Jom menyongket !

 

Haha . Memule saye dengor kalimah ‘menyongket’ ni rasa macam tak berapa sedap didengor je . Erm , ini vocabulary orang Perak yer … maksudnye ? Menyongket = Jalan-jalan . Betoi dak Yop Yong sume yang orang2 Perak ni ?? Teman ni kire orang Perak juge ler sebab abah orang Perak , mak orang Gangsa … ehhh takde lah . Mak org S’pore :p . Kire teman ni bukan le Perak Piyor (pure = sejati) le gamaknye gitu …. Tak mengape ler janji orang beragama Islam dan ada iman . Itu yang dipandang Allah ye dak ??

 

Ke mana le teman nak ajak kome menyongket ni yer … Hehehe . Sebenornye walopun teman ni udah ade lesen penuh , waimma lesen P , waimma takde lesen tapi berani bawak juge … teman ni tak berape rajin menyongket sendiri sebenornye . Teman lebih suka menyongket sama-sama hasben + anak-anak . Nak menyongket sendiri tu ‘bercinte’ le juge kecuali untuk hal-hal penting , urgent dan tak perlu tunggu encik hasben .

 

Oh … saya udah dapat lesen penuh minggu lepas ! Seronok bebenor rasenye . Kejap je rasanya dah berlalu 2 tahun (since test JPJ) . Jom baca entri INI , INI dan INI . Juga INI dan INI . Tersenyum kamben saya sensorang bila baca balik entri-entri lama tu . Itu semua cerita2 berkaitan lesen dan eksiden2 kecik . Itulah bagusnye catat pengalaman dalam blog . Ala-ala diary kan …

 

Macammana nak baharukan lesen ?

 

Mudah saja … Pada mulanya saya ingatkan kena pergi balik ke pusat latihan memandu untuk tuntut lesen penuh . Rupa2nya tak perlu … Ada beberapa cara yer ;

  • Pergi ke mana-mana pusat latihan memandu berdekatan dan minta mereka baharukan lesen (caj tambahan sebagai upah dikenakan dalam RM10) .

 

  • Pergi ke JPJ atau Pejabat Pos .

 

  • Masuk saja ke laman web MyEG ! (klik klik klik … siap !) – sumber

 

Apa yang perlu dibawa bersama ?

 

Sudah tentu lesen P , IC (kad pengenalan) , sekeping gambar bersaiz lesen dan duit .

 

Pilihan saya ? Hurmmm … lambat sikit dapat tahu mengenai laman web MyEG tu makanya saya ambik step pertama tu lah – pergi pusat latihan memandu berdekatan dan renew lesen untuk 3 tahun . Abis citer . Kos semuanya RM100 shj . Dalam masa sehari saja siaplah …

 

Setahun = RM30 . So , RM30 x 3 = RM90 … RM90 + RM10 (kos upah) = RM100 .

 

Takyah dah pikir2 pasal nak baharukan lesen selama 3 tahun yang akan datang ni . Lega …. ~

 

screenshot laman web MyEG

 

Erm , kome mesti dah lama ada lesen penuh kan ? Janganle gelakkan teman ni ha … Walaopun teman lambat ambik lesen , tapi at least teman dah berjaya juga dapat lesen penuh ! Alhamdulillah ~ Biasenye orang belajar memandu ni lepas2 SPM kan ? Teman idak nye …. Abah teman tak bagi pun ambik lesen kome tau . Strict sikit orangnye . Tapi dah kawen ni , syukurlah dapat hasben sporting nye amat …. :)

 

pic credit to Google

Incoming search terms:

29 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *