Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Jerawat kepala

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Jerawat kepala

 

Salam mesra semua .

Pernah dengar tentang jerawat kepala tak ? Atau sendiri pernah mengalaminya ?

Sesetengah orang menyebutnya sebagai bisul kepala . Tak pastilah mana satu yang tepat , tapi saya yakin ianya menyakitkan .

Biasanya jerawat ni tumbuh di muka . Ada juga di belakang badan . Dan ianya mengaibkan si empunya diri . Bukan tujuan saya menghina ye . Tidak sama sekali . Siapa yang tak pernah ada jerawat ? Kulit licin macammanapun sesekala mesti pernah tumbuh jerawat … betul tak ?

 

pic from google … bukan kepala den taw !

 

 

Sejujurnya saya sendiri pernah alaminya . Sakit ok . Alhamdulillah la di muka tak naik jerawat berbijik-bijik macam jerawat batu tu … bayangkan ianya di muka saya ! Oh tidakkkk ~

 

Rasanya pedih-pedih la juga . Tak tau nak buat macammana . Kadang² tu saya tempek juga cecair berubat macam iodin tu kat tempat berjerawat di kepala tu . Produk rambut jenis mahal pun saya cuba letak . Pun masih tak mahu hilang² . Gatal pun ye jugak . Seksa lah pendek katanya .

 

Then , jerawat kepala tu hilang sendiri . Pelik … pelik … tapi agak lama jugaklah menderita :( .

 

Ok jom kita tengok apakah punca² terjadinya jerawat kepala ;

 

  • Penggunaan minyak rambut (tapi saya tak pakai !)  Jerawat di kepala muncul karena minyak rambut mengandung zat kimia yang dapat merangsang kulit kepala menghasilkan lebih banyak minyak

 

  • Jenis kulit kepala yang memang berminyak (sama kes laa dgn kulit muka …)

 

  • Infeksi kulit yg menyebabkan kegatalan , kemudian menumbuhkan jerawat dan seterusnya menggugurkan rambut

 

  • Rambut kotor (saya selalu syampu ok !)

 

  • Kutu rambut dan Kelemumur akan mengakibatkan rasa gatal2 dan bila garu di bahagian terbabit akan berpotensi jadi luka. Luka ni pula berpotensi jadi jerawat… (oh please … i takde kutu dan kelemumur…)

 

*Sebahagian info ni dikreditkan dari sumber ini

 

Cara nak atasinya … kita figure-out dulu mana satu punca masalah dan cegahlah ia . Contohnya kulit kepala berminyak , atasinya dengan mengurangkan makan makanan berminyak . Jangan sesekala pakai minyak rambut .

Kalau rambut kotor , rajin² lah pakai syampu … tapi jangan terlalu kerap pulak . Seminggu dalam 2 -3 kali saja .

Masalah kutu rambut , carilah ubat kutu ;) .

Produk ni juga salah satu solution ;

 

 

Ahaks … sempat lagi promo beb .

Serius…serius . Produk ni dah banyak orang order dari saya . Termasuklah rakan-rakan blogger sendiri . Repeated customers pun dah ada . Alhamdulillah dan terima kasih  …  Side income mesti jalan jugek :p

 

Incoming search terms:

 

19 Responses

  1. sitisifir10 says:

    k.pija takleh tgk produk apa tu…saje je nk bgtau..so far alhamdulillah tak de lagi jerawat atas kepala
    sitisifir10 ada entri terbaru… jom baca Book Store @ SitisifirMy Profile

  2. izanishak says:

    jerawat tak pernah kena kat kepala. tapi kalau bisul tu si kembar pernah kena beberapa kali. mmg sakit tgknya…kesian sgt~
    izanishak ada entri terbaru… jom baca Jom Teka Bersama Diariummi!My Profile

  3. hazar says:

    saya kena jerawat di kepala dah 5 bulan sampai skg,,,yg saya nampak,saya seorang pengguna rejoice anti-dandruff dan mmg pakai hari2,,,tapi tetiba 5 bulan lepas saya ingin mencuba syampoo anti-dandruff jenis lain..saya pakai syampoo dove..lepas seminggu je pakai,kulit kepala terus berjerawat bila picit kadang2 kuar nanah or darah..tapi lepas sedar tu dalam 2 minggu je pakai dove terus saya stop,,tapi sampai skg ni jerawat kat kepala masih ada tiap2 ari,,tiap2 ari gak jari saya merayap rayap2 kat atas kepala meraba raba tempat2 yg ada jerawat,bila ada saya akan picit walaupun sakit. bila dah baik tinggalkan kerak kulit..,pastu esoknya ada lagi,ada lagi,,,naik tak selesa dah ni..

  4. kak ila says:

    Assalamualaikum…

    saya pun ada masalah jerawat di kepala. dh try mcm2 syampu. tp jerawat masih ada.

    cuma sy musykil produk tu kan tuk muka. mcm nak apply kat kepala plk ye.
    atau blh buat mcm syampu jek.
    dan brp kerap blh guna…

    sekian.

  5. fizz says:

    cam ner nak order produk 99 face 2??:

  6. mimie says:

    kak camne nk bli produk ni? husband sy yg slalu ade msalah jerawat kt kpale ni..email sy g tau camne nk oder yer.mekasih

  7. zudean says:

    sy berminat nak beli shampoo ni….ni no fon sy..0145135953…masalah saya ialah kulit kpala sy berminyak dan jrawat then bila garu jadi pedih…malahan berbau jgk….tension jgk…harap shampoo ni dpt mmbantu….thnks

  8. aimi says:

    Assalamualaikum,, kak,cmne nk bli sympoo tu? Wlaupun x dpat tgk.gmbr,, tapi sy mcm dh x than dgn jerawat atas kepala saya ni..help me ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *