I just hate copycats ! | Copy dan plagiat itu sama ke ?

Mak aih tajok dahle speaking separa london , panas lak tuh . Haha bukan ape … sesekala kita perlu mengekspresikan diri . Macam nama lama blog ni dulu ; Ekspresi [Dot] Com . Auwww … ~

Siapa yang tak mencik sama copycats kan ? Kecuali artis2 la kt , lagi bangga kot kalau peminat2 copy stail mereka . Tapi kalau kita yang bukan artis tapi blogger ni … saya rasalah …. agak ‘alergik’ dengan golongan copycats . Suke copy apa orang buat baik dari segi ENTRY , design blog maupun apa2 idea sajelah berkaitan blog ni .

Bukan tak boleh cedok idea bloggers lain , cuma janganlah nampak sangat awak tu mengcopycat okeh ? Pemilik idea asal boleh detect tau idea dia dicilok @ dicopy you …. Apa entry yang kita buat , dia pun nak buat lebih kurang sama . Isi pun tak lari jauh . Apa yang kita design kat blog , dia pun nak design camtu jugak … come on la , be yourself hokeh !

Ehhh saya bukan nak marah hangin2 tak tentu pasal . Bukan saya tak pernah cedok idea sesiapa , i admit penah cedok idea tapi pandai2 le ubah ikut stail kita sendiri . Janganlah nampak sanagt2 idea si polan dan si polan …. it’s not cool bebeh ! ;p

Saya tak kisah sangat pun kalau orang lain nak copy paste semula apa yang saya dah publish di sini tapi inform lah dulu atau sekurang2nya bagi kredit sikit …. Sebab adakalanya saya copy jugak emel2 dalam inbox yang sarat tu – yg mana saya rasa orang lain belum tahu dan baca je lah … dan ada nilai perkongsian yg tinggi . Bukan share benda2 yang crap saje …

Ok . Adakah copy dan plagiat itu benda yang sama ? Biase dengar pasal plagiat kan … isu hangat dalam dunia blogging woo …. jangan tak tau ! Meh baca apa encik Wikipedia kata tentang plagiat / plagiarisme ;

Plagiarism is defined in dictionaries as “the wrongful appropriation, close imitation, or purloining and publication, of another author’s language, thoughts, ideas, or expressions, and the representation of them as one’s own original work.The modern concept of plagiarism as immoral and originality as an ideal emerged in Europe only in the 18th century, while in the previous centuries authors and artists were encouraged to “copy the masters as closely as possible” and avoid “unnecessary invention.

The 18th century new morals have been institutionalized and enforced prominently in the sectors of academia and journalism, where plagiarism is now considered academic dishonesty and a breach of journalistic ethics, subject to sanctions like expulsion and other severe career damage. Not so in the arts, which have resisted in their long-established tradition of copying as a fundamental practice of the creative process, with plagiarism being still tolerated by 21st century artists.

Plagiarism is not a crime but is disapproved more on the grounds of moral offence

Paham ke kome ? Iye , plagiat bukanlah jenayah tapi sejenis perbuatan yang tidak disenangi dan kurang bermoral .

Heshh tak pasal2 karang muncul plak Sang Anon kerana entry ini . Huhuhuuu … Sang Anon takyah la muncul marah2 kat saya balik ye , saya takle sefeymes mana …. Tak luak pun nak marah2 kat saye … ;p

So …. are you agree with me ? ;) Peace no War !! ;)

 Rebutlah peluang menangi DOMAIN PERCUMA selama 2 tahun.Klik! 
siggy2(transparent)

14 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *