Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Jom menyongket !

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Jom menyongket !

 

Haha . Memule saye dengor kalimah ‘menyongket’ ni rasa macam tak berapa sedap didengor je . Erm , ini vocabulary orang Perak yer … maksudnye ? Menyongket = Jalan-jalan . Betoi dak Yop Yong sume yang orang2 Perak ni ?? Teman ni kire orang Perak juge ler sebab abah orang Perak , mak orang Gangsa … ehhh takde lah . Mak org S’pore :p . Kire teman ni bukan le Perak Piyor (pure = sejati) le gamaknye gitu …. Tak mengape ler janji orang beragama Islam dan ada iman . Itu yang dipandang Allah ye dak ??

 

Ke mana le teman nak ajak kome menyongket ni yer … Hehehe . Sebenornye walopun teman ni udah ade lesen penuh , waimma lesen P , waimma takde lesen tapi berani bawak juge … teman ni tak berape rajin menyongket sendiri sebenornye . Teman lebih suka menyongket sama-sama hasben + anak-anak . Nak menyongket sendiri tu ‘bercinte’ le juge kecuali untuk hal-hal penting , urgent dan tak perlu tunggu encik hasben .

 

Oh … saya udah dapat lesen penuh minggu lepas ! Seronok bebenor rasenye . Kejap je rasanya dah berlalu 2 tahun (since test JPJ) . Jom baca entri INI , INI dan INI . Juga INI dan INI . Tersenyum kamben saya sensorang bila baca balik entri-entri lama tu . Itu semua cerita2 berkaitan lesen dan eksiden2 kecik . Itulah bagusnye catat pengalaman dalam blog . Ala-ala diary kan …

 

Macammana nak baharukan lesen ?

 

Mudah saja … Pada mulanya saya ingatkan kena pergi balik ke pusat latihan memandu untuk tuntut lesen penuh . Rupa2nya tak perlu … Ada beberapa cara yer ;

  • Pergi ke mana-mana pusat latihan memandu berdekatan dan minta mereka baharukan lesen (caj tambahan sebagai upah dikenakan dalam RM10) .

 

  • Pergi ke JPJ atau Pejabat Pos .

 

  • Masuk saja ke laman web MyEG ! (klik klik klik … siap !) – sumber

 

Apa yang perlu dibawa bersama ?

 

Sudah tentu lesen P , IC (kad pengenalan) , sekeping gambar bersaiz lesen dan duit .

 

Pilihan saya ? Hurmmm … lambat sikit dapat tahu mengenai laman web MyEG tu makanya saya ambik step pertama tu lah – pergi pusat latihan memandu berdekatan dan renew lesen untuk 3 tahun . Abis citer . Kos semuanya RM100 shj . Dalam masa sehari saja siaplah …

 

Setahun = RM30 . So , RM30 x 3 = RM90 … RM90 + RM10 (kos upah) = RM100 .

 

Takyah dah pikir2 pasal nak baharukan lesen selama 3 tahun yang akan datang ni . Lega …. ~

 

screenshot laman web MyEG

 

Erm , kome mesti dah lama ada lesen penuh kan ? Janganle gelakkan teman ni ha … Walaopun teman lambat ambik lesen , tapi at least teman dah berjaya juga dapat lesen penuh ! Alhamdulillah ~ Biasenye orang belajar memandu ni lepas2 SPM kan ? Teman idak nye …. Abah teman tak bagi pun ambik lesen kome tau . Strict sikit orangnye . Tapi dah kawen ni , syukurlah dapat hasben sporting nye amat …. :)

 

pic credit to Google

Incoming search terms:

 

29 Responses

  1. puanbee says:

    hee dah nk masuk 5 tahun pegang lesen nis, bee pergi pejabat pos tu je…dulu2 tk de lesen pun menjongket juge haaa…be enih jenis hantam , dah ade lesen lg ler…
    puanbee ada entri terbaru… jom baca Contest – Kisah Aku – Dia &amp EmasMy Profile

  2. hehehe..
    senyum2 ayu di pagi ahad..

    ummi hanie, ayu baru tau ttg lawan web nie.. thanks syer yer
    citarasa rinduan ada entri terbaru… jom baca DEDIKASI UNTUK KALIANMy Profile

  3. mamawana says:

    Assalam,

    Bughok bebenor nyebut nyongket tu. Perlahan sikit , malu kalo oghang dengor. Mase zaman remaja dulu nyongket , menyongket tu sensitip bebenor, kecik hati rasa cam satu penghinaan pd diri. Makna sebenornyer nyongket tu terlebeh jalan, lepak, melepak cam cari boipren waima jalan2 tanpa tujuan, buang masa bukan jalan2 pi shopping ker, ziarah ker. Sekadar jalan2 ada tujuan bukan nyongket. Haaa…. perkataan tu pun biasanya disemburkan oleh emok2 yg geram anak2 dara depa yg tak menolong kat dapur, tak tolong mengemas rumah. Kalu anak dara asyik bermekap pas tu kuor jln2 dari pagi sampai malam. Itu yg emok2 hamburkan perkataan nyongket kat anok masing2. Ada juga jiran tetangga yg mulut kepoh, dengki bila tengok anak dara org cantik lawa jalan depan rumah dituduh nyongket (jalan2 cari jantan ler). Teman tak gemor anak2 teman nyongket. Idoklerrr…..
    mamawana ada entri terbaru… jom baca Selamat Hari Ibu – Saya Sayang EmakMy Profile

    • Ummi Hanie says:

      wslm,

      ate teman sebenornye tak pernah gune perkataan tu yong oi …. saje nk testing :p

      mak teman tak pernah gune istilah tu sbb teman dulu2 pun tak dibaginye jalan2 tak tentu hala..perap aje kat rumah ;)

  4. nza says:

    Tahniah cz dh dpt lesen besar…..akak mula blajar kete after abis SPM ….pastu perap bbrapa thn cz masuk kolej n bila kawin suami bagi hadiah kete..nk xnk kena drive sndiri p sk..first time p sk langgar tembok…siap nangis2 bila blk rumah….he…

    • Ummi Hanie says:

      akk nza lg senior yer…

      siap dpt hadiah kete lg tu … best betol … lawak lak nangis2 langgar tembok tu … iyer,paham…hanie dah merasa eksiden kecik mcm tu..mmg gabra giler

  5. syamila says:

    ummi dh nak masuk 8 tahun pgg lesen ni…tp ada jugak lupa renew lesen last year…ada la 3 bulan bawak kete ngn lesen abis tempoh…he3…
    syamila ada entri terbaru… jom baca Bahaya plastik dan ketahui simbol atau kod plastikMy Profile

  6. Gieyana says:

    menyongket..first time dgr nie psl we all owg utara..hihi..aperpon best dgr..:)
    Gieyana ada entri terbaru… jom baca Kira Aci lah Update nie yerMy Profile

  7. tajnur says:

    Assalamualaikum wbt
    Ate kalo idok nak nyebut `nyongket` sebut je le `bertandang`. Usoh le kite haghapkan emak bapak kumpoikan untuk kite. Esok2 bile kite dah koghoje, usehe sendighi je le ngambik lesen kete. Habih ceghite. Ate, mun udoh penuh lesen kete ni, jauh le gamaknye jenjalan? Tapi, mun udoh berkawin namenye, kaki pun dah kene ghantei sbelah, jawabnye idok le sohhhh bebenor bulih nyongket! Kalo ade `handbeg` (anak) macam anak ghambei mengeikor dighomah itu lagi le….

    • Ummi Hanie says:

      wslm wbt .. yop ke yong ni ?

      bertandang ye bahase lainnye..pekat loghat mike ni… ;)

      iyer,teman udah berlaki,beranak pinak lagi … bukan nk sng nk menyongket2 tak tentu pasal

      hanbeg mmg sentiasa ada .. hehehe..tak putus2 lg setakat ni

  8. Yati says:

    Tahniah, Hanie! Dah dapat lesen penuh. :) Baik-baik bawa kete tu ya!
    Kak Yati pun sama dengan Hanie, nak nyongket sorang malas, selalu dengan husband dan anak-anak je. Nyongket pun bukan ke mana, kedai runcit dekat, beli barang dapur je. :)
    Yati ada entri terbaru… jom baca Hadiah dari Kak NzaMy Profile

  9. amy hypo says:

    ouch bestnyaa dah abis. tak payah nak tampal P besar besar tu lagi :/
    amy hypo ada entri terbaru… jom baca patheticMy Profile

  10. D_08 says:

    Assalamualaikum Yong Ummi Hanie…
    same le dengan mem awok ni…
    haghap ade lesen je….
    bawak keghete nye tak beghani…ceh…
    sekaghang ni awok tengah pakse jugak die bawak ni….
    mane aci….dalam kete die seghonok tido….heheheheh
    D_08 ada entri terbaru… jom baca Budak2 Zaman Sekaghang sekarangMy Profile

    • Ummi Hanie says:

      wslm yeop,

      teman ni bukan kes tak berani…kes ‘bercinta’ … maleh nk keluor rumoh tak pasal2.. haha

      amboi jeles lak dier mem dpt tido dlm kete :p

  11. Assalamualaikum Yong Hanie, hmmm tersedak akak nama akak naik kat sini. Memang ya nyongket tu berjalan tp yg tak tentu hala, satu perkataan yg kena sembur kalau anak dara jalan tak bertujuan. Tapi takler sampai bermaksud menggatal. Ater ni bahasa org Perok, suke ati ler keme nak guna, bukan bebudok lagi. Akak baru lesen L tapi tak perbarui, malas pulak. Tak pas pulak tuh!
    Kak Halima Mohkembara ada entri terbaru… jom baca Seguni Hazelnut utk Will dan KateMoh Ke Pasar Ahad di Basaksehir!My Profile

    • Ummi Hanie says:

      wslm yong,

      ahakss..tersedak yer … ate teman slalu bace yong nyebut menyongket kat blog mike…

      iyele,kite2 ni mane le nak menggatai lagi kan … bahasa kasor je tu …paham2 sndiri kan….

      tang mane yg akk tak pas lesen tu?ce bitau teman

  12. zuwaidah says:

    kak zu pun tak renew lesen lagi nih…dah 8 bulan expired hahahahhahaha, kena renew online saja lah…senang sikit
    zuwaidah ada entri terbaru… jom baca Rindu RasanyaMy Profile

  13. umi qayreena says:

    singgah ..salam eknal dtg nak tgk tuto dan amik…halalkan oke

  14. kakyong says:

    menyongket tu sebenornya penggunaannya lebih kpd anak2 dara yg suka nak ‘mengebat’ @ dlm erti kata, anak dara g bjalan tak tentu hala.. @ nak menggediks le..

    dlm famili kami.. ubah jadi nyontet.. heheh… ni bhs utk anak2 jer… ;)
    kakyong ada entri terbaru… jom baca Jom layan Nur Kasih the movieMy Profile

  15. Ummi Hanie says:

    oittt itu lain ler wadud ! haiyaaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *