Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

Fun : Longest words in English?

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

Fun : Longest words in English?

Bismillahirrahmanirrahim .

Meh layan entri English sikit hari ni .
Agak kelakar jugakla bagi Hanie . Kalau tak gelak pun , at least kalian mesti tersenyum kambing . :)
Wikipedia has a list of the longest words in English . Here are 4 of them :

1)Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu

The M?ori name for an otherwise unremarkable hill, 305 metres high, close to Porangahau, south of Waipukurau in southern Hawke’s Bay, New Zealand. The name is often shortened to Taumata by the locals for ease of conversation.

2)Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Also spelt Llanfair Pwllgwyngyll and commonly known as Llanfair PG or Llanfairpwll, is a village and community on the island of Anglesey in Wales, situated on the Menai Strait next to Menai Bridge and across the strait from Bangor. The long form of the name is the longest officially recognised place name in the United Kingdom and one of the longest in the world, being 58 letters in length (51 letters in the Welsh alphabet, where “ch” and “ll” count as single letters).

3) Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

The longest place name in the United States (45 letters). It is a lake in Webster, Massachusetts which means “Englishmen at Manchaug at the Fishing Place at the Boundary” and is sometimes facetiously translated as “you fish your side of the water, I fish my side of the water, nobody fishes the middle”. The lake is known to Americans as Webster Lake.

4) acetylseryltyrosylserylisoleucylthreonylserylprolylserylglutaminyl-

phenylalanylvalylphenylalanylleucylserylserylvalyltryptophylalanyl-
aspartylprolylisoleucylglutamylleucylleucylasparaginylvalylcysteinyl-
threonylserylserylleucylglycylasparaginylglutaminylphenylalanyl-
glutaminylthreonylglutaminylglutaminylalanylarginylthreonylthreonyl-
glutaminylvalylglutaminylglutaminylphenylalanylserylglutaminylvalyl-
tryptophyllysylprolylphenylalanylprolylglutaminylserylthreonylvalyl-
arginylphenylalanylprolylglycylaspartylvalyltyrosyllysylvalyltyrosyl-
arginyltyrosylasparaginylalanylvalylleucylaspartylprolylleucylisoleucyl-
threonylalanylleucylleucylglycylthreonylphenylalanylaspartylthreonyl-
arginylasparaginylarginylisoleucylisoleucylglutamylvalylglutamyl-
asparaginylglutaminylglutaminylserylprolylthreonylthreonylalanylglutamyl-
threonylleucylaspartylalanylthreonylarginylarginylvalylaspartylaspartyl-
alanylthreonylvalylalanylisoleucylarginylserylalanylasparaginylisoleucyl-
asparaginylleucylvalylasparaginylglutamylleucylvalylarginylglycyl-
threonylglycylleucyltyrosylasparaginylglutaminylasparaginylthreonyl-
phenylalanylglutamylserylmethionylserylglycylleucylvalyltryptophyl-
threonylserylalanylprolylalanylserine

Whoaaa !!
This 1185-letter “word” is the chemical name for “Coat Protein, Tobacco Mosaic Virus, Dahlemense Strain”. It is supposedly the longest word in the English language.

Sumber : Email

 

50 Responses

  1. Cassendra says:

    >sampai terkeluar hahh dari body post entry blog ni..nak tunjuk betapa panjang nya perkataan tu..camane ehh dorang pronounce semua tu??haha

  2. mummyseri says:

    >hanie..da bace..adeii pening 2 lalat jap ni:)

  3. penaberkala says:

    >hak3,yg ke-4 tuh wujud ke?cam tak logik jek..satu kertas kajang kot nama die saja,hak3

  4. Ummi Hanie says:

    >cassendra : hehehh..dah dibaikpulih… :)mummyseri : nak panadol kak ? ekekeke~penaberkala : wallahua'lam..tp sy rase wujud kot

  5. nza says:

    >sapa le cipta prkataan benda alah tu….

  6. zai kulim says:

    >tu dia..maki aihh..nak baca kena berhenti kat tepi dulu tuu..kahh..kahhpanjang bebenor…

  7. hans says:

    >mak aih…awat panjang gila nama dia

  8. hans says:

    >Ada ker orang duduk dkt tmpat nama panjang macam nih?tgh bayang mcam mana diorang tulis alamat surat

  9. Ummi Hanie says:

    >nza:wallahua'lam kak..zaikulim : parking dulu eh?hans : sis rase ade org yg duduk kat tmpt2 ni..

  10. NURUL IZZA says:

    >kak, betui ka ni pekataan english/ macam pelik je (ehe nmpk sgt xghajin nk google dan membaca) bagusnya akak, ghajin sungguh. iza duk us pon tak tahu.wakaka

  11. >3) ChargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamauggDizzy terus kepala bc nie..Nmpk 'g' je yg bnyk,Hanie..Kikiki..Mmg rajin Hanie nie explore tenet..

  12. hans says:

    >owh,macam mana lah ic diorang kan?kalau macam MYKAD memang xmuat la alamat rumah

  13. penaberkala says:

    >hans:rasa dia guna shorform je kot..klu tak miserable tiap kali nk tulih alamat kat mn2 form

  14. Ummi Hanie says:

    >izza : ni bukan perkataan english dik , ni perkataan dari vocabulary org Maori di New Zealand (yg no.1 tuh) dan maybe bangsa2 mcm orang asli .. ish akk baca emel je iza … ieda:dizzy eh sis?Hanie powm bace sekali lalu jek..hahahans:alamat umah xla kot..sbb yg kat atas ni sume nama tempat utk dilawat..bukan kawasan perumahan..tihihipena:hmm..maybe gak..mcm yg no. 2 tuh …

  15. uMMiIRa says:

    >isk….pening la nk baca…dh tak tahu nk sebuat camne dah…he3…

  16. hans says:

    >Pena Berkala : Aku pun rasa macam tu lah…xkan nak tulis semua kan?habis dakwat pen

  17. hans says:

    >Ummi Hanie : owh,kiranya tak ada orang duduklah tempat tu?

  18. hans says:

    >ummilra : xpayah baca…tgok jer..kalau sebut sampai bila pun susah nak habis dgn lancar..haha

  19. penaberkala says:

    >aah, mmg tak terbaca..ak tgk jeklu nk tulis tuh, lagi lah satu keje kannasib baik, kat msia nih takde nama yg panjang2 camtuh

  20. hans says:

    >penaberkala : kalau ada nama panjang macam tu dkt malaysia sah mengamuk penduduk…

  21. penaberkala says:

    >ummilra: memang susah nk sebut..nampak dia tulis cam pkai taruk je huruf2..kita nk baca pun tak gheti..tengok je lah

  22. penaberkala says:

    >hans: agak ar..klu ada, rmai org rela berpindah ke tempat lain..susah kot nama tmpt pnjg berjela camtuh

  23. uMMiIRa says:

    >hans : betul tu…sampai bila pun tak terbaca…camne la bole lulus nama tu…he3…

  24. uMMiIRa says:

    >penaberkala : kat malaysia..agaknya kena saman le..nyusahkan org…

  25. hans says:

    >penaberkala : itula pasal…xsanggup nak duduk nama tempat panjang macam tu

  26. hans says:

    >ummilra : maybe nak masukkan nama tempat tu dalam guiness world of record kut

  27. hans says:

    >ummilra : xkan ada nya dkt malaysia nama panjang2 macam nih..haha

  28. penaberkala says:

    >hans:betul tuh, semata-mata nk buat record kot…

  29. xyncaholic says:

    >hebat.tak tercapai akalku nak baca signboard gitu.kompom sesat klau ade signboard gitu kat malaysia..susa nak igt..

  30. hans says:

    >pena : itula..xkan nak nyusah diri cari idea buat nama panjang2 kan..maybe nak masuk guiness record la tu

  31. hans says:

    >xyncaholic : tapi kalau ada rumah buat kenduri dekat situ rasa2nya orang xsesat..tunjuk jer alamat panjang tu semua orang tau..haha

  32. penaberkala says:

    >org tak sesat, cuma pening je nk baca nama tmptpening nk letak alamat kat kad jemputan gak, berjela kot

  33. hans says:

    >pena : itula..jgn risau…kerajaan malaysia xbagi punyalah letak nama panjang2 macam tu..buang masa jer..

  34. Ummi Hanie says:

    >ummilra n xync : jgn pening2 yer..tgk je xyah baca betoi2..hehehans n pena : timekasih tolon jawabkan komen

  35. hans says:

    >sis : no hal la..welcome

  36. penaberkala says:

    >sis hanie:welkom..kami jawab ikut rasional je tuh..tp tak sahih mana pun

  37. hans says:

    >pena : betul tu..ikut pengetahuan kita jer

  38. >Agaknye waktu nk register nama2 tu org yg tukang register tu terlelap atas lappy kut tu psl tertaip2 uruf2 cam2..Kikiki..

  39. penaberkala says:

    >sis ieda:haha,ada logik gak tuh sis..mana tau kan

  40. hans says:

    >kak ieda : hahaha..xkan la..memang diorang nak nama panjang macam tu

  41. hans says:

    >pena : xada la…memang diorang target nak pecah rekod

  42. hans says:

    >kalau kata tersilap mesti leh tukar punyalah

  43. >'Pena to sis ieda:haha,ada logik gak tuh sis..mana tau kan'X ade yg mustahil kn,Pena..Hihi..

  44. >'Hans to kalau kata tersilap mesti leh tukar punyalah'Abis yg tersilap eja nama lam Mykad tu pesal x leh tukar plk?

  45. hans says:

    >kak ieda : yups…xada yg mustahil…

  46. hans says:

    >kak ieda : owh,itu sebab terus melibatkan banyak pihak la tu…skrg boleh kut ubah…

  47. >'Hans to kak ieda : owh,itu sebab terus melibatkan banyak pihak la tu…skrg boleh kut ubah…'Ehh..rs mcm buleh ubah jgk sbb kdg2 ade org yg bile capai umo 12thn tu ade yg buat NRIC br & ubah nama kn..Tp knp yg tersalah eja sampai jd nama x ada maksud & makna tu x mo ubah ehh??Pelik la..

  48. hans says:

    >kak ieda : mesti boleh punya..lagipun skrg dah canggih kan teknologi

  49. >hans to kak ieda : mesti boleh punya..lagipun skrg dah canggih kan teknologiOoo..mmg buley la ye..

  50. hans says:

    >kak ieda : rasa2 boleh…ntah..tanya yg lebih pakar la tgok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *