Info : Cara urus uri ikut Islam

bismillah

 

Persoalan bakal timbul di dalam benak kepala seorang ayah/penjaga bayi yang baru pertama kali menguruskan uri (plasenta) .

 

Uri adalah ‘sarung’ yang terbentuk dalam rahim ketika kehamilan dengan salur darah dan bersambung dengan bayi menerusi tali pusat.

 

Oleh kerana ia adalah sebahagian dari tempat bayi maka ia adalah bersih dan perlu diperakukan dengan baik seperti ditanam dan tidak ditinggalkan merata-rata. Ini bagi mengelak daripada ia dimakan anjing dan binatang lain.

Sebaiknya dibersihkan dulu dan ada petua orang tua agar ia dibasuh dengan asam supaya tidak berbau hanyir darah yang mana boleh menarik deria binatang untuk menggali dan memakannya.

Sumber : MyMetro – Anda Musykil,Dr.Masyitah Jawab

 

Pengalaman saya sendiri … saya tak pernah basuh uri tapi nenek saya biasa sangat buat . Dia akan cuci bersih2 , balut dgn kain putih (mcm kafankan mayat) , tanam . Details saya tak ingat sangat . Kalau Opah sebelah suami pula , leaps dicuci , uri tu akan diasamkan , kemudian dimasukkan dlm sebiji tempurung kelapa , kemudian barulah tanam sekali dgn tempurung tu . Tak kisahlahh .. janji mau cuci elok2 dan tanam dalam2 sikit supaya binatang tak terhidu dan korek semula uri tu .

Ummi Hanie

 Tak reti guna blog WordPress?KLIK untuk selesaikan masalah anda ! 

Incoming search terms:

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *