk. sblum ni period sy mmg selalu tepat dn xpernah lewat. tp skg period sy dh pn lwt dl 3 mggu mcm tu. tanda2 mcm suhu bdn meningkat, kerap buang air kecil dn tnda2 mcm prgnant tu mmg ada cume xde loya dn muntah2 jer. sy ada jugak buat UPT test smggu yg lps tp hasilnya negatif. hal ni pernah trjadi jgk pd sy stahun yg lps dn bila sy brjmpe dgn dokter dn dr. scaning perut sy hasilnya dr. kata trdpt ktumbhan pd rahim sy dn dr memberi sy ubt. slepas tu sy terus dtg haid. yg menydihkan sy ialah, adk sy juga lalui pnglman sme sprti sy tp bezanya adik sy x makan ubt yg dr. berikan. dan 4 bulan slpas tu adik sy btul2 pregnant. sy rs kesal sgt sbb ikut kata dr tu, kalau x sy tentu skg da ada anak.

jadi skg bile period sy lewat sy jd takut untuk pergi berjumpe dr. sbb bimbang ble buat UPT hasilnya akan negatif.
ape pendapat akk?

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:34 AM

wslm Rose,

mungkinawal sgt Rose buat UPT tu kot … sy selalunye buat UPT ni lewat sikit …

belum rezeki tu Rose … jgn putus asa yer . danbykan dr yg ada kuasa , kan ?

since dah lewat period 3 minggu ni, bolehlah buat lg UPT rasanya . tp jgn trlalu beri hrpn tinggi yer sbb itu semua kerja Allah utk bg rezeki @ tidak .. kita hanya berusaha

Reply

acuare January 15, 2012 at 9:48 PM

salam kak, sy baru lg kt blog akak nie.. nk taye pendapat akak.
sejak 2minggu nie sy kerap sakit tekak, suhu bdn sy seminggu nie asyik panas n always seram sejuk.adakalanye sakit pewut cam kembung , sakit pinggang cam nk period,bile cek x period pun. patotnyer sy period 13/1 . nk kate meloya xpun..tp kekadang rs lain mcm je tekak. akak rase tue tande2 awal hamil ke? patot dh ke sy bt UPT? riso la kak…

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:35 AM

wslm acuare ,

slmt dtg ye … :)

hari ini baru 16/1 so masih trlalu awal rasanya utk buat UPT . cube tunggu dlm smeinggu dua lg .
kdg2 perubahan hormon ni salah satu faktor period kite terlewat , sakit2 perut dan sbg nya …

Reply

sag January 16, 2012 at 4:31 PM

salam kak. sy nk mntk pndpt akak ag loh..hehehe.
sy sngka da lewat peod 5 hari da lekat sbb tnda² tu mcm ade je da.
tp bila wat upt hasilny xde juz ada satu line je :(
tp malam tu sy ada “bersama” n masa bgn tido pg tu saya buang air kecil. tetapi darah byk sgt keluar. jadi sy fikir peod da dtg. tp masa hari pertama sy period darah byk sgt keluar. lepas tu perut sakit sgt. sebelum ni x penah lagi jd mcm ni. tp hari ke-3 peod sy sikit je da. tu y buat sy kompius. akak leh tlg bg pndpt x?hehehe. maseh (“,)

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:06 PM

wslm sag ,

klu 1 line tu … mmg belum ada lg . tanda2 tu disebabkn perubahn hormon antaranya lah …

dan pd pndpt sy , yg keluar sikit2 tu masih l darah period kerana masih dlm lingkungan 15 hari dari hari pertama kan ?

Reply

anis January 16, 2012 at 4:49 PM

Salam Hanie, sy nk tya. Sy spatutnya period 9hb/1 aritu. Sudah hmpir seminggu sy tnggu. Tp period masih x dtg. Hari ni ada keluar darah sikit, tp color coklat. sy dah buat prgnant test hari jumaat mlm aritu. tp result -ve. Tanda-tanda yg sy alami spt sakit pd bhg ari2, breast rs spt membengkak, kerap lapar, ada lenguh2 bhg pinggang. mengikut pgalaman hanie, adakah sy hamil.. Tq.

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:07 PM

Wslm anis ,

jika UPT adlah satu line, itu mmg tandanya belum ada rezeki …

tanda2 tu mcm sy slalu sebut di sini , adalah kerana perubahan hormon bdn kita …

jgn putus asa ya ? ;)

Reply

siti aisyah amir January 17, 2012 at 3:23 PM

saya ada masalah sikit, berat badan saya naik hampir 70 kg, sebelum ni berat saya bawah 60 kg…tinggi 1.56 m, adakah peluang untuk hamil rendah? sekarang ni saya berusaha untuk turunkan berat badan dengan berdiet, memang susah nak turun, bila naik senang aje..huhu

Reply

Ummi Hanie January 18, 2012 at 5:09 PM

sy rasa,berat bdn xjadi halangan … tp klu rasa putus asa nk berusaha lg, berjumpalah dgn pakar ;)

Reply

elvalariena January 17, 2012 at 11:07 PM

kak….nak tanya sket…klau asyik buang angin ni(prooot) salah satu tanda hamil ke?awal bulan lepasafter hbis period sy pg urut untuk betulkan pranakan…peranakan takde masalah cume dalam perut banyak angin je kate tukang urut tu la…..now sy heran sebab sy asyik nak buang angin je…n badan pun rasa sangat byk angin dan lenguh2…..selera makan pula kurang…..jarang tdur malam ni dah hari ke 5 sy tak tido malam……next period sy pula 24/1/2012 ni….sy sensetif skit klau nak dekat period ni kak…yela dah 1 tahun kawen…..kawan2 lain smua dah dapat anak….sy nak tau adakah byk angin ni pun tanda2 hamil jg ke?

Reply

Ummi Hanie January 18, 2012 at 5:11 PM

hehe … yg tu sy tak pasti pula , kalau tanda2 nak period, mungkin juge ;)

jgn lupe … usaha + doa … :) ye,sy faham perasaan itu

Reply

wahida January 18, 2012 at 4:17 PM

salam..

minta pendapat…
saya baru kawen raya haji lalu,dan sekarang saya mengalami rasa letih yang teramat…kalau kuat bergerak sikit,kepala rasa berat nak pitam…pastu sakit di bahagian punggung..seluruh urat rasa sakit dan lenguh2…sudah 2 minggu keaadaan ini berlaku….2 minggu lepas sudah buat pregnant test,tp negatif..pergi jumpa doktor ingatkan darah rendah atau demam,tp doktor cakap saya ok..nk check pregnant atau tidak,doktor kata awal…minggu lepas saya pergi check lagi..doktor cakap benda sama,dan dia minta sy test 5 hari lepas jumpa dia…2 hari lepas,sy test masih lagi negatif…saya xtahu penyakit apakah ini,adakah 2 minggu sukar untuk kesan kehamilan? atau kena pergi scan pl?

Reply

Ummi Hanie January 19, 2012 at 10:56 AM

wslm,

ya,2 minggu tu masih trlalu awal utk kesan kehamilan …

sng beginilah , tunggu dulu period dtg @ tidak …

tanda2 tu mungkin krn hormoin bdn kita berubah2 terutama lps berkahwin ni ;)

Reply

mamaadam January 18, 2012 at 7:11 PM

Salam semua.Nak tye sket ni.Saya patut dtg period 17/1/2012 tapi pada 16/1/2012(malam) n pagi 17/1/2012 saya pening, loya n rasa memusing je bangunan, rasa nak pitam. Period masih tak datang harini 18/1/2012 tapi dah takde rasa loya..Sy ada buat upt pada 17/1/2012 ptg mula2 1 line je n sooo frust.pastu dlm sejam camtu rasa nk tgk blik tester tu, nampak macam 2 line, tapi kabur sgt2..Agak2 mengandung tak?Valid ke x lg tester tu ek?4info, anak sulung sy dh nak masuk 2 tahun.Teringin sgt nak 2nd baby..Harap dapat membantu

Reply

Ummi Hanie January 19, 2012 at 10:49 AM

wslm mamaadam ,

mungkin trlalu awal utk detect preggy or not …

biasenye kalau dah miss period sebulan, itu tandanya dah sebulan preggy … so kena tunggu sikit masa lg utk buat UPT ;)

gudluck … jgn putus asa ye…

Reply

siti aisyah amir January 22, 2012 at 10:05 AM

salam, saya belum cucuk rubella lagi, wajib ke cucuk rubella tu? kalau cucuk rubella dalam masa 6 bulan tak boleh hamil lagi sebab ubat itu boleh menyebabkan kecacatan, perlukan saya cucuk rubella?

Reply

Ummi Hanie January 23, 2012 at 12:30 AM

wslm … kirenye wajb jugelah suntikan rubella tu , siti .

bab perlu @ tidak tu sy tak dpt pastikan ..

Reply

mia January 30, 2012 at 5:11 PM

salam kak, saye nak tnye..pendarahan implantasi kan selalu disalah anggap sebagai period..so maknenye kira darah istihadah la tu kan, n kene gnti balik solat yg tggl tu, ye x?

Reply

Ummi Hanie January 30, 2012 at 7:08 PM

wslm mia ,

ye,solat tu kena diganti kalau bukan darah haid …

Reply

ainy January 30, 2012 at 6:09 PM

salam,
sy nk tnya.. sy br je kwin bulan lps.. blh terangkan cra mngunakan pregnancy kit, jenis2 pregnancy kit yg ada, harga pregnancy kit, dn dimana jual pregnancy kit?

Reply

Ummi Hanie January 31, 2012 at 11:00 PM

wslm ainy ,

pregnancy kit ni ada 2jenis … satu ; jenis line (garisan) dna satu lagi jenis digital (akan keluar perkataan menagndung @ tak mengandung)

cara gunanya ; kenalah buang air kecil dulu dan tadah sedikit dlm cawan yg diberi . kemudian titiskan pd pregnancy kit tersebut . jgn risau,arahan semua diberi di kotak kit tersebut

harga pun berbeza2 … yg paling murah , rm5 pun ada dan boleh didapatkan di mana2 farmasi .

Reply

deda February 3, 2012 at 10:40 AM

saya baru bersalin anak pertama pada 27.09.2011, 3 bulan lebih selepas itu saya ada melakukan sekali hubungan bersama suami, hubungan tersebut dilakukan dengan suami memakai sarung. selepas 2 minggu, saya mula rasa mual, hilang selera makan, badan cepat penat dan letih dan kerap demam pada waktu malam. namun demikian saya juga mengalami period, tetapi dalam kuantiti yang sedikit, adakah saya mengandung? 2 minggu slps berlaku tanda-tanda ini sy buat UPT dan hasilnya 1 line sahaja.. tapi tanda-tanda tadi masih berterusan. Harap boleh memberi pandanga

Reply

Ummi Hanie February 3, 2012 at 11:00 AM

seeloknye buat UPT lps sebulan , pd ndgn saya lah … kita tunggu period missed ke tidak … ;)

Reply

najmina February 3, 2012 at 12:18 PM

saya sudah berkahwin selama hampir 6 tahun, namun masih belum dikurniakan cahaya mata. pada usia perkahwinan saya 5 tahun, saya disahkan mengandung, namun demikian saya keguguran disebabkan kemalangan………
pada 4bulan kebelakangan ini, saya mengalami alahan seperti loya di waktu pagi, cepat penat dan hilang selera makan, period saya juga kelewatan. saya sudah melakukan scan di klinik swasta dan doktor tersebut menyatakan ada ketulan darah beku di dalam rahim saya… apakah wajar saya memakan ubat yang diberikan oleh doktor? dan sekiranya saya makan ubat tersebut, adakah akan menimbulkan kesan buruk pada kandungan sekiranya saya mengandung?

Reply

Ummi Hanie February 3, 2012 at 3:12 PM

simpati sy mmbaca kisah anda . moga dimurahkan rezeki utk mendapat anak selepas ini ,amin..

berkaitan ubat tersebut , saya tidak begitu arif perihal kedoktoran ni tapi pada pandangan saya lah , ubat2an ni biase nya mengandungi bahan kimia , jadi terpulang pada puan samada utk makan atau tidak kerana ketulan itu kalau dibiarkan pun akan merbahaya pd diri puan juga .

puan boleh cuba rawatan tradisional atau rawatan herba sprt ini ;

(Set Kesuburan Wanita)

Paramaria Plus
Evergreen Centella
Madu Asli
Kopi Radix
Mega 3 kapsul

insyaAllah,rawatan herba tidak memudaratkan . emel saya untuk tindakan lanjut & saya boleh order dan poskan utk puan

Reply

cempaka February 4, 2012 at 3:45 AM

sebenarnya tanda2 awal yg ummie hanie tulis tu semua sy da rasa cuma x ambil peduli sbb sy ni period x normal. upt tu sya bli dah lama cuma malas nk test sbb takut kecewa. sya kawin dah 13 thn. satu hari sya teringin nk wat test upt tu tup2 positif, gembira sgt2 pg tu. ptg sya wat test lg mmg cmfm positif. esoknya sy pi check doc rupanya da 2 bln sy preggy. alhamdulillah penantian 13 thn allah makbulkn. blk dr klinik sy p mc’d bli prosperity burger mkn x hingat2 ade baby dlm perut sbb lapar sgt teruja nk ade baby smpi x lalu mkn. bila doc cmfmkn preggy tu yg bedal prosperity smpi x beringat. mlm sya blk kg ke jb, dr klang ke jb ambil masa 5 jam sbb byk berhenti di rnr. dlm kete perut da rasa x sedap kram semacam sgh mc’d ayer keroh bli bubur bru ok ckit, smpi jb kul 5pg. wktu sarapan hubby pun bgtau pd mak ayahnya tentang berita gembira tu diorang happy sgt. abis sarapan sy rasa mcm ade cecair turun sy check rupanya darah. sy dan hubby punya panik x tau nk wat ape trus pi cari klinik di jb. kebanyakn klinik tutup sbb raya cina last skali ade1 jer yg bkk, docnya pun ok dia scan tgk baby ok heartbeat masih ade. doc nasihatkn awal2 kehamilan jgn travel jauh2 just berehat je. happy la ckit bila tau baby ok. mlm jdi lg sakit perut memulas2 darah kluar lg trus gi hsptl pakar putri jb kene tahan wad doc pakar dia dtg kul 2pg scan baby heartbeat ok cuma baby da turun ke bwh. doc ckp harapan 50-50 sbb diatas ade darah beku baby di bwh,sedih dgr tp sy yakin baby ok. esk da blk umah mak mertua semula dilayan bagai tuan puteri makanan di hantar smpi ke bilik, doc x benarkn turun katil melainkn pegi bilik air saje. problem sya sembelit susah nk buang air sy teran bru kuar mmg sakit. tu la xde pengalaman sume x tau. pg sarapan termkn pedas lg trus tersentap tiba2 tp di sebabkn lapar trus jer mkn smpi abis. tghri perut da memulas lg dah mlm bru bgtau hubby dia marah kenape mkn pedas. sayu sgt hati bila dia mrah mcm tu trus sya diam pura2 tido tp mana bole tido dgn perut yg sakit sgt, tiba2 mcm tersentap ade benda keluar dari bwh rupanya darah pegi bilk air cangkung jer keluar lg darah beku dan satu benda mcm kantung wrna putih tepi kantung tu ade janin sebesar ank cicik ade mata. hati punya sedih x boleh menangis pegi lg hsptl pakar putri kene wat dnc. dah lepas cuci bila sedar bru air mata berjurai2 mengingati yg baby sy da x de. kini sya pasrah klu allah nk bg lg ank sy x akn ulangi kesilapan mkn pedas dan travel jauh2. nasib baik ade anak angkat yg bru 2 thn stgh sya jga itulah penawar hati. suami pun byk mmbntu dan dia akui byk kesalahan dri dia sbb dia beria2 nk blk kg tp sy berat hati. mungkin ade hikmah disebalik kejadian ini doakn lah sya semoga cpt dpt baby lg.

Reply

Ummi Hanie February 8, 2012 at 9:24 AM

ya Allah … sayunya baca kisah akk cempaka ni …

tak mngapalah, akk dan suami pun redha dgn ketentuanNya … ada hikmah lah di sebaliknya …

sy doakan moga2 akk cepat dpt p’ganti janin yg keguguran tu … ya,mmg awal2 kehamilan ditegah travel jauh2 sbb masih xkuat …

moga akk terus tabah ye .. sy faham

Reply

siti February 4, 2012 at 1:52 PM

berkesankah untuk tentuKan waktu subur guna Fertility Test For Women….?

Reply

Ummi Hanie February 8, 2012 at 9:28 AM

maaf , xdpt nk jawab sbb sy xpernah gunekannya …

Reply

sha_misha February 5, 2012 at 1:45 PM

salam kak hanie,saye nk tye..
saye dah kawin 2 tahun belum ada anak lagi.
saye dan suami berharap sgt kalau dapat anak,
ada tak ape2 petua pada pendapat akak..
dan last period saye 3 jan 2012,(cuma 3 hari tu pun sikit je)
bulan feb niyh belum datang lagi,baru2 niyh saye kerap buang air
kecil dan susah buang air besar,sakit di-bahagian ari2,pinggang dan
punggung,kurang selera makan dan rasa letih dan tak bermaya..
kaki kerap kebas2,batuk dan selsema lebih pada waktu bangun
tidur dan sebelah malam..tapi tak demam,kira hari ini dah lewat 8 hari
dari date priod yg biasa..pada pendapat kak hanie..
adakah tanda2 ini ada kemungkinan hamil atau tak..
terima kasih..assalamualaikum..

Reply

sha_misha February 5, 2012 at 1:52 PM

maaf kak td saye salah kiraan diatas..last priod 31hb(datang 29hb-last priod 31hb dec)..

Reply

Ummi Hanie February 8, 2012 at 9:32 AM

hm, lama jugak tu . boleh lah try buat UPT . gudluck ;)

Reply

Ummi Hanie February 8, 2012 at 9:31 AM

wslm,

klu ikutkan tanda2nya mcm dah ada . period pun dah lewat kan … so tunggu dulu,kalau masih terus lewat dan missed , brkemungkinan sudah ber’isi’ …mudah2an…

boleh buat UPT dlm 3 minggu lagi ke ..

Reply

pregnancy miracle February 6, 2012 at 5:35 PM

Its such as you learn my mind! You appear to know a lot approximately this, such as you wrote the e-book in it or something. I think that you just can do with a few p.c. to pressure the message house a bit, however other than that, that is magnificent blog. A great read. I’ll certainly be back.
pregnancy miracle ada entri terbaru… jom baca 1My Profile

Reply

Ummi Hanie February 8, 2012 at 5:09 PM

thanx …

Reply

ella February 14, 2012 at 12:00 AM

salam kak.saya bru je kawin bln 12 lpas.teruja sgt nak ada bby.last period sy 19/1,3 hr lpas tu sy dan suami bersetubuh.kblkgan ini sy merasa slalu lth,pning,dan demam tak tentu cuma tiada rasa mual.apa ini tanda awlnya kak?

Reply

Ummi Hanie February 14, 2012 at 12:07 AM

wslm …

since last period tu,sampai skrg belum ada lagi ke ?

cubalah buat ujian air kncing .. ikutkn tanda tu mcm dah ada ;)

Reply

ella February 14, 2012 at 12:16 AM

spatutnya 10hb sy period..

Reply

Ummi Hanie February 14, 2012 at 9:41 AM

10hb feb. ni ke ?

hmm..cube tunggu smpai hjg bulan,klu still xde peod, buatlah UPT ;)

Reply

syasha February 14, 2012 at 2:32 PM

salam kak,sy org bru ky wall kak nie,sy nk tanye something cz sy keliru le,due priod sy sptutnye 5/2 aritu2 tp x dtg le..sy de le ase kuat makan..ase terliur je..kmudian sy pening dan sakit kepala sngt,lg 1 ase mual pn de..pnggang sakit dan ase lenguh serta payudara sy jga ase sakit tp x teruk le.sy dh test upt smlm tp x de..patut x klu sy wt upt semula hujng bln nie??sy teringn sngt nk bby cz dh setahun lebih sy menanti..

Reply

Ummi Hanie February 14, 2012 at 4:55 PM

wslm syasha ,

ye sy pun rasa eloklah buat UPT lagi hujung bulan ni sbb UPT yg mula2 tu awal sgt … gudluck ~

Reply

anis February 14, 2012 at 5:17 PM

Salam Hanie, sy nk tya. Kitaran haid sy 28 hari. Sy spatutnya period 9hb/1 aritu. Sudah hmpir seminggu sy tnggu. Akhirnya 16hb/1 sy period dgn byknya. Tp bulan ini, February masih x dtg lg walaupun due nya 2 hari lepas. Sy sgt risau sbb akhir2 bhg ari2 sy terasa keras apabila di tekan, cepat haus dan kerap membuang air kecil.. last buat UPT sabtu pg aritu tp result -ve.

Reply

Ummi Hanie February 14, 2012 at 11:47 PM

Wslm Anis ,

tanda2 tu mcm dah positif … maybe anis awal sgt buat UPT kot .. try buat akhir bulan ke … gudluck ;)

Reply

wanie February 16, 2012 at 3:31 PM

Salam hanie,sy wanie dh kawin setahun lebih.blm de cahaya mata.sy nk tanye adakh sy de tanda2 prgnant cz last priod sy 11.1.2012.krg bln 2 blm dtg lg dan sejak kbelakangan nie sy kerap sakit dan pening kepala,cepat haus,kekadang de ase mual stiap pagi dan mlm puting payudara sy sakit,dan ari2 sy jgk kdg2 ase sakit dn tegang.pd pendapt hanie adakh ini petanda sy hamil dan sy tkt jgk nk bt UPT cz tkt kecewa.dan jika nk wt UPT wktu mane yg sesuai?krg nie dh sminggu sy menunggu priod sy tidak dtg pd tarikh yg d jangkakn.bagaimane ek pndapat hanie??tq.

Reply

Ummi Hanie February 16, 2012 at 4:13 PM

klu ikutkan last period tu dah sebulan lebih kan … apa kata Wanie buat UPT hujung bulan ni if still xde period mai … ;)

Reply

wanie February 16, 2012 at 4:19 PM

ok sy akn cube bt UPT hujng bln nie..sy harap brita yg baik..Amin..

Reply

Ummi Hanie February 16, 2012 at 5:29 PM

ok.. gudluck ;)

Reply

syida February 23, 2012 at 4:05 PM

salam kak hanie =) syida bermiant nak join =) syida nak tumpang tanye…syida da nak masuk 3 bulan kawin…masih takde lagi rezeki buat masa ni…sebelum ni, salunya pas period, 2-3minggu badan rasa penat tapi takde rezeki lagi…bulan ni syida period 5 feb …skang rasa sakit tekak, sakit kepala, badan seram sejuk…mmg kerap kencing tp tak pasti tu hanya kebiasaan ke…semalam syida jumpa doktor check demam untuk ambik mc sekali sebab syida tak gi kerja rasa badan tak larat, tp doktor kata suhu badan syida normal tapi syida rasa sakit kepala macam demam seram sejuk gitu…adakah tu tanda2 syida akan pregnant??

Reply

Ummi Hanie February 25, 2012 at 11:04 AM

wslm syida … welkem ye … :)

kalau sy, badan mcm nak demam seram sejuk tu mmg tanda preggy …. hmmm …

cube syida buat UPT next week ke atau tunggu sampai tarikh period next month (mac) nanti , tgk de ke tak

Reply

syida February 27, 2012 at 5:06 PM

insyaAllah…sy tunggu bln mac ni…mekasih kak hanie =)

Reply

Ummi Hanie February 27, 2012 at 5:27 PM

welkem syida … gudluck ;)

Reply

rawaida March 6, 2012 at 4:16 PM

salam kak..sya nak tnye priod sya dah lewat 6 hari tpi sya tkut nak bt upt..sbab sblum nie pun ada jdi mcm 2..bla sya bt upt -ve..priod sya x tratur sjak sya bkwin bln 3 thn lps sejak 6bln lps priod sya mla teratur sja..sya ada sakit2 badan..kuat mkn,sakit dkt bhagian ari2 kdg2 rasa mcm keras je..slalu sakit kpla..xde rsa mual – mual @ nak muntah..adakah sya hamil?

Reply

Ummi Hanie March 6, 2012 at 11:17 PM

wslm…

maybe itu perubahan hormon lepas berkahwin… jgn takut dan jgn lekas kecewa ye… kita dah berikhtiar, doa + tawakkal je ;)

Reply

BELLA March 7, 2012 at 12:10 PM

salam kak sy dah 2 thun kwen tp smpai skrng blum ade rezeki..sy nk tnya blan lepas period sy 20/02 tp kebelakangan ni sy rasa skit kt bhagian peranakan tu mcm nk priod pn ada gak…sy pn kerap buang air kecil n badan pn asyik letih ngn malas nk buat kerja…adalah sy hamil..huhhuhu..dah lama tggu nk baby…skrg ni boleh ke bt test tu??xsabar nk tau…

Reply

Ummi Hanie March 7, 2012 at 3:18 PM

wslm bella,

cube tunggu dulu period bulan ni mai ke tidak..then baru buat UPT yer..gudluck ;)

Reply

BELLA March 7, 2012 at 4:03 PM

timaksih kak..nk kira waktu subur kita mcmna ek??

Reply

Ummi Hanie March 7, 2012 at 11:10 PM

nk kira waktu subur ni, cuba bella baca sini ;

http://drzubaidi.com/blog/?p=447

Reply

BELLA March 21, 2012 at 4:27 PM

salam kak bella dah 3hri lewat priod harini kluar lendiran warna coklat…huhuuhu..skit mcm period la kak…huhuhu..

Reply

Ummi Hanie March 21, 2012 at 5:13 PM

wslm bella… maybe itu period tu…

Reply

zunirrah March 9, 2012 at 12:14 PM

Assalamuailaikum kak.saya dah kawin 2tahun 1bulan..tp smpai skrg saya xmengandung lagi.period saya teratur,cuma saya senggugut teruk setiap bulan dari dulu smpai skrg.smpai kena makan ubat tahan sakit..tp sejak 4bulan ni saya stop ambk pain killer.sbb org kata tak bgus.saya last period 9/2-13/2.spttnya saya dah period smlm atau hr ni..tanda2 nak period tu ada.tp dlm 2mggu ni sya rasa mals sgt2,badan cepat letih,mkan kadang2 ada selera kadang xde,sakit perut sebelah kanan mcm nak kena senggugut pun ada..sakit pinggang,..mggu lepas sy kena kencing kotor yg amat sakit..pg jmp DR..dia tnya last period bila sy..awl lg..sy mkn ubat sllunya slpas mkn ubat sakit tu hilang tp ni x..sakit lg..tp skrg da xde..sy ni mmg da xberani nak wat upt..sbb selalu kecewa.sy teringin nak bb..tp rezeki belum berpihak pd sy.sedih kadang2 tgok org sekeliling mengadung..sy da 28thun..lagi 2tahun da 30..sy nk tggu semggu lg baru check,lg pun saya mkn ubat subur bulan ni..doa2kan sy yer..

Reply

Ummi Hanie March 9, 2012 at 3:54 PM

W’salam Zunirrah… sy faham perasaan kecewa tu.. sy pernah laluinya masa awal2 kawin dulu ;)

Semoga dpt rezeki kali ni ye… :) betul, x elok mkn painkiller byk2 terutama masa preggy

Reply

zunirrah March 10, 2012 at 11:56 AM

Thanks kak..hr ni hr ke3 saya lewat period..sakit sebelah kanan masih terasa sakit..pg ni saya da mula rasa mual nak mkn pun xlalu,wlpun perut lapar sgt2..tp sy paksa mkn jgak..sy xberani sapu mnyak diperut..takut panas..mgkin petang ni saya nk pg jmp Dr..sbb saya xtahan rasa sakit ni..

Reply

Ummi Hanie March 11, 2012 at 9:57 AM

u r welcome….

biasenye doctor akan bagi painkiller juge… doc tak check air kncing ke?

Reply

zunirrah March 15, 2012 at 9:16 AM

Salam kak.Alhamdullillah saya mengandung..4weeks..

atie March 9, 2012 at 12:52 PM

hai, kak sy bru jak dlm ne blog. bleh tak share tanda2 awl khmilan, contohnya tanda2 time kak, mula2 lewat priod,(awal kehamilan) nak sngt tau…sebap…maklumlah, tak ada penglaman…

Reply

Ummi Hanie March 9, 2012 at 3:55 PM

hi atie…

yg sy listkan dlm entri ni lebih kurang je dgn pengalaman sy sndiri… n then ada sikit tmbhn lg, bile rase bdn sejuk2 mcm nk dmeam tu, haa jagalah, preggy le tu… cepat2 beli pregnancy kit ;)

mak sy bgtau, klu period missed utk 1 bulan tu, meaning janin dah ada sebulan le dlm rahim kita ;)

Reply

NIEY November 25, 2013 at 4:09 PM

Assalaamualaikum..akak, sya nk tnye pndpt org yg dh ade pngalamn..sya ada masalah period. Setiap bln period sya dtg ok jer x pnh miss. Last period sya 09/10/2013 shgga la 10/11/2013 period sya x dtg2 jgk. sya tunggu 2 mggu utk bt test pregnt tp -ve. sejam kmudian period sya dtg slma 3 hr. kalau period x dtang sebulan lbih..lps tu period dlm 3 ari..adakah boleh hamil? trima kasih hrp sudi mmbalasnye

Reply

Ummi Hanie November 28, 2013 at 3:26 PM

Wslm Niey,

insyaAllah period tak treater takde kaitan sgt dgn boleh hamil atau tidak… biasalah, bila dah kahwin, hormon2 kita akan berubah sedikit dan m’ganggu kitaran period antaranya

Reply

atie March 10, 2012 at 5:24 PM

tq kak,,mukin blm rezki sy la ne utk dpt, bby..skg ne sy bru 2bln lbi kwin, nak sngt brhrap…dpt bby, tp smpi skg msi blm da lg. soalnya…mmg normal ke wanita lepas brstubuh dgn llki, air mani c suami tu kuar blik dr vgina, klu bukan pas main tu, pagi2 time mw p kencing,,,air mani tu kuar blik, risau plak sy. tkut2…ne tanda2 tubflpio trsumbat.

Reply

Ummi Hanie March 11, 2012 at 9:52 AM

ouh…. awal lg tu…baru 2 bulan lebih… yg pnting jgn tensi2 k…

akk dulu lepas 6bln baru dpt sorang.. ;)

yg atie ckp tu,normal… mmg begitu.. ;)

Reply

atie March 11, 2012 at 1:49 PM

tq k,,bagi pndpat yg ckup brmkna, n mbri smgat kpda sy. lega hati dengar kak ckp..normal, tak la risau sngt.. :)

Reply

Ummi Hanie March 11, 2012 at 3:32 PM

sama2… :)

Reply

iena March 10, 2012 at 10:35 PM

salam..sy dh berkahwin slama 12thn dan dah ada sorang anak berusia 11thn..sy mmg teringin nk bb lg tp blum ada rezki.period sy setiap bln teratur cuma akn lwt 2,3 ari la..last period sy 2 feb 2012 dan smpai skrg xdtg period lg..sy takut nk buat upt takut frust..baru2 ni sy kerap demam,slalu kencing tp payudara xsakit pun cam nk period..cuma sakit perut je..adakah sy hamil??sy mmg dh xsabar2 nk bb lg..umur skrg pun dh 35 thn..

Reply

Ummi Hanie March 11, 2012 at 9:45 AM

Wslm,last period pun lama dah tu… cube tunggu period bulan mac ni pula,klu mmg x dtg2 juge buatlah UPT ye kak iena… ank sulung pun dah besar ye… mmg klu sy pun teringin sgt nk bby mcm tu… ;)

Reply

atie March 16, 2012 at 10:14 PM

hai kak….knpa ar,,biar pn time subur da sma2 dgn husband, masih juga (-) UPT. pa sebap dia ar…adkalanya tfkir jga, mukin msla rahim kot, Bingung sngat, sdngkan priod teratur jga tiap2 bulan…emmm….

Reply

Ummi Hanie March 16, 2012 at 11:05 PM

atie, preggy or not… itu semua kerja allah… kita hanya merancang dan usaha…

jgn terlalu stress ok… ;)

Reply

sal March 19, 2012 at 11:28 AM

bab mengandung ni dah pencen. anak pun dah 6 org. Pengalaman mengandung ni amat istimewa dan indah sekali

Reply

Ummi Hanie March 20, 2012 at 9:18 AM

dah pencen ye kak sal… alhmdllh lega dah satu bab ;)

yup, pregnancy ialah pengalaman terindah walaupun ketika itu adakalanya terasa perit ;)

Reply

syida March 19, 2012 at 12:17 PM

assalamualaikum kak,

sy bru 3minggu lbeh berkahwin, last period seblm kawin hr tue 8/2..
then pas seminggu kawin period 5/3..
skrg ni sy nk tny…
mse ble yg sesuai utk sy buat prgncy test sbb da seminggu pas date period 2…
skrg sy rse mual,pening n selalu letih..

adakah sy mengandung?

Reply

Ummi Hanie March 20, 2012 at 9:17 AM

wslm syida,

utk makluman, waktu subur ialah 2 minggu lepas tarikh akhir (hari terakhir) period… so, syida boleh kira sndiri kan ?

then klu period tak dtg next month, bolehlah buat pregnancy test hujung bulan april nnti…

simptom2 yg disebutkn tu mmg normal utk wanita berkahwin, kerana perubahan hormon ;)

Reply

nurhazlinda March 19, 2012 at 9:15 PM

samekom,,kak..period sya tiap2 bulan teratur tpi bulan ni dh lebih seminggu,dh check s\blom smggu tu tpi x positif..nak kata sya period xde tanda nk period..tpi rsa dlm kerongkong mcm ade banda n ade mual ckit..mmg mcm tu ker tanda mengandung sbb sya belum pernh mengandung…bgi tips2 ckit..tq sis

Reply

nurhazlinda March 19, 2012 at 10:01 PM

nape akk x nk reply comment sye nie…:(

Reply

Ummi Hanie March 20, 2012 at 8:55 AM

Wslm linda, sorry bukan taknak reply… akk kesuntukan masa sikit dan adakalanya tak dapat online di malam hari utk tido awal…

ok cuba linda tunggu sampai hujung bulan ni, period mai atau tidak… klu tak mai, boleh terus jumpe doc utk cek pregnant or not atau boleh beli pregnancy kit utk test sndiri… gudluck. skrg jgn test dulu sbb masih trlalu awal ;)

Reply

masz March 19, 2012 at 10:07 PM

salam kak.. saya baru lg.. saye baru mendirikan rumah tangga pada 25hb feb.. saya dtg period pada 29hb sampai 6hb mac.. then saye ade bersame dgn suami area 7hb mac.. slm 2 3 hari ni saye kerap sakit kepala dan perut kembung.. selain itu rse sentiase nak membuang air kecil..adakah simptom2 ni saya hamil..krn saya xpernah lg test ujian kehamilan..

Reply

Ummi Hanie March 20, 2012 at 8:57 AM

wslm, utk pengetahuan masz, tempoh kesuburan ialah 2 minggu selepas tarikh last period (hari akhir period) … jadi itulah masa terbaik utk ‘bersama’ , yakni dlm 20 – 21 mac lebih kurang.

tunggu dulu period bulan depan dtg atau tidak, simptom2 tu mmg normal bg kaum wanita yg dah berumahtangga ;)

Reply

afiey March 21, 2012 at 3:39 PM

Sy da lewat priod smggu tp sy skit dbhgian bwah pusat dan sy bru blik dri toilet ada lendiran koko apa msalah sy yer??perut skit mcm period..huhuhu

Reply

Ummi Hanie March 21, 2012 at 3:52 PM

lewat seminggu period tu masih awal utk detect pregnant atau tidak…

lelehan sebegitu mmg normal ye, jgn risau sgt… tp kalau risau juga, better consult dgn doc ;)

Reply

kaytee March 22, 2012 at 3:29 PM

salamm..sy sje je nk borak kt cni…nk mtk comment akak…sory gngu…
kak..sy bru je kawen 25/2/2012…
mlm 2 sy priod…memg xdla mlm ptama..hehe…tp dlm 7hb-18hb…sy kerap bersama hby…
smgu lepas “mlm pertama” means dlm 13hb cm2..sy sakit kt pnggang n uri,kerap kencing…sje je beli test 2..memg la -ve jwpn nye..hehhe…smgu kmudian..pg cek dktor lak sb sakit lg bwh prot…dktr bg la test 2..-ve jgk…. pas2 dktr ckp mayb kncg ktor…die bg ubat..sy xnk mkn sb takot dh de isi… smpai skng nie sy stil lg mnunggu…dlm kiraan 28hri bsok sy priod…(23/3/2012)..hrp ade la pluang utk sy jd ibu cpt..sb sy suka sgt dgn bdk2!!! gerammmmmmmmmmm…heheh..

Reply

Ummi Hanie March 23, 2012 at 12:16 AM

wslm kaytee,

slmt pengantin baru ye…. ;)

ye, mmg salah satu faktor sakit bwh perut tu ialah kncing kotor… sy pun pernah kena..biase dah ;)

so, kita tunggu dulu period mari atau tidak yer… then baru buat test balik ;) gudluck

suke budak2 yer… insyaAllah ada hrpn beranak ramai ni :p

Reply

Qilah March 27, 2012 at 1:12 PM

Salam kak,

sy nk tnyer, mggu lepas sy buat urin test dgn digital test sebanyak 2 kali n kedua2 nye +ve. The next day sy g klinik doc buat test tp result dia -ve. Tp sy rs sgt skit pd bhagian ari2 mcm skit sengugut time period, lps tu breast sy sgt ngilu, sy rs loya kdg2, letih n skit kpala, Sy juga kerap kencing brbanding biasa..adakah sy betol2 hamil kak? n adakah rs skit sgt2 pd ari2 tu tnda2 awal keguguran?

tlgla sy kak..

Reply

Ummi Hanie March 27, 2012 at 4:31 PM

Wslm Qilah,

hairan juga ye percanggahan results tu… sy tak berani nak mengesahkan apa2, cuma rasa sakit2 tu kemungkinan besar disebabkn kencing kotor…

Reply

atie March 28, 2012 at 3:49 PM

hai kak, ada tak, tanda-tanda awal khmilan, mksud sy,,bfore tarik messed priod,
sbp, sjak akhir2 ne,,badan sy rsa lain je, cepat letih, emotion sngt,(suka2 mara). bua dada pn, trsa skit, Brlnjutan slma 4hari rasa skit n rsa tegang, kadang2 rasa mual klu trcium goreng2 kat dapur,
tp priod akan dtg sptutnya 6hb april ne, tp da trsa tnda2 mcm ne. adaka itu tnda2 hamil.

Reply

Ummi Hanie March 28, 2012 at 5:19 PM

nampak gaya tanda2 tu mcm tnada2 preggy.

apa2pun , atie tunggu dulu next period ni dtg atau tidak… then baru buat UPT. gudluck ;)

Reply

atie March 30, 2012 at 3:08 PM

oya ka,,sekiranya 6hb/4/12 tu sy tak dtg haid, dan mukin d ktkan mengandung.
boleh ke sy naik pesawat, dengan kandungan 1bulan, coz 11hb/4 ne sy ada flight. tkut2 ianya mbwa,,kesan pd janin.(sekiranya d sahkan mgndung). just nak,,minta pndpat.

Reply

Ummi Hanie March 30, 2012 at 5:24 PM

klu diikutkn, peringkat awal preggy ni bahaya sikit jika brlaku hentakan kapal terbang tu, tp pengalaman sy, ada juga naik flight tp bukan di awal kndungan

Reply

atie March 30, 2012 at 5:57 PM

tkut plak, klu btl2 sy prgnt time tu, sebap flight ne pn, dr atasan yg atur, so..ssh nak elak,
moga2 x pa2 yg blku la, klu btl2 sy d sahkan prgnant time tu,(risaula). biar pn skg ne ,,blm dely priod lg,,cuma nak bt prsdian awl2, tkut2 tjdi pa2.

o..ya kaka, tanda2 awl khmilan yg kaka msukan dlm blog ne, tanda2 b4 priod or after mssed priod?
coz skg ne, sy blm dely priod, tp da rsa:
- letih
-xdpt tdo mlm
-rsa lpar jak spnjang hari
-emotion
-bua ddh pn skit tp tak lama, cuma blnjutan 4hari jak
-kkdang rsa rimas dgn bau2 mskan..

rosputih March 30, 2012 at 3:59 PM

Assalamualaikum… Nak tanye ckit.. last period saya 25 feb 2012… pas2 adela bersama hubby..dalam kiraan waktu subur… pas2 adela smua tanda cam ummi kate tu.. punyerla excited.. sy tercheck awal UPT( 23.03.2012.. tgk2 -ve.. 25.03.2012 dtg peod.. tp 2 ari jer.. skrg ni ade plak tanda2 pregnant.. pregnant ker cam2.. sbb kwn kate kadg2.. org preggy pun dtg peod..

Reply

Ummi Hanie March 30, 2012 at 5:26 PM

w’salam…

mungkin result -ve tu sbb trlalu awal test… cube test lagi nanti ye.. cairan tu mungkin bukan period

Reply

adeline April 16, 2012 at 8:36 PM

mat mlm kak…last mounth ingat tak period upe nye period jugak 6 hb tu..:(…dan bulan ni lak sepatt nye due period 6 hb cam sebelum ni tetapi tak period sampai skrg dah 10 hari dah…ada try cek test hari ke 3 -v..pastu hari ke 5 test -v jugak…pastu tak cek dah sampai skrg..sbb mmber kata better cek cukup 1 bulan mgkin hormon hcg tak dapat nak detect lam air kncing…hmmm dalam dilema ase kak…lam hati asyi tertnya2 adakah sy ni preggy atau tidak…rasa senak2 kat ari2 tu ada gak..kekdg sakit pinggang..tp tak ada rasa sakit or sensetif dibahagian payudara…hmm..preggy ke tak?..keliru..dah cam lagu nuruk dan ajai dah kak… :/… help..

Reply

Ummi Hanie April 17, 2012 at 10:00 AM

yg pnting, adeline jgn stress2 ok, itu pun mmpengaruhi hormon kita…

buat mcm biasa, relax2 je k.. ;) cube cek hujung bulan pule.

Reply

Nora elena April 20, 2012 at 10:34 PM

Hye kak ummi,sy sedikit keliru.dalam mggu ni sy rasa xsedap2 badan.last period sy 27/3..mmg sy ada bsama suami pd wktu subur sy.hari ini sy terasa tgn n kaki kebas2 pastu perot mcm nk mmbuang air.tp bila p toilet xjd buang air pulak.perot n bdn rs xsdp.ms sy gosok gigi tiba2 tekeluar muntah kuning cair yg sgt pahit.wat pengetahuan kak ummi sy dah berkahwin dlm 9bln.adakah ini tanda2 sy pregnant??nk cek upt tp takut xde.

Reply

Ummi Hanie April 23, 2012 at 3:43 PM

hi nora elena (wahh..).

bab muntah kuning cair tu, sy xpastilah… maaf

Reply

iman June 19, 2012 at 5:36 PM

Salam kak, saya nak tanya lar. Saya dah 6bulan kawen, period sy selalu tak teratur (29,24,34) tetapi mengikut yg sy baca, kalo kitarqn haid kita antara 22-35 tu masih dianggap normal. Kalo ikutkan last period saya 14may aritu dan sekarang dah 37hari ikut pengiraan sy dr hari pertama period. Ahad lepas sy check upt tp -ve. Saya masih menunggu sebab kalo ikutkan ni lar kitaran sy paling panjang. Sy de rase cram perut n sakit pinggang mcm tanda sebelum period tp tanda2 sy alami ni nak dekat seminggu dah. Kadang2 rase period kuar tp tgk cecair putih yg sedikit sahaja. Mcmne tu kak? Adakah sy preggy? Cume sy tak kuat makan,loya atau pening.

Reply

Ummi Hanie June 19, 2012 at 11:20 PM

Wslm…

kalau keluar cecair putih tu, bukan period…

biasalah dik, bila dah kawin ni hormon2 dlm badan kita berubah… rasa perut/pinggang sakit2…

akk xdpt nk sahkan adik preggy or not, sbb akk bukan pakar… ;)

tp… ada loya2 tu, ada kemungkinan besar dah ‘berisi’. so, silalah buat ujian upt ;)

gudluck !

Reply

jiha July 19, 2012 at 10:58 AM

salam akak..sy silent reader kat sini, nak tanya sikit lah…sy baru 4bulan kawen dan merancang utk dpt baby..skrg ni terasa ade simptom2 mcm pregnant..kerap kencing, badan panas, kuat makan, dan sakit pinggang..2 hari lepas ade temujanji dgn doktor sbb sy ade masalah sakit telinga, ble check..doc ckp telinga sy mmg xde ape2 mslh..tp suhu badan sy sgt tinggi tp xdemam la pulak…bile doc nk bg ubat, sy tanye lah..kalau sy mkn ubat2 tu ade effect x memandangkan sy tgh plan utk pregnant..doc terus tanya sy punya first n last period…then die mntk sy wat upt, tp lab pulak dh tutup…die suruh buat sendiri, tp sy x berani buat sbb takut kecewa..sblm ni pun kecewa bila x pregnant bile wat upt…lagipun kalau ikut period sy 27.7.12 ni…ape pendapat akak ye..suami pun pelik bile sy asyik lapar je..harap akak dpt membantu berdasarkn pengalaman akak…terima kasih akak…:)

Reply

Ummi Hanie July 31, 2012 at 2:59 PM

Wslm jiha,

thanx 4 reading here… :)

maaf ye akk lambat reply ni… so dah buat upt tak?

akk xberani nk sahkan tanda2 preggy or not sbb tanda2 tu kadangkala disebabkn perubahan hormon…

klu ikut pngalaman akk, akk akan rasa bdn seram2 sejuk, demam, mual2 sikit tp xmuntah

Reply

lieyaa September 1, 2012 at 11:25 AM

salam..
akak sy khwin bulan 5 dh 4 bulan berkhwin,, bulan pertama khwin kami dua2 demam.. n then dalam 3 minggu perkhwinan kami g ke clinic sbb x thn dua2 dmm.. dktr wat ujian prncy test, hasil nyer ada dua bar, tapi yg bar yg ke dua tu kabur tapi still nampak kemerahan bar tu, dktor kt berkemungkinn sy d awal kehamiln” time tu hhpy tak tau nk kata” sadness nyer pas dua hr tu sy period.. knp mcm tu yer??? dah hpy n truja dah masing,sekali priod.memng tak de la sbb lpas priod tu wat test -..
biasa sy akan datang buln pada awal buln 6@7 hb,,pada bulan 7 ,awal buln sy period 5hb -11 hb .. then hujung bulan sy dtg buln semula 27 hb 7 – 5 hb 8.time nie sy g jmp dktor sbb sy risau x pernak kena dtg buln just brown sport jer,, dktr kt hormon x stabil,, mkn ubt hormon tu untuk 3 hr . selang 4 hari sy dtg buln semula 10 hb 8- 15 hb 8..boleh solat 3 hari sy dtg buln semula 19 hb 8- 26 hb 8,, sekarang nie br blh solat semula..kenapa still jadi mcm tu walau dah mkn ubt hormon..
sekarang nie sy ada rasa senak perut sebelah kanan bhagiaan atas peha tu.cpt sgt penat,, nie next priod tak tau lak bila,, dah tak tau nak aggr bl sbb tarikh priod tu dah bercelaru??
knp mcm tu risau sy?? senak perut tu sbb mgandung ke??

Reply

Ummi Hanie September 7, 2012 at 4:43 PM

Wslm Lieyaa,

hehe pening saya baca tarikh2 tu… :p

macam ni lah… period kita still akan keluar walaupun kita hamil sehingga tempoh 4 minggu lebih kurang, so cecair coklat ke dan seumpamanya itu adalah normal.

tanda2 seperti senak perut tu ada kemungkinan juga hamil.

Reply

lieyaa September 7, 2012 at 11:14 PM

tq sis atas respon yg di berikan,,saya hanya nak berkongsi pengalaman sy minggu lepas, untuk perkongsian bersama.

oleh kerana rasa senak perut yg berpanjangan sy ke clinic untuk mgetahui sebab+ kerisauan sekiranya ada masalah yg sebalik nyer,,
berjumpa dgn doktor di clinic panel, alangkah terkejut nyer bila d scan doktor mengatakan sy early pregnant dalam lingkungan 4 minggu,kelihatan ada kantung pada waktu scan tersebut, tapi bila wat pregnancy test -, doktor tu mengatakan kantung tersebut x membesar, seolah mati,so perlu di cuci” di buang” terkejut,sedih ,mnitis air mt, dengan survive g clinic seorang diri, tanpa ditemani suami,,sy tak memberikan apa persetujuan pada waktu itu, dan doktor memberikan tempoh seminggu untuk mengesah kan sama ada pregnancy test + @ kantung tersebut perlu di cuci,, balik dgn perasaan yg tidak stabil dan fikiran bercelaru,,

apabila diceritakan pada suami terus suami membawa ke hospital pakar (KPJ) untuk di rujuk pada pakar sakit puan,apabila di sana scan di jalankan untuk melihat kantung tersebut, bila di sana tidak kelihatan apa2 kantung pun,, selepas di berikan penerangan yg cukup jelas oleh doktor pakar dia mengesahkan sy tidak hamil dan tidak perlu di cuci ape pun maksudnyer” kantung yg klihatan seperti yg di dakwa sebelum nya..”

persoalannya kenapa boleh terjadi kesimpulan yg jauh berbeza antara kedua duanya doktor ,, namun saya terima dgn hati terbuka bahawa sy tidak mengandung,,masih belum rezeki kami,,” yg penting doktor kata sy chat, tak der aper2 masalah,

sekarang masih ada lg rasa senak2, n yg baiknyer sy jadi seorang yg kuat mkn,

Reply

aisyah December 26, 2012 at 12:56 PM

salam..akak nak tanya..sepatutnye due period 24.12.12..so skang dah lewat 3 ari..semalam ptg de tutun darah coklat x banyak..malam dah xde sampai arini..sehari sebelum hari period sy de wat UPT test hasil 2 line tapi yg stu agak kabur..adakah sy hamil?n darah yg keluar sedikit tu haya proses implantasi?

Reply

BUATBEST ? January 28, 2013 at 10:42 PM

org lelaki pun kena tahu jgk..bt2 org rumah nanti ada tanda2 sebegini dah boleh stndby apa2 yg patut kan..

Reply

Ummi Hanie January 29, 2013 at 8:56 PM

betul sgt tu… org laki mmg wajib ambil tahu juga, kot2 kena jadi bidan terjun ke.. hehe

Reply

abylia February 19, 2013 at 4:24 PM

Salam..sis nak tanye pendapat sis,saya baru berkawin.. 25.1.2013 seminggu sebelum berkawin saya period. alhamdulillah…2 hari sebelum nak nikah saya dah leh mandi wajib….lepas berkawin dan bersama suami 31.1.2013 period sy dtg semula,last period 6.2.2013.saya risau celaru pelik kenapa period dtg terlalu awal..adakah saya boleh buat pregnant test.klu ade rezeki mmg kami teringin zuriat dlm masa terdekat..

Reply

Ummi Hanie February 19, 2013 at 5:09 PM

Wslm Abylia,

pd pendapat sis yg tak pandai sgt ni, jarak antara dua period tersebut masih dlm lingkungan 15 hari ye, dan meaning ianya darah istihadhah (darah penyakit) dan kita kena solat sebab ianya tak dikira darah haidh…

apapun semoga ada rezeki abylia dan suami dpt anak cepat… ;)

Reply

Iza February 21, 2013 at 4:02 PM

Salam sis,sye ingin minta pendapat sis mengenai situasi sye ketika ini.sye pernah lewat Period selama 20 hari itu pn kerana sye ada masalah jangkitan area telinga.jadi sye telah berjumpa doktor yg sama selama 3 kali dan diberi ubat berlainan dlm masa sebulan.jadi sye rasa gangguan Period adalah disebabkan ubat2 tersebut.tp pd awal bln ini sye telah mencuba set PKB Biodex selama 19 hari.oleh krana Period sye regular iaitu akan dtg setiap 20 haribulan,sye dah start mkn biodex pd 1feb dan stop pd 19 Feb krana pd 20feb adalah tarikh Period sye tp pada hari ini Period sye telah lewat selama 2 hari.bg pendpt sis,adakah kemungkinan sye pregnant@kesan drpd pengambilan set Biodex tersebut?sye dh jd fobia nk check upt atas pengalaman kelewatan selama 20 hari yg lepas.

Reply

Ummi Hanie February 25, 2013 at 9:47 AM

wslm,

maaf lambat reply…

soal period ni susah juga nak putuskan sebab bila dah berkahwin ni, cycle nya agak lari… tak tetap. mcm sy sndiri..

so, skrg dah period atau belum ye?

Reply

Iza February 25, 2013 at 11:19 AM

Skrg ni blm Period lg..dh lewat 6 hari tp pagi td area jam4.30 pagi da try wat upt..alhamdulillah positif tp xsure lg coz first test kn.nak tggu beberapa hari lg bru nak buat second test.

Reply

Ummi Hanie February 25, 2013 at 11:04 PM

semoga berita baiklah ya ! ;)

Reply

ely suhayli May 13, 2013 at 1:45 PM

salam kak sy nk tanya, sy last period 18hb april, tp skrg sy rasa mcm lemah bdn, mcm xsihat, asyik lapa,brest membengkak, kenkdg terasa sakit ari2 tp xla kerap, dlm 3ari ni rase sejuk bdn,tekak rasa lain tp xdala mual2, tp xda pon kerap ke toilet. Adakah sy prengnant?

Reply

Ummi Hanie May 13, 2013 at 4:29 PM

wslm ely,

drpd jenis2 simptom tu, mmg nmpk agak psitif mengandung, cumaa…. akk tak berani nak confirmkan sbb bukan doc kan.. ;)

boleh try pregnancy kit test dulu ye. gudluck ;)

Reply

Aisyah August 6, 2013 at 12:20 PM

Salam kak..sy dh berkahwin 2 thun.ade kemusykilan di sini.period cycle sy mmg teratur.tk penh miss.tp last month period awal dlm semggu lbh.dn tk senggugut atau tnd2 nk dtg period mcm slalu.skrg prut slalu cramp bhgian kiri.de jgk mngidam2.tp tatawla kn.slere mkn tu brtmbh n bdn skrg cpt ltih tp skrg ni pun bln pose.pndpt akk,bila mase seswai utk sy check upt?

Reply

Ummi Hanie August 8, 2013 at 10:35 PM

Wslm, jika syak hamil, sy syor check upt lagi sebulan gitu. Takut klu check awal sgt, result mengelirukan pula

Reply

Aishahrani August 18, 2013 at 7:56 PM

Assalamualaikum..
Sya dah lewat haid masuk 4 hari sekarang. Buat msa ni sya mengalami sistom2 seperti rasa mual, payudara yg sensitif/sakit, bhgn pelvis yg kdg2 menyucuk dll. Sya tak pasti smada ini sistom2 haid dah nak mula atau tidak sb ia seakan2 sistom yg sma. Kitaran haid sya juga teratur tiap2 bulan dlm 27/28 hari. Sya jga pernah mengalami keguguran pd bln 12 lalu pd peringkat usia janin 9minggu..itu adalah pengalaman mengandung yg pertama dan singkat sya alami dan pd usia 40thn setlh bbrp tahun mendirikan rumahtangga.

Apapun sya akan menunggu dlm minggu dpn sekiranya haid sya tak dtg lg utk membuat ujian upt…in sha Allah sya mendpt berita baik.

Reply

Ummi Hanie August 19, 2013 at 9:10 AM

wslm kak aishah,

moga2 dpt berita baik ya ;)

akk boleh try makan madu atau jus qaseh yg sdg hangat skrg ni utk menguatkan rahim/janin

Reply

achik fiza September 22, 2013 at 8:32 PM

assalamualaikum….
hai kak ummie,……sy bru terbaca entry nie dn terus tertarik….tuk pengetahuan kak ummie sy bru jek bkhwin pd 17/8 yg lalu……skrg da sbulan lbih jga la sy berkhwin,,,,,, sy teringin sgt nk bby cpat….bleh x kak ummie bg tip tuk prgnt dgn cpt….sbb sy nk sgt merasai nikmat yg Allah beri pd seorg wanita……sy jga suka sgt dgn bdak2…bila terbce entry nie bnyk info yg sy dpt…hrp kak ummie dpt beri tip tuk sy dgn pglman yg ada…..terima kasih….

Reply

Ummi Hanie September 23, 2013 at 2:29 PM

W’salam achik fiza,

terima kasih sudi mmbaca di blog ni… :)

dan selamat pengantin baru! ;)

takpe, jgn rush2 atau tension sgt utk dpt baby yer.. akk dulu pun lepas 6 bulan kawin baru dpt baby…

tips? akk bukanlah pakar, cuma… peringkat awal ni kena jaga pemakanan kot, jgn makan benda2 berasid sgt dulu krn dikhuatiri menyebabkan rahim tidak subur… just my 2 cents ;)

Reply

achik fiza September 26, 2013 at 8:56 PM

terima kasih kak ummie..,,.,,,,,
biasa pglaman mendewasakan kita……so dgn pglaman kak ummie mst bnyk membantu kn……..akk doakn sy cpt dpt bby yer…….kak ummie bleh x bgtau cntoh2 mknan berasid 2 agr dpt sy elak kn….sy hrp kak ummie dpt bntu sy……..terima kasih :-)

Reply

misscikin88 October 4, 2013 at 9:51 AM

salam kak..sy lagi 4 hari nk period tp lately ni rasa lapar sgt2..sy mkn mcm biase je tp rasa x cukup plak..balik keje da lapar sgt..lps tu bila bangun pagi mest perut berkeroncong x penah mcm tu kak..tu tanda hamil ke kak?

Reply

Ummi Hanie October 4, 2013 at 4:10 PM

wslm, sukar juga nak sy approvekan sbb kdg2 simptom2 nk period pun mcm tu

Reply

sara October 23, 2013 at 9:54 AM

assalamualaikum kak,
sy br nk joint group nie..skadar ingin pengetahuan.sy nie PJJ(perkahwinan jarak jauh).jmpe en. hubby pown jarang(sebulan 1@2 kali jer).khwin pd 30.11.2012.spanjang pkhwinan(smpi skrg) mmg tllu byk tanda kehamilan(badan panas,loya, pening,pendarahan warna coklat,krem bahagian rahim,kuat makan,delay waktu period,payudara sakit,letih).tp bila check upt,-ve(kecewa tp positif kan diri…).prnah jumpe pakar puan dan wat pap-smear, alhamdullillah tiada masalah.plg last jmpe hubby 11-16/11.last period 17/10.nk wat upt skrg pown rse cam takut je…so, pe pndapat akk ye??? :-)

Reply

sara October 23, 2013 at 10:30 AM

*27-29/9 dan 11-16/10~jumpe hubby
*17/09 ~ last period…
sory,kesilapan tarikh…
pe pdpt akk ye?sy xde pengalaman preggy…sekadar ingin berkongsi pengetahuan drpd akk..tq.

Reply

Ummi Hanie October 24, 2013 at 11:53 AM

w’salam,

erm UPT ni jgn buat trlalu awal rasanya. tunggu next month punya period dtg atau tak.. then baru buat upt ;)

Reply

Rina December 6, 2013 at 12:05 PM

Sedikit sekali mengenai tanda2 kehamilan yang saya ketahui tapi setelah membaca ini jadi tahu banyak. terima kasih atas sharing ilmunya, pasti ini akan berguna buat saya nantinya …

Reply

farlieya February 14, 2014 at 11:09 AM

salam kak.. sy nk tumpg tanya lh kn.. skang ni sy dh miss period byk ari gk.. last period 27/12/13.. ari ni dh 14/2/14 n msh xdtg period lg. 9/2/14 sy dh wt UPT tp -ve. bru2 ni sy kerap cramp perut n sakit pnggang & blkg. v kdg2 bsh tp xde ape2. penin pale kdg2 je ade. rase mual pn kdg2 je. akak rase ade x yg sy sebut kn td simptomp2 preggy… rase nk wt UPT tp takot frust lg.. hehe

Reply

Ummi Hanie February 17, 2014 at 12:33 PM

wslm, maybe trlalu awal buat UPT la dik…

Reply

farlieya February 17, 2014 at 4:26 PM

msh trlalu awl? jd pd pndpt akak bila ye sebaek ny sy wt tezt tu klu msh missperiod lg? msuk ari ni dh delay 21 ari… tq

Reply

Ummi Hanie February 18, 2014 at 3:23 PM

lepas missed 1 bulan period tu, bolehlah check kerana kadangkala simptom2 itu kerana perubahan hormon dlm badan

Reply

alin April 29, 2014 at 9:13 PM

salam…sy mmg kkdg x dtg bulan almost 3 bulan…bila check xde…dh setahun lbh jgk khwin…semua tanda2 sy alami..kkdg letih sungguh…byk kali beli pregnancy test, tp xde..
skrg nie alamai simptom2 tersebt..tp xde mood nk wat urine test…cuma skrg doa n jaga makan je..

sy dan suami sama2 mek alternatif mcm usaha makan buah zuriat..salah satu usaha la..:)
sy jgk buat perubatan kg..mcm urut badan…sbb dlu bersukan…perubatan islam pun sy buat…

cuma kte semua kene berdoa…cpt dan lambat adalah urusan Allah…Allah sedang rencanakan yg terbaik utk kte..:)

jgn putus asa yea…solat berjemaah bersama suami ok…

Reply

Mummy Dina August 12, 2014 at 8:49 AM

selalu saya tunggu missed period sebulan je tapi mengandung kali ni tak period since lepas buka implanon..tau2 je rasa pening & loya..ingatkan sebab gastrik..rupanya dah lekat..hehe

Reply

Ummi Hanie August 12, 2014 at 10:45 AM

mmg subur le mummyDina…

sama kes mcm nenek sy dulu2… tp dia makan pil…

stop je makan pil, terus lekat sorang.. yg bongsu… sbb lepas tu kena ikat terus, dah berumur

Reply

Mummy Dina September 12, 2014 at 1:13 PM

2 kandungan sebelum ni memang dapat tau daripada pregnancy test dan morning sickness start masa minggu ke 6@7..tp yang no 3 ni tahu pun sebab badan lemah, rasa loya & nak muntah je..mula2 ingatkan gastrik..skali check UPT rupa2 nya dah mengandung..:)

Reply

Ummi Hanie November 23, 2011 at 4:06 PM

sama2 …

insyaallah … doa + ikhtiar = hasil :)

Reply

Ummi Hanie November 29, 2011 at 12:08 AM

wslm Rahaya ,

dari tanda2 yg Rahaya ceritakan tu … ada tanda positif preggy … tahniah jika benar … alhmdllh :)

kalau muncul 2 line tu,insyaAllah positif sbb kalau negatif,line satu lagi tu takkan muncul lgsg …

sy cdgkan … klu nak buat test lagi sekali … kmungkinan dlm seminggu dua ni . tgk juga period tu mmg betul2 missed ke ;) gudluck ~

Reply

Ummi Hanie December 1, 2011 at 3:58 PM

W’salam Rahaya ….

TAHNIAH !! :)

Akk tumpang hepi 4 u too … akk baru je nk reply komen Rahaya yg sebelum ni tp tup2 dah dpt komen baru + berita baik …

Take care of urself n janin tu ok …

sy xde ilmu ape pun .. just kongsi2 pengalaman yg ade sikit ni je … time kasih gak sudi rujuk blog kecik akk ni yer … :)

Reply

Ummi Hanie December 2, 2011 at 1:58 AM

kire cepat tu rahaya ..

sy dulu,6 bulan baru dpt … ;)

mmg xsabar rase nk tgk si kecil tu..jaga kesihatan extra sikit yer … ;)

Reply

Ummi Hanie December 15, 2011 at 12:22 AM

W’salam Rahaya ,

saya belum buat kajian tntg cara atasi morning sickness ni tp baru2 ni teman blogger akk ada buat entry berkaitan .. cube cek dekat blog ni ; http://syamilamohd.com

sy jenis kurang morning sickness . klu ade pun,sikit2lah , tak sampai muntah2 dan paling2 teruk pun sy tido je sbb sy tak bekerja … ;)

kesian juga kat Rahaya ye … susah juge klu rase nk trmuntah dlm kereta … itulah antara cabaran bila dah hamil …

Reply

Ummi Hanie December 15, 2011 at 10:52 AM

takpe ye Rahaya , byk pahala di sebalik cabaran tu … hanya kaum wanita yg dpt … ;)

beginilah … yg akk tahu serba sikit utk hilangkan loya ni … makan asam2 lah … n then , Hidu lemon lemon atau minum jusnya .
Legakan perut dengan memakan makanan berhalia …

harap mmbantu … ;) time kasih ~

Reply

Ummi Hanie January 31, 2012 at 11:45 PM

welkem … :)

Reply

Ummi Hanie March 15, 2012 at 12:49 PM

alhmdllh… tahniah ! ;)

Reply

Ummi Hanie April 2, 2012 at 9:16 AM

tanda2 tu biasenye lepas missed period…

moga2 slamatlah ye atie.. klu dah tugas nk buat cmane…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: