Jenis darah mencerminkan personaliti…?

by Ummi Hanie on July 7, 2011

in INFO, Pengetahuan Am

 

Ada kajian mengatakan bahawa jenis darah mencerminkan personaliti seseorang . Benarkah ? Layan sajalah … :p

 

TYPE O (me ! :p)
You want to be a leader and when you see something you want you keep striving until you achieve your goal. You are a trend-setter loyal Passionate and self-confident. Your weaknesses include vanity and jealously and a tendency to be too competitive.

 

TYPE A
You like harmony peace and organization. You work well with others and are sensitive patient and affectionate. Among your weaknesses are stubbornness and an inability to relax.

 

TYPE B
You ‘ re a rugged individualist who ‘ s straightforward and likes to do things your own way. Creative and flexible you adapt easily to any situation. But your insistence on being independent can sometimes go too far and become a weakness.

 

TYPE AB (my hubby ! :p)
Cool and controlled you ‘ re generally well liked and always put people at ease. You ‘ re a natural entertainer who ‘ s tactful and fair. But you ‘ re standoffish blunt and have difficulty making decisions.

 

Korang jenis darah apa ye ?

Kalau belum tahu , bolehlah buat ujian darah di klinik atau hospital berhampiran . Proses pengambilan darah tu sedikit sakit lah (bagi saya) sebab jarum ditusuk ke dalam urat untuk menyedut darah , bukan macam suntik ubat tu . So , kena tahan²lah sikit ;)

 

Info tambahan :

 

  • Anak² akan ikut jenis darah ibu @ bapa .
  • Proses tambah darah memerlukan jenis darah yg sama tak kira bangsa , agama ataupun jantina . Sebab itulah kempen derma darah amat penting dijalankan utk memupuk kesedaran kita utk membantu pesakit .
  • Darah jenis AB adalah yg paling rare (sukar dijumpai) .
  • Darah jenis AB = penerima universal
  • Darah jenis O = Penderma universal

 

 

 

 

 

 

- images from google

 

Incoming search terms:

{ 24 comments… read them below or add one }

penaberkala December 6, 2009 at 7:33 PM

>saya type Okdg2 kajian yg dibuat ada betulnyakebetulan kottp xleh nk percaya sgt kan

Reply

hans December 6, 2009 at 7:45 PM

>hahahatak tahu darah apa…xpernah check

Reply

penaberkala December 7, 2009 at 6:21 AM

>lol, gi la cekmesti ko takut kena jarum kan,haha

Reply

hans December 9, 2009 at 6:42 PM

>ishmana adaaku dah banyak kali dah kena cucuk jarumaku xrasa takutlahtapi entahmalas plak nak check

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 20, 2009 at 1:11 AM

>TYPE AYou like harmony peace and organization. You work well with others and are sensitive patient and affectionate. Among your weaknesses are stubbornness and an inability to relax."stubbornness and an inability to relax":p

Reply

hans December 23, 2009 at 7:54 AM

>kak ieda : darah A ke kak?

Reply

Ieda the Rainbow Princess December 29, 2009 at 8:06 AM

>Ha'a..Darah A,Hans..Tp waktu 1st derang nk check ape types Darah Akak tu kn jenuh derang cari urat x jumpa..Rs ngeri pun ada bila pk balek waktu tu,derang pusing jarum kt lengan nie sampai 360 darjah!Siap tukar2 org plk nk cari urat Akak nie x mau jumpa..Degil btl urat tu!

Reply

hans December 31, 2009 at 2:46 PM

>kak ieda : hahaha…isi banyak sangat la tu..kalau yg kurus2 nampak urat..senang diorang cucuk amik darah

Reply

sitisifir10 July 7, 2011 at 3:07 PM

kalau sesak2 boleh cari Hanie ni penderma universal… mcm k.pija darah B tapi kan xpenah derma darah even once sbb kurang berat badan….selamat :P
sitisifir10 ada entri terbaru… jom baca Pameran Tamadun IslamMy Profile

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 4:52 PM

wakakaka k.pija …
tp sy ni spesis kurang darah … tu yg tragik tuh :p
akk lak kes krg berat bdn ek .. hik3x…sng le xyah risau nk gumuk2 :p

Reply

puan kutu July 7, 2011 at 3:34 PM

sama dengan ur hubby..:)

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 4:52 PM

aip…same ekk… drh kome ni susah nk jumpe taw :p
tp sng nk terima darah dr org laen…untung2

Reply

dinsblog July 7, 2011 at 3:41 PM

bukan tu jer…cara pemakanan dan penyakit pun ada kaitan dengan jenis darah tu juga yg saya baca.

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 4:53 PM

betul tu din …
sy pun ade baca.timekasih tolon tmbh info ;)

Reply

eyriqazz July 7, 2011 at 3:59 PM

Saya darah jenis A..eh betoilaa…hik3….

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 5:17 PM

encik eyriqazz jenis A yer … ecececehhh … angkat bakul ek ? ;)

Reply

lin azlin July 7, 2011 at 4:43 PM

lin tak ingatla darah apa…xpernah nk ingat…huhu….sekali jer bat cek darah apa aritu…kalo tak tengok kad. mesti tak ingat

Reply

Ummi Hanie July 7, 2011 at 5:01 PM

xper lin ade kad … takyah nk cucuk2 lg ;)

Reply

Lela-Lelord July 7, 2011 at 5:59 PM

heheheh mama ngan najlaa darah B
Lela-Lelord ada entri terbaru… jom baca Itik QatarMy Profile

Reply

Ummi Hanie July 8, 2011 at 8:40 AM

kuat darah kak lela yer … ank ikut tu ;)

Reply

puteraduyong July 7, 2011 at 8:16 PM

wah….saya darah B… dan sangat suka menderma darah… ;)
puteraduyong ada entri terbaru… jom baca KELANTAN TAK LAYAK JADI JUARAMy Profile

Reply

Ummi Hanie July 8, 2011 at 8:44 AM

aha…ramai juge bloggers kita berdarah B ni

bagus tu rajin derma darah…teruskn ye ;)

Reply

zahrA March 18, 2012 at 11:03 PM

Zara darah AB.. Dari apa yang zara baca.. Banyak betulnya..

Reply

Ummi Hanie March 19, 2012 at 11:44 AM

sy pun rasa mcm tu zara… ;)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: