Penang, Malaysia
+60184027399
ummihanie@gmail.com

FADHILAT DAN KHASIAT AL-FATIHAH

Lifestyle. Parenting. Ellsee. Sutra Aromatherapy

FADHILAT DAN KHASIAT AL-FATIHAH

FADHILAT DAN KHASIAT AL-FATIHAH

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: “Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran ” Juga Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Surah Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkan dalam bacaannya.” dan ” Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin.”

 

Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak. Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca ‘Al-Fatihah’ diwaktu hendak tidur, Surah ‘Al-Ikhlas’ sebanyak 3 kali dan Mu’awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t. maka olehnya dibaca surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak Lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya. ·

 

Barangsiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara sunat Subuh dan fardu Subuh dengan Istiqomah maka kalau ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia punya hutang maka mampu membayarnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al-Fatihah. Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya. 

 

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sembahyang Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang dicari-cari serta sebaiknya ia panjatkan doa yang bermaksud:

 

“Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada- Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku….”.

 

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t. bukakan pintu rezekinya dan Dia mudahkan urusannya tanpa kepayahan dan kesulitan. Selesai bacaan Al-Fatihah tersebut dan sebaiknya berdoa:

 

“Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Engkau bukakan bagiku pintu-pintu rahmat Mu, kurnia- Mu dan rezeki- Mu. Dan Engkau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku rezeki Mu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah, sesungguhnya Engkau berkuasa atas setiap sesuatu. Aku mohon kepada- Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, berikan apa yang kuhajati…. ….”

 

Diriwayatkan dari Syeikh Muhyiddin Ibnul Arabi didalam kitab ‘Qaddasallaahusirra h u’ :
Siapa yang punya maksud maka sebaiknya ia membaca surat Al-Fatihah sebanyak 40 kali sehabis sembahyang Maghrib dan sunatnya, selesai itu ia ajukan permohonan hajatnya kepada Allah s.w.t. “ .
Surah Al-Fatihah boleh mengubati penyakit mata, sakit gigi, sakit perut dan lain-lainnya dengan dibacakan sebanyak 41 kali. 

 

Ikhtiar mengubati penyakit:
Baca Surah Al-Fatihah sebanyak 40 kali pada tempat berisi air, lalu air itu diusap-usapkan pada kedua belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan, lalu diminum, Insyaallah menjadi sembuh. Kalau Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf terpisah lalu dileburkan dengan air suci dan diminumkan kepada si sakit, maka dengan iradah Allah s.w.t. ia akan sembuh. 

 

Ikhtiar menghilangkan sifat pelupa: Tulislah surat Al-Fatihah dengan huruf Arab pada tempat putih dan suci lalu dihapuskan dengan air dan diberi minum pada orang yang pelupa, maka ia akan hilang sifat pelupanya dengan izin Allah s.w.t. 

 

Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala:
Ambil sebuah tempat bersih lalu diisi air dan sedikit garam lalu dibacakan padanya Surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali lalu diberi minum pada orang yang tersengat kala itu, Insyaallah ia akan sembuh. ·

 

Mengubati sakit gigi dan lain-lain:
Untuk dirinya sendiri = letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:

 

“Ya Allah, hilangkan daripada keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi- Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi- Mu “. ·

 

Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah maka berdoa 7 kali:

 

“Ya Allah, hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi- Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi- Mu “. Adapun faedah dan khasiat dari Surah Al-Fatihah ialah menyembuhkan penyakit mata yang kabur (rabun).”

 

Sabda Nabi Muhammad s.a.w. :
“Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:

 

Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu. ·

 

Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali. · Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:

 

” Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang.” · Lalu mengucapkan ” Yaa Rabbi ” sebanyak 5 kali. ·
Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali:

 

“Ya Allah sembuhkanlah, Engkau lah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkau lah yang menyihatkan”.


Incoming search terms:

 

12 Responses

 1. hans says:

  >uish…banyak ekk nak kena baca….tapi bagus surah al-fatihandalam solat dah 17 kali baca

 2. penaberkala says:

  >subhanallah, byk sungguh fadhilatnyapatutlah jadi ummul qitab

 3. hans says:

  >itula pasalmesti ada sebab Allah cipta semua benda kan?

 4. penaberkala says:

  >aah,btul tuhal-fatihah kan surah agungsmp wajib dibaca utk setiap rakaat solat utk setiap waktutak mustahil la klu byk khasiat

 5. Ummi Hanie says:

  >hans n pena:surah fatihah ni ubat segala penyakit..kecuali MAUT…kita kena yakin spenuhnya dan amal..barulah mujarab.kalo yakin separuh2,keberkesanannye pun separuh2 jugelah

 6. penaberkala says:

  >thanx ya for the infosemoga kita mengamalkannya setiap masainsyaAllah mujarab

 7. hans says:

  >Sis : yups…sentiasa yakin….jangan risau

 8. >Suka yg ini:"Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak. Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca 'Al-Fatihah' diwaktu hendak tidur, Surah 'Al-Ikhlas' sebanyak 3 kali dan Mu'awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t. maka olehnya dibaca surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak Lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya"Syukran Hanie atas ilmu yg dikongsi ini..Boleh dijadikan bacaan Al-Fatihah sbg amalanharian selain hanya di baca di dalam solat..:)

 9. xyncaholic says:

  >thanks utk info ini. InsyaAllah akan diamalkan tanpa jemu..

 10. hans says:

  >kak ieda : betul tu..cuma selalu ingat2 lupa jer benda ni.,..kena amal selalu insyaallah selama2nya buat

 11. hans says:

  >xyncaholic : insyaallah…amalkan mulai sekarang

 12. Ummi Hanie says:

  >penaberkala : yup same2..ieda : same2…tentu sis dah amalkan..kan? :)xyncaholic : sama2..beramallah tanpa jemu..yg penting niat krn Allah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *