Jom makan jamu

by Ummi Hanie on January 14, 2012

in Umum

Biasa  makan jamu tak korang ? Bukan jamuan tau , tapi jamu … Ubat²an diperbuat daripada herba tu … Iyelah , asalnya orang Indonesia kan yang perkenalkan jamu ni kan … ;)

Haaa … biasa kan tengok penjual jamu begini ?

Ini takrif jamu oleh wikipedia indonesia ;

Jamu adalah sebutan untuk obat tradisional dari Indonesia. Belakangan populer dengan sebutan herba atau herbal.

Jamu dibuat dari bahan-bahan alami, berupa bagian dari tumbuhan seperti rimpang (akar-akaran), daun-daunan dan kulit batang, buah. Ada juga menggunakan bahan dari tubuh hewan, seperti empedu kambing atau tangkur buaya.

Jamu biasanya terasa pahit sehingga perlu ditambah madu sebagai pemanis agar rasanya lebih dapat ditoleransi peminumnya.

 

Saya ? Saya makan jamu untuk kesihatan dalaman badan terutama selepas bersalin ni. Baki jamu untuk dimakan ketika berpantang pun masih banyaaaaak lagi sebab total semuanya ada 528 biji  ! Banyak nye amat,kan? Jamu dalam set bersalin Afiat. Dah habis berpantang pun,tak ada masalah untuk makan jamu ni… eloklah diteruskan dan dijadikan amalan harian. Cuma,untuk ibu² breatfeeding ni kena kurangkan sikit dos pengambilannya sebab takut baby ‘kepanasan’ dan timbul ruam² badan pula.

Sebelum ni saya biasa ambil set bersalin Mustika Ratu , kali ni nak mencuba Afiat pula.

 

Entah berapa bulan lagi gamaknya baru habis sebotol jamu ni … tak apalah,save sikit duit! ;)

 

inilah close-up sikit rupa biji² jamu tu … satu dos 4 biji sebanyak 3 kali sehari yer … tapi saya pandai²lah kurangkan sikit dos itew …

Rasanya taklah pahit . (langsung tak pahit barangkali!) Dan ada sedikit rasa manis² pedas. Macam makjun pula ~

Antara khasiat/kebaikan makan jamu ialah ;

  • Melancarkan perjalanan darah
  • Meningkatkan metabolisme badan
  • Menyegarkan badan yang letih lesu
  • Membuang angin dalam badan
  • Melangsingkan badan
  • Membuang air berlebihan di dalam badan
  • Melegakan keputihan
  • Melancar kitaran haid

Korang ibu² ni jom le share apa yg korang makan selain jamu yer ~

Incoming search terms:

{ 25 comments… read them below or add one }

fieda January 15, 2012 at 12:21 AM

aritu saya mkn mak dara..baru2 ni tukar ratu dara plk..

Reply

Ummi Hanie January 15, 2012 at 10:42 AM

fieda, mak dara ngan ratu dara lain2 ek … sy xpernah try dua2 ;)

Reply

puanbee January 15, 2012 at 10:34 AM

bee ni yang anak dah 3 tahun pun makan jamu lagi tau nis .. hehehe .. jamu , vitamin segala mak nenek bee suka makan entah lah memang dr dulu lagi

Reply

Ummi Hanie January 15, 2012 at 10:47 AM

baguih bee … teruskn smpai anak 10 pun taw… haha …

nenek sebelh suami rajin brsenam pagi, atas katil pun jadi.. snmn regangan bdn…

nenek hanie yg s;pore tu rajin minum air akar kayu.. cucunye je baru nk jinak2 :p

Reply

nza January 15, 2012 at 12:01 PM

akak mkn jamu sendayu tinggi masa dlm pntang je..tu pn 100 hari je…skrg akak amalkan mkn supliment je..garlic n sprulina..Alhamdulillah akak dikurniakan kesihatan yg baik..jrg sgt2 demam n selsema….

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:29 AM

ST ye kak … ok tak ? wahh.. akk pntg 100 hari yer..cayalah ;)

alhmdllh kak … kesihatan tu satu nikmat yg sgt besar

Reply

puan kutu January 15, 2012 at 4:43 PM

arghh kutu serik dengan jamu..pernah sekali je mkn pastu period stop tak datang.risau gak nak teruskan.mungkin tak sesuai sbb jamu nie kan panas..pastu terus tak makan dah…sejarah MIL mmg makan jamu dan tak sedar preggy,anaknya lahir tk sempurna dan meninggal..klu merancang utk hamil mmg tak boleh makan jamu kan?bahaya..

en suami belia akr kayu soh kutu rebus n minum airnya.tpdia sorg jertelan..kutu nie klu benda sedap je kutu telan..pahit takmo.

macam mana nak nmpk muda?blom 30 dah berkedut muka.haha..

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:31 AM

ayomakk…serik ker kutu … kena cari brand lain kot …

yg Afiat ni serius Hanie ckp,mmg xpahit , biji2nye pun kecik2 sng nak telan …

yup betul , utk rancang kehamilan ni xleh mkn jamu lah .. takut effect bby @ akibatkn keguguran , bby cacat , sume tu .. nauzubillah

takper kutu , azam dulu,pelan2 … ;)

Reply

Wira Chomel January 16, 2012 at 2:43 AM

jamu ni pahit kan? bgs makan untuk jaga badan untuk suami. baru keluarga makin bahagia. maaf nak tnye puan,ade hntr emel kat sy ke ari tu?

Wira Chomel recently posted 5 Cara Hebat Menjadikan Rumahtangga Sentiasa Ceria & Bahagia

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:40 AM

yg sy mkn ni xpahit, wira chomel ;) ye, utk kebahagiaan kluarga , tp utamakn kesihatan bdn dulu ;)

ye , sy ada m’hntr emel kpd anda tempoh hari ;)

Reply

Wira Chomel January 16, 2012 at 11:04 AM

owh..maybe masuk spam kut..nanti sy check

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 4:14 PM

ok tak mengapa … ;)

Reply

intan_blur January 16, 2012 at 9:15 AM

slm hanie..;)
akk tiap2 pagi memang minum air jamu since sek menengah lagi..
akk selalu amik yg jenis air punye..sbb ibu akk x bg yg kapsul..dia kate x ori..hehehheheh..

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:42 AM

wslm k.intan …

pehhh ! patutlahhh awet muda kak intan ku ni … ;)

air jamu tu ada jenama ke kak ? nk juge tau … hehe

thniah kak .. pndai jg bdn n kesihatan ;)

Reply

izan ishak January 16, 2012 at 9:54 AM

kak izan makan jamu masa pantang aje. mustika ratu. itupun ada juga yg terskip2.

hari tu pernah juga try jamu mak dara. tapi kan kak izan ni jenis tak konsisten. manalah badan nak fit…

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:43 AM

same la mcm hani ni k.izan … terskip2 … huuu ~

penah gak try mustika ratu dolu2 , panas sikit kan ?

Reply

kakyong January 16, 2012 at 10:05 AM

hanie,

kakyong memang amalkan jamu dr anak dara lagi (sek men).. tp 2 tahun kebelakangan ni memang tak beli jamu.. uhukkk.. sedih.. sbb xde bajet… kalo makan jamu badan memang rasa fit & boleh menten berat badan.. sbb mudah berpeluh..

since xdak jamu, jadi makanan harian, kakyong pastikan ada halia & lada hitam & bwg putih.. ni utk buang angin & panaskan badan (mudah berpeluh), bila badan berpeluh baru lah rasa segar.. lagi satu kena lah rajin2 makan ulam.. konon2 nak awet muda.. kihkihkih..

dulu stok madu memang wajib.. tp sejak 2 tahun ni, dah xde.. :(
memang byk terpaksa korban.. kalo mampu memang harus amalkan jamu.. dah lengkap segala herba dlm tu.. yg pasti kena konsisten..

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:46 AM

wah tahniah kkyong … mmg awet mude pun kan … ;)

betul tu,benda yg kita dah biasa buat @ rutin ni , bila ditinggalkn akan mmberi kesan pd diri …

madu asli ke kkyong amik ? kwn hanie ada jual madu , parents dia buat sndiri kalo xsilap …

moga2 thn ni dan akn dtg kkyong dpt teruskn amalan mkn jamu , madu sume tu ye .. ;)

Reply

intan_blur January 16, 2012 at 10:45 AM

x de jenama..akk n ibu akk amik kat org kampung situ jek..dorang ade buat..ank dara lain..emak dara lain pulak..hehehhe..

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 3:26 PM

o..agak dah … hehe … kdg2 yg mcm tu lg berkesan kan kak intan ;)

hanie mmg setuju,jenis air ni lg bagus dr kapsul bagai ni..

Reply

titan January 16, 2012 at 5:08 PM

jamu tak sedap. tak kacak. pahit..

Reply

Ummi Hanie January 16, 2012 at 10:08 PM

adeh … tak kacak le pulok … :p

Reply

iEyLa January 18, 2012 at 4:32 PM

jamu??
hurmm…dgr jamu pon dah seram..hihi

Reply

Joan December 14, 2012 at 10:11 AM

Sy pun pengamal jamu..mcm2 dh try, setakat ni JAMU SERI BONDA paling best, ringan bdn, bhgian ‘tut’ pn ketat cam semcm walaupun anak 4….ramai rakan2 yg sy introduce pn puashati…skrg sy dh jadi pengedar boleh call/sms 017 9781549

Reply

Ummi Hanie December 15, 2012 at 12:00 AM

terima kasih utk info ye Joan :) jamu ni mmg penting bg wanita2 yg pentingkan kesihatan dalaman

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: