Jerawat kepala

 

Salam mesra semua .

Pernah dengar tentang jerawat kepala tak ? Atau sendiri pernah mengalaminya ?

Sesetengah orang menyebutnya sebagai bisul kepala . Tak pastilah mana satu yang tepat , tapi saya yakin ianya menyakitkan .

Biasanya jerawat ni tumbuh di muka . Ada juga di belakang badan . Dan ianya mengaibkan si empunya diri . Bukan tujuan saya menghina ye . Tidak sama sekali . Siapa yang tak pernah ada jerawat ? Kulit licin macammanapun sesekala mesti pernah tumbuh jerawat … betul tak ?

 

pic from google … bukan kepala den taw !

 

 

Sejujurnya saya sendiri pernah alaminya . Sakit ok . Alhamdulillah la di muka tak naik jerawat berbijik-bijik macam jerawat batu tu … bayangkan ianya di muka saya ! Oh tidakkkk ~

 

Rasanya pedih-pedih la juga . Tak tau nak buat macammana . Kadang² tu saya tempek juga cecair berubat macam iodin tu kat tempat berjerawat di kepala tu . Produk rambut jenis mahal pun saya cuba letak . Pun masih tak mahu hilang² . Gatal pun ye jugak . Seksa lah pendek katanya .

 

Then , jerawat kepala tu hilang sendiri . Pelik … pelik … tapi agak lama jugaklah menderita :( .

 

Ok jom kita tengok apakah punca² terjadinya jerawat kepala ;

 

  • Penggunaan minyak rambut (tapi saya tak pakai !)  Jerawat di kepala muncul karena minyak rambut mengandung zat kimia yang dapat merangsang kulit kepala menghasilkan lebih banyak minyak

 

  • Jenis kulit kepala yang memang berminyak (sama kes laa dgn kulit muka …)

 

  • Infeksi kulit yg menyebabkan kegatalan , kemudian menumbuhkan jerawat dan seterusnya menggugurkan rambut

 

  • Rambut kotor (saya selalu syampu ok !)

 

  • Kutu rambut dan Kelemumur akan mengakibatkan rasa gatal2 dan bila garu di bahagian terbabit akan berpotensi jadi luka. Luka ni pula berpotensi jadi jerawat… (oh please … i takde kutu dan kelemumur…)

 

*Sebahagian info ni dikreditkan dari sumber ini

 

Cara nak atasinya … kita figure-out dulu mana satu punca masalah dan cegahlah ia . Contohnya kulit kepala berminyak , atasinya dengan mengurangkan makan makanan berminyak . Jangan sesekala pakai minyak rambut .

Kalau rambut kotor , rajin² lah pakai syampu … tapi jangan terlalu kerap pulak . Seminggu dalam 2 -3 kali saja .

Masalah kutu rambut , carilah ubat kutu ;) .

Produk ni juga salah satu solution ;

 

 

Ahaks … sempat lagi promo beb .

Serius…serius . Produk ni dah banyak orang order dari saya . Termasuklah rakan-rakan blogger sendiri . Repeated customers pun dah ada . Alhamdulillah dan terima kasih  …  Side income mesti jalan jugek :p

 

Incoming search terms:

19 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *